Solidaritate românească: ONG-urile aduc măști și mănuși din Taiwan pentru că statul nu o poate face din cauza opoziției politice a Chinei

”Pentru că România a început târziu să achiziționeze produse sanitare și este o cerere mondială uriașă, ni se anulează achizițiile pe bandă rulantă. S-au implicat organizații neguvernamentale românești care aduc marfă inclusiv din locuri aflate sub embargou politic, așa cum este Taiwanul”, a declarat pentru Libertatea un specialist din industria farmaceutică

marți, 17 martie 2020, 6:26

Acestea sunt doar câteva dintre problemele majore pe care le înfruntă România în această perioadă în care medicii reclamă lipsa mijloacelor, dar și pregătirii specifice, de a-i trata pe bolnavi și de a se proteja.

Unele dintre achizițiile de mai sus au fost, până la urmă, făcute. De pildă, statul negociază în acest moment cu firma americană Zoll, care ocupase locul doi la licitație, pentru a livra cele 200 de ventilatoare.

Pentru altele, s-au mobilizat organizații guvernamentale, cu bune relații în toată lumea.

„Există marfă bună disponibilă, măști, mănuși și viziere, în Taiwan, dar China consideră un afront comerțul statelor cu Taiwanul. Iar noi avem nevoie de China, pentru că sperăm să se poată relua livrarea de articole medicale și de acolo”Declarația unui oficial român, pentru Libertatea

Producția de măști a crescut considerabil în China. Foto: Hepta

De aceea, ONG-uri fără legătură cu autoritățile fac ele această muncă, ”practic fără nici un profit”, și au plătit deja ca să importe, pentru medici și asistente, măști și alte echipamente necesare din Taiwan.

Contacte cu Erdogan pentru a aduce marfă de calitate

Pe de altă parte, guvernanții de la București au intrat în aceste zile în legătură cu omologii lor de la Istanbul. Turcia are mai multe produse medicale de care avem nevoie.

„Important e să aducem marfă garantată de guvernul turc, pentru că firmele din Turcia produc și multe lucruri de proastă calitate, dar cele pe care le livrează pentru propriul guvern sunt super”, a explicat unul dintre cei implicați în discuții.

Comentează