Pentru Raed Arafat: Dacă persoana din stat care a făcut public proiectul e ”iresponsabilă”, cum sunt cei care cred că pot decide pentru o țară fără ca cetățenii să afle nimic?

Supărat că proiectul prin care se propun restricțiile de circulație a fost făcut public, șeful DSU a sesizat DIICOT și vrea să înfunde sursele presei.

vineri, 20 martie 2020, 8:29

Supărat că proiectul prin care se propun restricțiile de circulație a fost făcut public, șeful DSU a sesizat DIICOT și vrea să înfunde sursele presei.

Din surse apropiate guvernării, presa a intrat în posesia unui document prin care grupul științific propune restricții de circulație.

După ce l-a verificat din mai multe surse, Libertatea a publicat actul cu un context clar, scriind repetat și limpede, chiar din titlu, că e un ”Document propus”, nu unul adoptat.

De mai multe ori pe parcursul articolului, ziarul a notat că ”Forma nu e definitivă, Guvernul Orban poate interveni pe ea și va decide dacă și de când intră în vigoare”.

Deși autoritățile au recunoscut autenticitatea documentului, care deja circula intens și pe internet, Raed Arafat s-a înfuriat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că ”Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”

„Iresponsabilitatea persoanei care a făcut acest proiect public cand acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă”
Raed Arafat, pe Facebook

Să vorbim un pic despre iresponsabilitate.

Cum ne-a retras statul drepturile fără ca măcar să ne anunțe

Libertatea a contactat-o pe Diana Hătneanu, avocata care a câștigat în ultimul deceniu toate procesele lansate împotriva echipei de investigații GSP & Libertatea de către cei despre care jurnaliștii au făcut dezvăluiri. Au fost infractori dovediți și consilieri prezidențiali, foști polițiști români și spioni chinezi. Toți au pierdut în instanță.

Diana Hătneanu atrage atenția că ”a trecut nebăgat în seamă faptul că România a anunțat că suspendă temporar, prin derogare, aplicarea Convențiilor pentru Drepturile Omului! G4Media a publicat aseară informația, citând Agerpres, care a citat Agenția France-Presse și lucrurile au rămas așa”.

Avocată specializată în drepturile omului și libertatea de exprimare, care a câștigat procese și la CEDO, Hătneanu spune că ”măsura e fără precedent, nu a luat-o Italia și am luat-o noi. Acum câțiva ani o mai luase Erdogan, pe timpul loviturii de stat”.

”Să folosești ca stat starea de urgență ca să anunți că faci o derogare de la Convenția Drepturilor Omului și să nu-ți anunți cetățenii e uluitor pentru mine. Conducătorii țării au cerut-o pe 17 martie, noi am aflat pe 19 de la o agenție străină de știri!”, spune avocatul.

„România, această patrie a noastră, a cerut derogarea de la obligațiile instituite prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului. A cerut-o din 17 martie, dar nouă nu a binevoit să ne spună”
Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent

”O să dau un exemplu. Dacă mâine, Grupul de Comunicare Strategică decide că închide Libertatea sau contul de facebook al oricărui om sau poate că taie legătura cuiva la internet, asta înțeleg că le aplică ANCOM. Cel afectat pe cine dă în judecată că aplicantul nu e decidentul? Țara noastră a ajuns să fie condusă de Grupul de Comunicare Strategică?”, a explicat Diana Hătneanu.

„În starea de urgență e cu atât mai important să ai garanția drepturilor cetățenilor tăi. Pare însă că noi nu mai avem nici instanțe, nici Convenție, avem doar știri oficiale”
Diana Hătneanu, avocat specializat în drepturile omului

Libertatea a publicat documentul de la care a pornit discuția, după ce el circula intens pe net, oamenii se alertaseră, și am relatat că e un proiect, că nu e adoptat, că poate fi modificat și că doar Guvernul va decide dacă, în ce formă și de când se va aplica.

De ce am publicat?

  1. Pentru că oricum documentul fusese văzut de foarte mulți oameni, se crease un întreg fenomen, și am considerat că e important să fie clar ce e cu documentul.
  2. Pentru că noi credem că, mai ales în starea de urgență, când mai puțini oameni decât oricând au puterea, cetățenii trebuie să afle ce anume gândesc conducătorii și ce vor să facă.

Să pui DIICOT pe sursele presei este decizia autorităților, pot să o ia, nu vor avea succes. Poate că guvernanții nu vor să se afle nici ce urmează să decidă, nici că au ascuns că fac puține teste, dar asta e treaba lor. Noi vom continua să ne facem meseria, nu vom vorbi despre surse și vom servi în continuare societatea, nu statul.

 

Comentarii (45)Adaugă comentariu

Ervin  •  20 martie 2020, 20:44

Sa vina toți reprezentanții statului " decidenții", grămadă în spitalele din România în sistemul de sănătate public sa ajute . Toți dinozaurii aia care țin de posturi de 30 de ani și nu mișcă nimic în spital fără sa vrea ei. Sa vina ei la triere și sa stea pe secții cu bolnavii. Am ajuns noi pacientii sa fim tratați în spitale de rezidenți și studenți anul 4. Ptr ca mii de doctori și asistente au fugit de mizeria și corupția din sistem. De abia aștept sa vad pe unul din decidenții ăștia dați dracului de deștepți pe patul de spital cum vine la el un student anul 4 sau un rezident începător sa îl intubeze pe *** sau sa ii pună un cateter sa se pișe în pungă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

de pe ‘ici ‘sa  •  20 martie 2020, 21:07

Stiti ce este culmea ? Ca actualmente prezidentul-ficus si Guvernul se cred ,,Liberali" ! Dar de fapt sunt doar o parte mai galbejita a uslului. Inca un lucru curios este ca toate statele care au cerut derogare la CEDO privind drepturile omului, sunt foste state comuniste de sub umbrela CCCP.

