Tinerii de azi din orașul lui Pinalti: ”În această seară am decis să mă înscriu într-un partid politic”, au spus ei după vizionarea „Colectiv”

La Piatra Neamț, din 276 de plătitori prezenți luni seară la filmul ”colectiv”, două treimi au fost tineri între 14 și 30 de ani. Ieșit din închisoare și prins în infinite dosare, Pinalti a găsit o altă lume.

marți, 3 martie 2020, 2:12

”Noi am venit un grup de șase oameni de la Roman”, spune o tânără brunetă, ridicându-se cu vigoare în fața sălii. Băiatul de lângă ea abia a intrat în liceu. 276 de oameni au luat parte luni seara, în Piatra Neamț, la proiecția filmului Colectiv și la discuții cu echipa documentarului și cu jurnaliștii de investigații. Puștiul subțire nu are emoții. ”Doi bărbați mi-au spus că le e groază să vină la film. Abia aștept să mă întorc acasă să-i rușinez”, spune femeia.

Tinerii din Piatra Neamț, la finalul filmului ”Colectiv”

Asistența e dominată de tineri de la 14 la 30 de ani. ”M-ați întrebat cu ce plec acasă după acest film. Cu o hotărâre. În această seară am decis să mă înscriu într-un partid politic. De mai multă vreme mă codesc, dar azi am decis să dau submit acelei aplicații la care mă gândeam de multă vreme”, spune o altă tânără. ”Cum vă explicați votul din 2016?”, întreabă ea. ”S-a auzit vocea poporului, așa au decis oamenii”, sună răspunsul. Se așază. Vreme de o oră, cât mai durează discuția, reflexul de reporter revine din când în când la figura tinerei. E interiorizată și concentrată. O puștoaică de 14 ani își citește întrebarea de pe telefon. Un băiat se foiește, ca și cum se decuplează de ai săi. Un bărbat își lasă mâna să cadă ”pentru că am primit deja răspunsul despre optimism”, râde el.

”Ce e de făcut. S-au schimbat lucrurile? Cum putem participa?”, e o întrebare recurentă în cele 15 orașe unde publicul s-a întâlnit cu echipa filmului Colectiv.

”Optimismul nu e capacitatea de a prognoza viitorul. E, mai degrabă, dorința de a te adăuga nu neapărat cauzei despre care bănuiești că va câștiga, ci celei despre care simți că merită să câștige”, este unul dintre răspunsurile auzite luni seara, la Piatra. Oamenii zâmbesc. Nu sunt deloc mai resemnați decât cei prezenți cu o seară înainte, la Muzeul Țăranului Român, în miezul culturii alternative a Bucureștiului. Și nici nu sunt mai puțin tineri vorbăreți și isteți aici, în sala cinematografului ”Mon Amour”.

Harta sălii ”Mon Amour” din Piatra Neamț în seara filmului ”Colectiv”

Ce drum lung am parcurs de la orașele lui ”Pinalti” și ”Seche”! Piatra Neamț și Bacăul vecin, unde Colectiv va avea azi vizionarea, deveniseră simbolurile siameze ale feudalității în România.

Acum 27 de ani, Dumitru Sechelariu flutura pistolul pe terenul de fotbal. Apoi, el lua o întreagă colectivitate în stăpânire, ca primar. Băcăuanul devenise un model de succes pentru întreaga Moldovă. L-a urmat ”cumătrul” Gheorghe Ștefan, din Piatra Neamț. Cu doar un deceniu în urmă, Ștefan se transformase din ”Pinalti” în arendașul moldovean al Elenei Udrea. Nimic nu se mișca fără el. Astăzi, ar pierde la scor o discuție pe argumente cu tinerii din sala din Piatra. După ce va termina cu multele sale dosare.

Peste 200 de elevi de liceu, studenți și tineri au alcătuit majoritatea celor aproape 300 de spectatori care au urmărit luni seară documentarul lui Alexander Nanau

”Primele două meciuri pe care le-am pierdut, din 2011 și până azi”

La film a venit și Liviu Manolache, statisticianul Gazetei Sporturilor. Liviu e emoționat. O problemă veche îl ține în apartamentul său din Piatra Neamț, de unde irigă, zilnic, cu cifre, o întreagă redacție.

Liviu e unul dintre zecile de oameni ai Gazetei fără de care investigațiile nu ar fi fost posibile, căci ei au scris sport și ne-au dat nouă timp, răbdare și resurse să ne putem ocupa de Hexi Pharma, Secureanu și ceilalți.

