Un val de solidaritate se ridică în România: McDonald’s va duce mâncare la mii de oameni în carantină, iar Kaufland a donat 73.000 de măști personalului medical

”Avem parte de o reacție impresionantă a firmelor private. Hilton ne-a oferit cazare, eMag, măști și multă lume vrea să se implice”, a relatat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății într-o discuție cu ziarul.

luni, 16 martie 2020, 12:34

”McDonald’s s-au oferit ei să ducă mâncare în toate cele 26 de orașe unde avem centre de carantină”, a exemplificat doctorul Nelu Tătaru. McDonald’s a venit din proprie inițiativă.

O donație neașteptată și ”foarte utilă” a venit din partea lui Kaufland care au oferit 73.000 de măști profesionale FFP3, cele mai performante, pe care le folosește personalul medical.

Practic, firmele private repară o eroare de comunicare a autorităților. Pe 8 martie, statul a anunțat că va amenda cu până la 6.000 de lei cu firmele care nu asigură dezinfectanți, măști și alte măsuri de protecție pentru angajați.

”A fost o gafă pentru că imediat marile companii, marile bănci, care au bani și responsabilitate s-au aruncat și au licitat, iar firmele de echipamente medicale sau de dezinfectanți au vândut, ce să facă?”
Specialist din industria farmaceutică

”Și, câteva zile mai târziu, în momentul în care statul a vrut și el să vadă ce stocuri au rămas, acestea erau serios împuținate”, relatează aceiași sursă.

”Nu doar firmele nominalizate, ci multe altele vor să ajute. E un moment de solidaritate și suntem convinși că el va continua, mai ales că ne așteptăm ca situația să se agraveze”, a mai spus Nelu Tătaru.

Secretarul de stat a confirmat că în scenariile autorităților ”vom avea probleme în scurt timp, când media de vârstă a celor infectați, care acum este scăzută, va ajunge la plus 65 de ani, unde boala are efecte mai grave”.

 

Comentează