Alianța Medicilor, care a dezvăluit minciunile Guvernului după Colectiv, cere autorităților să „construiască urgent spitalele temporare” pentru că riscăm „un dezastru umanitar”

În noiembrie 2016, când Guvernul spunea că ”avem de toate” și ”putem trata oameni ca în Germania”, un grup de medici se ridica împotriva minciunii oficiale. Aceiași specialiști au trimis azi un nou apel autorităților, inclusiv Primăriei Bucureștiului

duminică, 15 martie 2020, 5:25

de Cătălin Tolontan

Din Alianța Medicilor fac parte mai mulți doctori, unii dintre ei medici ATI, care au fost, în general, priviți glacial de sistemul marilor moguli ai Sănătății, fie că e vorba de profesorii doctori sau de managerii de spital.

Alianța Medicilor a fost prima organizație profesională care, în 2016, după Colectiv, a atras atenția asupra:

Duminică, cu o zi înainte de decretarea stării de urgență, acești medici au trimis un apel către autorități în care vorbesc despre nevoia de ”fonduri suplimentare nelimitate”.

Alianța Medicilor cere „sute de mii de teste” făcute „la locuințe sau în mașini”

”Facem apel la autoritati sa pregateasca sistemul sanitar pentru efortul urias la care va fi supus.

  1. Asigurați fonduri suplimentare nelimitate pentru sistemul medical – spitale, ambulanțe, cabinete de familie – pe perioada crizei.
  2. Asigurați măști și costume de protecție pentru tot personalul medical.
  3. Angajarea în regim de urgență de personal medical calificat, alocarea de fonduri pentru spitale să își suplimenteze schema de personal, identificarea de spații de cazare pentru medicii din afara localității, hoteluri etc.
  4. Pregătirea spitalelor existente. Identificarea de spații de expansiune și pregătirea lor pentru gazduirea de pacienți – policlinici și alte stabilimente medicale în primul rând.
  5. Construirea urgentă de spitale temporare lângă spitalele permanente pentru a trata bolnavii cu forme ușoare de coronavirus.
  6. Achiziția în regim de urgență de echipamente medicale, cumpărarea tuturor stocurilor distribuitorilor din România și tot ce se mai poate aduce din străinătate – ventilatoare, paturi, substanțe, piese de schimb, materiale de uz curent, consumabile etc.
  7. Trimiterea de epidemiologi de către Ministerul Sănătății în fiecare spital care să preia temporar managementul și să le organizeze pentru confruntarea cu COVID-19.

Trebuie achiziționate urgent sute de mii de teste și organizate locuri de testare din mașina și la domiciliile tuturor persoanelor răcite. Testarea actuală este insuficientă pentru a identifica focarele la un moment de început.

Nu mai este timp de pierdut, o epidemie masivă poate începe oricând, acționați în regim de urgență maximă, altfel România riscă să se confrunte cu un dezastru umanitar!”.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Pacientuedevina  •  15 martie 2020, 20:09

Tot respectul pentru Alianța Medicilor. Numai că funcționărimea din Ministerul Afacerilor din Sănătate nu aude...

bg  •  16 martie 2020, 8:31

Cererile lor sunt reale si pertinente! Sunt in deplin acord cu apelul facut de Alianta Medicilor! Numai ca epidemiologii de la INSP { acolo este si CNCBT} si CRSP-uri { caci numai acolo mai sunt cativa in pragul pensionarii} sunt rupti de realitatile din DSP-uri, spitale, clinici, centre medicale, CMI-uri. Puteti vedea ce atributii au acestia pe site-ul INSP. Toata activitatea lor de pana acum a constat in centralizarea raportarilor facute de DSP-uri, a cazurilor de imbolnavire si deces {vezi gripa, rujeola, etc...}. Ati vazut vreo raportare privind cazurile de inf. nosocomiale si deces ? Nu, nu, nu... Pana acum 6 ani nici nu aveai voie sa rostesti cuvintele "inf. nosocomiala". Toata activitatea epidemiologilor si microbiologilor din aceasta tara a fost trecuta sub inaltul patronaj al celor de la Inst. Nat. Matei Bals, de unde se spunea numai ce trebuia sa se spuna, adica NIMIC, sau ce era convenabil....ca avem de toate, ca spitalele sunt curate, ca avem specialisti...

Vasile  •  16 martie 2020, 15:33

Doar că incidentul de la Colectiv a fost în 2015 și nu 2016.

Mariana  •  16 martie 2020, 16:19

@bg esti foarte decis sa scoti din context orice ajuta sa le induci oamenilor ideile tale. De ce nu spui si de acest link? http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/infectii-nosocomiale-1/1309-consumul-de-antibiotice-rezistenta-microbiana-si-infectii-asociate-asistentei-medicale-nosocomiale-in-romania-2017/file. Ca parca spuneai ca pe site-ul CNSCBT nu este nicio raportare despre infectii nosocomiale, iar cine nu intra pe site, sau ii e lene sa se uite la toate raportarile, te mai si crede. Foarte incorect ceea ce faci si lipsit de fair play.

bg  •  17 martie 2020, 10:16

De obicei, nu raspund la provocari. Situatia sta cumva pe dos. Acelasi studiu, facut de CNSCBT, in 2014 {inainte de Colectiv}, indica un nivel scazut al raportarii IN de 25-30 de ori sub media UE. Intre anii 1995-2014, Romania raporta inf. nosocomiale de 0,25%. Care au masurile luate in urma studiului respectiv? Niciuna...A trebuit sa vina Colectiv, sa moara oameni nevinovati ca sa se miste ceva? Ce repede uita unii adevarul sau nu-l recunosc.. Datele din 2017 la care faceti referire, normal ca arata altfel ptr. s-a schimbat legislatia. Despre ce vorbim? Cine este incorect, scoate din context si lipsit de faiplay? Si cu asta am incheiat discutia...nu am obiceiul sa polemizez, sa folosesc un ton tafnos in comentarii si nici sa-mi impun ideile. Va inselati amarnic...

Comentează