”E o premieră pentru mine. Sunt primele două meciuri pe care le-am pierdut, din 2011 și până azi”, îi spune el lui Răzvan Luțac, înconjurat de copiii și tinerii din sală.

Liviu, statisticianul GSP, la proiecția ”Colectiv”

Straniul moment de la Constanța

Puștii au fost inima conversației și cu încă o seară înainte, la Constanța. Acolo s-a petrecut un episod ciudat. În hol, acolo unde are loc o nouă rundă de discuții, se apropie un bărbat de 45+. E ras, îmbrăcat în blugi, tuns scurt și cu o șapcă pe cap. ”Vă întreb ceva să-mi răspundeți confidențial”. ”Păi de ce confidențial? E public”, iar constănțenii din jur fac un pas în lateral.

”Cine ține în viață economia României?”, întreabă bărbatul, vădit supărat. ”Oamenii care muncesc”. ”Nu, serios acum. Sunteți un om inteligent?”, insistă el, cerînd un alt răspuns.

”Cei care plătesc taxele, dumneavoastră, noi”, continuă jurnalistul să răspundă. ”Haaai, sunteți inteligent”, ne dezaprobă omul. Îl privim. L-a iritat probabil discuția din sală, în care oamenii au criticat instituțiile și au cerut schimbarea comportamentului lor. Au fost pomenite Președinția, Guvernul, SRI, ISU, Ministerul Sănătății. ”Știți cine ține în viață economia României!”, mai spune bărbatul îngrijit, înainte de a ieși, aproape în plonjon, în ultima noapte rece a mării. Vine primăvara.

”Ne-a urnit la film fata care-i în clasa a XII-a”

Nu știm cine a fost omul și ce a vrut. Și ne întrebăm de ce amintirea momentului reapare aici, la Piatra Neamț, după 48 de ore. Poate pentru că suntem tot în hol, la ieșire.

O femeie blondă, înaltă, slabă, tunsă scurt vine spre ziariști. ”Vă mulțumim! Uitați, pe noi, ne-a urnit la film fata care-i în clasa a XII-a și plecăm optimiști că putem schimba lucrurile dacă facem și noi ceva, dacă nu mai tăcem”. Puștoaica se înroșește un pic, dar doar un pic. Economia României e pe mâini bune.

Programul complet la cinematografele din București și marile orașe din țară îl găsiți AICI.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Cristian  •  3 martie 2020, 14:35

In Brăila de ce nu rulează filmul ?

Andrei  •  3 martie 2020, 14:39

E jenant că e nevoie de un film in care sa le de-a mura in gura oamenilor adevărul. Serios... Oricine care știe să respire și căruia nu ii curge scuipat din gura ar trebui sa înțeleagă și să știe cum au suferit și ce s-a întâmplat atunci. In plus acest val de "tineri frumosi" (sa îmi explice cei care folosesc expresia asta ce înseamnă frumos) . M-am înscris și eu într-un partid politic, dar nu am mers la ședințe, am fost sunat de câteva ori și invitat la ședințe doar pentru a afla mai târziu că era nevoie de prostime să meargă în fața primăriei sa.protesteze că nu avea doamna deputat sediu. Toți care au protestat erau "tineri frumoși". E vorba de.un partid tânăr. Cine crede că intrând într-un partid faci vreo schimbare se.minte.singur sau e prea imatur. Chiar și în partidele noi, e nevoie de prostime pentru munca de jos pe care ar fi făcut-o cei mai vechi din partid daca nu erau "tinerii frumoși". Nu merg cei noi să facă o treabă că cei mai vechi sa se ocupe de treburi mega importante.

Marius  •  3 martie 2020, 14:47

Daca s-ar face un film cu furtisagurile relative la fosta baza Vointa, l-ati comenta?

Andrei F  •  3 martie 2020, 14:48

Minunat!!!!Ati intrebat acei tineri minunati cati dintre ei se inscriu in partidul reprezentat cu cinste de Pinalti????-------Si donez bani daca se intentioneaza sa se faca filme cu subiectul ,,bebelusii morti in 2016,,....,,oameni omorati cu insecticide la Timisoara,,...,,vorbitul in contradictoriu de catre oficialitati acum in timpul coronavirusului,,....

george  •  3 martie 2020, 14:52

Initial, Constanta nu aparea pe harta oraselor unde urma sa ruleze Colectiv. Acum vad ca ati fost si la noi! Imi este ciuda ca nu am stiut!! Cand mai vine filmul in cetatea Tomisului ?