Andrei F  •  20 martie 2020, 21:26

Adică Arafat este vinovat că în România este Stare de Urgență??? Bombastic...foarte bombastic...Și de când va deranjează că se anchetează scurgerea de informații secrete???Auzi ...drepturile omului!!! Și până acum când se ancheta pentru aceleași lucruri nu va durea de drepturile omului???Am remarcat că în ultimul timp tare va deranjează Arafat!!! Ii purtați domnului de grija mai mult decât Președintelui,Guvernului sau partidului aflat la guvernare...Lasă ,daca prietenul Tăpălagă nu a pățit nimic nu o sa plătiți nici dv. ...

Ervin  •  20 martie 2020, 21:32

Dl Arafat poate nu știe dar induce mult mai multa panica în populație când vedem ca medicii nu au lucruri de baza ptr protecția lor și a pacienților, ca o sa ajungă pe mâna unui rezident fără nici o experiență sau pe mâna unui student de anul 4 sau ca nu găsim o nenorocita de mască sau un flacon de dezinfectant nici noi cetățenii obișnuiți nici medicii și asistentele din spitalele. Induce mult mai multa panica dialogul asta al surzilor în care din toate spitalele din țară se spune răspicat ca nu sunt materialele necesare în situația în care ne găsim iar autoritățile spun sa stam liniștiți ca sunt de toate. Induce mult mai multa panica atunci când vedem ca primari, parlamentari, șefi de CJ etc se testează pe capete fără cap și fără noima și personalul de la gerota a așteptat zile și zile sa ii bage cineva în seama și sa ii testeze.... Dar ceea mai mare panica este indusa în populație, de faptul ca vede ca autoritățile sunt complet iresponsabile prin felul în care comunica, acționează și de ce ii preocupa în principal și în aceste zile și ceasuri de răscruce ptr marea majoritate a populației.... Elita care ne păstorește ca pe vite este bine mersi și va fi bine mersi mult și bine de acum încolo .... Sunt toti in izolare maxima și la propriu și la figurat și se roagă sa nu ajungă în spitalele noastre pline de pioceanic & co.... *** ala de hârtie tipărită astăzi și care circula în neștire peste tot, nu a panicat mai mult decât ce face statul cu spitalele și medicii și asistentele și sistemul de sănătate din România. La urma urmei cei care sau panicat au fugit demult din România. Si nu au fugit de România. A fugit de statul Român. Vreo 3-4 milioane.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  20 martie 2020, 21:32

pai si raed arafat este presedintele sau prim-ministrul romaniei!? a, stai asa, ca bate (ca intotdeauna) cu fenta din fenta, ca in judo. doar raed arafat a doborat regimul basescu-boc, chestie pe care nici acum bula de extrema-dreapta n-a uitat-o.

Cristi  •  20 martie 2020, 21:49

Argumente puerile: 1. Ati contribuit la "cascadarea" unui fenomen la limita fake news (argumentul e stupid - oricum il vazusera deja multi oameni). 2. Cetatenii, din pacate, in marea lor majoritate sunt iresponsabili si nu pot distinge intre "a fi preocupat" si "a fi panicat". Voi ati contribuit la cresterea unei stari de panica pentru ca cetateanul nu are de unde sa stie contextul in care se discuta acest document. Mai bine spuneti drept "am vrut sa alergam si noi dupa rating" asa ca am publicat documentul.. Macar va asumati decizia constienta de a arunca in public un document fara a explica contextul si a fi unul final.

Catalin  •  20 martie 2020, 21:52

Nu inteleg inflamarea. In asemenea vremuri, pentru salvarea celor mai multi, trebui masuri dure. Uitati-va ce se intampla in Italia cand oamenii nu respecta recomandarile autoritatilor (+4000 decese incepand de azi). Si prin respectivul document nu se suspenda dreptul la munca sau la sanatate sau sa ai grija de parinti sau sa-ti cumperi cele necesare. Si daca scurgerea a fost voita tocmai ca populatia sa fie pregatita? Si de temut ca se restrange dreptul la exprimare nu cred ca dumneavoastra trebuie sa va temeti ci alti confrati de-ai dumneavoastra , care cauta senzationalul si induc panica ( ca personajul lui Jude Law din "Contagion").

CSB  •  20 martie 2020, 21:58

Eu zic sa-si faca dl Nanau incalzirea, ca mai scoate-un film, poate mai lung.

Andrei F  •  20 martie 2020, 22:01

@ Revin Aveți speranțe prea mari!!! Nu ați auzit de primarul Chirica și cum el se poate testa săptămânal???

