În plină criză, rezidenţi din Spitalul de Urgență Floreasca ameninţă cu demisia sau greva. Cel protejat este un șef de secție, soțul consilierei președintelui Iohannis

 Spitalul Floreasca nu a luat nicio măsură de sancţionare a chirurgului Sorin Păun, care şi-a agresat colegii în timpul operaţiei. Rezidenţii spun că vor pleca din secţie, din cauza abuzurilor. Sorin Păun este soțul Dianei Loreta Păun, consiliera pe sănătate a Președintelui Klaus Iohannis, iar surse din spital pun menajarea lui pe seama susținerii de care dispune

marți, 10 martie 2020, 6:33

de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

În această dimineaţă a avut loc o întâlnire între conducerea Spitalului Floreasca şi o parte din medicii care au semnat plângerea împotriva chirurgului Sorin Păun, care şi-a agresat doi colegi în timpul unei intervenţii chirurgicale.

Medicii reclamaseră comportamentul abuziv al şefului de secţie şi ceruseră o anchetă care să-l vizeze pe acesta, dar şi să-i fie retras în această perioadă mandatul de şef de secţie interimar.

Dr. George Jinescu, unul dintre chirurgii semnatari, a explicat pentru Libertatea: “Noi i-am spus managerului că nu mai putem lucra în relaţii de subordonare cu dr. Păun. În plus, rezidenţii vor solicita mutarea în alt spital dacă suspendarea lui nu va fi făcută cât mai repede. Sunt singurii noştri 5 rezidenţi şi sunt foarte hotărâţi să nu mai rămână, dacă senzaţia a fost de tergiversare a unei decizii”.

„Un agresor cunoscut, care a fost demis în nenumărate rânduri, este încontinuu susţinut şi propus spre şefia unor diverse secţii sau chiar ca manager, în ciuda evidenţelor” Dr. George Jinescu

Medicii au ameninţat conducerea spitalului că vor apela şi la varianta grevei, dacă doctorul Păun nu va fi demis din funcţia de şef de secţie.

“Ne aflăm într-o situaţie în care nu ne putem exercita profesia. Nu ne rămâne decât să ieşim în stradă, să facem grevă şi să chemăm televiziunile. Iar această atmosferă tensionată nu le face bine nici pacienţilor”, spune doctorul Jinescu.

Rezidentă: “Ne spune marş de-aici şi că abia aşteaptă să ne pice”

“Mai mulţi colegi au fost de nenumărate ori înjuraţi, îmbrânciţi în sala de operaţie. La el se ştie: noi, când ieşim din sală, ne întrebăm unii pe alţii: te-a lovit, unde te-a mai lovit, ce s-a mai întâmplat? De nenumărate ori am fost daţi afară la modul: marş de-aici”, povesteşte Andra Evtodiev, rezidentă în anul VI pe secţia de chirurgie, condusă de dr. Păun.

Tânăra spune că astfel de situaţii conflictuale au apărut încă din 2016-2017, când tot Păun era şeful secţiei.

„Noi am acceptat, ne este frică de el în continuare, pentru că face parte din comisiile de examen şi de nenumărate ori ne-a spus că abia aşteaptă să ne pice examenul. Asta în condiţiile în care este un reprezentant al UMF-ului la urma urmei şi ar trebui să ne înveţe chiar dumnealui să operăm, arta de-a discuta cu pacientul” Andra Evtodiev, rezidentă în anul VI

Atmosfera din secţie, descrisă de rezidenţi:

“De când a venit de-o lună şi ceva, ne este frică să venim la serviciu. Nu ştim ce-avem voie, ce nu avem voie să facem, cu cine avem voie să vorbim dintre îndrumătorii noştri”, spune dr. Evtodiev, care se gândeşte să plece.