Danny B  •  3 martie 2020, 14:53

Pana nu v-om schimba din functii '' rebuturile societatii '' , pana nu v-om avea tineri care sa munceasca in tara , nu afara ... cand v-om trata oamenii asa cum merita ... atunci va mai exista o speranta !

dan  •  3 martie 2020, 15:30

Abia aștept să mă întorc acasă să-i rușinez”, spune femeia. Femeia din ziua de azi: face tot, poate tot, etc... In alta ordine de idei: chiar credeti ca se va schimba ceva ? Chiar credeti ca partidele politice vor rezolva lucrurile ? Sinteti naivi! Treceti un pic prin scoli sa vedeti cum se face educatia in ziua de azi iar apoi ginditi-va ! Priviti ce "stiri" prezinta mass media si apoi ginditi-va ! Analizati un pic societatea de azi si apoi ginditi-va ! D.p.m.d.v. s-a terminat, patria e condamnata impreuna cu respectul, bunul simt. altruismul, etc...

Maxentiu  •  3 martie 2020, 16:37

Nevoia de implicare a cetatenilor e reala, dar nu-mi dau seama cum va fi ea implinita de oameni care decid sa se inscrie intr-un partid manipulati fiind de un film de propaganda. Mi-as dori ca oamenii si presa (si justitia) sa fie la fel de vigilenti cu coruptia aia "buna", reprezentata de marile corporatii straine, de bancherii cu #rezist in piept, de ambasadele straine care ne vor doar binele, de partidele "imaculate" controlate (se pare) de fosti si actuali securisti. Am adaugat "se pare" in speranta ca n-o sa-mi cenzurati comentariul pentru "acuzatii grave care nu pot fi dovedite", ca de, unii beneficiaza de prezumtia de nevinovatie (nu toti, din pacate).

Ilie  •  3 martie 2020, 16:39

Le-ai spus cum ai luat bani de la cei ce vor să îi otravească? Cred că aveau altă părere despre tine.

Iosif  •  3 martie 2020, 17:27

Partidul DNA-SRI, evident..

Mircea Ordean  •  3 martie 2020, 18:49

N-aș da pe dracul (Pinalti și comp.), pentru tată-său (Tolontan și comilitonii) ... Cu toții sînt oameni. Dacă nu mă credeți, putem privi atent scrisele ultimilor.

anonim  •  3 martie 2020, 18:54

Cam neinspirata ideea cu partidul politic: daca e vorba de PSD nu am rezolvat nimic. Da, schimbarea va veni de la tineri. Tineri responsabili, nu fulgi de nea sau maneliști diasporeni. Prima regula: să nu te aștepți că statul să miște un deget pentru tine. In schimb îți dă amenzi penale pentru "nerespectarea carantinei"... Un tânăr nu am auzit sa militeze pentru amendamentul 2. Cu aia trebuie inceput.

Cardinalul  •  3 martie 2020, 19:39

Ce fortare de a scrie ceva grav, mai grav decat subiectul!

slim  •  3 martie 2020, 22:32

Probabil ca vor sa se inscrie in PSD, nu-i asa? Oribila manipulare stimabile... Bine ca nu m-am dus la film ca cine stie poate voiam sa ma inscriu in PRM sau chiar in ONG. No?

cn  •  4 martie 2020, 0:28

Ce ton ofensator la adresa oamenilor din orasul meu, Piatra Neamt. Deci daca am avut escroci ca Pinalti cocotati la varful ierarhiei administrative, inseamna ca pe vremea aceea eram toti idioti in oras, nu mai erau tineri inteligenti, ca astia de la care faceti azi bani cu filmul?... Si odata intrat Pinalti la inchisoare, au inceput ca prin minune sa se nasca si oameni destupati la minte?...

Bota Pompiliu  •  4 martie 2020, 8:44

Ceva interesant: https://euipo.europa.eu/eSearch/?fbclid=IwAR0rnjevnfewWaxD0ceAIXeduLG5VWZ2ark-dnDpsGI_-Fpc6Fwl_BhxW2M#details/trademarks/017072752

dan man  •  4 martie 2020, 9:38

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mandila Hristu  •  4 martie 2020, 11:20

Domnule Tolontan , am fost la Constanta la film In sala Jean Constantin si pot spune ca filmul m-a trecut printr-un carusel de emotii, unele dintre ele nemaiintalnite , in special secventa de la inceputul filmului. Am ramas impresionat de stresul pe care toate echipa de investigatii gsp, pe tot timpul consumat pentru aflarea adevarului si sacrificiile facute ca sa se afle un adevar ce autoritatile il vroiau ascuns. Va multumesc din suflet pentru ce a-ti facut in zilele acelea si sper ca intr- o buna zi sa continuati cu alte investigatii. P.S : Dumnezeu sa va aibe in paza Domnule Tolontan !

