”Suntem pregătiți”, spune Klaus Iohannis. Rezultatul licitației pentru 1,6 milioane de măști, derulată marți, trebuia anunțat imediat, dar s-a împotmolit

La anterioara achiziție de măști, costume de protecție și alte materiale, cea cu cântec, termenele de livrare au fost între o lună și trei luni. Acum firmele spun că pot aduce materialele sanitare din China, la jumătate de preț și în câteva zile, dar ”nimeni nu ne spune de ce licitația nu s-a finalizat”

sâmbătă, 28 martie 2020, 4:08

Duminică la prânz, în fața spitalului militar instalat în Nordul Bucureștiului, președintele Iohannis a apărut într-o vestă de piele, cea a comandantului suprem al forțelor armate. ”Îi asigur pe români că suntem pregătiți”, a spus șeful statului.

Apoi, Klaus Iohannis a repetat expresia ”suntem pregătiți” și ”statul este pregătit” de șapte ori în discursul de câteva minute, chemându-i pe români ”să fie și ei pregătiți”.

Luni, 23 martie, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat o nouă licitație pentru materiale medicale de care spitalele românești au nevoie urgentă, care s-a derulat marți.

De la doar 20 de puncte, termenul de livrare a căpătat pondere de 40 din 100

Conform Invitației de participare, este imperativ să sosească în țară cât mai repede următoarele ”stocuri de urgență medicală”:

Valoarea estimată a contractului este de 201 milioane de lei, fără TVA.

Urgența este elementul vital, ea a căpătat în scorul după care se evaluează oferta 40 de puncte din totalul de 100. La anterioara licitație, termenul de livrare conta doar 20 de puncte din 100.

”Asta e foarte bine că a schimbat criteriile ONAC, dar nu înțelegem de ce, deși rezultatul trebuia anunțat imediat, chiar miercuri, anunțul câștigătorilor a fost amânat. Ori e urgent ori nu e? Anumite produse puteau veni deja în țară”, a spus pentru Libertatea unui dintre participanți.

Acest termen de livrare invocat de competitor, de câteva zile, este surprinzător.

Comisia întârzie rezultatul

La anterioara licitație, derulată la începutul lui martie, termenele de livrare ale câștigătorilor au fost de cel puțin o lună și de maximum trei, așa cum rezultă din documentele oficiale.

În ciuda declarațiilor lui Raed Arafat, “Licitațiile pentru achiziţionarea de echipamente necesare în lupta cu COVID – 19 au caracter de urgenţă. Criteriul de câştigare a licitaţiei este cel mai scurt termen de livrare, apoi preţul”, în realitate a fost exact invers.

Prețul a contat 40 de puncte, iar termenul de livrare doar 20. Așa s-a ajuns la următoarele termene de livrare: Mănuși :

Nu doar termenele de livrare, ci și prețurile au fost mult mai mari decât cele vehiculate acum, cel puțin pentru anumite produse, din informațiile Libertatea.

De pildă, măștile de protecție speciale pentru personalul medical, FFP2 au costat atunci 26 de lei, iar cele PFF3, 38 de lei. Câștigătorii lotului de 1,7 milioane de măști au stârnit întrebările presei, G4 Media făcând o recapitulare a temei.

Acum, ofertele sunt mult mai bune, susțin firmele care au participat. ”Dar degeaba, că nu vine răspunsul”.

„Termenele de livrare foarte scurte sunt anulate de viteza de lucru a comisiei de licitație”Una dintre firme

În acest timp, spitalele noastre nu dau materiale medicilor, păstrându-le în stocuri în depozite.

Ca materiale sanitare să fie luate din China, e nevoie de transport al Guvernului României

De ce, totuși, au scăzut prețurile și s-a redus termenul de livrare? ”Pentru că fabricile din China au fost puse de către Guvern să producă materiale medicale din două motive: să nu dea oamenii afară și să obțină cele necesare lor și, eventual, altor țări”, explică un specialist din industria farmaceutică.

S-au produs reconvertiri spectaculoase, de pildă fabrici care produceau instalații mecanice s-au reprofilat imediat pe elemente medicale.