Dudu  •  20 martie 2020, 22:19

Pe Arafat cand il vedem la puscarie pentru ce a facut la Colectiv?

unulaltul  •  20 martie 2020, 22:23

Inca ma minunez ca existi si ca mai ai voie sa publici ceva. Eu te-as da afara instant. Pai mai, nene jurnalist de investigatii si pastratorul biocidelor, in Italia, tara aia care raporteaza zilnic sute de morti si mii de noi cazuri de Covid-19, tot niste "dastepti frumosi si liberi" ca tine au dat pe surse ca se inchide Lombardia cu ceva ore inainte ca respectivul ordin sa intre in functiune. Rezultatul? Au fugit care unde a apucat, s-a raspandit virusul in toata Italia, fix in zone care nu erau atat de infectate, au fugit in alte tari, au raspandit virusul. Ce au facut aia se cheama *** si sper sa plateasca pentru asta. La fel cum sper ca si voi sa platiti pentru ceea ce faceti. Ca sa completez tabloul, te vad in sfanta Treime alaturi de Marean Ceausescu si Dide. Cam asta e nivelul la care eu te percep, jurnalistule de investigatii si aparatorul biocidelor. Si cand mai spui ceva de ARAFAT, sa te ridici in picioare

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pacientuedevina  •  20 martie 2020, 22:32

Establishmentul medical din Rou are o problemă imensă: degeaba a fost convins guvernul să activeze suspendarea aplicării CEDO, deoarece această activare NU are efecte cu privire la DREPTUL LA VIAȚĂ al pacienților. Deci, cei vinovați, vor răspunde în continuare pt încălcarea acestui drept, dacă se va dovedi: că au luat decizia de a nu respectat obligația testării transmiterii intracomunitare a virusului, cum a stabilit OMS (Testați, testați, testați PT. a RUPE lanțurile transmiterilor! Ceea ce nu se poate realiza cu nr. NEsemnificativ de 700 teste pe zi la o populație de 19 milioane, adică 0,07% - la 9 martie, Italia făcuse deja 60.761 teste, iar Coreea de Sud 201.144) și prin aceasta s-a agravat transmiterea; că nu au asigurat suplimentarea cu cel puțin 2000 de paturi cu ventilatoare ATI, lăsând țara la nivelul inacceptabil de 1351 de paturi ATI cu ventilatoare la 19 mil locuitori (Germania are 25.000 și a mai comandat 10.000!, la 82 mil loc. Proporțional, noi ar trebui să avem asigurate 9.000!!!), și s-a ajuns la situația de a deconectare a unor pacienți de la ventilatoare pt a se face loc altora sau la refuzul de conectare a unor pacienți din lipsă de locuri...

diasporean  •  20 martie 2020, 22:35

Problema se pune privind sensul respondabilitatii.Acum circa 2 saptamini a transpirat in presa italiana ca in urmatoarele 24 ore nordul Italiei va fi zona rosie cu restrictie totala de circulatie pt populatie.In orele urmatoare a fost un exod de peste 10 000 de persoane care s/au deplasat din zona milano catre sud zona de unde provin.Acum de la sub 100 de persone de infectate sa ajuns la aproape 5 000.Concluzia:informatia a facut mai mult rau decit bine in situatia data.Ce se va intimpla cu informatia difuzata de DV pe surse numai viitorul ne va spune.Si sper sa nu se intimple ca in Italia.

iosif  •  20 martie 2020, 23:09

Tontolane,incerci metoda "*** de gradinitza" : in loc sa recunosti ca ai gresit contraataci cu...drepturile omului..las-o ca-i urita !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gafar  •  20 martie 2020, 23:17

Daca vreti sa mai existe om desprea carui libertate sa se poata vorbi, eu zic sa renuntati cu totii de buna voie la "drepturile" de a face ce vreti. Acest "drept" pe care nu-l intelegeti ca vine si cu o mare responsabilitate, acela de a pune in pericol o natie intreaga, daca nu intreaga umanitate, repet, acest drept ar trebui renuntat la el de buna voie. Caci masurile propuse de a va lua acest (fir-ar ***' de) drept, sunt formulate in a va asigura viata si nu a va omori, imbecililor!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  20 martie 2020, 23:34

@ Pacientul e de vina Și cam cate testări credeți că trebuiesc făcute zilnic? Și ce relevanta ar avea testarea daca apare cate un Chirica care cică el trebuie testat săptămânal? Sau poate iarăși Parlamentul...?Daca astăzi sunteți testat și mâine va întâlniți cu un ,,purtător??? Sau poate poimaine...si tot așa?Poate că și preventia poate fi la fel de importanta ,chiar înțelegerea posibilităților țărișoarei și vrem sau nu ,tot medicii și autoritățile astea au sa ne scoată și de data asta......Și ați auzit că în cam toată lumea materialele medicale lipsesc? Am citit că până și englezii au criza de măști ,Italia s- a supărat pentru un transport minuscul de produse medicale oprite la Cluj iar Israelul a dat sarcini MOSAD să aducă materialele medicale lipsa...Altfel să știți că există ziare pe internet cu tematica militară la care românașii la orice produs spun,,ce bine ne- ar veni și nouă câteva bucăți,,...Era vorba de submarine nucleare,portavioane,F35...Și cred că știți....sunt socotit pesedist pe aici...Acum chiar nu avem unde sa mai plecam.

Emilian  •  21 martie 2020, 0:21

In astfel de situatii avem o singura cale: sa urmam instructiunile guvernului. In momentul acesta omul cu autoritatea nr 1 este Arafat. Aveti altul mai bun acum? Lasati la o parte bullsiturile astea cu drepturile omului si libertatea presei! Presa nu ajuta cu nimic in momentul asta. Doar amplifica panica si creaza senzational. Va asumati voi ceva din organizare, din rezultate, din victimile epidemiei?! Responsibilitatea principala o are guvernul, lasati-l sa-si faca treaba !

MARIUS91TIMISOARA  •  21 martie 2020, 0:47

Salut. 2 lucruri vreau sa spun pt oricine citeste. 1: pt domnul tolontan. Asta e si ideea. Sa nu se afle, caci daca se afla dinainte madura, te trezesti ca multi din cei care ar trebui sa fie in izolare sau in carantina, se apuca sa plece pe te miri unde. 2: daca citesti unele comentarii de pe aici, si din mediul online, te ia cu durerea de cap. Multe comentarii tampite, dar si unele ok. Parerea mea.

