În plină criză, Garda Forestieră își majorează salariile cu 15%. ”Chiar acum se fac noile state de plată”

Pentru că a trecut la Ministerul Mediului, Garda Forestieră va primi de la 1 martie 15% în plus pentru ”complexitatea muncii”.

vineri, 20 martie 2020, 7:58

de Daniel Ionașcu, Cătălin Tolontan

Garda Forestieră a fost înființată în anul 2015 cu misiunea de a reduce defrișările ilegale.

„Un asemenea volum de masă lemnoasă tăiată ilegal nu a mai fost constatat în ultimii 25 de ani”
Preambulul OUG nr. 32 din 30 iunie 2015 privind motivația înfiinţarea Gărzilor forestiere

După 4 ani de funcționare, Ministerul Mediului a anunțat în luna decembrie 2019 că în România se taie anual 38,6 milioane de metri cubi de lemn, mai mult decât dublu față de cele 18 milioane raportate inițial în statisticile oficiale.

Restructurarea guvernului le-a adus bani mai mulți

De la 1 martie anul acesta, angajații Gărzilor Forestiere vor beneficia de o majorare cu 15% a salariilor, au spus angajați din instituție, pentru Libertatea.

„Salariile din instituție sunt de 5-6.000 de lei pe lună. Se adaugă 15% pentru că am ajuns în subordinea Ministerului Mediului, ca și Garda de Mediu. Chiar acum se fac noile state de plată, cele cu 15% mai mari”
Specialist din Garda Forestieră

Din Gărzile Forestiere nu fac parte pădurarii, oamenii din Gardă fiind în general inspectori care au atribuții de control, raportare și analiză.

Până acum, Garda era subordonată Ministerul Apelor și Pădurilor la Ministerul Mediului. În momentul preluării guvernării de către PNL, Guvernul s-a restructurat și Garda Forestieră a trecut la Mediu. O anexă la legea salarizării bugetare, adoptată de PSD în anul 2017, obligă Ministerul Mediului să ofere un spor de 15% pentru ”complexitatea muncii” angajaților săi și celor de la instituțiile din subordinea sa.

La nivel național există nouă Gărzi Forestiere, structuri regionale, în București, Brașov, Cluj, Focșani, Oradea, Ploiești, Râmnicu-Vâlcea, Suceava și Timișoara.

Conform organigramei naționale numărul de posturi este de aproximativ 900 de angajați.

Libertatea a cerut un punct de vedere Ministerului Mediului, care nu a sosit însă până la ora publicării articolului.

 

Comentează