Femeie izolată la domiciliu în Alba: „Mi-au spus că voi fi monitorizată de 2 ori pe zi, dar mi-au dat block și nu m-a sunat nimeni!”

Maria Adriana Preja, o româncă stabilită în San Martino Buon Albergo, Veneto, Italia, spune că luni, la sosirea în țară, a fost pur și simplu sufocată de apeluri și telefoane de la DSP și IPJ Alba. Doar că, în loc de “monitorizarea” promisă, a fost blocată pe Facebook de șeful DSP după ce l-a întrebat cum poate dovedi absența către angajatorul din Italia, iar nimeni n-a sunat-o timp de 4 zile

vineri, 28 februarie 2020, 4:26

de Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

O româncă venită pentru o săptămână în România a fost pusă în carantină la locuința din Alba Iulia.

Femeia, care a contactat Libertatea chiar azi, spune că înțelege pe deplin situația, doar că, în loc de monitorizarea promisă în prima zi, Direcția de Sănătate Publică Alba nu doar că nu i-a mai răspuns la telefon, dar directorul Alexandru Sinea i-a și blocat mesajele pe rețeaua de socializare Facebook

“A fost o adevărată isterie legată de coronavirus când am venit din Italia, unde sunt stabilită. Stau în San Martino Buon Albergo, Veneto, Italia, am ajuns luni la Cluj cu o cursă de Bergamo. Imediat am fost contactată și de DSP, dar și de doi agenți de Poliție care m-au informat referitor la situație”.

Colaj cu apelurile primite de albaiuliancă: seara zilei de luni, când a fost sunată de doi agenți de Poliție, de DSP și l-a sunat pe directorul DSP, ziua de 25, când a sunat la Ministerul Sănătății din proprie inițiativă, și apelurile de azi, când a sunat-o reporterul Libertatea de două ori (numărul 076X) și un apropiat (P)
Colaj cu apelurile primite de albaiuliancă: seara zilei de luni, când a fost sunată de doi agenți de Poliție, de DSP și l-a sunat pe directorul DSP, ziua de 25, când a sunat la Ministerul Sănătății din proprie inițiativă, și apelurile de azi, când a sunat-o reporterul Libertatea de două ori (numărul 076X) și un apropiat (P)

Doar că, spune femeia, care se află, în acest moment, izolată în domiciliul din Alba Iulia, că măsurile următoare n-au mai fost respectate. “Mi s-a zis că voi fi monitorizată de două ori pe zi, însă, în afară de un polițist pe care l-am văzut miercuri pe stradă, nu mi-a zis nimeni nimic de luni încoace!”.

Maria Preja susține că l-a contactat pe Facebook inclusiv pe directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, pentru a-l întreba ce poate face în legătură cu concediu medical, “am venit doar pentru 7 zile și va trebui să rezolv cu angajatorul din Italia. Mă gândeam că, venind cu monitorizarea, vor face vreo fișă prin care să pot dovedi că am stat acasă”. Însă femeia spune că șeful DSP Alba i-a blocat apelurile pe telefon.

Românca  povestește și cum este viața ca izolat la domiciliu. “Mi-au spus, din prima zi, că nu am voie să intru în legătură cu nimeni. Hrana îmi este adusă de către un apropiat, care lasă punga la ușă, fără să intre în contact cu mine”.

Preja a pus la dispoziție către ziar apelurile și mesajul Facebook care arată că a fost blocată de șeful DSP Alba, dar și că, în ultimele zile, a fost sunată doar de apropiați, după o mulțime de telefoane în ziua de luni.