Ninel Rezist  •  21 martie 2020, 3:00

@dudu Pe Petrov cand il vedem la puscarie? Dar pe propagandistii sai?

Joo Ferenc  •  21 martie 2020, 3:02

Dupa o sutra si un pic de ani de democratie ce mai conteaza ce spune Ararat? 😆

Dani  •  21 martie 2020, 3:47

Eu ma gindeam la iresponsabilitatea celor care au facut planul, nu a celor care l-au facut public.

bg  •  21 martie 2020, 5:35

Din pacate, la acest moment, monopolul comunicarii este detinut de acest Grup de Comunicare Strategica format din experti din institutiile de forta si ministerele implicate. S-a gandit cineva sa coopteze { hotararea lasa loc} macar UN EXPERT, specialist in PSIHOLOGIA poporului roman? NU, nu, nu, cu obstinatie NU! Il avem pe prof. Daniel David de la Cluj care preda la universitati din SUA si alti specialisti in comportament populational. Cand o sa invatam ca UN SINGUR OM {care detine puterea de decizie} nu poate sa le stie pe toate si sa-si infraneze pornirea de a deveni abuziv? Trebuie sa incepem sa facem exercitiul de a recunoaste ca nu le stim pe toate, nu detinem adevarul suprem { mai ales acum}, sa cerem parerea, sa ne consultam, sa luam hotarari in grupuri multidisciplinare largite! Pana atunci, nu stim decat sa amenintam cu dosare, cu DIICOT, ANCOM, CNA. Restul discutiilor sunt amanunte, altele SOFISME ieftine...

conache pavel  •  21 martie 2020, 5:40

Masurile sunt necesare dar trebuiesc luate transparent, eu nu sunt de acord ca cineva, indiferent cine e si ce functie ocupa in stat, sa-mi ingradeasca drepturile fara o consultare prealabila. Daca masurile sunt luate in taina e clar ca ceva e putred. RUSINE !!!

Niculae Moromete  •  21 martie 2020, 7:22

Nu vă împărtășesc argumentele, nu trebuia să publicați un draft, adică ceva probabil...

Luci  •  21 martie 2020, 9:01

Zilele trecute auzeam la radio o reclama la Libertatea in care mesajul era ceva de genul "gata cu titlurile bombastice si cu stirile de circ". Mi-am zis "uite ca se trezesc". Mai aveti de baut cafea ... multa.

17 Nentori Tirana  •  21 martie 2020, 9:40

@Emilian zice: „sa urmam instructiunile guvernului. In momentul acesta omul cu autoritatea nr 1 este Arafat.“ --- In momentul acesta Arafat se lupta cu Guvernul si invers. N-am avut onoarea, n-am nimic cu el, dar omul e compromis. La cite „succesuri“ a avut sufla si in iahurt. Propune masuri fortat fiind, generale in loc de locale si specifice, este omul care induce isteria, mult mai periculoasa ca virusul. Propaga lipsa de incredere in Guvern, iar isteria nejustificata creata artificial duce la prabusirea economiei, criza … deprecierea Leului, tot tacimul pina la disparitia de pe harta a unei tari. Din aparitii TV, mereu arogant, vad si o convingere politica, cea care ma face sa cred ca lupta si politic, total iresponsabil in aceasta situatie. Parca il vad inca alaturi de Cezarul Oprea, (un izmenar autointitulat „interesesul national“, care prin partidul ilegal al „generalilor“ a impiedicat ani buni o schimbare politica majora) cum inspectau "salvarea tinerilor" la Colectiv, „incident“ care a mai avut loc de zeci de ori in lume dar aici Romania a fost prinsa total nepregatita ! La fel, iata ca un virus, asa cum Arafat vede si in filme, cum vede in fiecare iarna, prinde Romania nepregatita ! In cercetare nu s-a investit, spitale(iar neutilate) si medici sint nepregatiti. Misuna peste tot „oameni“din regiuni afectate, se tin nunti (Strehaua), slujbe (peste tot), pupa cu miile aceeasi cruce, popa da altor mii cu acceasi lingurita o spalacitura (Constanta), „oameni“ se bat pentru zeci de pungi cu malai (Ploiesti) …, dar Arafat lupta politic cu Guvernul si Jurnalistii. Teste – parere personala, testele si roma, vaca si chilotii lui Arafat. De unde le au ? - caci doar nu din Romania. A fost testul aprobat pe cale normala ori pe cale de urgenta ? Rezultat pozitiv si la alti virusi ? Apoi vaccinul, de unde ?- ca doar nu din Romania. Cobai noi, pe banii nostri ? Sint unii care spun ca ar avea si un patent, 2014 Wuhan, 2016 Angla, 2018 SUA. Egal. Vin acasa unii din Milano, Veneto si Madrid, dar testati sint parlamentarii, primarii … in loc sa-l testati pe Gigi Becali, singurul optimist care echipeaza spitalele voastre si produce mai departe ce stie, brinza, lapte ... --- E adevarat Domnule Arafat ca n-a murit inca nimeni de corona in Romania ? Ori puneti economia la pamint pentru cei care vor muri poate peste o luna ? E adevarat ca sint azi inca sub 500 testati pozitiv ? – asa ca la noi. Iar astia sint – deocamdata !!! - in anumite zone ? De unde atunci isteria generala care poate pune la pamint o tara ? E adevarat ca virusul se inmulteste in trahee si de aceea ajunge mai usor in aer unde traieste doar citeva ore iar la temperaturi mai mari de 30 grade moare mai repede ? N-ar ajunge ca oamenii sa pastreze o distanta, oricum decenta si sa nu mai lalaiasca fara rost caterinci ? Apoi, daca mii pupa aceeasi cruce, daca popii mai tin slujbe si dau spalacitura cu acceasi lingurita altor mii, puteti sa bagati si armata in hora ca sa stim macar ca dispareti din prostie de pe harta. Da ba, invata cetatenii sa stea acasa, baga armata ca in Bularia, ca laptele, brinza, piinea si malaiul ne va veni din Germania si Olanda. Apoi, unde sa mai pleci daca Leul poate ajunge la 6 Lei ? Ce e Domnule Arafat mai periculos la oara asta, virusul ori cearta aroganta, panica si isteria pe care o creati dind din gura cu aroganta in los sa luati in liniste masuri preventive, necesare si specifice ...

