Vouă vă închinăm această seară. De astăzi, ”Colectiv” pe HBO

Am crezut că această seară va fi altfel. Pentru că e seara când filmul ”Colectiv” ajunge la TV, la ”ai mei”, cei mulți, sarea pământului cum le spunea Iorga celor care țin lumea, modești, pe o cale bună.

joi, 19 martie 2020, 8:21

Premiera mondială a filmului ”Colectiv” a fost în septembrie, la Veneția, cel mai vechi festival de film al lumii. Acum, Veneția este pustie, iar știrile spun că pe canale au reapărut delfinii, ca în distopiile în care oamenii dispar și natura preia controlul unei planete care-și pedepsește opresorul. Pe vremuri, când eram mic, ne băteam pe ”Germenul Andromeda”, un roman SF în care lumea era amenințată de o pandemie înfricoșătoare.

În toamna lui 2019, la festival, lumea mișuna peste tot și italienii din ”Sala Grande” au aplaudat la nesfârșit, minute întregi, iar noi, ca să nu ascund nimic, eram în lacrimi.

Regizorul Alexander Nanau a luat-o de mână pe Mihaela, mama studentului Alexandru Hogea, băuatul de 19 ani mort după ce n-a transferat fost la timp după Colectiv. Alex avea inițial o stare bună, stabilă, pe care au agravat-o infecțiile, negate de autorități.

”Sunt colonizați, nu infectați”, a declarat unul dintre mogulii sănătății, care astăzi administrează criza coronavirusului.

Nu voi uita niciodată cum, în ”Sala Grande” Mihaela a ajuns lângă Narcis, tatăl lui Alex.
Familia modestă și dragă de sinăieni, ”sarea pământului” și a muntelui, a rămas, stingheră, două siluete care plîngeau cu sincope, decupate în reflectoarele insuportabil de puternice și sub uralele publicului italian. „Siamo tutti, Gazzetta dello Sport di Bucarest”, aveau să scrie ziarele din Peninsulă, patetice ca oricare dintre noi, ginta latină.

Astăzi, Italia este în lacrimi și seara premierei în România, de la ora 20:00, pe HBO a documentarului ”Colectiv” e una derulată sub alte urgențe.

Dar nu îi pot uita pe Mihaela și pe Narcis. Milioane de mame și de tați români, aici sau în lume, sunt îngrijorați pentru viața lor și a copiilor lor. Și, de fapt, miliarde de oameni simt același lucru.

Îngrijorările din filmul „Colectiv” sunt, efectiv, dincolo de orice graniță. Ele rezonează în orice oraș sau țară în care cei mai slabi și nevoiași suferă în timp ce cei bogați devin mai bogați și unde nici măcar cel mai oribil scandal nu poate trimite o populație apatică la urne.
Los Angeles Times

Linia jurnaliștilor în serviciul public

Există în filmul lui Alexander Nanau, care va rămâne multă vreme pe HBO și pe Hbo Go, o secvență derulată în noapte.

Pe cer trece un avion. Cerul acela e astăzi gol. În luminile albastre și roșii ale girofarurilor mașinilor de salvare și de poliție, o linie întreagă de jurnaliști, din multe redacții, rămâne acolo, fermă.

Suntem în primăvara lui 2020, și vine o altă noapte, veștile sunt îngrijorătoare, iar jurnaliștii continuă și azi să fie în redacții, pe teren sau acasă, în fața unor tastaturi, telefoane și apeluri pierdute de care ne-am lipit inimile de reporteri.

Această linie de ziariști în slujba oamenilor, mii de ziariști care muncesc acum în toată România, nu ar putea exista fără surse, linia de oameni curajoși care au vorbit și vorbesc cu noi, medicii, contabilii din spitale, oficialii din ministere.

De aceea vă închin această aseară pe HBO, vouă, colegilor mei de profesie, medicilor, asistentelor, polițiștilor, agenților secreți nesuferiți, șoferilor și miniștrilor care sunteți acum în serviciul public.

Dar, peste toți, e seara Mihaelei, a lui Narcis Hogea și a milioanelor de oameni, ”sarea pământului”, un Pământ pe care trebuie să-l rugăm și să-l convingem să ne accepte în continuare.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Ilie  •  19 martie 2020, 21:27

Ești un ipocrit. Ai luat parte la încercarea de otrăvire a poporului român de către Roșia Montană Gold Corporation. Ești la fel cu cei vinovați de catastrofa de la Colectiv.