„Trebuie să învăţ, să-mi adun toate resursele, pentru că acest sistem mirific în care ne aflăm nu-mi oferă nimic, decât un şut în fund. Şi asta este realitatea. Şi cel puţin lui nu îi pasă absolut nimic, decât că e şef pe moşia lui, şi noi suntem tarlaua şi dobitocii. Aşa ne spune” Andra Evtodiev, rezidentă în anul VI

Rezidentă: “Ne e frică de el, fiindcă nu ştim ce se poate întâmpla. Să înjure în sala de operaţie e la ordinea zilei”

Ştefania Manolescu este unul dintre medicii agresaţi în sala de operaţie. Ea spune că doctorul Păun a înţepat-o, într-un moment de furie, cu electocauterul scos din pacienta aflată pe sala de operaţie, o femeie infectată cu virusul hepatitic C.

“Conducerea spitalului nu ia nicio decizie şi ne tot amână. Noi trebuie să stăm pe această secţie cu conf dr Sorin Păun şi ne este frică de el, fiindcă nu ştim ce se poate întâmpla. El are un comportament care nu poate fi explicat, e mereu imprevizibil. Mergem câte doi, ca să avem măcar, în cazul în care ne întâlnim cu el, un martor în cazul în care ne spune ceva. Şi nu este o atmosferă în care să ne putem desfăşura activitatea”, povesteşte Manolescu.

“Au mai fost incidente în sala de operaţie cu alţi colegi. Iar să înjure în sala de operaţie e la ordinea zilei”, a adăugat rezidenta, care e decisă să plece din secţie, dacă va mai fi obligată să rămână subordonata chirurgului Sorin Păun.

Trei colegi posibil infectaţi cu hepatită C, din cauza furiei chirurgului

Lorena Brezeanu este rezidentă de o lună pe secţia de chirurgie condusă de Sorin Păun şi vineri a intrat prima dată cu acesta în sala de operaţie. Vineri a lucrat prima dată cu acesta în blocul operator şi a fost şocată să-l vadă agresând doi colegi: dr. Ştefania Manolescu şi dr. Gaspar Bogdan.

Apoi, din greşeală, Păun a înţepat-o şi pe ea cu acul de sutură cu care lucrase la pacienta infectată cu hepatită C.

Când ne povesteşte aceste lucruri, îi tremură vocea.

“Imediat ce a început operaţia, atmosfera a fost una de tensiune. Orice se întâmpla nu era bine, nu era mulţumit şi se lua de colega mea, Ştefania. A continuat prin a o înţepa cu electrocauterul şi a dat-o afară din operaţie. Am încercat să înţelegem de ce face. Ştefania a întrebat: ce-am greşit? Ce-am greşit? Că noi nu înţelegeam ce s-a greşit. Lasă că ştii tu de ce…”.

Cei trei medici înţepaţi cu diferite instrumente chirurgicale de Păun au ajuns la Institutul Naţional “Matei Balş”, pentru investigaţii. “Toţi am intrat acum pe tratament de specialitate şi aşteptăm rezultatele să vedem dacă-l continuăm”.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

me  •  10 martie 2020, 19:19

incredibil, felicitari Tolo pentru munca si curaj!

ROCKER CHOPPER  •  10 martie 2020, 21:37

Asta este. Din pacate domnule Tolontan, sefii de clinici sau de sectii se cred ''mici Dumnezei''. Va spun asta pentru ca am fost rezident de chirurgie si stiu ce se intampla in acest ''mediu''. Au impresia ca odata cu ei incepe si se termina medicina, indiferent de ce specialitate vorbim. Exista o curicula de pregatire in fiecare specialitate, cu numarul si tipul de interventii chirurgicale pe care trebuie sa le faci in rezidentiat. Crede-ti ca se tine cont de asta? Rezidentul face foile de observatii - evident si asta trebuie - dar mai face si alte activitati care nu au nimic cu ... medicina. Noroc poate cu garzile in care poate, poate opereaza si el ceva...daca vrea seful de garda. Ca sa nu mai zic de ''rezidentii'' preferati respectiv fiul, fiica sau nepotul cine stie carui mare sef, care evident nu isi fac probleme cand termina rezidentiatul si vor avea nevoie de un post. Asta se intampla in sistemul nostru medical asa zis ''universitar''. Bafta dragi colegi si felicitari pentru curaj.

