EXCLUSIV | România are 2.816 de ventilatoare funcționale la 4.000 de paturi ATI. Cum stăm la celelalte dotări vitale pentru cei cu coronavirus care fac forme grave

Agresiunea virusului asupra plămânilor este cea care deteriorează rapid, până la o săptămână, starea pacienților cu coronavirus

joi, 12 martie 2020, 10:00

Aparatele de ventilare artificială sunt cele mai importante și Libertatea a aflat de ce țara noastră tocmai a achiziționat în regim de urgență încă 200.

De Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Cifrele exacte, dar încă necomunicate publicului, obținute de către ziar din surse autorizate din Ministerul Sănătății, sunt următoarele:

Ventilatoare: 2.934, din care funcționale 2.816

Ventilatoarele asigură susținerea plămânilor. Mai multe studii arată cum Covid 19 începe prin a afecta plămânii de la extremitățile lor, ceea ce arată de ce, inițial, nu erau detectate efectele la RMN. Între timp, oamenii de știință au reușit să descopere cîteva trăsături ale consecințelor infectării asupra plămânilor. În cazurile grave, în care plămânii sunt cuprinși de efectul virusului, e nevoie de susținere articificială a vieții, prin intubare și conectarea la ventilatoare.

 Mașini anestezie: 2.054, din care funcționale 1.987

”Mașinile de gaz” asigură administrarea un amestec gazos care include gaze anestezice dar şi gaze care susţin viaţa. Se folosesc în toate sălile unde pacienții au nevoie de anestezie.
Monitoare: 7.868, din care funcționale 7.670

Monitoarele oferă datele în timp real ale pacientului, de la parametrii inimii, la temperatură și gradul de oxigenare.

Injectomate 2.500

Injectomatele sunt seringile fixe, care administrează substanțele de susținere cardio și nu numai, uneori și antibiotice (mai ales la copii), cu o precizie fină, cerută de tratament. La fiecare pat ATI e nevoie de 4 seringi. O parte dintre cele 2.500 sunt statii cu 3+1 seringi și o altă parte sunt stații turn cu câte 10 seringi, care pot deservi două paturi.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Garido  •  12 martie 2020, 17:40

De ventilatoare ne ocupam noi acum ! Hai sa vedem cum marim numarul de sectii de votare din Roma, din Londra sau Paris ,sa nu mai stea lumea la coada la alegerile din toamna, sau mai devreme .

X  •  12 martie 2020, 18:09

serios? Pentru tine in momentul asta e mai presanta problema numarului de sectii de peste cateva luni cand acum in timp ce noi scriem aici ventilatoarele astea tin oameni in viata? :)) .. wow. Sper sa avem cat mai multe sectii de votare afara ... asta inseamna ca dupa pandemia asta tot vom avea multi votanti

MZM  •  12 martie 2020, 20:25

Corect era 2816 ventilatoare, fara „de”. Pentru ca, in limba romana, numeralele cardinale de la 1 la 19 nu trebuie urmate de prepozitia „de”, ci doar cele de la 20 in sus. In cazul numerelor cu mai multe cifre, regula o dau ultimele doua.

Bogdan  •  12 martie 2020, 22:18

Salut Catalin, In Italia situatia e mult mai grava decat se spune. Politicienii, inclusiv ai nostri, vor sa faca sa para ca situatia e mai putin grava decat e. Medicii Italieni nici macar nu au voie sa spuna adevarul. Te rog. Uita-te la acest link. Sunt poze cu conversatia. https://twitter.com/STrosterud/status/1238147269465116672?s=20 "Sindre Reino Trosterud @STrosterud · 3h Devastating news Conversation between my friend and Italian doctor It’s war. Can’t even try to save them all. No one over 60 even gets full care Every doctor likely sick, everyone coughs. No time to test them No other critical care. Only this. So many dead 30% are ages 30-60"

bg  •  13 martie 2020, 6:43

Declaratie iresponsabila si periculoasa { in acest moment critic} a prof. dr. Adrian Streinu Cercel: "Spirtul medicinal NU este BUN, ci subst. pe baza de alcool care sunt biocide". Nu este bun la ce, pentru ce domeniu, domnule profesor universitar? Pe acesta cale, va informez ca alcoolul medicinal ESTE produs BIOCID, apare pe site-ul MS in Registrul National al Produselor Biocide din 2020, este autorizat conform criteriilor Directivei Europene privind biocidele si nu poate fi desfiintat, decazut din drepturi de declaratiile stupide ale unui medic-politician care de ani buni promoveaza la nivel nat. interesele firmelor farma. Ati reusit sa declansati confuzie in mintile a milioane de romani care nu mai stiu ce sa creada cand vad ca guvernul Romaniei recomanda alcoolul de 70% in combaterea Covid19. Ati declansat panica printre producatori pentru ca ati dinamitat piata de biocide de la noi. INCALIFICABIL!

Simeone  •  13 martie 2020, 13:20

Pe unde ii arde de alegeri anticipate. Dar baba cu colacii a plecat. Acum e imposibil. Hai la munca sa vedem ce puteți mai guvernanților. Nu mai puneți motive ca sunteți asemenea predecesorilor!

bg  •  14 martie 2020, 7:52

Avem un MS iresponsabil, complice, parsiv, care nu OCOTESTE sanatatea, ci creste riscurile de imbolnavire! Daca stiau ca alcoolul sanitar de pe piata are numai 63% alcool si nu este eficient pe piele, de ce l-au autorizat si l-au lasat sa fie cumparat si folosit de niste prosti {personal medical si populatie} timp de 30 de ani? Acum spuneti, dupa ce multi s-au capatuit din vanzarea spirtului? Au trecut la alt nivel, biocide scumpe? Prin trompeta rasunatoare a prof. dr. univ. A. Streinu Cercel , care le stie pe toate si tine informatiile numai pentru el si "spitalul lui", aflam acest lucru . De ani buni faceti politicile sanitare, programe ptr. populatia Romaniei, va invartiti in elita mondiala a medicinei, sunteti la curent cu tot ce este NOU in medicina si va bateti joc cu superioritate si cinism, atat de proprii colegi din alte spitale, cat si de ceilalti pacienti. Agentia Nat. a Medic. a transmis un ordin prin care alcoolul sanitar este interzis in injectii si sunt aprobate 3 produse biocide. Ce inseamna asta? Chiar si dr. Monica Pop a fost revoltata. Toate ghidurile din SUA si Europa recomanda ca prod. biocide pe baza de alcool sa contin intre 70-90% alcool. In loc sa controlati si sa obligati producatorii sa respecte reteta, concentratia subst. active, iar buletinele de analiza microb. privind eficacitatea sa fie reale, pe bune, voi eliminati aprioric alcoolul sanitar de pe piata. De ce nu avem inca laboratoare acreditate de testare a produselor biocide ca orice firma, spital, consumator sa-si verifice ce cumpara? Imi raspund tot eu : Daia, pentru ca se poate, ptr. ca produce bani, ptr. ca lasa ca merge si asa, pentru ca nu noi, prostimea nu meritam...

florin  •  15 martie 2020, 13:52

2816 ventilatoare? cifrele reale sunt mult mai mici. managerii au raportat, ca si in comedia lui caragiale, de 2ori (stoc existent plus ceea ce urmeaza sa se achizitioneze de MS)...... realitatea este sumbra.

Comentează