Începe testarea în masă. Mâine vin primele 200.000 de kituri COVID-19 din Coreea. În total, România va da 30 de milioane de euro, ”sub prețul pieței”

 Pentru achiziția totalului de 2 milioane de teste, guvernele Coreei și Chinei au fost căutate direct de Guvernul de la București, iar Unifarm a făcut tranzacția care, practic, dă startul testării de masă în România. Personalul medical va fi prioritar

marți, 24 martie 2020, 7:19

Un avion DHL, plecat din Seul, care va face o escală tehnică, va ateriza mâine dimineață pe Otopeni. În el e încărcată prima tranșă de 200.000 de teste moleculare pentru coronavirus.

”E doar prima parte a contractului cadru de 2 milioane de teste”, a spus Adrian Ionel, șeful Unifarm, pentru Libertatea.

Directorul a confirmat și prețul, între 7 și 8 euro pe test, direct către producătorul din Coreea, plus tot pe atât, către China, pentru extracția necesară testelor. În total, primele teste vor costa 15 euro pe persoana analizată, ”sub prețul pieței”, după cum susține o sursă din industria pharma. ”Dar apoi putem coborî, vom lua mai ieftin partea de la chinezi”, a spus Ionel.

S-au implicat guvernul și serviciile secrete

Implicarea a fost a guvernului României, direct cu guvernele de la Seul și Beijing. Și a mai existat o componentă, neconfirmată oficial. ”Serviciile secrete românești s-au activat și și-au folosit relațiile din Asia ca să coboare prețul și să urgenteze livrarea”, a spus o sursă din Ministerul Sănătății, care cunoaște tranzacția.

Întrebarea care se naște e cum va reuși România să proceseze un număr atât de mare de teste, în condițiile în care a Guvernul recunoscut târziu că a plecat de la 700 de teste pe zi, pentru a ajunge azi la 1.200 pe zi, una dintre cele mai mici rate dintre țările afectate. Până acum, România a făcut puțin peste 12.000 de teste.

Unifarm va aduce și 40 de aparate PCR, care pot crește foarte mult capacitatea de testare și, în plus, s-a cumpărat tehnologie și de către spitale și Consiliile Județene, s-au adăugat rețelele private

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Mihai A.  •  25 martie 2020, 7:54

„Firma Praxis Medica SRL, care a contractat kiturile de diagnosticare a coronavirusului produse în Coreea de Sud, aparține soților Critina și Cristian Hristodorescu, ultimul dintre aceștia fost ofițer la SRI Iași. Aceeași firmă se află sub contract cu Casa de Sănătate a MApN, MAI, SRI, STS, dar și a magistraților” - PS News. Și, adaug eu, beneficiara foarte multor contracte prin încredințare directă de la spitalele din județele Moldovei. Cum să înțelegem aceste informații?

bg  •  25 martie 2020, 9:29

Informatia trebuie luata ca atare...Oportunitatile nu trebuiesc ratate... Nu ne spunea gen. Coldea ca ce nu este interzis de lege, este permis ? Ce, sa schimbat ceva in abordarea problemelor societatii romanesti si noi nu stim???

Andrei F  •  25 martie 2020, 10:54

Sa radem ca avem de ce!!!Tolontan se baga singur in ofsayd cand vorbeste de China , serviciile secrete chinezesti si ambasada in termeni diferiti de ce scria pana acum...Uite cum viata iti da lectii Tolontane....Iti mai amintesti de ce rai spuneai ca sunt chinezii...?Ambasada,China este tot aia cu wANG,CUPRUMIN,TVR...????

Natafletz  •  25 martie 2020, 12:38

Nu pot să nu văd DIFERENȚA DE ATITUDINE A LUI TOLONTAN la spețe PERFECT ECHIVALENTE dar cu guvernare diferită! Și de ex, Tolontane, ce părere ai de directorul de la Suceava? C'am înțeles că în vremuri de criză, intransigența e obligatorie. Cum, iarăși de exemplu, la Floreasca a acționat din prima clipă (intransigența)... La Suceava intransigența e lăsată pe mai încolo sau pe ''să vedem rezultatele anchetei oficiale'' (numită și ''intransigența de tip TOLONTAN''... Criza va trece Tolontane, dar dumneata n'o să fii iertat pentru mizeriile astea... Poți să faci în continuare pe prostul pentru *** dumitale, dar pt mulți s'a terminat vrăjeala...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

