Autoritățile rostesc prima cifră după starea de urgență: „Suntem pregătiți, avem paturi în cazul unei epidemii de 10.000 de cazuri de coronavirus”

Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a spus sâmbătă seară la Europa FM că ”gradul actual de ocupare al paturilor ATI este de 60%, dar prin redistribuirea pacienților putem asigura la nivelul țării 1.200 - 1.400 de paturi ATI libere. Asta înseamnă că suntem pregătiți, avem paturi în cazul unei epidemii de 10.000 de cazuri de coronavirus”

sâmbătă, 14 martie 2020, 9:20

de Cătălin Tolontan

Imediat după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că declară de luni starea de urgență, Europa FM a realizat o ediției specială, moderată de Alice Iacobescu.

La un moment dat, pe telefon a intrat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Întrebat care este avantajul stării de urgență, demnitarul s-a referit, ca și președintele Iohannis, la ”achiziția mai rapidă de echipamente”.

Următoarele întrebări ale jurnaliștilor din studiou sau de la telefon au vizat la ce se așteaptă autoritățile în privința extinderii epidemiei.

Tătaru a admis că e o legătură între declararea stării de urgență și modelele matematice pe care statul român le are și care arată că numărul de cazuri va crește încă de săptămâna viitoare

”Deocamdată nu avem focare mari, ceea ce ne face să credem că nu vom ajunge la nivelul Italiei, dar crește și la noi numărul”, a spus el. Italia a depășit numărul de 20.000 de oameni diagnosticați cu coronavirus.

Întrebat care este acum gradul de ocupare al celor 2.000 de paturi de ATI, complet dotate, Tătaru a spus că ”este de aproximativ 60%”.

Aceștia sunt bolnavi care se îngrijesc de alte suferințe. Statul vizează o relocare a acestora și o oprire a operațiilor non-urgente. Scopul e să obțină cît mai multe paturi ATI, secretarul de stat spunând că ”situațiile fără gravitate, care depășesc 80% dintre cazuri, se tratează acasă, între 10 și 14% dintre cazurile de coronavirus sunt grave și se spitalizează, iar spre 3% devin mortale”.

10-14% dintre cazuri au nevoie de paturi ATI, unde cei care au evoluat sever sunt puși pe ventilație și asistați. Altfel, nu pot supraviețui

Jurnaliștii l-au întrebat pe secretarul de stat dacă România are capacitatea de a aloca 1.000-1.200 de paturi ATI, dacă vom ajunge la 10.000 de oameni bolnavi, dintre care 10-14% vor avea nevoie de locuri la terapie intensivă. ”Da, avem  această capacitate, în cazul a 10.000 de bolnavi. Până în 10.000 de cazuri”, a încheiat Nelu Tătaru.

Urmăriți emisiunea integrală:

Comentează