Ultimele mesaje din convorbirea dintre albaiuliancă și șeful DSP Alba, după care apare, în italiană, mesajul “această persoană nu mai este disponibilă pe Messenger”, valabil la persoanele care și-au blocat interlocutorul ori la cei care și-au dezactivat Facebookul. Pagina de Facebook e activă, deci opțiunea viabilă în cazul de față este că președintele a blocat femeia izolată
Ultimele mesaje din convorbirea dintre albaiuliancă și șeful DSP Alba, după care apare, în italiană, mesajul “această persoană nu mai este disponibilă pe Messenger”, valabil la persoanele care și-au blocat interlocutorul ori la cei care și-au dezactivat Facebookul. Pagina de Facebook e activă, deci opțiunea viabilă în cazul de față este că președintele a blocat femeia izolată

„Nu putem sta după bârfe, a fost sunată toată lumea”

Libertatea a luat legătura și cu șeful DSP Alba. Alexandru Sinea a spus că “toată lumea a fost sunată” și nu poate sta după bârfe și “după vendete personale, după oameni care au ceva cu mine”.

-Domnule director, cum se face monitorizarea oamenilor autoizolați la domiciliu?
-O echipă din care fac parte și oameni de la DSP vine când persoana ce va fi izolată ajunge în domiciliu, apoi se ține legătura telefonic.

-Cât de dese sunt telefoanele?
-Oamenii sunt telefonați de două ori pe zi.

-O doamnă care a contactat redacția spune că, de luni, n-a mai căutat-o nimeni. Mai mult, îi apare că i-ați fi blocat numărul când vă sună.
-Vă spun că a fost sunată toată lumea. Acum, pe cine credeți, pe mine sau pe dânsa? Nu putem sta după bârfe sau după cineva care are o vendetă personală, după oameni care au ceva cu persoana mea. Se mai poate să nu răspundă oamenii la telefon că nu au văzut apelul.

-Câte persoane sunt autoizolate în acest moment la nivel de Alba?
-132. În creștere față de ieri, când erau 116. Au mai sosit oameni din Italia.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

bg  •  29 februarie 2020, 8:05

Care vor fi explicatiile si concluziile dupa coronavirus? Ca nu au fost antrenati pentru epidemii, catastrofe, astfel de situatii de urgenta, ca nu au mai trecut prin asa ceva, ca nu au fost instructiuni, etc... Concluzii: 1. autoritatile s-au descurcat f. bine, au gestionat bine situatia; 2. a fost inregistrat un nr. mic de cazuri; 3. Multumiri d-lor dr. Arafat, Cercel, Rafila. Laude, decoratii, inaintari in grad, etc...PREVIZIBIL

Andrei F  •  29 februarie 2020, 15:40

Ca sa vezi!!!!Pana si la pesta porcina se pomenea de un ministru ...de ceva...!!!!Uite ca acum Tolontan uita ca in Romania exista politicieni care conduc domeniile care se ocupa de problemele in sanatate....!!!!.....Si repet intrebarea din articolul trecut...Cine raspunde ca primul roman depistat cu coronavirus ni s-a spus ca a fost la vanatoare cu italianul bolnav iar apoi ca nu s-a intalnit direct cu italianul ....?Banicioiu in cazul Colectiv nu pentru asta a fost criticat,cercetat....?