romulus  •  21 martie 2020, 9:42

Felicitari procurolului sef Tolontan

pawn  •  21 martie 2020, 10:12

din pacate, se pare ca ruperea lantului cu care prostia asta creste in proportie geometrica (si nu e vorba de mortalitate, cat de sufocarea sistemului social, medical etc. cand ai 5 milioane de infectii, e suficient ca fiecare sa dea un simplu telefon la policlinica, ptr o intrebare) este izolarea timp de 6-8 saptamani. asta e. e ca in incendiiile forestiere, nu oferi combustibil focului. https://www.wsls.com/features/2020/03/18/2-cities-handled-this-health-crisis-different-the-results-couldnt-have-been-more-opposite/?fbclid=IwAR1JEBe9krmSU10d1EyOwYIARseTHILZvsrhxbzYZj5rNIe6gMFi1SgcjTo

doilaunu  •  21 martie 2020, 10:29

lipsa clara de profesionalism a Libertatii. Inchiderea ei pe perioada starii de urgenta nu ar reprezenta, sa fim seriosi.. o mare problema.

Cris  •  21 martie 2020, 10:39

Dle Tolontan, sunteti pe o pista gresita in speta. Ceea ce a savarsit individul pe care il numiti “sursa” este in realitate, in contextul special al unui virus cu efecte nocive mondiale (situatie speciala care impune per se masuri speciale, inclusiv de genul restrictionarii unor drepturi), o infractiune de dezvaluire a unor materiale nedestinate inca publicului de natura a zadarnicii masurile luate pentru sanatate publicului larg. Aici nu vorbim despre publicarea presei, ci despre fapta individului de a dezvalui aceste materiale pe diferite retele sociale si in presa (distinct de datoria presei de a publica), cu efectele negative implicite. Iar efectele s au resimtit imediat. Le pot confirma chiar eu. Toata saptamana asta mi am propus, in contextul masurilor luate in sensul statului cat mai mult acasa, sa ies doar pt a ma aproviziona si max o jum de ora la un singur supermarket de lg casa, la o ora cu cel mai putin trafic (ora 13). Am facut asa in fiecare zi a saptamanii, in magazinul respectiv fiind mereu la ora respectiva putini cumparatori, practic nici nu se formau cozi la casa. Ieri, la aceeasi ora am ramas socat sa intalnesc in acelasi supermarket cozi nesfarsite de cumparatori. Am intrebat personalul magazinului ce se intampla iar raspunsul a fost clar, cumparatorii vorbesc ca s ar fi anuntat ca se interzice circulatia pe strazi si cumpara cat mai pot. Imaginati va ca, fara sa fie o regula, este evident ca supermarketul respectiv nu a fost un caz singular. Este clar ca circularea materialului cu pricina in public a avut efectul panicarii suplimentare a publicului, cu efectul iesirii in plus in spatiul public, zadarnicind astfel masurile autoritatilor (ne putem imagina ce consecinte negative a produs, daca multi dintre cei iesiti erau purtatori asimptomatici, netestati, care ar fi putut virusa tertii, daca nu au si facut o). De fapt, exact din aceleasi motive, de genul faptei induvidului in speta (a fost raspandita vestea ca se inchide Lombardia inainte de a se produce, astfel ca multe persoane infectate au migrat in celelalte zone ale Italiei si in afara), s a raspandit virusul in toata Italia si apoi in lume, inclusiv la noi.

Octav  •  21 martie 2020, 11:25

Si mie mi se pare ca abordarea dvs e gresita. Mi se pare normal sa fie suparat. E vorba de un draft de document care a fost publicat si acreat si mai multe probleme. Sunt cel putin 2-3 comentarii (cris / pawn / diasporean) care aduc argumente foarte bune de ce nu a fost bine. Si un exemplu mai deaproape, fara relatie la context-ul actual. Daca la dvs un coleg deci sa printezi maine in ziar, un draft de investigatie, ca oricum toti din redactie cam stiu despre ce e vorba, nu v-ar deranja? Poate e doar un draft incomplet, poate investigatia tinea de niste date neconfirmate inca, tot ar fi in regula pentru managerul de redactie?

Alex One  •  21 martie 2020, 11:43

Cine se ia de Rafael Nadal s-ar putea trezi precum Marcelo cu un vechi angajament de informator aparut in presa, dupa care gata cu evaluarea , totu-i perfect, clar, batista, mai bine zis cearsaful, pe tambal ori asa, o scapare "intamplatoare" precum ca ar fii vreun acoperit. Nu neaparat acum ,timp e destul. Asa ca atentie mare la trapa nepotrivita ! Chiar nu va prindeti ca baiatu' e neschimbat si neschimbabil ?

adrian  •  21 martie 2020, 11:47

Nu conteaza de la ce partid este sau ce istoric are, cine ajuta GSP este deosebit. Dupa cum scriu chiar aici multi romani ceea ce ati facut dvs a distrus Lombardia dupa ce s-a aflat ca se inchide zona...ati vrut sa mariti tirajul profitand de panica...Cred ca omul care v-a dat draftul s-a speriat si acum incercati sa il salvati...cat despre avocata respectiva a facut mult rau Romaniei aparand la CEDO oameni care nu meritau...Interesant este cati bani ati dat pe document si daca merita lipsa de onoare...