Dihor  •  4 martie 2020, 12:18

Uite-l si pe Andrei, cum incearca el sa ne spuna despre partidul "tinerilor frumosi". Sa fie vorba despre PNL? N-ai cum. PSD? 70 de ani +. Stim deci care-i partidul tinerilor. Ma rog, s-o fi inscris in partid si da, de regula se anunta oamenii atunci cand partidul face orice chestie: ca e sedinta sau vreo actiune. Ce omite omul nostru (doar cu prenume) sa spuna este asa: - l-a obligat cineva sa vina la acea actiune din fata Primariei? - ne poate spune daca nu cumva si cei din conducerea filialei au participat? Din cate stiu eu partidul acela, de regula unii fac actiunile, cheama oamenii si ajung apoi la fata locului mai mult singuri. Pentru ca cei mai multi membri sunt la serviciu si n-au cum sa plece pentru partid.

Marco  •  4 martie 2020, 19:01

Daca te uiti la poza, iti dai seama ca astia nu sint in stare nici sa treaca strada fara sa se uite la "aifon"...ce sa faci cu ei, ce sa schimbe astia? Auzi ce enormitate, ca dupa ce au vazut filmul, o sa se inscrie intr-un partid...Care partid? Ca toate sint controlate si santajate de binom, dle Tolontan...Finalul e apoteotic: "Economia României e pe mâini bune"!?!?! Pe bune???Amaritii aia, spalati bine pe creiere de mass-media post-decembrista si de "social media", o sa salveze economia Romaniei? Amaritii aia care-si iau informatia de pe facebook si care au invatat la scoala toate "minunile" progresismului? Ei sint reprezentantii unei generatii pierdute, ca si cele predecesoare dealtfel, dar din alte motive...Disolutia Romaniei continua, cu viteza maxima...Sub atenta supraveghere si indrumare a "formatorilor de opinie" ca dvs, dle Tolontan!

criticul  •  4 martie 2020, 19:22

Faptul că prezentați împreună cu echipa dvs. adevărul într-un film despre ceea ce s-a-ntâmplat la,,Colectiv'',este un lucru remarcabil,domnule Cătălin Tolontan. ***,nu.P.S.Sper că nu-mi veți șterge acest comentariu,domnule Cătălin Tolontan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ROCKER CHOPPER  •  4 martie 2020, 21:11

Domnule Tolontan, am vazut filmul si am trecut prin multe emotii, mai ales la inceputul si finalul filmului. Am ramas impresionat de curajul echipei de investigatii si de stresul prin care au trecut. Mi-am adus aminte de un film si, cu toata sinceritatea va spun ca v-am comparat cu echipa de investigatii din acel film. Este vorba despre filmul '' Spotlight''. La finalul filmului am ramas pur si simplu ''tintuit'' in scaun, intr-un fel de imposibilitate de a reactiona. Va multumesc pentru ceea ce a-ti facut in zilele acelea. Sincer nu am crezut ca mai exista oameni curajosi in tara asta. Asta imi da si sperante ca totusi se mai poate schimba ceva. Sunt un cinefil inrait si imi vin in minte multe replici care, de multe ori pot fi transpuse in viata de zi cu zi. Pana la acest film si ceea ce mi-a aratat, credeam ca ''duhoarea a ajuns pana la cer'' [ '' Pact cu diavolul'', Al Pacino]. A-ti reusit sa mai ''coborati'' din duhoarea asta. Admirabil de cat curaj a-ti dat dovada. Mii de multumiri.