popescu  •  10 martie 2020, 22:06

Din pacate rezidentii sunt tratati asemanator in foarte multe spitale din Romania! Si ne miram ca medicii tineri pleaca in masa din tara! Medicii tineri n-au nicio sansa in sistemul medical bolnav din Romania.

mihai viteazul  •  10 martie 2020, 22:51

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  11 martie 2020, 0:31

Tolo a castigat pana acum, cel putin in inima mea, multe premii Pulitzer.

bg  •  11 martie 2020, 6:30

Combinatia de MULTI BANI si PUTERE ii sminteste pe unii oameni! Daca nu ai implementata o frana, un bun simt, empatia si respectul fata de semeni, inca din copilarie, risti ca la maturitate sa o iei razna. La noi, este un caz tipic din dom. medical in care legile, normele, bunele practici, etica medicala, nu mai conteaza si apar astfel de tipologii monstruoase de care ne miram. Ele exista si in alte domenii pentru ca la noi li s-a permis sa prolifereze, sa se dezv., sa acapareze functii importante. Cu cat esti mai rau, egoist, lacom, parsiv, lipsit de caracter, cu atat esti mai eligibil sa urci in ierarhia politica si sociala. Cei politicosi, bine crescuti, modesti, omenosi sunt etichetati ca prosti, fraieri si sunt condamnati sa plece capul, sa devina lasi, sa se umileasca, sa taca in fata neregulilor ca sa isi pastreze slujba in sistem. Asta este REALITATEA cruda de la noi! Cum poate fi indreptat un sistem distorsionat pana la absurd care acum se intoarce impotriva noastra? Oamenii sunt condamnati sa traiasca impreuna...asa ne-am format ca FIINTE SOCIALE. Vrem sa traim bine, sa fim fericiti, sa avem incredere unii in altii sau sa traim rau, nefericiti, suspiciosi unii cu altii? Cand vom intelege asta, daca acum sunt oameni educati, in halat alb, se comporta ca niste primitivi, salbatici ce vin din negura istoriei?

Rodica  •  11 martie 2020, 8:50

Am lucrat TESA acolo. L-am prins director medical vreo 6 luni prin 2008 manager in 2016 si in rest sef de sectie. Este exact asa si poate mult mai rau...A scos puroi dintr-un pacient si i-a aruncat efectiv in fata asistentei... Era asa chiar si inainte sa fie sotia la guvern deci nu s-a schimbat brusc datorita functiei sotiei doar ca datorita ei i se accepta toate comportamentele deviante. Si mai rau e ca are un copilas, s-a inmultit fratilor!

Ilie  •  11 martie 2020, 9:37

Dacă e adevărat, și eu cred că este, să i se facă plângere penală. Măcar să dea o fugă la Poliție.