O vreme nu s-au făcut exporturi din China, dar acum s-a dat drumul comerțului medical, dacă este garantat de către state. Tot statele trebuie să asigure și transportulSursă Libertatea

”Noi suntem gata să aducem aceste echipamente rapid, dar trebuie anunțat rezultatul și nu mai trebuie să se întâmple ca prima dată, când, la costume de protecție, de pildă, au câștigat și o mare firmă din Coreea, dar și una a lui Cătălin Botezatu”, a explicat un specialist în achiziții.

De altfel, costumele din Coreea au început să vină, cele ale lui Botezatu, nu.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

PACIENTUEDEVINA  •  28 martie 2020, 21:43

Cine sunt cei 7 autori principali ai haosului (lipsei de protocoale pt. boli transmisibile, lipsei de dotări pt siguranța pacienților și personalului, lipsei de diciplină)? 1. MS care nu a dat ordinele de aprobare a protocoalelor obligatorii, nu și-a verificat real spitalele din subordine, nu a eradicat corupția din acestea, a autorizat ilegal să funcționeze spitale în care colcăie mizeria, infecțiile nosocomiale și care nu sunt dotate la standardele UE. 2. „Autoritatea Națională de Management al CALITĂȚII în Sănătate (Doamne, ce păcăleală pompoasă, specific Rou!), care a acreditat spitalele pe ochi frumoși, deși sunt nefuncționale - fapt demonstrat de SCJU Suceava, considerat „de performanță”...hahaha... 3. CNAS și casele județene de asigurări de sănătate, care au finanțat spitalele fără a le impune realmente standardele legale de calitate, deși serviciile spitalelor sunt de notorietate sub aceste standarde. 4. Inspecția Sanitară de Stat, care s-a prefăcut că face controale la spitale, nu a urmărit executarea efectivă de către spitale a celor dispuse, a protejat politic și pe linie de umefistan managerii și șefii de secție incompetenți și corupți. 5. Camerele Județene de Conturi, care au închis de decenii ochii la tunurile și deturnările din fondurile de asigurări de sănătate făcute de spitale, pt diverse avantaje și pile. 6. Instituția Avocatului Poporului, care de decenii nu are echipe specializate și programe răsunătoare de control la spitale, pt. apărarea drepturilor constituționale ale pacienților la sănătate și la viață. 7. Colegiul Medicilor, care de decenii mușamalizează cazurile de malpraxis la care sunt supuși cetățenii pacienți... Toate acestea la un loc fac STATUL ÎN STAT medical din Rou, care nu mai poate acoperi acum DEZASTRUL care l-au creat

PACIENTUEDEVINA  •  28 martie 2020, 21:51

Specific șmecheriei și tupeului medical din Rou: 1. Deși „Armata albă” are nevoie de ajutor, unii manageri se laudă public că au folosit banii, proveniți din donațiile făcute de cetățeni și firme pt. materialele medicale de luptă cu Covid 19, pentru a plăti și facturi mai vechi ale spitalelor „pt. diverse”, ca să iasă ei ca fiind manageri foarte ...pricepuți. 2. În plină pandemie și stare de urgență, Colegiul medicilor citează victimele malpraxisurilor să se prezinte să fie audiate, iar dacă nu se prezintă (ceea ce e previzibil) li se resping plângerile ca nesusținute...!!! Din cauza MAFIEI MEDICALE atotputernice în Rou, serviciul public de sănătate e în halul în care ne dezvăluie Covid 19

Azamat Bagatov  •  29 martie 2020, 11:04

Când spunea că este pregătit, Haus Johannis se referea la weekend.

antonia  •  29 martie 2020, 11:17

@PACIENTUEDEVINA • Punct ochit, punct lovit!!!

bg  •  29 martie 2020, 12:21

@PACIENTULEDEVINA. Descriereat tabloului sist. de sanatate de la noi, este complet.! Felicitari!

vasco  •  29 martie 2020, 13:43

@pacientuedevina,felicitări!Postarile tale completează foarte bine articolul d-lui Tolontan!Nimic de adăugat.Trist!

Buget Sanatate  •  29 martie 2020, 13:51

Este infectat Domnul Presedinte? Stiu ca numai infectatii poarta masca.

Flory Coldea  •  29 martie 2020, 21:10

Nu mai retiu esact, cine a taiat bugetul Sanatatii ca sa dea la SRI?

Comentează