Andrei F  •  19 martie 2020, 21:47

Vai,vai...Domnule actor Tolontan,dumneata nu ai sesizat că ai jucat după alt scenariu chiar daca și asta era scris tot de tine- ancheta Hexi din GSP???Mâine am să- ți dau numărul din ,,serialul,,Hexi in care aveați probe pe care nu le- ați folosit și le vreți uitate...Cele cu sursa adevărată și informațiile despre alte firme cu aceleași apucături că Hexi....În problema Hexi- SRI în ziar ați scris că există informații de peste 10 ani ...în film ați scurtat la cinci ani....Cine trebuie sa devină invizibil??? Sper că mâine să- mi permiteți să vă argumentez...Și acum realizez de ce Voiculescu era eroul pozitiv în articolele tale dincolo de scandalurile din mandatul lui....Apa contaminată supermarchete...ancheta bebeluși decedați...scandalul cu Spitalul Sfânta Maria transplant plămâni...banii sănătății nefolosiți și întorși la fisc...Și nu are logica sa acuzi fostul ministru al sănătății daca în film vorbești de pacienți decedați în decembrie....Nu???Păcat că nu ați avut timp și pentru asta... Măcar știți cate transplanturi de plamani au fost făcute în România chiar la Spitalul Sfânta Maria???Și cum mă,SRI tine de șase și la ziariști- asta din filmul vostru-?

Paul  •  19 martie 2020, 21:54

singurul moment in istoria post-decembrista cand romanii au iesit in strada fara sa fie manipulati

Oliviu  •  19 martie 2020, 22:05

... ..... ......... ............. ..................

Predys  •  19 martie 2020, 22:07

Am urmarit filmul în această seară.Socant dar REAL. Am lucrat ani de zile in sistemul medical romanesc, am venit in contact cu ,,mizeria umana" a sistemului, actual profesez într-un sistem medical performant din afara. V-am sesizat la un moment dat ca pe directorul de la Sf.Maria dl.Copca (Șef de Loja) nu il veti putea dobori,deși incepuse-ti o campanie impotriva lui. Desi bănuiam, în seara asta mi-am dat seama de motivul ptr care v-ati oprit în a-l mai ataca.Sistemul mafiot e prea puternic si ameninta inclusiv viata celor dragi.Din pacate sistemul e prea putred în a fi salvat. Dumnezeu mai salvează ROMÂNIA!

Dan  •  19 martie 2020, 22:14

Țara arde și baba Tolontan se umflă în pene, dacă ești așa de deontolog vino și cu soluții concrete ipocritule. De criticat se pricepe toată lumea...

Andrei F  •  19 martie 2020, 22:18

@ Presus Pe jumătate aveți dreptate!!! Doctorul Copca la copcit pe Tolontan dar nu cum vă închipuiți dv.!!!! Spitalul Sfânta Maria a reușit numeroase transplanturi de plamani!!! Treabă de care se plânge Voiculescu- bunul ministru în film este că la Radio Erevan!!! A fost adevărat că un pacient transplantat de plamani a murit dar acela a fost transplantat in Austria și a decedat pentru că în România nu se putea asigura tratamentul post transplant!!!!Vă pot proba cu articole din presa!!!!Serios chiar sunteți medic ???

Natafletz  •  19 martie 2020, 22:31

Băi, nici când mor oameni nu vă opriți? #manipulareaucide

Catalin  •  19 martie 2020, 22:36

E deprimant filmul, apasator. Mai ales ca e difuzat in nebunia pe care o traim. Si lucrez la stat, stiu prea bine ce inseamna lipsa de implicare si de interes. O redresare a sistemului pare imposibila.

Eugen  •  19 martie 2020, 23:05

Bună seara, Am urmărit aproape toate investigațiile de după colectiv. Aproape toate articolele despre colectiv din GSP. Spun aproape, pt ca nu vreau sa greșesc, dar cred ca am trecut prin toate. De ce s-a oprit totul? Știu ca v au amenințat familiile și au recurs la metode de necrezut pentru a va opri. Au reușit asta? Nu e ca o acuza.. V as înțelege perfect.. Doar ca pare ca suntem din nou ca înainte de Colectiv. Multe de spus... Super film, felicitări și multa sănătate.