Luk  •  21 martie 2020, 11:54

Soft de optimizare solutie "anti-coronavirus" : IT-isti din tara nu pot crea un soft de optimizare in care sa includa toate variabilele : medicale , economice , sociale , restrictii etc , si timpul ? Adica ceva de genul : cine trebuie sa stea in casa , cine trebuie sa mearga la servici , cine trebuie sa supravegheze ca se respecta reguilele in asa fel incat : sa nu apara , sau sa apara cat mai putine noi infestari , iar economia sa aiba cat mai putin de suferit , iar timpul de vindecare a celor infestati sa fie cat mai scurt ( carantina stricta ) , si pe langa toate astea , la variabile sa apara si numarul de testari ( cat mai putine ) Pana la urma e vorba de un algoritm de a rezolva problema , cu o toleranta cat mai mica fata de realitate . Fiindca in afara de toate aspectele medicale , economice , sociale etc , solutia ar consta intr-un algoritm care ar trebui respectat in proportii cat mai mari .

Bogdan  •  21 martie 2020, 11:54

O exista om mai lipsit de scrupule pe lumea asta decât ziaristul? Cu câtă nevinovăție clamează ei că au verificat sursele, că au specificat, „document propus”. Hai să zicem că e așa. Dar ce rost avea să fie publict? Niciunul. Dar lasă că inventăm noi unul.

17 Nentori Tirana  •  21 martie 2020, 12:15

@Pawn, nu avem nevoie de panica si minciuni. Unde ai tu 5 milioane de infectii ? In RO sint azi ZERO morti si 300 de Pozitivi – la ceva virus, ca la noi, ca in butoiul lui Dinca. Panicar, mincinos, inconstient, tu pe Dinca-te-leaga pari sa il cunosti bine. Sa zicem, 5 milioane, ca panicarii au si ei visele lor erotice, viseaza ca moare lumea in jurul lor iar ei beau tuica fiarta, bine tata, intreb, suna oare toti la aceeasi clinica ? Nici Netflix, nici Youtube nu inchid, desi lumea intreaga sta acasa si se uita, monstrii au promis doar ca o sa renunte - daca trebuie - la calitatea HD ! Apoi, scuze tata, despre care sistem medical vorbesti ? Ala al lui Arafat, „dezvoltat“ dupa 30 de ani de guvernare corupta si inconstienta ? Te operezi tu in Romania ? Ca prost nu pari, nici sarantoc, ca sa te infectezi in spitalele din Romania. Deci, prost nu esti. Cine esti atunci, de inducind panica si isterie vrei acum sa se prabuseasca si economia ?

MZM  •  21 martie 2020, 12:20

Imi pare rau, dar ultimile cuvinte din titlu („FĂRĂ CA CETAȚENII SĂ AFLE NIMIC”) alcatuiesc o structura confuza, neromaneasca! Sunt destule variante mai bune: fara ca cetatenii sa fie informati sau fara ca cetatenii sa afle ceva etc. Stiu, sunt vremuri de pandemie! Totusi...

georgian  •  21 martie 2020, 13:51

Cu alte cuvinte dumneata incurajezi SPIONAJUL, incurajezi oamenii sa-si incalce clauzele de confidentialitate pe care cu siguranta le aveau semnate pentru a avea acces la un document de acest gen si pentru ce? Exclusiv pentru BANI! Ca sa va creasca voua traficul la mizeria tabloida publicati documente clasificate amplificand isteria publica fara a furniza si contextul pentru care acel document a fost elaborat! RUSINE SA ITI FIE Catalin Tolontan *** fara sa tii cont cat rau faci prin actiunile tale! Ar trebui data o ordonanta ca si cei care publica si raspandesc informatii clasificate sa fie trasi la raspundere si sa faca puscarie! Si da, masurile respective sunt bune si ar fi bine sa intre in vigoare cat mai repede!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  21 martie 2020, 13:52

@17nentori. cred ca m-ai inteles gresit. ca parere proprie, o sa-ti spun ca...n-o sa ti-o spun, ptr ca or sa sara ceilalti, care vad guturaiul asta ca pe noua ciuma. spuneam doar ca exercitiu de imaginatie, ca numerele mari au o logica a lor, asta e toata treaba. si cand incep sa se rostogoleasca...ce dracu, ma, vorbim romaneste, sau chineza??!! singura specificitate a gripei asteia e imprastierea foarte rapida. daca ai un nr. semnificativ de cazuri, ai suprasarcina pe sistemul medical, economic, social, de securitate, de orice. iarasi vin cu un exemplu sf: se imbolnaveste un nr. de ingineri de la cernavoda; oamenii aia nu vor muri, se simt ok, doar ca trebuie sa stea acasa, na. adica sunt scosi din circuitul productiv o vreme, despre asta vorbesc.