geo  •  25 martie 2020, 13:33

În timp ce ni se spune în permanență "STAȚI ACASA! ", de fapt suntem obligați să venim în contact cu cât mai multe persoane, chiar mai multe decât în perioada când nu era situație de urgență. În spitalele din București este haos. Se fac angajari fără concurs, dar cu selecție de dosare. Vin oameni din toată țara, fără echipament de protecție, măcar de bun simț (că doar sunt medici și asistenți). Ce contează, că oricum nu ne ajută o mască obișnuită. Cui îi trebuie alți medici și asistenți, că în situația de față nu ai ce să faci cu cei din spital, mai ales că nu se mai fac consultații în ambulatorii si personalul a fost redistribuit pe spital. Eee, dar pilele, ce ocazie mai bună decât asta. Credeți ca există vreun medic care să nu aiba macar garzi la alt spital? De stat sau privat? Plimbăm virusul. Primarul Bucureștiului a interzis concediul de odihnă în spitale. S-au anulat toate cererile, nu poate să-și concediu nici măcar o gravida în luna a 6-a, care nu mai are dreptul la concediu medical, dar are zile de CO din 2019. Femeia a vrut să-și ia CO până când intră in prenatal. dar, NUUUU! Să-și ia medical! Nu-i mai dă doctorul, trebuie sa se interneze în spital, dar spitalul (de gravide) este în carantină. Nu ne interesează! Și în felul ăsta, STATUL vrea să facă ce? Să ne omoare mai repede. Sunt un om care vine zilnic la serviciu cu groază. Mă pot infecta oricănd, pot sa-l infectez pe soțul meu care are o boală cronică și un infarct la activ. De teamă, nu a mai trecut pe la mama lui, care are 81 de ani. O sa-i lăsăm la ușă, eventualele cumpărături. Nu ne-am vazut copiii (băiatul și nora) de 3 săptămâni. Nora o să nască mâine și 2- 3 luni, probabil, o sa-i vedem doar pe telefon. O să murim de atâta prostie și birocrație. Ne place să inventăm tot felul de hărtii, de situații statistice pe care nu le folosește nimeni. Suntem o turmă de oi, conduse de niște indivizi cu mult spațiu în loc de creier.

bg  •  25 martie 2020, 17:06

Cine nu-si cunoaste TRECUTUL, nu poate intelege PREZENTUL si nu are VIITOR! In vremuri de "trista amintire", am avut si planuri in caz de epidemie, pandemie, am avut si medici epidemiologi, infectionisti, microbiologi, am avut si institute de cercetare in microbiologie, virusologie, am avut si productie de vaccinuri. Asa cum erau ele, invechite, antice, prafuite, neconforme, dar erau incadrate cu specialisti bine pregatiti. Dupa 1990, am dat FOC la planuri, la instructiuni, am falimentat institutele de cercetare si i-am redus pe specialisti pana la disparitie. Apropo, stiti ca cei mai bine cotati si prestigiosi IMUNOLOGI din vest sunt romani care au lucrat la IC? Ce am pus in loc? S-au creat structuri noi, birocratice { sa nu coste bani}, cu caracter formal si care se dovedesc nefunctionale, ineficiente, infiintate mai de graba pentru PERSOANE si NU pentru UN SCOP. Acum avem CNCBT { omologul CDC din SUA} si sectie de Epidemiologie la INSP, dar fara a fi sprijinite de laboratoare de referinta de microbiologie, de sanatate publica, care sa-ti studieze germenele, sa te ajute in diagnostic. Ce pot face aceste structuri si ce vedem ca fac? RAPORTEAZA cazurile de imbolnavire si decesele. Si cu ce ne incalzeste pe noi, daca NU putem sa TESTAM suficient, daca acum spitalele cad precum spicele si o data cu ele personalul medical? Totul devine MACULATURA...