Pacientuedevina  •  29 februarie 2020, 18:07

Din nou, nu ați sesizat Inspecția Sanitară de Stat pt. a controla această activitate a directorului DSP și pt. a ne putea PUBLICA ulterior actul de control, adică CE S-A REZOLVAT CONCRET în urma articolului dvs., care rămâne astfel în van... În cele din urmă, ESENȚIALUL pt demontarea și destructurarea mafiei medicale este că: ISS se comportă „integrat” politico-administrativ-umefist în DSP-urile județene, astfel că nu supără pe managerii politici de spitale, profesorii șefi de secții, furnizorii găunoși de aparatură și materiale, „colegii” medici controlați. Secretizează ilegal, față de cetățenii petiționari, nelegalitățile constatate în actele de control deși acestea sunt informații de interes public (ca să nu se poată dovedi superficialitatea controlului și neverificarea tuturor faptelor sesizate). Nu mai urmăresc dacă spitalele și medicii iau efectiv măsurile dispuse de inspecție. Dacă vine Corpul de control al MS și îi obligă pe inspectorii de la DSP-uri să aplice sancțiuni, atunci fac procesele-verbale în mod voit cu greșeli, ca medicii sancționați să poată să le anuleze în instanță. ETC. Deci, puteți face oricâte anchete jurnalistice privind EFECTELE nocive din serv publ de sănătate, cât timp NU devoalați CAUZA principală...Vă auzim sunetul morii, dar nu vă vedem făina... Vedeți bine că nu mai contează cantitatea articolelor Dvs., e timpul să faceți transmutația jurnalistică, CALITATIVĂ la eficiență, pragmatism. În niciunul dintre cazurile pe care le relatați din serv publ de sănătate NU trebuie să mai lipsească PREZENTAREA a „ce a REZOLVAT concret ISS în acest caz?” prin publicarea ulterioară a actelor de control (informații de interes public). De Dvs. depinde să trecem cu toții de la spectacol la SCHIMBARE REALĂ. Că ne-am săturat și de mafie și de spectacol, ne mor rudele și cei dragi în acest serv. public scăpat de sub control, nimeni neinsistând pe presiunea legitimă ce trebuie pusă (jurnalistic, cetățenește) pe instituția de care depinde totul ca să facă SCHIMBAREA REALĂ... NU mai avem răbdare să citim doar despre problemă și nimic despre ISS care e obligată să ia măsuri și care este protejată jurnalistic aberant, totul devenind un carusel al absurdității și neputinței

Pacientuedevina  •  29 februarie 2020, 18:29

Vă spun cu tot respectul și cu toată recunoștința pt eforturile și curajul Dvs. Ca activist în domeniu al societății civile, doresc să vă sensibilizez asupra faptului că ne pierdeți încetul cu încetul, ca urmăritori și cititori. Lecția principală a FENOMENULUI COLECTIV este că TIMPUL NU MAI ARE RĂBDARE. Nu mai suportăm să rămânem mereu fără INFORMAȚIILE esențiale, și anume cum și-au făcut datoria în concret instituțiile publice de control și ce s-a REZOLVAT concret (ce au executat și remediat cei controlați, efectiv, verificabil). Pe care le puteți lesne obține ca informații de interes public (inclusiv rapoartele de control) de la instituțiile respective. Pragmatism nu doină de jale. Nu ,ai suportăm să ne fie inculcate sentimente de inutilitate și lipsă de speranță față de mafia medicală. Vrem anchete jurnalistice constructive, care întăresc civismul, prin prezentarea a ceea ce s-a rezolvat concret în urma presiunii media pe instituțiile publice car nu își fac datoria. Vă rugăm să schimbați paradigma și să oferiți aceste informații, doar așa ne ajutați cu adevărat pe noi cetățenii

pacientuedevina  •  29 februarie 2020, 18:59

Ca să mă înțelegeți mai bine, vă dau un exemplu concret, care are loc acum, chiar după condamnările de la Colectiv și documentarul „Colectiv”. Refuz al spitalului public de a declara infectarea nosocomială a pacientului (IAAM) de pe secția unui prof.-baron. Corpul de control al MS constată ilegalitatea și dispune inspectorilor „integrați” în DSP și spitalului să remedieze. Suntem după 2 ani de la controlul MS, iar refuzul spitalului și DSP continuă, sfidător și batjocoritor...!!! Ce pot face jurnaliștii? Să pună presiune pe ISS, ca picătura chinezească, PÂNĂ se REZOLVĂ situația (își fac datoria legală și declară infectarea). Punând un „contor” în colțul ziarului sau site-ului și INFORMÂND opinia publică, că a mai tecut o zi în cate ISS nu își îndeplinește obligațiile. Aceste informații le așteptăm, fără acestea noi nu reușim să răzbim, iar oamenii continuă să moară cu zile...vă rog veniți la firul ierbii alături de noi

cetatean sanatos (la cap)  •  2 martie 2020, 13:53

Ba, Ministerul Sanatatii, schimbati-l din functie pe pacaliciul ala de Sinea! Pentru asa ceva trebuie sa i se desfaca contractul de munca de la DSP! Ai inteles, ba, Cuostachi, promotor de interese straine?

Comentează