Simeone  •  21 martie 2020, 14:49

Nu am nicio problema cu masurile necesare, una din ele fiind chiar inchiderea punctelor de trecere a frontierei si anuntarea acesteia cu 48 de ore inainte pentru ca sa inteleaga si capsunarii din Spania ca nu pot sa vina sa-si infecteze prietenii si rudele, chiar daca nu se mai pot munci acolo. Cat platesc pe drum sa vina cu autoturismele cu banii pe care ii mai au stransi, pot sa stea 2-3 luni chiar daca nu muncesc in aceasta perioada. E foarte greu sa iei o masura in tara aceasta, tocmai de aceea se iau masuri brusc, deoarece decidentii din Romania sunt influentabili, ce e acum, nu mai e diseara, ce e azi, nu mai e, maine. Totusi presa ar trebui sa scotoceasca de ce sunt testate atat de putine persoane? De ce unii se pot testa zilnic (vezi primarul Iasului), iar pentru omul de rand trebuie sa se indeplineasca anumite protocoale? De pilda, la Cluj, pot fi testate doar 60 de persoane pe zi. Nu sunt testate din cauza protocoalelor medicale desi s-ar fi impus, mai ales la persoanele venite din Europa care stau pe izolare. Cum asa nici macar 60? Eu daca vreau sa imi factestul nu pot chiar daca tusesc, ma doare capul si am o stare slabita de cateva zile, fiindca in opinia medicilor nu sunt gripat. Dar Primarul Iasului de ce poate? Sau altii? Poate am intrat si eu accidental in contact cu cineva virusat. (sper ca nu). Dar as vrea sa stiu. Nu pot sa stiu chiar daca as plati acest test. Romania creste zilnic cu circa 50 de bolnavi care totusi e posibil sa fie un numar gresit. Multi dintre izolatii la domiciliu mai ales din mediul rural nu respecta masura, se intalnesc cu rude si prieteni, autoritatile nu-i cauta. Pe de alta parte, multi dintre medicii din clinicile medicale din orasul meu, nu au mijloace de protectie, nici macar mastile acelea penibile care au o protectie indoielnica. (totusi neconforme daca ma uit la ce poarta medicii in Bergamo).

Siska  •  21 martie 2020, 15:59

Mai, nea tolontane, articolul asta e un exemplu clar de FAKE-NEWS, si prost documentat pe deasupra! 1):Data documentului este 20/03/2020, iar data si ora articolului tau este 20/03/2020 ORA 8:29 ; cand a avut timp sa "circule INTENS pe net", cand l-ai verificat "din mai multe surse" daca aceasta va fi forma finala ? 2):"După ce l-a verificat din mai multe surse, Libertatea a publicat actul cu un context clar, scriind repetat și limpede, chiar din titlu, că e un ”Document propus”, nu unul adoptat." Pai daca e PROPUS (poate era ciorna documentului care URMA SA FIE PROPUS, fotografiat de femeia de servici si pus pe net ), poate fi probabil ca cel final sa fie COMPLET diferit ? Si DE CE l-ai publicat, daca nu era oficial ? 3):”Să folosești ca stat starea de urgență ca să anunți că faci o derogare de la Convenția Drepturilor Omului și să nu-ți anunți cetățenii e uluitor pentru mine. Conducătorii țării au cerut-o pe 17 martie, noi am aflat pe 19 de la o agenție străină de știri!”, spune avocatul"; pai daca la data de 20/03 documentul era inca in discutie, in contextul in care chiar G.S.C. precizeaza :" Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19)", CARE-I PROBLEMA CU DREPTURILE OMULUI ? Matale si cu avocata aia ati vazut cum stau masinile de politie+armata pe strazile oraselor alora di Spania si Italia? Matale si cu avocata aia credeti ca aia, care in materie de drepturi ne bat la poponet, au incalcat/incalca drepturile omului ? 4): Referitor la ceea ce e scris in acel document :"Hătneanu spune că ”măsura e fără precedent, nu a luat-o Italia și am luat-o noi"; PE BUNE ? Am prietena romanca la Roma, lucreaza ca asistenta medicala, DE CEL PUTIN 10 ZILE circula pe strada cu acest tip de document in care e prevazuta zona si scopul deplasarii ! EXACT pe distantele si in conditiile prevazute in documentul romanesc (cred ca, de fapt, este copiat de la italieni) ! 5):"DE CE AM PUBLICAT?"; la pct.1 aveti o motivatie de 2 bani, care demonstreaza nivelul scazut in care va incadrati multi jurnalisti care va luati ca argument libertatea cuvantului dar care, de fapt, nu aveti (sau nu vreti sa va folositi de) capacitatea de a analiza nici veridicitatea si nici impactul pe care ceea ce publicati il poate avea asupra unei categorii "mai slabe de inger" din popor. Cat despre puncul 2, in favoarea a ceea ce am scris in propozitia precedenta, cand se vorbeste de STARE DE URGENTA nu se fac filozofii pe tema a ce gandesc cei care sunt desemnati sa gestioneze acea stare, cu atat mai mult cu cat, daca se citeste cu capul limpede, masurile din acest document sunt logice, necesare si sunt aplicate deja in alte tari, inclusiv in S.U.A., unde nu cred ca stau mai prost la capitolul libertate si drepturi decat romanica noastra unde, cu toate ca urla netu', televizoru'si radioul despre cum sa ne comportam, vad INCA pe strazile Bucurestiului si in mijloacele de transport lume care tuseste fara sa puna mana la gura si grupuri pe la colt de bloc care mananca seminte si, din profundul fiintei si educatie, trag si cate-o *** pe trotuar, din cand in cand, in functie de posibilitati ! Concluzia e ca ar trebui sa faca si presa ceea ce s-a zis : macar in momentele de genul asta sa va documentati BINE si sa verificati BINE ce publicati pentru ca, pana acum, o mare parte din mass-media, in scopul atragerii de audienta, n-a facut decat sa amplifice situatii care au produs doar panica si dezinformare ! Ceea ce e foarte departe de profesionalism, etica, echitate si, mai ales, DE ADEVAR SI INFORMARE JUSTA ! Inchei cu vorba lui Caragiale : NU VA SALUT !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Siska  •  21 martie 2020, 16:12