vlad c.  •  20 martie 2020, 0:22

Filmul, foarte bun, genul de filme după care nu vei mai fi niciodată la fel. Mi-ar plăcea sa intru într-o armata a adevărului asa cum ați creat dvs. acolo la GSP, acum la Libertatea. Meritați cu prisosință un premiu al statului român, o decorație, dar , din păcate acestea nu sunt pentru ziariști. Concluziile filmului sunt tragice. Printre altele m-am lămurit și în legătură cu capacitatea managerială și cu ,,curajul,, unui Vlad Voiculescu. Omul e ok, e curat, îl admir pentru asta, dar...cine nu ințelege ce implic, să vadă filmul.

xstelu  •  20 martie 2020, 1:37

Andrei F iar ai aparut mah oropsitule pesedeu si iubitor de fecesebeheu? Si aici? Tot nu te lasi maaaah?

xstelu  •  20 martie 2020, 1:45

Ilie. Unde duce lipsa de carte, de educatie si cea a bunului simt. Uita te la tine maaaaaah! La acei vestiti *** *** din care cu mandrie sugubeata, natanga, faci parte! Din ce gaura neagra ai aparut? Din constelatia prostiei, din bezna noptii timpului? Cumplit faptul ca nu ai proprietatea termenilor, dar insisti in a mizgali cu nestiinta, rea vointa si nepricepere blogul lui Tolontan! Pieri in grota timpului, acolo de unde si iesit. Daca mortile a 65de tineri, nu ti creeaza un sentiment uman de empatie, nu-ti ramane decat o unică solutie. O stii, aia cu dulcea ca miere a e glontul patriei!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

conache pavel  •  20 martie 2020, 5:49

Din pacate multi vad putin pricep. Respect dle.Tolontan ! Respect dle.Nanau !

bg  •  20 martie 2020, 7:53

Suntem cam in aceeasi situatie ca la COLECTIV! Pentru ca "MOGULII" din sanatate au deja DISCIPOLI, admiratori, propovaduitori in mass media pe care-i trimit acolo unde este nevoie pentru a deturna investigatiile, a nu se descoperi adevarul si sistemul actual sa se mentina nealterat. Chiar daca sist. mai sufera pierderi {Lucan, Burnei, Secureanu, Beuran, S. Oprescu, Pintea, etc} el se reface, se regenereaza prin cei care raman { foarte multi}, prin complicii si sustinatorii lui. Marea masa a medicilor si pers. medical TACE si INGHITE! Exemplu: in filmul Colectiv, ministrul V. Voiculescu era consiliat in problema biocidelor de dr. Gabriel Popescu de la M. Bals {acum conferentiar} care indruma ancheta pe calea verificarii eficacitatii dezinf. din sp. cu BETISOARE, asa cum sustinea conf. dr. A. Rafila { acum profesor} , tot de la Bals, sef de lab. TOTAL GRESIT! Biocidele se testeaza si se verifica NUMAI in lab. de microbiologie, dupa standarde europene consacrate. {vezi parerea unui expert in biocide din Austria}. Deocamdata atat...

Fotbal minut cu minut  •  20 martie 2020, 8:47

Arafat Raed trebuie demis! Trebuia atunci demis imediat după Colectiv. De atunci a mai făcut prostii!cât il mai ținem? Sa nu ajunga ca Mugur Isărescu mai longeviv in functie decat Ceausescu! Sa punem in locul lui arafat Raed un roman adevarat nefricos, curat, un ortodox

