Strigătul disperat al unui medic de familie român: „E ca și cum ai trimite ostașul ca în Stalingrad, cu o armă la doi oameni. Unul moare, unul preia arma”

Ana Șestacova, liderul medicilor de familie din Brașov, reclamă în numele celor 300 de colegi ai săi că nu au măști, mănuși, combinezoane și dezinfectanți și că sunt trimiși ,, în prima linie” să îngrijească suspecți de coronavirus cu brațele goale

miercuri, 18 martie 2020, 10:55

de Alina Manolache și Cătălin Tolontan

Ana Șestacova, medic primar specializat în medicină de familie, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Brașov, transmite un apel disperat către autorități să le dea cadrelor medicale echipamentele necesare, înainte de a se îmbolnăvi cu toții de coronavirus.

Protocolul de diagnostic și tratare a coronavirusului presupune ca:

  1. Oamenii să sune la medicul de familie. Acesta le ascultă descrierea simptomelor.
  2. Dacă medicul de familie sesizează alte simptome, de pildă cele ale răcelii sau gripei normale, îl poate chema pe pacient la consult.
  3. Dacă medicul de familie supectează COVID – 19, îi indică pacientului să sune la 112.

În toată ecuația, medicul de familie joacă un rol cheie, căci el ar trebui să țină și legătura cu bolnavul de coronavirus dacă acesta prezintă forme ușoare și nu e spitalizat.

-Doamna Șestacova, ce v-a determinat să faceți un apel public prin intermediul Libertatea? Cu ce probleme vă confruntați?
– La nivelul județului Brașov, medicii de familie lucrează la foc continuu. Avem și pacienți la domiciliu, trebuie să onorăm aceste situații. Am făcut demersuri la DSP și CAS, două la număr.

„Am insistat să ni se acorde echipamente de protecție – măști, dezinfectanți, pentru că nu se mai găsesc. De la CAS nu am primit răspuns cum procedam cu cabinetele dacă venim în contact cu oameni infectați sau suspecți, pentru că nimeni nu se încumetă să ne înlocuiască. De la DSP nu răspund la telefon” Ana Șestacova

,,Am improvizat măști, ni le-a făcut o croitoreasă”

– Cum lucrați în aceste condiții, nu aveți deloc echipamente?
– Nu avem niciun fel de echipament – măști nu se mai găsesc, mănuși mai au colegii care au cumpărat mai demult. Dar pentru cât timp să mai aibă? Costume nu avem. E ca și cum ai trimite ostașul la luptă fără armă. Nu știm ce să facem, nu dăm înapoi, rugăm cu insistență să ni se asigure cele necesare. Suntem ca ostașii, am depus un jurământ, iubim această breaslă. Suntem vulnerabili, peste 50% sunt medici de peste 55 de ani, cu atât mai vulnerabili. Nu suntem scutiți de boală, boala nu alege.

– Explicați, vă rugăm, oamenilor cum sunteți dumneavoastră, ca medici de familie, expuși pericolului?
-Intrăm în contact cu mulți pacienți. Măcar la cabinet știm pacienții, dar noi mergem și la Centrul de Permanență. La centru oamenii vin ca la Urgențe. În plus, noi mergem și la pacienți la domiciliu. SMURD și UPU nu pot face față continuu, deci probabil vom fi trimiși în echipe mixte și la domiciliu la cei suspecți de coronavirus. Credeți-mă, mi-e frică să mă mai duc acasă.

– Până acum ce ați făcut fără măști?
– Am improvizat măști, le-am confecționat noi la mașina de cusut. Am rugat-o pe o doamnă croitoreasă și mi-a făcut câteva măști. Suntem carne de tun, nimeni nu ne ascultă pentru a nu crea panică. E ca și cum ai trimite ostașul ca în Stalingrad, cu o armă la doi oameni. Unul moare, unul preia arma.

-Nu e și defetism în ce spuneți?
-Nu a spus niciun medic de familie că dă pasă înapoi. Medicii din China ne-au prevenit, au murit 46 de medici pentru că nu au respectat măsurile de protecție.

„DSP nu ne răspunde nici nouă, nici pacienților”

– Ce v-au spus totuși cei de la DSP, atunci când ați dat de ei la telefon?
– DSP nu răspunde la telefon de cinci zile, pacienții sună disperați și se plâng că nu le răspund și nu știu ce să facă. La graniță nu li s-a spus nimic, ne sună pe noi. Multor pacienți veniți din zonă galbenă li s-a spus că pot să se plimbe liniștiți pe stradă. DSP nu ne răspunde nici nouă, am vorbit cu purtătorul de cuvânt și am solicitat linie telefonică separată pentru medici. Ni s-a spus telefonic că se vor gândi.

