Când sunați la 112 și nu spuneți că veniți din străinătate, riscați de la 6 luni la 3 ani de închisoare

 Prin Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal se introduce un nou articol referitor chiar la cei care omit să dea informații despre contactele care ar putea avea coronavirus

joi, 19 martie 2020, 12:28

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Modificarea Codului Penal la articolul privind zădărnicirea combaterii bolilor a fost adoptată în timpul ședinței de Guvern din noaptea de miercuri.

Noutatea absolută este Art. 352.1, prin care oricine nu spune că a venit dintr-o zonă de risc ori că a luat contact cu o persoană care ar putea avea COVID-19 riscă închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Asta inclusiv legat de apelurile la 112.

Art. 352.1 Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Acum câteva zile, mai multe cadre medicale și oficiali ai Ambulanței au căutat Libertatea, după ce în ultimele câteva zile s-au întâmplat unele cazuri în care ”am ajuns la pacienți cu simptome de febră, crezând că e gripă normală sau răceală, și abia față în față ne-au spus că vin din Italia sau Spania sau alte zone afectate”.

„Cine nu respectă măsurile dispuse de autorități trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii care sunt în situația de a fi izolați la domiciliu sau carantină să nu respecte aceste decizii, să umble și să riște sănătatea altora”, a anunțat premierul Ludovic Orban miercuri, într-o declarație de presă.

Mai mult, au fost modificate și alte două articole, referitoare la falsul în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor.

Practic, o persoană care știe că are coronavirus și o transmite către altcineva riscă închisoare de la 2 la 7 ani. Mai mult, dacă există decese după transmiterea bolii, respectivul riscă până la 15 ani de închisoare.

Toate modificările pot fi citite aici.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

bg  •  20 martie 2020, 7:20

Rectific: bebelusii internati la sp. din Pitesti, jud. Arges, in 2016.

bg  •  20 martie 2020, 9:11

Am gresit articolul

Comentează