Ce putem face? Să nu-i lăsăm pe cei fără ajutor să cadă în uitare!

Ori de câte ori credem că ”România nu se poate schimba” că ”La noi nu e nimic de făcut” să ne gândim la efortul tăcut și umil a unor oameni atât de puțin cunoscuți.

miercuri, 19 februarie 2020, 10:20

Drum în Transilvania pentru avanpremierele filmului Colectiv. În mașină este și scriitoarea și jurnalista olandeză de origine română Mira Feticu. Publică în ”De Groene Amsterdammer”, cea mai importantă revistă olandeză, un ”Der Spiegel” a Mării Nordului.

Redacția a trimis-o ca să facă un reportaj despre felul în care românii se raportează la presă în orașele unde se proiectează documentarului lui Alexander Nanau. Nimeni nu știa pe atunci că sălile vor fi arhipline, că lumea va încremeni, într-o liniște care te înmărmurește. E riscul meseriei de ziarist, niciodată nu știi ce vei găsi.

Ce subiecte din presa noastră vă amintiți, doamnă Feticu? Întrebarea e mai degrabă o rutină a conversației, pe șoseaua nesfârșită și neterminată a Ardealului.

”Îmi amintesc de două articole din Libertatea, un reportaj din Kenya al unei doamne, Archip, și unul din Suedia, cu un român omorât gratuit de câțiva adolescenți suedezi”, răspunde ea, calmă.

Tresărim. ”Olandeza” nu știe că scriem la Libertatea și e, pur și simplu, sinceră. Citește presa din România și caută lucruri interesante.

Tot decorul e suprarealist. Colinele de culoarea zincului, discuția, efortul făcut de presa occidentală să vadă și să înțeleagă un film despre schimbarea României. Când Andreea Archip a plecat în Kenya, pentru o serie de reportaje pe platourile înalte ale Africii, părea o nebunie.

Când Libertatea a trimis o echipă în Suedia, ca să nu lase în uitare ultimele ore ale unui compatriot, un cerșetor blând și nevinovat omorât din distracție de cîțiva tineri, nu știam ce se va ajunge.

Acolo, în Scandinavia, Delia Marinescu și Eli Driu au descoperit una dintre cele mai tulburătoare povești ale ultimilor ani: compatrioți care trăiesc în pădure, o ciocnire a civilizațiilor, gratuitea crimelor filmate și respectul suedezilor: ”Totuși, vă interesează oamenii voștri”. Da, ne interesează!

Fiecare efort contează, cineva la capătul celălalt al lumii citește și nu uită.

Și apropo de întrebarea pe care românii o pun pretutindeni, ca o pavăză împotriva lehamitei: ”Ce putem face?”, ”Avem o șansă”.

Puteți, de pildă, să vă exprimați în favoarea lucrurilor care vă câștigă încrederea și prețuirea.

Jurnalista Delia Marinescu, autoarea reportajelor din Suedia intitulate ”În căutarea lui Gică” a fost nominalizată la Premiul pentru jurnalism, la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială.

Un vot nu e un vot pentru Libertatea, ci pentru oamenii care nu lasă alți oameni, vulnerabili și lipsiți de apărare, să cadă în uitare.

Cineva, undeva, va citi despre România.

***

”Colectiv” ajunge azi la Sibiu, mâine la Timișoara, vineri la Craiova și sâmbătă la Sf. Gheorghe și Brașov. Apoi va urma premiera de la București, dar marele oraș așteaptă deocamdată și mă gândesc că această programare a distribuitorilor documentarului, întâi Provincia și apoi Capitala, este poate un semn discret că fiecare om contează. Aici e programul complet.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Maxentiu  •  19 februarie 2020, 11:17

"Ce putem face" e să ne amintim că sîntem jurnaliști, nu propagandiști, activiști sau influenceri (a se citi agenți de influență), să nu transformăm știrile în argumente ideologice și să nu punem botul la ***. A, și să ne amintim că scriem pentru publicul din România, nu ca să ne laude „culturnicul” trimis de la Moscova (pardon, de la Amsterdam, că de acolo răsare soarele cel roșu mai nou).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  19 februarie 2020, 13:50

Si mai putem să nu cenzura părerile diferite de ale noastre care sunt spuse decent. Si să ne cerem scuze public pentru că am luat bani de la cei care vor să otravească România.

Cristijansen  •  19 februarie 2020, 14:32

@ Maxentiu . As putea zice ca m-ai scutit de comentarii referitoare la dublu v-ul si c-ul ambasadelor occidentale si la cei care fac matanii pe acolo dar tot voi adauga cate ceva . . Apropo de Moscova si de pupatul in ..... Romanii nu *** lor din cauza ca este inghesuiala mare in Piatza Rosie, germanii olandezii,austriecii,francezii ,ungurii si alte natii "civilizate" stau la cozi imense ca sa-l pupe pe bolsevicul Putin Vladimir pentru o galeata cu petrol .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  19 februarie 2020, 14:41

Fac un colaj de cugetări aparținând lui Tolontan...1 .Presa trebuie sa reprezinte vocea oamenilor...2 Presa nu se simte bine daca este văzută apropiata PSD...3 Astăzi...,,Sa nu-i lăsăm pe cei fără ajutor sa cada in uitare,,.Tolontan oare și la 3 luni de guvernare Orban ii crede pe asta fara ajutor???Asta trebuie sa fie explicația că Tolontan de 3 luni nu a postat nimic aici despre noii guvernanți!Nu a auzit de ,,Grinda,,...de oamenii care se trezesc morți...despre unul din doi pacienți morți inutil in spitale...de cele 25 sau 26 de ordonanțe de urgență date noaptea( ca hot....scuze,ca oamenii buni!)Frumos,nu?Drum bun spre credibilitatea zero!

doilaunu  •  19 februarie 2020, 14:45

@Maxentiu sau cand comentariul bate articolul. Felicitari!

Cristijansen  •  19 februarie 2020, 15:08

Fiecare om conteaza, cum sa nu ...... Asa zicea si procurorul vedeta hashtag rezistent care astepta in fatza portii monstrului din Caracal .

bg  •  19 februarie 2020, 17:02

Va asteptam cu filmul Colectiv in toate catunele, satele, comunele, orasele mici si mari, municipiile din Romania! "Uitarea ni se pare o tradare. Uitarea este suprema lasitate."(V. Eftimiu) "Prostul nu iarta niciodata; naivul iarta si uita; inteleptul iarta, dar nu uita." (Thomas Szasz)

NR  •  20 februarie 2020, 1:51

Vă salut domnule Tolontan. Foarte bine, oamenilor trebuie să li se reamintească. Am ascultat-o pe doamna Feticu în emisiunea nr 37 a Podcastului Verde din data de 12 decembrie a anului trecut și intitulată ,, Cine a tras în noi " despre revoluția română și prezentată de Kees van den Bosch. Îmi este cunoscut că doamna a fost intervievată și în noiembrie la Radio Den Haag FM pe data de 17 în emisiunea ,, Imperiul Cuvintelor " vizavi de cartea sa ,, Reversul lui Picasso ". În altă ordine cu permisiunea dumneavoastră țin să menționez că dintre publicații magazinul ,, Elsevier " e poate cel mai bun secondat de ,, HP/De Tijd " care a colaborat acum mai bine de zece ani cu ,, Der Spiegel ". Trebuie să recunosc că întâiul menționat îmi este familiar de foarte mulți ani unul din părinți deținând un abonament, însă asta nu schimbă datele problemei.:)

Comentează