chromophobia  •  20 martie 2020, 9:00

Domnule Tolontan,fii mai sincer

Andrei F  •  20 martie 2020, 9:16

Probabil in viitorul apropiat o sa mi sa interzica sa mai postez aici astfel o sa aduc clarificari cu drag...Nu ar fi prima data cand am fost cenzurat....Filmul de aseara mi-a ridicat o mare intrebare:OARE TARA ASTA NU ARE MEMORIE?Daca ar avea si-ar aminti si ar vedea ca scenariul de pe care a fost facut filmul Colectiv nu coincide cu seria de dezvaluiri din ciclul HEXI sau cu ce s-a intamplat cu Spitalul Sfanta Maria desi singurul punct comun este ziaristul Tolontan transformat in actor...In film ni se arata marea bomba de presa cu descoperirea inselatoriei Hexi....Am vazut cum marea proba ni se prezinta o analiza facuta la singurul laborator romanesc !!!Pai in ziar am citit ca acest singur laborator romanesc era compromis chiar de patronul Hexi-UNILAB!!!De asta analizele pe probele HEXI au fost facute la laboratoare din strainatate!!!ICECHIM???In ziar ni s-a spus ca sursa a fost un colaborator SRI!!!!In film ni se spune ca SRI stia de problema Hexi de 5 ani!In articole Tolontan a prezentat dovezi ca SRI primise informatia cu cel putin 8 ani inainte sau chiar 10!!!,,„Da, am discutat despre infecțiile nosocomiale și despre ceea ce se întâmplă în spitale cu SRI cu multă vreme în urmă. Să fie 10 ani.,,...Cine trebuie,,uitat,,domnule jurnalist???In articole Tolontan avea-primise informatii si despre alte firme care la fel ca Hexi livrau spitalelor produse din clase inferioare!!!Si sunt multe neconcordante despre Hexi.....La bucata din film cu Spitalul Sfanta Maria si ce bun este Voiculescu sunt niste pasaje de speriat!!!Sa nu te sperii cand Voiculescu rade pe film cand aude ca PSD promitea marirea salariilor medicilor????Asta o fi devenit realitate????Medicii aceia care au ramas in tara acum pe pandemia de coronavirus cum sunt Tolontane,aur cumva????Voiculescu acuza in film presiuni politice pentru spitalul care a realizat transplanturile de plamani!!!Presiuni care ar fi schimbat decizia unui decident din Ministerul Sanatatii si Voiculescu nu a luat nici o masura daca era o ilegalitate desi in film este alaturi de Codruta!!!Voiculescu pareaza in film ca pacientii romani primeau plamani in Austria si spunea ca Spitalul romanesc nu avea posibilitatea sa trateze pacientii dupa ce primeau transplantul!!!!!Aiuritor!!!Sunt articole in presa...Adevarul de exemplu....in care ni se arata ca era fix pe dos!!!!Spitalul din AUSTRIA primea prea putini pacienti romani si din pacate a fost pacient care a murit deoarece in Romania nu se putea continua tratamentul celor cu transplanturi!!!Cutati articolele despre pacientii Amaritei si Lupu!!!Spitalul Sfanta Maria a realizat transplanturi de plamani si dupa reactia presei nici Tolontan nici Voiculescu nu au avut ce comenta!!!!.....Nu este curios ca tema transplanturilor de plamani a,,murit,,din presa romaneasca odata cu parasirea postului de ministru a lui Voiculescu????Apoi un ministru credeam ca trebuie sa sprijine spitalele!!!!Voiculescu este probabil singurul ministru al sanatatii care a intors la buget bani necheltuiti la sanatate cand poate chiar trebuia sa infiinteze sectia acea daca lipsea la Sfanta Maria!!!!Tot potrivit lui Tolontan... Voiculescu este ministrul care nu ne putea spune ce firme introducea in magazine apa imbuteliata cu bacterii!!!!In 2016 a fost marea problema medicala cu sugarii decedati din cauze ramase necunoscute!!!Pe asta Voiculescu nu a stiut sa o rezolve desi nerezolvarea acelei probleme a dus la o si mai mare neincredere in vaccinuri cu consecinte devastatoare in viitor!!!!Si Tolontan vede numai bile albe la Voiculescu desi si el a avut o serie de articole critice chiar la adresa spitalului din Austria!!!!----In problema Malaxa Tolontan a ramas dator cititorilor ca mine informatiile despre pretinsa legatura-de fapt bani negrii-dintre Firea si Secureanu !A promis ca revine si nu a mai revenit pe acest subiect...Desigur ...repet iarasi intrebarea:Cine a pus sef la Malaxa pe cineva ca Secureanu???

Hai Niste Siktir  •  20 martie 2020, 9:39

Hai *** tovarase gradu Tolontan.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Robin  •  20 martie 2020, 10:26

Am vazut filmul si senzatia mea e ca e film de campanie politica... Tolo, daca in loc de discutiile fade ale lui V. Voicilescu apareau alte persoane , filmul devenea mai credibil... asa apologetii privatizarii sistemului de sanatate, ca V. Voiculescu, nu au cum sa convinga, provoaca mai degraba dezgust.