– Bun, dar atunci când v-au răspuns, cum au explicat lipsa echipamentelor?
– O afirmație a DSP a fost că „ suntem depășiți de situație”. La unul dintre centrele de permanență, unde facem gărzi, au trimis asistenta să meargă să ducă alimente la oameni acasă.

„Nu suntem curieri, nici ospătari. Acest lucru ține de Direcția Socială. A doua zi, coordonatorul Centrului de Permanență a solicitat în scris o astfel de indicație, că poți trimite asistenți medicali să fie curieri, și i s-a răspuns, în scris,că DSP poate desemna cadre medicale pentru servicii medicale. Bun, servicii medicale, dar nu curierat. DSP este responsabilul Ministerului Sănătății în județ, nu mai am la cine altcineva să apelez” Ana Șestacova

– Pacienții care vin la dumneavoastră ce spun?
– Pacienții din străinătate sunt dezorientați și orientați către noi. Ei sună la DSP, nu le răspunde nimeni și ne sună pe noi sau vin direct la noi pentru că ne cunosc. E total greșit, autoritățile nu cunosc circuitele.

„Pacientul trebuie să fie izolat, să dea telefon la DSP și la medicul de familie, nu să vină direct la cabinet, dar oamenii nu știu ce să facă. Sunt și ei panicați, încercăm să menținem calmul. Medicii de familie pot deveni cei mai mari vectori de răspândire, pentru că intră, zilnic, în contact cu peste 40 de persoane” Ana Șestacova

Ana Șestacova susține că situația nu este cu mult mai bună pentru medicii de la urgențe și transmite un mesaj către întreaga țară: „ Echipajele SMURD primesc o mască chirurgicală pe săptămână. Va fi un doilea Colectiv, dar cu mii de victime. În speranța că cineva ne va asculta vocea celor din linia întâi și va propaga adevărul. Vă mulțumesc, în numele ostașilor de rând, a medicilor de familie.”

Comentarii (5)Adaugă comentariu

pacientuedevina  •  19 martie 2020, 0:55

Acum „descoperă” chipurile medicii că dsp-urile nu sunt funcționale. Că sunt sinecure, sunt politizate, cu baroni medicali locali care nu vor să își riște sănătatea pt pacienți. Nu i-am văzut pe medici protestând și denunțând până acum această realitate inadmisibilă într-un stat de drept. Nu au luat atitudine nici când medicii-inspectori de la dsp-uri mușamalizau controalele la activitatea medicilor, când le greșeu intenționat procesele-verbale de sancționare, ca medicii sancționați să le poată anula în instanță și să scape astfel, ilicit și imoral, de răspundere. Nu i-am văzut denunțând practicile de achiziționare de către spitalele publice a aparaturii medicale și a materialelor sanitare, la preț dublu față de aceleași produse achiziționate de spitalele private, și că toate aceste tunuri date la bugetul de sănătate explică dotarea insuficientă a spitalelor publice. Nu i-au criticat public pe managerii politruci afaceriști în interes personal al spitalelor publice. Iar acum virusul nu face deosebiri, nu cunoaște și nu îl impresionează nici „pilele” între medici, nici averile exorbitante ale lor, nici titlurile universitare, nici calitățile politice, nici cumulul aberant de calități (medicale, administrative, funcții publice etc.) în una și aceeași persoană, nici afacerile pe care le au cu industria pharma, nici aparteneța la mafia medicală, nici concurența neloială făcută sistemului public în propriile cabinete/clinici private, nici tunurile pe achizițiile publice, nici pacientura captivă a acestora. Virusul nu este speriat sau oprit de IMUNITATEA de răspundere disciplinară și de malpraxis a medicilor care au tăcut și au lăsat ca establishmentul medical să țină în subdezvoltare serviciul public de sănătate al Rou, pe care virusul ni-l dezvăluie indiscutabil și imparabil