Faraonii vechi și noi  •  11 martie 2020, 14:12

Spitalele românești nu mai sunt de multă vreme locuri în care oamenii sunt tratați și salvați. Spitalale românești sunt piramide în care există un faraon și sub el curtenii. Faraonul este un zeu, fiu al Soarelui. Faraonii au dinastii. Dinastiile lucrează tot în același spital sau în alte spitale. Întotdeauna ori în sănătate, ori în instituții de stat. Așa se păstrează dinastiile, căpușând la maxim. Faraonul nu poate greși, nu poate fi demis, nu poate fi criticat. Curtenii sunt subalternii și complicii săi. Faraonii lucrează prin cozi de topor. Această piramidă se aplică și în cazul șpăgilor. Dacă portarul, brancardierul și infirmiera iau șpăgi, trebuie să plătească taxă de protecție la cel de mai sus. Cel de mai sus plătește taxă de protecție celui și mai de mai sus. Iar șpăgile babane sunt la medici. Plus posturile care știm de la Beuran cum se dau. Și comisioanele din toate șpăgile ajung cel mai sus la Faraon. ÎN SPITALELE DIN ROMÂNIA NU ESTE POSIBIL SĂ TE ANGAJEZI DACĂ NU PLĂTEȘTI ȘPAGĂ. IAR DACĂ DOREȘTI SĂ RĂMÂI TREB*** SĂ IEI ȘPAGĂ ȘI SĂ PLĂTEȘTI PLOCOANE LA SUPERIORI. Și să nu uităm șpăgile de la companiile farmaceutice – unii medici prescriu câte 10 medicamente pentru afecțiuni banale. Să nu uităm clinicile private unde chiar ei te cheamă, deși tu ai dreptul să fii consultat în spitalul de stat. Dar clinica privată este tot a lui. Comentezi ceva? – S-ar putea să îți pui viața în pericol. La vedere ei zic că sunt medici, dar în realitate sunt conduși de alte moduri de organizare care nu sunt la vedere. La fel ca în lumea interlopă există ierarhii, nași, omerta și economie neagră. Și atunci dacă spitalele din România sunt piramide ale șpăgilor, iar directorii sunt faraoni - de ce vă mai mirați că unii fac ce vor cu viețile oamenilor sau cu viețile colegilor? De ce vă mirați că *** pe lege? De ce vă mirați că ajută infractori și îi scot bolnavi? De ce vă mirați că lucrează medici falși sau asistente false? UNICUL SCOP ESTE ȘPAGA. ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ FII FARAON! SĂ AI FUNCȚIA PE VIAȚĂ! SĂ AI DINASTIE! SĂ AI PUTERE! SĂ AI FORȚĂ! ȘI SĂ DISPREȚ***ȘTI LEGA! SĂ CALCI PE CEILALȚI ÎN PICIOARE! Sunt pline spitalele de somități și faraoni. Toți putred de bogați din salarii modeste, toți cu dinastii și clanuri, toți aroganți și superiori cu pacienții. Pacientul e un fel de vită de povară, un fel de animal. Dacă nu se prezintă cu șpaga – mare greșeală! Greșeală mortală în unele cazuri – a se vedea cazul în care o femeie a fost ținută până a murit la Constanța. Aveți impresia că le pasă de pacienți? Le-au mărit salariile, dar ei tot cer șpăgi. De ce plătim bani la CAS? De ce plătim impozite pentru salariile lor mari? Dacă angajatul român plătește CAS și impozite pentru salariile lor, de ce trebuie să mai plătească șpagă la medic? De ce îl șantajează cu propria viață? Sistemul medical românesc este metastazat în fază terminală de șpăgi. Oamenii ăștia visează șpăgi, visează clanuri, visează dinastii. Ca și în cazul *** Secureanu, se deghizează în tot felul de cavaleri, au delirul grandorii. Și tot ce nu corespunde modelului lor mintal de șpăgari corupți, trebuie eliminat sau înțepat cu acul cu hepatită. Ei nu se mai văd drept angajați care trebuie să se achite de atribuțiile de serviciu. Ei se văd zeități care au în mână viața și moartea. Cine îi contrazice sau se pune în calea lor, o face pe pielea sa. Genul ăsta de *** ar fi în stare și să ucidă, dacă nu i-ar vedea nimeni. Acești oameni nu își mai aparțin. Pe ei nu îi mai interesează de multă vreme viețile altora – pe ei îi interesează șpaga și puterea. Faceți o investigație jurnalistică, domnule Tolontan cu clanurile și dinastiile din Sănătate. Să vedeți ce coincidențe sunt – unde lucrează și mama și tata, acolo lucrează și copilul și frații și prietenii. Făceți fotografii la ce palate au, ce mașini conduc, ce bijuterii au. Toate din umila lor leafă de angajați la stat... care muncesc pentru binele oamenilor, nu pentru profitul personal..... Trăim în anul 2020, dar la nivel mental suntem în antichitatea veche. Degeba există drepturile omului, lege și civilizație. Astea sunt pentru alte locuri. România este *** șpăgii. Atunci când un medic infectează cu intenție colegi – se poate concluziona că este ***. Medicul era ultima persoană care ar fi trebuit să facă așa ceva. Un asemenea psihopat nu are ce căuta în societate, nu în spital! Și nu – subiectul nu este acest ***. Subiectul este că întreg sistemul a luat-o razna. Atunci când șpăgarul Beuran a fost săltat, complicii săi în șpăgi au declarat grevă și au pus în pericol sănătatea oamenilor. Acesta este modul lor de gândire, bazat pe șantaj cu viața oamenilor. EXACT CA AL MAFIEI.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ozon1963  •  11 martie 2020, 14:58

" În această dimineaţă a avut loc o întâlnire ..." ora 6 si 33 de minute, ora publicarii acestui articol! Nu era mai necesar sa se publice rezultatul intalnirii? A patit ceva omul negru cu sotia prin cancelarii prezidentiale? Sau doar vorbim discutii?