Ninel Colectiv Rezist  •  20 martie 2020, 10:41

Daaaaaa, sigur ca daaa, Colectiv. Asta e subiectul zilei, nu Corona. Nu putem pentru ca sa indispunem pe ministrul Costachel Gudurau, nici pe Prim Kelnerul Sica Mandolin, nici pe Kaiserul Mamutu, nici pe principesa Ralu Manekinn. Hai succesuri bey ofiterule Tolontan!

Nistor Ioan  •  20 martie 2020, 10:55

Esti un ipocrit. Adevaratii vinovati sunt cei care au organizat concertul si patronii clubului ( un club privat si destul de scump). In mijlocul pandemiei de coronavirus, cand ne-am trezit cu atatia veniti din zonele de risc , lasati sa intre, netestati si fara vreo evidenta clara, fara un control al carantinei sau necarantinati, care probabil vor umple spitalele din Romania si nu din occident, vor apela la acesti oameni din sectorul medical si I.S.U. pe care voi vreti sa-i scoateti vinovati. Esti un ipocrit , cat despre profesia de jurnalist ce sa mai zic ...

Predys  •  20 martie 2020, 11:13

@Andrei F Da sunt medic, un medic care chiar l-a cunoscut pe dr.Copca, un medic care stie cum ploua in sala de operatii de la Sf.Maria dupa ce abia fusese deschisa si in care bagase milioane de euro. Eu nu vorbesc aiurea, nu mai ascundeti gunoiul sub pres, ptr ca in primul rand cel care este afectat e pacientul roman.Cei ce lucreaza in sistem STIM cu totii cum merg lucrurile in Romania. Ca sa functioneze sectia multi medici strang ,,fondul clase/sectiei" sin cumpara pana si produse de spalat pe jos, nu mai zic de fire de sutura sau ,,plase,, ptr hernii. Majoritatea medicilor se complac in situatia asta si sunt multumiti cu un loc de munca caldut, salarii bunicele si cand mai pica si ceva...Sistemul medical romanesc plecand de la sistemul de asigurari de sanatate este PUTRED. Succese!

Alex One  •  20 martie 2020, 11:19

Sunt bolnavi pe lista de asteptare de ani de zile pentru a obtine trimiterea in strainatate pentru operatii,tratamente ,etc, care au cotizat zeci de ani la asigurarile medicale. Dupa Colectiv am citit ca zeci de persoane afectate au pretins, atentie nu solicitat, trimiterea cu prioritate, prima prioritate, in strainatate desi de contributia la sanatate nici nu auzisera,asta era pentru "fraieri". Acum cer milioane de euro in proces ! Se repatriaza in aceasta perioada zeci-sute de mii de romani care urmeaza sa fie tinuti in carantina, tratati medical, pe banii cui ca ei n-au contribuit niciodata la sanatate. Vorba lui Citacu,, n-au trecut niciodata pe la Circa Financiara. In rest stim cu toti starea deplorabila a sistemului sanitar in Romania si asta nu de ieri de azi ci inca dininainte de '89. Fiul fostului Prim ministru Maurer are o declaratie( vezi documentar Stelian Tanase) in care spune ca tatal sau in functie in perioada respective, s-a infectat nosocomial in anii'70 chiar in Sp.Elias aceasta fiind pe atunci o unitata sanitara de elita cu circuit inchis, crema cremei. Sigur, unii gen autorul acestui articol &comp au descoperit, zic unii la ordin,recent starea reala a sanatatii . D-na Pintea pe cand era ministru facea vizite in spitale unde "descoperea" cu stupoare mizeria de nedescris din grupurile sanitare,ma rog,nefiind medic la atat se pricepea, la vaz si miros. Ati auzit cumva de vreo destituire,sanctionare a vreunui manager ? O zi buna tuturor !

Marius  •  20 martie 2020, 11:23

Citesc comentariile si ma crucesc... de unde atata frustrare, atata ura? Ce e asa de rau in a scrie despre un sistem putred si de ce deranjeaza? Refuz sa cred ca jumatate din cei ce posteaza sunt platiti. Si daca nu sunt platiti, e si mai grav. Asta denota unde a ajuns cetateanul de rand, prizonier al fortelor oculte si victima a conspiratiilor imaginare, amagit si mintit. Din pacate, astea sunt momentele in care ma bucur ca am lasat toata mocirla asta in urma, unde fiecare arunca cu noroi in toti ceilalti, si pot oferi generatiilor viitoare o lume mai normala si mai bazata pe valori. Catalin, tot respectul pentru munca de pana acum si iti transmit numai ganduri bune. Am observat si eu ca investigatiile s-au rarit si sper, pentru binele tuturor, dar mai ales al tau, ca partea cu amenintarile sa fie doar un zvon. Take care!

