Ne pregătim pentru mai rău: SRI calculează că e posibil să apară zone roșii în România și stă cu ochii pe stocurile medicale

 Serviciul Român de Informații e în alertă în criza coronavirus. Conform mai multor specialiști, săptămâna viitoare pot apărea măsuri de restricții de deplasare în România, așa cum se întâmplă acum în Italia

sâmbătă, 14 martie 2020, 2:03

”Primele informări de la SRI cu foarte multe date despre pericolul iminent al COVID-19 asupra României au venit, spre Ministerul Sănătății și ceilalți responsabili, pe 19-20 ianuarie”, a spus pentru Libertatea un om familiarizat cu informațiile ajunse pe masa autorităților. ”Din păcate, în acel moment, unele dintre sugestiile SRI nu au găsit înțelegere la Guvern, chiar dacă ministrul și oamenii din minister de acolo au insistat”. Despre ce e vorba?

1. Au existat informații privilegiate dinspre China, dar recomandările SRI de a uni forțele la achiziții nu au fost urmate

În ciuda degradării din ultima perioadă, relația China – România are un istoric special. Fiind una dintre țările care a sprijinit diplomatic China în perioada în care aceasta nu era nici pe departe puterea de astăzi, România a rămas în memoria instituțională a Beijingului ca un prieten.

„SRI a folosit mai multe canale cu China și a obținut de la autoritățile din Beijing date despre criza din Wuhan și despre cât de agresiv e virusul. Aceste informații însoțite de analiza unei epidemii iminente în Europa au fost puse de analiștii Serviciului pe masa factorilor de decizie din București” Sursă Libertatea

Prin diverse canale, unele medicale, dar deblocate inițial diplomatic și prin contactele serviciile secrete, profesorul Streinu Cercel și alți specialiști de la Balș au putut discuta în teleconferințe cu medicii din China, ca să obțină informații actuale despre boală.

A fost clar că pericolul contaminării Europei și României devenise o certitudine. Și că virusul era mult mai agresiv: se răspândea mai repede, rezista pe suprafețe, existau suspiciuni de reîmbolnăvire.

2. „Ne puteam mișca repede, acum o lună și jumătate”

”Una dintre primele propuneri care a circulat încă din ianuarie în mediile sanitare de la București a fost unirea tuturor forțelor pentru ca toate firmele de farmaceutice, dispozitive și aparatură din România, unele reprezentanțe, să-și folosească cunoștințele și să facă aprovizionări rapide. Ne puteam mișca repede, acum o lună și jumătate. Nu s-a realizat”, povestește un om din industria pharma.

3. S-a ajuns să facem teste puține pentru că nu avem. Premierul Spaniei s-a implicat personal pentru ai săi

”În timp ce premierul Spaniei a pus personal mâna pe telefon și a sunat la firmele din lume, inclusiv în America, la noi s-a mers în continuare pe sistemul licitațiilor, greoi în aceste momente”, spune același specialist.

Efectul ignorării analizelor SRI, susține el, a fost acela că România n-a mai prins mare lucru de pe piața internațională: de aici, de pildă, numărul mic de teste pe care-l facem. De aici stocurile mici de dezinfectanți. ”Totul a rămas la mâna spitalelor, care fiecare s-au trezit în magazie cu ce aveau sau comandaseră”, spune un om din mediul medical.

4. SRI a atras atenția că există investiția din Sectorul 1 din București și că poate fi folosită

În acest moment, România a ajuns să aibă mai multe cazuri zilnice decât China. Iar Serviciul Român de Informații a oferit autorităților analize despre cum se pot pune cap la cap resursele.

”Unele dintre sfaturile SRI au fost urmate. De pildă, ei au sesizat că, dacă se va ajunge la situația ca bolnavii ușori să fie tratați de acasă, există în Sectorul 1 din București o mare investiție, într-un centru de telemedicină, cu peste 300 de holtere. Iar bolnavii pot fi monitorizați din locuințe”, relatează o sursă apropiată Ministerului Sănătății pentru ziar.

”Ministrul Costache și primarul Tudorache au marșat și au lansat proiectul pilot, folosit deocamdată pentru cei din centrele de contaminare. Au adăugat și brățările de puls, temperatură și localizare, ca să reducă tentația celor izolați de a părăsi locuințele”, explică același om.

