Mesaj de la medicii din Ambulanța București: ”Vă rugăm, nu ne mai mințiți, spuneți la 112 de unde veniți, ca să venim protejați pentru coronavirus!”

Mai multe cadre medicale și oficiali ai Ambulanței au căutat Libertatea, după ce în ultimele cîteva zile s-au întâmplat unele cazuri în care ”am ajuns la pacienți cu simptome de febră, crezând că e gripă normală sau răceală, și abia față în față ne-au spus că vin din Italia sau Spania sau alte zone afectate”

duminică, 15 martie 2020, 10:00

de Cătălin Tolontan

Raportul de sinceritate din momentul în care suni la serviciul de urgență a fost unul dintre factorii fundamentali pentru care, în Germania, deși sunt 4585 de cazuri are doar 9 morți, statistică de duminică dimineață, a explicat pentru ziar un medic român din Germania

Cel mai încercat oraș al țării de pandemie este, și pentru că este cel mai mare, Bucureștiul, cu peste 30 de cazuri din peste 120 de cazuri pe plan național, cifrele evoluând de la oră la oră.

De pildă, ultimul caz anunțat în noaptea de sâmbătă spre duminică, cazul 121, a fost al unui bărbat din București, de 39 de ani, venit din Norvegia.

Echipajele de salvare întâmpină o nouă problemă, „care ne pune în risc dacă nu suntem atenți”.

Oamenii sună la 112, spun că au simptome, dar nu declară de unde vin. Nu spun pentru că le e teamă că vor fi luați cu isoleta și cred că mai bine le luăm noi analizele și rămân acasă. Dar, unu, analizele nu se fac acasă și, doi, ne pun în risc de infectare. Medic din Ambulanța București

Un alt medic a explicat: ”Noroc că avem mănuși lungi și măști, la orice consultație și suntem precauți. Prima întrebare e de unde vin, cu cine au intrat în contact. Am avut situații în care abia atunci ne-au spus că vin din zonele afectate. Dacă am ști asta, am veni direct în costume. Îi rugăm să spună sincer la 112 de unde vin!”.

Ce faceți în momentul în care aflați că vin din Italia sau alte zone roșii? ”Le spunem că va veni un echipaj dotat, cu costume de protecție. Aceasta este procedura”.

„Să se gândească că dacă infectează asistente, medici, șoferi, ei pot continua să consulte alți bolnavi și vor fi afectați alți oameniMedic de pe Ambulanță

Raportul de sinceritate din momentul în care suni la serviciul de urgență a fost unul dintre factorii fundamentali pentru care, în Germania, deși sunt 4585 de cazuri are doar 9 morți, statistică de duminică dimineață.

Un medic român care practică în nu departe de zona Heinsberg (zona roșie a Germaniei) a contactat și el Libertatea și a explicat că eficiența nemților se bazează, printre altele, și pe încrederea dintre cetățean și autorități, ambele părți fiind sincere.

La cei fără risc nici măcar nu se măsoară parametrii vitali. Pe de altă parte se consideră că ce povestește pacientul în scurtul contact de la predarea cardului de asigurat (pentru luarea în evidență) este 100% adevăratMedic român din Germania

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Ervin  •  15 martie 2020, 15:28

In toate tarile din Europa unde apăruseră cazuri de covid 19 la sfârșitul lunii ianuarie se regăsește un fenomen comun. Din data de 8-9 martie cazurile sau dublat în toate țările. Indiferent de câte cazuri au fost declarate pana atunci, din data de 8-9 martie marea majoritate din tarile din Europa au raportat în 10 - 11 martie un nr aproape dublu sau peste dublu de cazuri. Olanda de la 61 la 121. Romania de la 17 la 47. Italia de la 6000 la 11000. Etc Modelul matematic de la chinezi spune ca va fi iar un salt din 27-28 martie. Poate pana atunci autoritățile mai reușesc sa doteze medicii și asistentele din spitale

Ervin  •  15 martie 2020, 15:47

In toate tarile din Europa în care au apărut cazuri de covid19 la sfârșitul lunii Ianuarie sa întâmplat în fenomen comun. Din data de 8-9 martie în marea majoritate din tarile în care apăruseră cazuri de covid19 și pana în 10-11 Martie, numărul cazurilir sa dublat sau au trecut peste. Olanda de la 61 la 121. Italia de la 6000 la 11000. România de la 17 la 47. Germania de la 105 la 208. etc etc etc Modelul matematic facut de chinezi spune ca va fi iarăși un salt din 27-28 Martie. Poate pana atunci autoritățile de la noi încearcă în ceasul al 12-lea sa doteze medicii și asistentele cu echipamente de protecție în număr necesar.

Comentează