bg  •  19 martie 2020, 6:03

SUNTEM ALATURI DE DVS. si va sustinem cu tot ce putem in acesta lupta cu epidemia! Numai ca, noi, oamenii obisnuiti, nu prea avem parghiile necesare, iar cei care le au NU o fac. Inca din luna ianuarie, ministrul sanatatii din Polonia a pus mana pe telefon si a sunat companiile producatoare de teste ptr. Covid19 {sunt doar 6 comp. in lume}. Testele au sosit in 2-3 zile aduse pe cai diplomatice. Asta da eficienta, patriotism, interes ptr. sanatatea propriului popor. Autoritatile noastre ce-au facut? NIMIC sau mimau ca fac ceva! Ne dadeau sfaturi {care nu costa nimic} la TV: sa ne spalam nasul, mainile, sa aerisim locuinta si cam atat. Asta fac de 30 de ani, indoctrineaza populatia ca NU SUNT BANI. Pentru nevoile, pensiile, salariile, sanatatea, educatia copiilor nostri nu sunt bani, in schimb ptr. nevoile, pensiile lor, deplasarile, neamurile, afacerile lor gasesc bani imediat. RUSINOS! JOSNIC! In plina epidemie, ne-am trezit complet descoperiti: fara masti, manusi, dezinfectanti, echipamente, lab. de diagn., epedemiologi, infectionisti, microbiologi, medici in DSP, in cabinete medicale din tara. Cine-i de vina? Cei care s-au facut ca fac politicile sanitare in aceasta tara, care nu au investit in infrastructura din sist. sanitar, au pus pe goana medicii, asistentele, au furat, au jefuit cu nonsalanta aceasta tara timp de 30 de ani. Acum, noi stam in case, iesim ptr. 5-10 min. ptr. o paine si 1 l de lapte. Am renuntat la apa plata { ca sa nu producem deseuri din plastic} si bem ceaiuri. Ne-am confectionat masti din panza, ne spalam, dezinfectam...dar cam atat. SUNTEM ALATURI DE DVS.!

antonia  •  19 martie 2020, 9:17

@pacientuedevina : o descriere obiectiva si reala a sistemului sanitar si a mafiei care controleaza acest sistem. Dar s-a lucrat la asta in timp si cu buna stiinta sistemul public de sanatate a fost adus in starea asta. Acum se vor vedea principalii actori, pt. ca aceia vor deveni adevaratii stapani ai sistemului...

pacientuedevina  •  19 martie 2020, 15:45

Se întâmplă un fenomen de TREZIRE si revoltă, pe fondul pandemiei actuale. Masa majoritară, muncitoare și dedicată a medicilor de rând „DESCOPERĂ” chipurile numai acum că establishmentul medical din Rou este vinovat de eșecul răsunător al lipsei incredibile și inadmisibile a pregătirii serviciului public de sănătate în lupta pentru viața pacienților (prin prevenție eficientă, testare la scară relevantă pt. ruperea lanțurilor de transmitere, prin asigurarea nr. de paturi de ATI dotate complet etc.). Vinovat de minciunile, dezinformările și secretizările ilegalităților. De punerea în pericol a vieților cadrelor medicale. De faptul că rudele medicilor și medicii-pacienți (care acum nu mai pot merge la Viena sau Gyor, nici la secțiile unde aveau „PILE” până acum) se lovesc de mizeria și lipsurile din spitale. Dar, dacă privin înapoi, în timp, ce vedem? Că aceeași medici au tăcut complice, nu s-au solidarizat cu cei câțiva colegi care au început lupta împotriva mafiei medicale. Nu s-au prezentat la adunările generale ale colegiilor județene ale medicilor pt. a pune la conducerea breslei medici care să lupte cu corupția cea mai extinsă și mai gravă-cea medicală, pt. a îndepărta mafia UMFistanului și a instaura meritocrația. Nu au cerut ca toți medicii să depună declarații de avere și interese pt. a pune capăt căpușării asig de sănătate și a buzunarelor pacienților. Nu s-au judecat cu MS pentru obligarea acestuia la emiterea ordinelor ministeriale de reformare a serv publ de sănătate (precum transarentizarea cazurilor de infecții nosocomiale, emiterea cât mai multor protocoale pe specialități, standardul de verificare dublu orb al analizelor din laboratoare etc). Nu s-au desolidarizat de cazurile de malpraxis și nu au exclus din profesie uscăturile (fiind de notorietate mușamalizarea cazurilor de către colegiile medicilor). Nu au dat informații presei, măcar sub protecția anonimatului, despre ilegalitățile din sistem. Nu au uzat de DREPTUL LOR DE AVERTIZORI DE INTEGRITATE

pacientuedevina  •  19 martie 2020, 15:52

antonia: totul se întâmplă pentru că am permis sistemului medical să fie stat în stat...şi pt. că am permis excluderea societăţii civile (asociaţiile pacienţilor şi asiguraţilor de sănătate) din mecanismele sistemului (comisii de disciplină, consilii de administraţie ale spitalelor, colegiul MS, consiliile caselor de asigurări şi comitetele de conducere ale dsp-urilor etc). Şi am permis ca toţi aceşti medici să secretizeze ilegalităţile din sistem. Din acestea s-a născut şi prosperă mafia, minciuna şi manipularea statului paralel medical

Comentează