Ministrul Sănătății s-a angajat prin contract că, dacă Parchetul îl va întreba ceva despre Polisano, el ”are obligația de a înștiința în maximum 24 de ore” clinica!

Prevederile angajamentului semnat de Victor Costache cu Polisano Sibiu îl obligă să dezvăluie angajatorului său o eventuală investigație a Corpului de Control trimis chiar de el sau o anchetă a procurorilor!

vineri, 31 ianuarie 2020, 10:38

de Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan și Mirela Neag

Ministerul Sănătății are, prin lege, dreptul și obligația de a controla spitalele, publice sau private. În cazul Polisano, cel care ar putea decide controlul, ministrul Victor Costache, este aceeași persoană potențial controlată, în calitate de fost director medical și de actual angajat al clinicii din Sibiu, parte a rețelei Medlife.

În capitolul intitulat ”Sfera de circulație a informațiilor confidențiale” din actul adițional al contractului cu numărul 1590 din 7 noiembrie 2019, încheiat între Polisano SRL și Victor Costache, ministrului sănătății i se cere să raporteze urgent în scris către clinică dacă ”orice organ judiciar sau administrativ competent” investighează activitatea Polisano!

Actul aditional cu obligațiile ministrului Victor Costache
Actul aditional cu obligațiile ministrului Victor Costache

.
Primul dintre ”organele” despre investigațiile cărora e obligat Costache să raporteze imediat clinicii poate fi chiar Corpul de Control al Ministerului Sănătății. E ca și cum el ar trimite controlul și tot el ar spune în scris către Polisano ce se întîmplă.

Și mai complicate devin lucrurile dacă ANI sau Parchetul ar cere acces la documentele și informațiile lui Victor Costache sau ar dori să-l audieze pe acesta în calitate de angajat Polisano.

„2.3 Dacă salariatul este solicitat de către organele juridice sau administrative competente să dezvăluie informații confidențiale în virtutea aplicării unei legi sau reglementări, Salariatul are obligația de a înștiința despre acest fapt, prompt, printr-o notificare scrisă în maxim 24 de ore Angajatorul”
Prevederile angajamentului semnat de Victor Costache cu Polisano Sibiu

În acel moment, Polisano va încerca să blocheze transmiterea informațiilor către anchetatori, ceea ce e dreptul său în calitate de companie. Dacă nu reușește, spitalul privat sibian îi cere ministrului să spună minim anchetatorilor și doar ce legea îl obligă strict!

”În cazul în care Angajatorul nu obține un ordin sau o altă dispoziție care să-i protejeze informațiile confidențiale, Salariatul va dezvălui numai acele elemente din informațiile confidențiale considerate ca fiind necesar a fi dezvăluite conform legii și va depune toate eforturile pentru a i se garanta că informațiile confidențiale vor fi tratate în conformitate cu condițiile privitoare la păstrarea confidențialității”, scrie în obligațiile angajatului Victor Costache.

Aceste obligații vin în coliziune cu obligațiile de transparență ale ministrului Victor Costache în toate chestiunile legate de siguranța pacienților și de temele de sănătate publică.

Conform aceluiași contract, informațiile confidențiale sunt definite foarte larg de către Polisano Sibiu, nu doar cele legate de paciente. Sunt declarate secrete informațiile de la ”documente de licitație” și pînă la ”condiții comerciale” și ”urmările tratamentelor” și de la ”proceduri de lucru specifice” și ”orice alte informații tehnice, financiare sau de afaceri”.

.
Aceste clauze apar în contractele tuturor angajaților Polisano și ale tuturor spitalelor private, însă ele devin problematice pentru că e vorba despre ministrul sănătății, care are drept unic reper interesul public al pacientului român.

Dacă Victor Costache află de:

ca ministru ar avea obligația să fie anchetate și să le facă publice, dar ca angajat acest lucru îi este interzis.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

pacientuedevina  •  3 februarie 2020, 23:51

Dacă acesta nu e conflict flagrant de interese, ce să mai vorbim...Rou e țara tuturor posibilităților pentru medici, inclusiv a celor incriminate în țările care sunt stat de drept, nu stat în stat medical. #fără medici cu conflicte de interese. Dar, aceasta e țara în care regulamente și angajamente ale personalului medical, plătiți din banii noștri (din asig noastre de sănătate), sunt în sensul de a se abține să dezvăluie, inclusiv organelor de anchetă penală, informații privind ilegalitățile din spitale/sau secții (inclusiv privind malpraxisurile) și este impusă obligația de revizuire (a se citi mistificare) a fișelor de internare ale pacienților în caz de reclamații (motiv pt care numai în republica *** Rou, medicii împiedică informaticienii din spitale să scaneze fișele, ca să nu existe dovada modificărilor...Deci, vai ce surpriză, acum vă dați seama de mafia medicală?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  4 februarie 2020, 10:34