5. Se ia în calcul modelul blocării unor zone roșii, ca în Italia. „Cei din SRI sunt și ei destul de confuzi”

Acum, SRI face calcule complexe de posibilă extindere a epidemiei. ”Din acest week-end se vor împlini două săptămâni de când au început să vină oameni masiv din Italia. Va fi dificil, pentru că mulți posibil contaminați au ajuns în urbanul mic sau chiar în rural, unde igiena e precară și oamenii mai puțin dispuși să stea în case sau chiar au nevoie să se miște pentru a-și procura mâncare”, spune un om care cunoaște cum se derulează acum modelele de calcul ale experților din SRI.

„Se ia în calcul modelul Italia din punctul de vedere al restrângerii libertății de mișcare. E posibil să apară restricții și în România de săptămâna care vine” Sursă Libertatea

Asta înseamnă declararea de zone roșii, în funcție de întinderea epidemiei. Dar și cei de la SRI ”sunt destul de confuzi”, conform unor specialiști care cunosc situația. ”Modelele matematice și statistice care să arate cum se poate extinde epidemia pe teritoriul României conțin multe necunoscute”, spune sursa.

6. Au localizat stocurile, dacă va fi cazul rechiziționării

O altă mișcare a Serviciului Român de Informații a fost mai ușor de făcut. Prin date de la colaboratorii lor, oamenii din servicii au un tablou a ceea ce statul poate rechiziționa dacă epidemia va intra într-o fază de maximă gravitate, iar legea va permite acest lucru.

„Firmele de aparatură medicală au prin depozite, bine păstrate, stocuri de rezervă. SRI le-a monitorizat și le cunoaște. De pildă, se știe că mai sunt ceva ventilatoare prin depozite. Nu sute, dar mai multe zeci. Și tot așa, în privința măștilor, medicamentelor. Ele sunt localizate deja de către SRI, peste tot în țară” Specialist din industria pharma

Comentarii (3)Adaugă comentariu

bg  •  14 martie 2020, 22:16

Ca si in cazul Hexi Pharma, autoritatile au considerat ca sunt informate { caci asta face SRI} si atat...Ori avem o clasa politica incapabila sa proceseze informatiile si sa ia decizii pertinente, ori sunt fricosi si lasi ca sa-si ia vreo responsabilitate, ori au bagatelizat problema {sa nu creeze panica}, ori toate trei la un loc. Un fel de " la placinte, inainte; la razboi, inapoi". Prof. dr. A. Streinu Cercel *** si le-a folosit ca sa epateze lumea medicala de la noi, iar populatia sa-l considere salvatorul natiunii. Ce folos ca SRI si-a facut treaba, daca decidentii politici nu percuteaza la problemele grave si se ocupa cu lucruri mici, meschine, cu aranjamente de culise, cu petreceri, excursii, nasii si dedicatii muzicale. Asta e tara, astia ne sunt conducatorii! Nu stiu decat sa cerseasca voturi, dupa care...suntem fiecare pe cont propriu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ervin  •  14 martie 2020, 23:19

UNICA ȘANSĂ a României este sa stea absolut toată lumea în casă Azi dimineață era plin prin piețe pe la chioscuri Erau cozi peste tot Lumea înghesuita Trebuia peste tot in țară primăriile sa organizeze împreună cu hypermarketurile puncte de alimentare cu produse de baza în cartiere unde bătrânii nu au pe nimeni sa le facă cumparaturi Mediatizate mici firme de cartier care livrează pizza sau alte mancaruri Primăriile sa sprijine restaurantele sa livreze meniuri simple peste tot în orașe mai ales în cartierele unde se știe ca locuiesc mulți bătrâni. Oamenii știind ca primesc alimentele acasă stau și așteaptă la fel ca în ziua în care știu ca poștașul le aduce pensia Oamenii descurajați sa iasă pe străzi și informați de riscuri, prin echipe mixte jandarmi +politie De la imbecilii care ne conduc nu trebuie sa avem nici cele mai mici așteptări dacă vrem sa scăpăm cu viață din situația asta Spitalele sunt fără dezinfectanti și fără echipamente de baza de protecție și fără medicamente După cum vedeți cer bani de la oameni sa cumpere lucruri de altfel de bază necesare în spital Singura veste buna este ca toți ăia care se cred super deștepți și aleși de Dumnezeu, sau de dracu, și știu ei cei mai bine ptr toată lumea, imbecilii îmbuibați care au transformat sistemul de sănătate în sistemul de îmbolnăvire vor fi cot la cot cu noi în spitalele din România

antonia  •  15 martie 2020, 9:02

Din nou interesul pt. achizitii in spitale....!!!! Daca se poate, cat mai haotic, fara control si fara a fi trasi la raspundere cei care profita, daca va fi cazul. E limpede!!!

Comentează