Niculae Moromete  •  11 martie 2020, 16:19

Este cutremurător comentariul Rodicăi: " Si mai rau e ca are un copilas, s-a inmultit fratilor! " .

Garido  •  11 martie 2020, 17:03

Medicul *** ma intereseaza mai putin, am ceva cu criza .Care criza d-le Tolontan ,eu nu vad nicio criza ,se implinesc ,cred, doua luni, doua luni si jumatate ,poate chiar trei luni de cand chinezii au inceput sa moara cu sutele . Nu mai aveti replici interesante, ISTERICALELE POPULATIEI , PANICA GRATUITA ,, ? Ma refer la toti jurnalistii si medicii care se dadeau pe sticla sau pe foaia de ziar si ziceau ca acest virus e floare la ureche . Acum apareti cu CRIZA, guvernul apare cu anunturi despre cum sa ne ferim de coronavirus , sa ne spalam pe maini pentru ca suntem needucati sau ce . Acum ,abea acum s-au suspendat zborurile spre si dinspre Italia dupa ce au imprastiat virusul in toata tara DE CE TOCMAI ACUM ? De dragul banilor ? Cum sa ne ferim de coronavirus ? Trebuie sa evitam contactul cu c.. care conduc Europa ,respectiv colonia romanica . D-le Tolontan, pe dumneavoastra si pe toti jurnalistii si medicii epidemiologi va consider complici la aceasta ,cum ii spuneati in titlu , CRIZA . De la guvernul bolsevic pendelisto-userist nu am nicio pretentie , ar fi inchis granitele la timp doar daca primea ordine de la ambasadele olandei , austriei sau germaniei , tari ,,civilizate si cu experienta"", parca asta este refrenul .. . Si cand te gandesti ca deciziile cu privire la criza n-au fost luate de taranii din colonie ci de baietii si fetele cu studii APROFUNDATE . Mai vorbim de cizmarul CEASHCA ,pe bune ! Hai, spor la numaratoare !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefanita  •  11 martie 2020, 21:58

una auzita de la un apartinator care a discutat cu un chirurg bucurestean care lucreaza intr-un orasel de provincie: ca sa poata opera in spitalul din capitala unde lucrase anterior (cu nume duios de sfanta), acel chirurg trebuia sa dea spaga sefului!!! curata nebunie.

SP  •  13 martie 2020, 18:38

pai cine sa-l dea afara/suspende fostul lui rezident care acum e director si in perioada rezidentiatului era tratat identic? Avea vanatati pe maini de la pensele luate de la domnul doctor! Mare personalitate: specialist si in urologie si in drept, presedinte in comisia de litigii de le Ordinul medicilor.

MR  •  15 martie 2020, 11:48

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Johnny  •  15 martie 2020, 15:43

Eu nu inteleg. Ce e asa de greu? Cand incepe comportamentul abuziv, *** Unul il tine de gat si celalalt ii cara pumni pana incepe sa planga. Data jos dantura, rupt maxilarul, sparta piramida nazala etc. Nu intra nimeni la puscarie, si se potoleste individul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dANIEL  •  17 martie 2020, 14:29

Pai ceea ce face ghertzoiul este atac cu arma alba si tentativa de infestare, deci o reactie violenta a celui atacat sau a celor din jurul celui atacat nu este decat legitima aparare! Norocul lui este ca ataca femei care nu pot reactiona fizic. Oricum, o solicitare a interventei politiei nu este deloc deplasata (motivele de mai sus) caci individul se comport exact ca un borfas ordinar agresiv si violent.

Comentează