ticbis  •  4 martie 2020, 22:10

Mda... pentru cei ce nu traiesc pe viu realitatile Romaniei din zilele noastre, sau pentru romanii ce habar n-au (si nici nu i-a interesat vreodata) in ce fel (hal) de tara isi scalda existentele, acest film-reportaj, la prima vedere, poate naste reactii emotionale... insa, nimic altceva mai mult de atat. E in firea si in gena romaneasca de veacuri... s-au intamplat multe alte drame teribile in istoria acestui neam; amintesc doar de recentul caz "Shanghai" ramas pe vecie "cu batista pe tambal"... Daca nici traficul transfrontalier de persoane, daca nici traficul de minore, daca nici retelele de prostitutie, daca nici crimele gen Caracal, daca nici traficul de droguri (vezi tonele deversate recent pe plajele Deltei si ale Marii Negre), daca nici impostura si nici nesimtirea autoritatilor si ale justitiei acestei tari nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata prioritatile numarul unu ale acestui stat si ale cetatenilor lui, atunci, cazul "Colectiv" e doar o gluma in siajul epic al istoriei acestei tari blestemate de soarta si de sorti. Poate nu credeti, insa, la ora asta, Romania e o tara in disolutie institutionala si functionala, o tara care "nu merge", defecta in structura ei pana la blana. Altfel, ideea pe care o sustineti, ca daca toti cetatenii s-ar face membrii de partid(e) ar schimba fata hada a tarii actuale a doua zi, e o pura utopie, o ineptie cat casa! O asemenea gogomanie nu exista in niciun manual de stiinte politice din lume, nici macar in cel al regimurilor totalitatre comuniste! NU trebuie sa te faci membru de partid ca sa-ti aduci aportul la prosperitatea tarii tale; trebuie doar sa-ti faci meseria cinstit, competent si onest la locul tau de munca, indiferent care e ala, sa pui osul la treaba - restul, vine de la sine! In plus, trebuie sa iesi sistematic la vot si sa pui stampila potrivit optiunilor si convingerilor tale, la toate scrutinurile electorale: parlamentare, locale, prezidentiale, referendumuri nationale. Doar asa iti poti exprima vointa si convingerile; doar asa iti poti ajuta tara si familia ta, in mod direct si precis... NU facandu-te membru de partid:-))) Chiar asa, sunt curios daca tanara aceea din Piatra Neamt, cea care a avut o "revelatie divina" vizionand filmul "Colectiv" si care a decretat ca maine se va inscrie intr-un partid, a votat vreodata in viata ei... nu stiu de ce, dar pot pune pariu pe orice ca in viata ei de dupa 18 ani n-a intrat in vreo cabina de vot pana acum...! In fine... un popor care vrea sa construiasca o tara temeinica si prospera, NU trebuie sa se inscrie in partide politice; trebuie doar sa munceasca si sa judece limpede si cinstit. Exemplul concret este Germania: in 1945 era o tara distrusa de razboiul pierdut, o tara in ruina fizica, mentala, sociala si economica; o tara sparta in doua, ocupata si guvernata de armate straine; o tara umilita si pusa la indexul istoriei, ever. Germanii, atunci, mureau de foame, la propriu; mancau din gunoaiele de la tomberoane. Ei bine, 15 ani mai tarziu, prin 1960, Germania de Vest devenea cea mai mare putere economica a Europei, a doua din lume dupa Statele Unite, atat din punct de vedere financiar cat si din cel al nivelului de trai. Cum a fost posibil? Simplu: germanii si-au vazut de munca, si au muncit pe branci, cu salarii mici si fara sa faca nazuri la lipsuri de tot felul... au mers la vot si au ales ce trebuie si in folosul lor, ca, daca s-ar fi inscris cu totii atunci prin partidele politice ale vremii, acum traiau cam cum traiesc romanii astazi, dupa 30 de ani de "drepturi"...:-)))

Mac  •  4 martie 2020, 22:35

Eu am o nelămurire totuși. De ce în Vestul atât de admirat tragediile similare nu par să aibă vreun efect politic? Grenfell Tower (75 morți, Londra, 2018), Ghost Ship Warehouse (36 morți, Oakland USA, 2016) sunt printre cele mai recente exemple. Acolo n-au existat mitinguri, campanii de presă, căderi de guverne, demisii de primari, nimeni n-a spus vreo frază despre corupție etc. și nimeni nu s-a ridicat politic pe cadavrele unor nefericiți. Poate acolo e un alt fel de democrație. O fi mai normală sau mai anormală? Gazetarii români ar trebui să discute cu confrații de la New York Times, Washington Post, The Guardian, The Times, CNN etc. Or fi având nevoie să-i trezească din adormire vocile tinere și cinstite din România...?

Mariana  •  4 martie 2020, 23:06

@Mac...poate pentru ca acolo , in urma investigatiilor, s-a constatat ca autoritatile isi facusera datoria,asumandu-si responsabilitatea pentru partea ce le revenea, si nu lasasera totul la indemana unor declaratii "pe proprie raspundere", fara control din partea acelor autoritati( se pare ca e foarte la moda fenomenul acesta al deresponsabilizarii din partea autoritatilor...caz in care autoritatile nu ar trebui sa mai existe, din moment ce nu isi asuma si nu fac nimic, lasand orice in seama cetatenilor) Poate de aceea aceste tragedii nu par sa aiba efect politic.

b log  •  5 martie 2020, 16:13

vazut ieri filmul. minunata proiectie, ingrozitoare stare de fapt.

Comentează