Sist. medical romanesc nu are in centru PACIENTUL (interese si beneficii), are in centru Prestatorul de Servicii Medicale , ca este de stat sau privat, care concureaza neloial ptr. banii putini, multi de la CNAS. Sunt convins ca orice partid care declara ca va face reforma in sanatate, va proceda la fel. Daca ar fi ca lumea, statul roman ar trebui sa apeleze la experti europeni adevarati care sa primeasca toate informatiile necesare si acestia sa faca un plan de actiune care sa inverseze raportul, iar statul roman sa-l aplice. Cu personalitati medicale din interior (fie ca sunt dinozaurii corupti de la stat sau pradatorii financiari de la privat), nu se poate face nimic, iar pacientul este victima sigura. Prin perpetuarea acestui sistem de sanatate distorsionat, statul nu poate sa-si faca misiunea din constitutie - ocroteste sanatatea populatiei.

Florin F  •  4 februarie 2020, 11:16

2 lucruri ... primul: o regula la nivel de unitate nu poate opri aplicarea legii, adica daca legea prevede ca, de exemplu, infectiile nosocomiale sa fie declarate, o regula a unitatii (indiferent cum este formulata) nu poate impiedica acest lucru; al doilea lucru: ati uitat de GDPR? TOATE datele personale ale ministrului sunt expuse aici!

bg  •  5 februarie 2020, 11:53

Dupa 30 de ani, in sanatate nu avem de-a face cu reforme si politici publice! De fapt, oamenii politici sunt obsedati sa detina controlul societatii prin mijloace financiare si sa dea drumul la robinet cand pentru stat, cand pentru privat. Acum, este momentul de a se continua politica de extindere si dezvoltare a sectorului privat pe seama contributiilor asig. de sanatate de stat (CASS)! CNAS administreaza banii din CASS si ar trebui sa deconteze numai serv. medicale pentru clinici si spitale de stat. De ce nu da guvernul o ordonanta de urgenta prin care sa se infiinteze Case de Sanatate Private unde sa contribui ca individ cu o anumita suma ca sa ai o asigurare medicala privata? De ce se continua imbarligatura asta toxica (financiara si de personal) intre stat si privat in dom. sanatatii? Pentru ca este benefica oamenilor politici si paguboasa pentru pacienti! Cele 2 sisteme sunt lasate in mod voit sa functioneze pe principiul vaselor comunicante in care exista o cantitate fixa, cunoscuta de lichid (bani). Cantitatea de bani din CNAS se poate mari fie prin cresterea CASS, fie prin cresterea nr. de cotizanti (putin probabil).E la mintea cocosului ce se va intampla cand vei dirija mai multi bani spre clinicile private! Vei avea mai putini bani ptr. clinicile de stat si o scadere a accesibilitatii pacientilor la serv. medicale de stat (desi ei au platit contributii). In loc sa fim preocupati de cresterea calitatii serv. medicale catre contribuabili, ne indreptam energiile spre a impinge sistemul medical romanesc spre zona inechitatii, restrictiilor financiare si discriminarii . Ciudat este faptul ca nu am vazut nicio reactie a asociatiilor de specialitate ale medicilor (Societatea Romana de Cardiologie, etc...) si asta spune ceva. Trebuie rupta pisica, dar nimeni nu este interesat!

antonia  •  8 februarie 2020, 11:30

Nu "interesul public al pacientului român" l-a "impins" in functia de minstru al sanatatii pe acest domn, ci banii si interesele financiare(doar financiare!) ale acelor spitale private . Oare cu ce sunt mai buni cei de la PNL daca au gasit de cuviinta sa puna tara pe jar declansand o criza politica majora, prin promovarea in regim de urgenta a accesului la bani publici a clinicilor private?Chiar asta era prioritatea zero a guvernului, asta rezolva problemele grave din sistemul sanitar, *** practicate de ani de zile de alianta USL, pt. ca acea alianta nu a disparut, functioneaza in continuare atunci cand e vorba despre *** din banul public?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează