SRI a confirmat informația din Libertatea: un angajat, pozitiv cu coronavirus. Cei cărora fiul polițistului venit din Israel le-a dat mărțișoare li s-au luat deja probe

Printr-un comunicat oficial, oferit publicului marți seara, la câteva ore după știrea din Libertatea, Serviciul susține că ”un ofițer din cadrul Serviciului Român de Informații a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19)”

joi, 12 martie 2020, 8:00

de Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Miercuri la prânz, Libertatea a dezvăluit, din surse SRI, că oamenii din instituție care lucrează cu fiul angajatului ADP venit din Israel și infectat sunt îngrijorați pentru sănătatea lor. El împărțise mărțișoare colegelor și mâncase la cantină, la masă cu alți colegi.

Seara, SRI a admis situația și a spus că oamenii din DSP și specialiștii sanitari ai Serviciului secret acționează împreună. ”În data de 10 martie 2020, un ofițer din cadrul Serviciului Român de Informații a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus (COVID-19). Direcția de Sănătate Publică București, împreună cu Direcția Medicală din SRI, au desfășurat o anchetă epidemiologică pentru identificarea și izolarea tuturor persoanelor cu care acesta a intrat în contact. În prezent, situația este sub control și au fost luate deja toate măsurile prevăzute în astfel de cazuri”, a spus SRI în comunicatul oficial.

Indiferent de instituția sau comunitatea vizată, reconstituirea traseului celui infectat și a ”hărții” contactelor umane este vitală la o epidemie

Mai multe studii arată că țările și-au redus semnificativ riscul dacă au alocat oameni și energie acestor eforturilor de depistare ale ”contacților”, oamenii aflați în risc după contactul cu un pacient depistat.

Coreea de Sud este cel mai bun exemplu, cu 5794 de cazuri și doar 43 de morți, față de Italia, care are la 12.800 de cazuri un număr de 827 de morți

În cazul angajatului SRI în vîrstă de 32 de ani, fost polițist în IGPR și infectat de către tatăl său, și el fost polițist cu multe funcții de conducere, Serviciul Român de Informații susține că a luat toate măsurile să-i găsească pe cei care au intrat în contact în sediul instituției cu acesta.

”Directorul SRI a dispus înființarea unei comisii la nivelul Serviciului care va monitoriza permanent implementarea tuturor măsurilor necesare pentru limitarea răspândirii noului virus de către persoanele care au fost în contact cu pacientul confirmat cu coronavirus. SRI comunică permanent cu instituțiile abilitate pentru gestionarea problematicii COVID-19 și respectă cu strictețe hotărârile acestora”, se închieie comunicatul de miercuri al SRI.

Informațiile ziarului susțin că cei care au intrat în contact cu bărbatul au fost deja, în marea majoritate, reperați și li s-au prelevat probe. Analizele pentru coranovirus durează, în cel mai bun caz, 5-6 ore.

Fiul pensionarului MAI lucrează în SRI, a împărțit și el mărțișoare și a mâncat la cantina instituției. Colegii săi se întreabă ce măsuri se iau

Surse din Serviciul Român de Informații au declarat, pentru Libertatea, că fiul angajatului ADP Sector 4 lucrează la SRI și că, preț de mai multe zile, fără să știe că e infectat, s-a văzut cu colegii săi și a pupat colegele de 1 martie!

Bărbatul de 60 de ani care și-a infectat rudele, colegi de la ADP Sector 4 și chiar un medic al Spitalului MAI nu e singurul din familie care a intrat în contact cu multe persoane.

Fiul său, testat și el pozitiv ieri, a avut același comportament, neștiind că e infectat, susțin surse ale ziarului Libertatea.

“Fiul, infectat si el, angajat în SRI, a oferit mărțișoare colegelor și a împărțit cantina cu alți colegi până la rezultatul testului. Deocamdată din SRI nu se comunică nimic privind ancheta. Angajații SRI nu fac izolare sau carantină? E doar pentru oamenii ‘normali’?”, au punctat, pentru ziar, surse din apropierea lucrătorului SRI, în vârstă de 32 de ani.

În trecut, actualul angajat SRI a lucrat și pentru Poliția Română, la fel ca tatăl său. Soția sa lucrează la PMB, în departamentul Resurse Umane.

Și fiul acestuia, în vârstă de 3 ani, a fost infectat.

Ieri, Libertatea a dezvăluit că tatăl angajatului SRI a fost, timp de 12 ani, șef în Poliția Capitalei și la două poliții de sector. Acesta a ascuns faptul că a fost în Israel înainte de a oferi mărțișoare colegelor de la ADP Sector 4 și înainte de a se interna la Spitalul MAI pe 5 martie.

Azi, o altă angajată a Primăriei București a recunoscut că l-a însoțit pe bărbat în Israel.

Purtătorul de cuvânt al SRI nu a putut fi contactat pentru a preciza ce măsuri a luat Serviciul pentru protecția propriilor oameni care au intrat în contact cu cel infectat.

 

Comentează