Natafletz  •  25 martie 2020, 20:03

Tolo, nuștiu dacă tu realizezi ce se întâmplă. De ex la Suceava, dar zic de exemplu pt că probabil se va repeta și aiurea peste tot. 'Sistemul' ăsta care vine de două ori pe zi la tv sa ne anunțe măsuri și să ne spună că totul e sub control, se vede de la Suceava cât control are: 0. Sunt oameni care așteaptă rezultate la teste de joia trecută, sunt încă asistenți netestați .... deci speța #Colectiv în care voi o ardeți cu HIPER MEGA vinovăția lui Ponta și Băniciou că ar fi spus că sistemul face față.... Păi după ce ai CREAT ACEASTĂ PERCEPȚIE ÎN JUMA DE ROMÂNIE, acu ridică'te Tolontane cu pușca și apără ce se mai poate apăra, nu veni la noi cu vrăjeala că'mi aduce SRI'ul teste la tot cartierul. Odată pt că e prea târziu și a doua pt că nu cred nici că astea vor fi, pt că se anunță de o săptămână și NU SE ÎNTÂMPLĂ NIMIC. Vor muri oameni Tolontane, de sute de ori mai mult ca la Colectiv și după asta tu vei relua proiecția prin cinematografe a filmului tău odios ! Atunci va trebui să răspunzi privindu'mă în față la întrebări adevărate!!! Și să vii și cu Voiculescu!

trist  •  25 martie 2020, 20:41

Vad comentarii ale unor cadre medicale. Interesant. Cuvinte ale unor oameni care se pling de conditiile improprii din spitale. Pana acum ce-ati facut? Dragilor, sunteti doar citeva flori si nu o sa reusiti sa faceti primavara. Marea masa a halatelor albe este compusa din spagari ***, hoti netrebnici, indolenti si superficiali. Pentru ei aceasta criza a fost cel mai bun prilej de imbogatire. Luati evidentele de consumabile ale spitalelor la control. Intrari si iesiri. Sunt curios cum s-au evaporat consumabilele inainte sa inceapa nebunia. Exista un destin pentru fiecare si platim cu totii. Platim pentru tacerea si indiferenta voastra de decenii. Acum e si momentul vostru la plata. COVID nu se uita la pile, la nivelul de studii, dar profita din plin de superficialitate, indolenta, neimplicare, mizerie. Prost ales momentul dar...platiti si voi, platim si noi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  25 martie 2020, 20:53

Tolo, te rog sa verifici în ce conditii sunt internati mediciii din Suceava în comparație cu Flutur. Totodată, nu ți se pare că Ministerul Sanatătii umbla cu jumatăti de măsura în cazul managerului Rambu? Pe ceilalti manageri care au avut deficiențe manageriale au fost dati afara pe cand pe Rambu doar suspendat....sa treaca criza, sa uite prostii si il punem înapoi?

estul salbatic  •  25 martie 2020, 21:35

Am zis ca in trei zile se face tandari mitul cadrelor medicale dedicate luptei impotriva COVID. Imi cer scuze m-am inselat. Doua zile au fost suficiente. Si a explodat Suceava. Pilele președintelui Consiliului Județean... acum *** e in spital cu COVID. Indraznesc o noua estimare. 10 zile pentru mitul cu rezervele de hrană suficiente. Atât 10 zile. După care tandari!!! Deja pentru anumite produse fluxurile de aprovizionare sunt blocate/epuizate. Au inceput manevrele de culise pentru cresteri de preturi astfel incât să nu fie blocati de eventuala plafonare prevăzută în decret, Urmează următorul mit: statul funcțional. Periferia instituțională deja a inceput sa clacheze. Pilele din DSP-uri au fugit in concedii de boala. Nu sunt singurii. In institutii publice nu exista planuri pentru situatii de infectare a personalului. Oamenii sunt in continuare adusi ca vitele la serviciu si obligati sa interactioneze, bombardati cu lucrari in timp ce pilele au fugit deja. Concedii de boala!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristina  •  25 martie 2020, 21:42

Eu zic sa nu mai luam testele si sa ii arestam pe toti, ca sa fim siguri ca nu mai ramane nimeni corupt. Pe bune... tara arde si baba se piaptana!!!

Cristina  •  25 martie 2020, 21:45

Cineva trebuie sa le cumpere si sa aibe banii pentru ele. Care e problema. Italia se confrunta cu o criza atat de mare pentru ca acolo “dreptatea” “justitia” este politica la ordinea zilei de dupa razboi. Priviti la Germania, sau mai bine la Singapore. Si veti vedea ca firmele cumpara, vind si asta e mersul lumii in capitalism. Daca eu facut ceva ilegal, fiti siguri ca vor raspunde