VALERIAN  •  20 martie 2020, 11:55

Un film trist si mincinos care isi bate joc de drama oamenilor si o transforma in ura fata de un partid. manipulare josnica pentru minti slabe. in orice tara se moare daca esti ars in halul in care erau acei tineri. se cheama septicemie. si nu numai de la bacteriile din spital. pe carnea arsa 80% si bacteriile normale de pe haine sau de pe maini te pot omori.

unulaltul  •  20 martie 2020, 14:10

:)) Mai bine ne spui pe cine servesti si daca esti mandru de Hexi ! Cat ai sapat tu atunci si ai pe constiinta un om ca sa distrugi fix de ce aveam nevoie acum. Sper sa ai parte de toata dreptatea din lume. Nu am uitat nici cum ai distrus gimnastica..tu si aia ca tine, ca prea luam medalii si iti deranjam stapanii. O Romanie mai curata incepe cu o Romanie fara TOLONTANI

Hai Mult Siktir  •  20 martie 2020, 16:14

*** cu *** ofiter Tolobtan, *** cu pisat ofiter Nanau.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim  •  20 martie 2020, 16:23

Este un film impresionant. Dur, trist și un adevărat omagiu pentru cei decedați în Colectiv. Indiferent de orientări politice, de interese realitatea este că asa ceva nu trebuia să se întâmple niciodată! Nimănui!

Andrei F  •  20 martie 2020, 18:15

@Pradys Faceti cateva greseli...1. Copca probabil ca nici la gradinita nu a fost cuminte!!!!Ca o ploua in sala de operatii cum spuneti dv. poate chiar sa fie adevarat dar de unde poate sti cineva ca mine care nu a avut treaba cu Copca?Apoi Tolontan si Voiculescu au avut meci cu Copca pe subiectul transplantului de plamani!Meciul este clar ca a fost castigat la scor de Copca care chiar a facut cu succes transplanturi de plamani!!!Poate ca daca Voiculescu il acuza pe Copca pe subiectul salii de operatie ...aveati dreptate!Ce sa vezi ...lui Voiculescu nu ia pasat daca ploua in sala de operatie a lui Copca!!!2.Am citit in presa ca austriecii in 10 ani au transplantat 40 de romani...adica cam 4 pe an...Dumneavoastra ca doctor stiti ce inseamna asta,stiti cati pacienti erau uitati de sistem?Stiti ca raul de Copca tot potrivit presei ceruse bani lui Voiculescu ca sa faca si cerintele cerute de acesta si ca Voiculescu nu a dat nici un ban desi la sfarsit de an a intors bani ai sanatatii la Buget????Sunteti fericit cu asta?Sau asta trebuie sa ramana sub pres?Sunteti la fel de apreciativ la adresa lui Voiculescu chiar daca eu am mentionat scandaluri din mandatul sau????3.Stiti ca astazi Presedintele tarii a declarat razboi coranavirusului?Stiti ca a spus despre medicii romani ca sunt eroi?Va asigur ca Presedintele tarii s-a referit la toti medicii din tara !!!!Dumneavoastra cand ati parasit Romania?

Andrei F  •  20 martie 2020, 18:36

@Marius Uite iti spun eu ce deranjeaza...De exemplu se falsifica adevarul!Trebuie sa deranjeze pe cineva asta?Proba cea mai la indemana.S- a afirmat in film ca la Colectiv exista doar o usa!!!!Asta era o acuza la adresa autoritatilor...Pai ce ne facem ca exista si o a doua usa care era blocata cu lanturi...Sau ...daca se stia de problema Hexi de 10 ani si nimeni nu a facut nimic vina cui o fi?Si este tot una sa fie 5 ani sau 10 ani?In articolele de pe GSP se facea referire la mai multe firme care falsificau desinfectantii..De ce o fi ,,platit,,numai Hexi???Desigur ca tu ai vrea sa pice fix pe ce-ti convine tie...Si de ce nu te intrebi de ce decidentii informati de SRI de acum 5 sau 8 sau 10 ani sa nu fie intrebati de nimic si sa acceptam culpabilizarea unui singur partid care te asigur ca nu prea se dadea in barca cu SRI...???Adevarul insa chiar vrem sa-l stim ...???Din postarea ta nu reiese asa ...Cum ar fi sa fie facut un film pe subiectul coronavirusului...?Ar conta cine-l face?La fel este si in cazul Colectiv...