Mai, nea tolontane, articolul asta e un exemplu clar de FAKE-NEWS, si prost documentat pe deasupra! 1):Data documentului este 20/03/2020, iar data si ora articolului tau este 20/03/2020 ORA 8:29 ; cand a avut timp sa "circule INTENS pe net", cand l-ai verificat "din mai multe surse" daca aceasta va fi forma finala ? 2):"După ce l-a verificat din mai multe surse, Libertatea a publicat actul cu un context clar, scriind repetat și limpede, chiar din titlu, că e un ”Document propus”, nu unul adoptat." Pai daca e PROPUS (poate era ciorna documentului care URMA SA FIE PROPUS, fotografiat de femeia de servici si pus pe net ), poate fi probabil ca cel final sa fie COMPLET diferit ? Si DE CE l-ai publicat, daca nu era oficial ? 3):”Să folosești ca stat starea de urgență ca să anunți că faci o derogare de la Convenția Drepturilor Omului și să nu-ți anunți cetățenii e uluitor pentru mine. Conducătorii țării au cerut-o pe 17 martie, noi am aflat pe 19 de la o agenție străină de știri!”, spune avocatul"; pai daca la data de 20/03 documentul era inca in discutie, in contextul in care chiar G.S.C. precizeaza :" Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19)", CARE-I PROBLEMA CU DREPTURILE OMULUI ? Matale si cu avocata aia ati vazut cum stau masinile de politie+armata pe strazile oraselor alora di Spania si Italia? Matale si cu avocata aia credeti ca aia, care in materie de drepturi ne bat la poponet, au incalcat/incalca drepturile omului ? 4): Referitor la ceea ce e scris in acel document :"Hătneanu spune că ”măsura e fără precedent, nu a luat-o Italia și am luat-o noi"; PE BUNE ? Am prietena romanca la Roma, lucreaza ca asistenta medicala, DE CEL PUTIN 10 ZILE circula pe strada cu acest tip de document in care e prevazuta zona si scopul deplasarii ! EXACT pe distantele si in conditiile prevazute in documentul romanesc (cred ca, de fapt, este copiat de la italieni) ! 5):"DE CE AM PUBLICAT?"; la pct.1 aveti o motivatie de 2 bani, care demonstreaza nivelul scazut in care va incadrati multi jurnalisti care va luati ca argument libertatea cuvantului dar care, de fapt, nu aveti (sau nu vreti sa va folositi de) capacitatea de a analiza nici veridicitatea si nici impactul pe care ceea ce publicati il poate avea asupra unei categorii "mai slabe de inger" din popor. Cat despre puncul 2, in favoarea a ceea ce am scris in propozitia precedenta, cand se vorbeste de STARE DE URGENTA nu se fac filozofii pe tema a ce gandesc cei care sunt desemnati sa gestioneze acea stare, cu atat mai mult cu cat, daca se citeste cu capul limpede, masurile din acest document sunt logice, necesare si sunt aplicate deja in alte tari, inclusiv in S.U.A., unde nu cred ca stau mai prost la capitolul libertate si drepturi decat romanica noastra unde, cu toate ca urla netu', televizoru'si radioul despre cum sa ne comportam, vad INCA pe strazile Bucurestiului si in mijloacele de transport lume care tuseste fara sa puna mana la gura si grupuri pe la colt de bloc care mananca seminte si, din profundul fiintei si educatie, trag si cate-o *** pe trotuar, din cand in cand, in functie de posibilitati ! Concluzia e ca ar trebui sa faca si presa ceea ce s-a zis : macar in momentele de genul asta sa va documentati BINE si sa verificati BINE ce publicati pentru ca, pana acum, o mare parte din mass-media, in scopul atragerii de audienta, n-a facut decat sa amplifice situatii care au produs doar panica si dezinformare ! In cazul de fata, ati prezentat un document care, spre exemplu, pe langa ca nu era in forma finala, putea produce ca efect, spre exemplu, ceea ce s-a intamplat in gara din Milano, cand "binevoitori" au "scapat" pe net ca in ziua urmatoare se instituia starea de urgenta si s-au inghesuit in trenuri, sanatosi si posibil infectati, ca sardinele ! Ceea ce e foarte departe de profesionalism, etica, echitate si, mai ales, DE ADEVAR SI INFORMARE JUSTA ! Inchei cu vorba lui Caragiale : NU VA SALUT !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mamutul radioactiv  •  21 martie 2020, 23:08

tolontanul tot tolontan. ce sa-i ceri...

Zuzu  •  23 martie 2020, 13:48

Infracțiuni de serviciu - Divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice - Art. 304. - Jurisprudență, Reviste (15), Doctrină (4) (1) Divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care le cunoaște datorită atribuțiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă Deci cine are dreptate ? Eu zic ca Arafat . Nu o fost un document public , si poate nici nu o sa fie . Dar pt ca la-ti publicat poate a provocat daune ( materiale sau morale) . Cine a sustras documentul poate fi acuzat si de abuz in serviciu. Si pt ca a bagat si teroare in oameni si de terorism( exagerz , dar intelegi ideea).

deont ologul  •  23 martie 2020, 14:08

Nu producatorilor de ambalaj pentru peste, n-ati publicat de aia. Ati publicat pentru ca sunteti un tabloid in cautarea senzationalului cu orice pret.

Comentează