PACIENTUEDEVINA  •  25 martie 2020, 23:08

1. De decenii, establishmentul medical s-a opus prin metode de o perfidie și perversitate diabolică înființării SPITALELOR REGIONALE. Pt. a nu-și pierde privilegiile (pacientura, afacerile medicale, subordonații). Pt. a NU AVEA CONCURENȚĂ. Au ajuns la performanța mafiotă incredibilă de a căpușa până și procesul de înființare a spitalelor regionale, cu afaceri adiacente pe studii, avize, opinii, umfistanuri, imobiliare etc. Și am ajuns acum, când avem nevoie imensă de măcar 9000 de paturi ATI cu ventilatoare, să avem numai vreo 1400...să nu avem rezerve strategice pe fiecare spital de materiale de protecție, ci fântâni cântătoare, busturi de prof.univ. etc. ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ LAȘI MEDICII SĂ ADMINISTREZE DE CAPUL LOR BANII (NOȘTRII) DIN SĂNĂTATE ȘI SĂ FACĂ REGULI PT. EI, NU PT. PACIENȚII ASIGURAȚI PLĂTITORI! 2. După criza Covid 19, serv publ de sănătate trebuie REFORMAT DIN TEMELII: medicii trebuie trimiși să își facă meseria (să TRATEZE PACIENȚII, iar NU BANII din sistem), iar economiștii și juriștii trebuie să preia administrarea fondurilor și controlul sever al legalității, în fruntea consiliilor de administrație ai spitalelor și caselor de asig de sănătate, precum ca și manageri. Iar asociațiile de pacienți și de asigurați, precum și societățile de asigurări de malpraxis pt. spitale TREBUIE SĂ FACĂ DE DREPT parte din consiliile de adm. Hoția, neglijența, indisciplina și sfidarea pacienților asigurați și intereselor peremptorii ale acestora trebuie să înceteze

bg  •  26 martie 2020, 6:09

Dupa parerea mea, intentia de testarea in masa a populatiei, , aflata in izolare la domiciliu dupa declansarea starii de urgenta, este TARDIVA si RISCANTA si poate accelera rasp. coronavirusului! Ce facem, ii scoatem pe oameni din izolare, ii punem in contact cu echipe mobile de recoltare care umbla din usa in usa fara sa-si schimbe echipamntul? Asa rasp. epidemia din om in om! Probele trebuiesc insotite de un chestionar cu multe puncte, iar completarea lui dureaza mai mult de 15 min. Asta seamana cu initiativa ASSMB si a dr. Rafila de a umbla cu placile de recolta ale mainilor elevilor din scoli prin metroul bucurestean ca sa le demonstram necesitatea spalatului pe maini! Germania a facut triajul populatiei, acum 22 de zile, pe 4 martie, inainte de starea de urgenta. Au mobilizat toti medicii de familie si med. stomatologi {din med. privat} din fiecare regiune, district, oras, comuna ptr. recoltat probe. Recoltarea s-a facut in corturi instalate afara, iar personalul a purtat echipament de prot. complet {ochelari, masca cu filtru, manusi, combinezon}. Va pot trimite poze! Priviti EFECTELE! Unde este Germania acum si unde este Romania? Sunt satul de campanii triumfaliste si de combinatii politice transpartinice din care altii sunt beneficiarii si nu POPULATIA...Desteapta-te romane...si nu te duce mai dupa fenta!

A se slabi  •  26 martie 2020, 10:51

@bg Domne bg, deci zici ca Germania a facut triajul populatiei acum 22 zile, pe 4 martie? Ai, na, serios? Unde s-a facut triajul pe 4 martie? In restaurantele si cluburile pline? De unde iti iei informatiile despre Germania? De la DW? Cate minute ai trait in Germania? Trimite poze, hai. Baga o poza cu infectatii de ieri, vreo 4300, in crestere. A se slabi cu propaganda politic corecta. In Germania e acelasi haos.

bg  •  26 martie 2020, 12:09

Stiu ce vorbesc... nu intru in polemici cu nimeni, nu raspund la provocari. Aici fiecare comenteaza...nu vreau sa conving pe cineva, ofer doar informatii, nu fabulatii si nici speculatii. In pandemie, uneori, masurile nu au rezultatele scontate. Toate tarile incearca prin diverse metode sa stavileasca epidemia. La final vom putea trage o concluzie, dar putem ajusta interventia noasta actuala pe baza experientelor celor din China si Coreea de sud. ACUM , sunt importante spitalele, echipamentele, CT-urile, ATI-urile cu ventilatoare, testarea pers. medical care trebuie sa ramana in picioare ptr. noi toti! Sanatate tuturor...

Comentează