Acuze dinspre Ambulanță la Arafat: ”Arafat n-a spus că, în cazul pacientului transportat fără protecție, doctora Grasu s-a sfătuit cu oamenii lui din DSU!”

Autoritățile recunosc că primul bolnav de coronavirus din București a fost plimbat cu ambulanța fără protecție echipei sanitare

duminică, 8 martie 2020, 11:22

Autoritățile recunosc că primul bolnav de coronavirus din București a fost plimbat cu ambulanța fără protecție echipei sanitare vineri, când nu se știa că are virusul, dar se știa că vine din Italia, că are febră și că s-a izolat singur la domiciliu. Oameni din Ambulanța București spun că ”el reclama probleme digestive” și că decizia de a nu trimite echipaje în costume nu a fost exclusiv a managerului Alis Grasu, ”căci ea a vorbit la doctorul Călin Alexandru de la DSU”.

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

“Doctorul Grasu, managerul Ambulanței București, a fost medicul coordonator care a decis că e suspect de colită acel pacient care avea să fie diagnosticat cu coronavirus!”, a precizat, pentru Libertatea, Victor Zota, șeful Ambulanței Sector 3.

”Pentru că semnele erau de probleme intestinale și febră de doar 37,8 când a ajuns, vineri, medicul, pacientul nu respecta definiția de caz de coronavirus. Nu tușea, nu avea probleme de respirație și de aceea cazul nu a fost considerat suspect, iar cadrele medicale care au intrat în contact cu bărbatul de 49 de ani nu au purtat costum. Iar Arafat știa foarte bine din acea seară!”, a explicat un medic din Ambulanță, care a cerut însă să nu i se facă public numele.

Cei din Ambulanță spun că, la conferința de presă de azi, Raed Arafat și șefii din Ministerul Sănătății au lăsat responsabilitatea cazului pe ambulanță, deși au știut de el.

„Zota vrea să dea acum în Grasu și-l protejează pe Arafat. Grasu, care era medic coordonator, a vorbit de două ori cu doctorul Călin Alexandru, de la Arafat, sfătuindu-se dacă omul venit de la Roma e suspect. Au convenit că nu e cazul să trimită SMURD-ul, care merge doar la cazurile cu probabilitate, și atunci l-au dus la spital, la Balș”
Medic din Ambulanța București

Trei oameni, medicul care l-a consultat pe bărbat, asistenta și ambulanțierul, revenit din miniconcediul în Bulgaria, așteaptă acum rezultatul analizelor.

”Medicul și asistenta care au intrat în contact cu pacientul aveau măștile cele mai bune, FFP3, mănuși, iar omul nu strănuta și nu tușea. Sperăm ca rezultatele să fie negative”, spun cei din Ambulanță.

Alis Grasu nu a dorit să comenteze, însă medicii din Ambulanță, care au întrebat dacă e adevărat că doctorița care a ajuns prima la caz a pus suspiciune de coronavirus, au primit din partea conducerii răspunsul: ”Nu, nu a existat o asmenea suspiciune”.

600 de costume de protecție de unică folosință are în stoc Ambulanța București

De asemenea, într-o discuție avută azi cu personalul, conducerea a negat că colega lor, asistenta aflată și ea acum în izolare și în așteptarea rezultatelor, ar fi solicitat costum de protecție și că nu i s-ar fi dat.

”Problema e însă că, pe măsură ce nu mai e atît de clare simptomele care indică infecția, dacă se extinde și definiția de caz, atunci va trebui să trimitem oameni în costume la mult mai multe apeluri”, au spus pentru ziar cei de la Ambulanță.

 

Comentează