predys  •  20 martie 2020, 21:18

@Andrei F...Eu am plecat din Romania cand am constatat ca ptr mine ca medic nu este nici o sansa sa promovez daca nu am pile, daca nu sunt ruda cu vreun profesor si ca ptr copii mei eera si e mai bine sa creasca intr-un alt mediu. Am plecat ca nu mai suportam sa vad oameni care isi vindeau agoniseala ca sa poata dea spaga de 2000 de euro la domn profesor ptr ca sa ii opereze, sa vad oameni care se dadeau jos din masina la semafor si loveau alti oameni. Da...medicii romani sunt si au fost mereu niste EROI ptr ca, cu resursele limitate din spitalele din Romania,reusesc sa faca de cele mai multe ori un act medical de calitate exceptionala. Dr. Copca a trebuit sa faca ceva cu sectia lui de chirurgie, ca altfel nu mai avea nici o sansa in Sp. Sf. Maria unde ilustrul Prof. Constantinoiu a transformat cealalta sectie de chirurgie in Centrul de Excelenta in Chirurgia Esofagului.Si astfel a cerut ajutorul unui prieten de Loja ( prof. I.Popescu) care a trimis o echipa intreaga de la Fundeni si a facut practic Fundeni 2 in Sp. Sf.Maria. Felicitari dr. Copca ptr ideea cu Transplantul de plamani,dar la momentul la care a vrut sa il deschida nu dispunea de tot ce presupunea un centru de transplant si asta a recunoscut-o si directorul centrului de transplant, ca acreditarea s-a dat la presiuni politice. Eu nu sunt apreciativ la adresa nimanui, ptr ca nimeni nu a facut nimic ptr sistemul de sanatate, toti sunt ,,o apa si un pamant", iar dl Voiculescu, ca si ceilalti sunt niste pioni politici care trebuie sa deserveasca anumite interese.Succese!

Andrei F  •  20 martie 2020, 23:00

@ Predys Domnule ,poate sunteți cel mai cinstit om,cel mai priceput în meserie ...Chiar va doresc sa fie așa! Treabă cu Copca , Voiculescu,șeful la acreditare ,jurnalistul...văzută de un posibil pacient.Pai de ce integritate mai vorbim daca șeful cu acreditarea vorbește de o semnătură ilegală din instituția lui...Voiculescu vorbește cum sa blocheze spitalul și nu cum sa- l aducă aproape de pacienți rezolvând pentru spital ce mai era de rezolvat și în plus nu face nimic contra celui care a acreditat cică ilegal...jurnalistul tace după succesele reale ale spitalului...Copca cum-necum a reușit câteva transplanturi de plamani.Ciudat este că a murit pacient operat în Austria pentru îngrijirile deficitare de după operație efectuate în țară și că poate problema s- a rezolvat odată cu realizările lui Copca ...Cum ați spus și dv. ,Copca a ,,furat,,meserie și echipa de doctori de la Fundeni și poate în plus cate ceva o fi învățat si de la doctorii straini care au fost aduși pentru a pornii transplantul de plamani in Romania.Mai rău este că ce se operează la Sfânta Maria plus ce se realiza în Austria tot nu este suficient.Asta am înțeles eu din pățaniile unor pacienți care aveau nevoie de transplant și aveau în fața o lista lungă...În tara in care profesați ați vrea să fiți ajutat sa va practicați meseria sau sa fie găsite motive sa nu se facă nimic...?Poate trebuie să scăpați și de apucătura sigur românească,, toți sunt o apă și un pământ,,...Cazul Colectiv suprapus peste problemele transplantului de plamani din țărișoara...cum ar fi fost daca din start o parte din pacienții arși nu aveau nici o șansă de tratament...?Daca aveau și ei o lista de așteptare?

robotu  •  21 martie 2020, 0:05

Dle Tolontan, ce oare va face sa credeti ca aveti mereu dreptate? Poate prietenia dvs cu un sinistru fiu de procuror general, numit Popovici Doru? Dar de Hexi Pharma ati uitat? Azi oamenii din Romania sufera, iar statul se chinuie cu rechizitionarea acesteia... va simtiti ok in aceasta ipostaza?! Dormiti bine noaptea?

Comentează