Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”

Numit manager imediat după declararea stării de urgență, dr. Cătălin Cârstoiu spune că ”am făcut cerere pentru detașarea a trei medici militari, care vor coordona secțiile”

luni, 6 aprilie 2020, 5:27

„E nevoie de o intervenție brutală, uniforma militară inspiră alt respect”
Cătălin Cârstoiu, manager Spitalul Universitar de Urgență din București

120 de cazuri pozitive cu coronavirus, dintre care 40 de medici, asistente și infirmieri, au fost descoperite la cel mai mare spital din România. ”Datele sunt de până vineri, pentru că datele de luni nu s-au centralizat încă”, a spus Cătălin Cârstoiu, pentru Libertatea.

-Domnule director, a cui a a fost ideea să aduceți medici militari?
-A mea. Am aprobarea de la Horațiu Moldovan, din partea Ministerului Sănătății. Și o aștept pe cea a Ministerului Apărării, sunt convins că o vom primi. Am vorbit deja cu comandantul Spitalului Militar Central.

-Ce fel de medici sunt?
-Sunt trei medici, cu competențe de chirurgie, urgențe și ATI.

-Ce vor face medicii militarii, mai exact?
-Vor coordona secțiile.

-Adică vor fi șefii șefilor de secție?
-Vor lucra împreună cu șefii de secție. Vor unifica procedurile, regulile, e mare nevoie.

-De acord, dar cine decide ultimul?
-Acești medici militari vor avea ultimul cuvânt, că de aceea îi aducem. Uitați cum stă situația. Noi avem, de pildă, patru secții de chirurgie. Șefii de secții nu se înțeleg unii cu alții, deși au aceeași specialitate. Și nu e chirurgia singurul exemplu. E anormală această conducere tricefală sau tetracefală.

„Vă spun cinstit că aici în spital sunt niște orgolii care nu-și au locul acum, în plină criză de COVID. Eu nu vreau să reorganizez acum spitalul pe organigramă, nici n-aș putea fără aprobări, așa că aducem medici militari ca să coordoneze planul alb, să facă ordine”
Cătălin Cârstoiu, manager Spitalul Universitar de Urgență din București

-Întrebarea logică este: dacă sunteți manager, de ce chemați Armata și nu faceți dumneavoastră această organizare?
-Pentru că nu mă pot duce zi de zi pe fiecare secție. Spitalul de Urgență are aproape 30 de secții. Plus că sunt medic, dar nu am specializarea pe chirurgie generală sau pe ATI.

”Am făcut deja, cu cele de azi, 1.500 de teste”

-Militarizarea asta nu e o cedare de competență?
-E o imixtiune militară, nu mă ascund. Dar avem nevoie de o intervenție mai brutală. Eu voi continua să mă lupt. Am făcut până acum cele mai multe teste, cred, din toată țara, aproape 1.500 cu cele de azi. De azi facem câte 100 pe zi în propriul laborator. Însă avem nevoie de capete limpezi din afară.

-E normal să testați atât, sunteți cel mai mare spital din România. Putem reveni, vă rugăm: nu e ciudat să fie coordonat militar cel mai mare spital din țară, nu există resurse organizatorice și de competență în interior?
-Uitați, eu vreau să fiu sincer. Poate ideea mea cu aducerea medicilor militari e bună sau nu. Vom vedea. Dar asta vreau să facem. Am găsit o situație care trebuie rapid remediată. Unele dintre lucruri pun viața pacienților în pericol.

”Avem o obligație față de pacienți”

-La ce vă referiți?
-De pildă, folosindu-se argumentul crizei COVID-19, secția de chirurgie plastică a intrat în subordinea neonatologiei. Fără să aibă aprobarea DSP-ului. Nu se poate așa.

-De fapt, dumneavoastră descrieți ceea ce știe toată lumea: feudele din interiorul spitalelor, unde șefii de secție fac ce vor.
-Nu vreau să le spun așa.

-Noi, ca jurnaliști, putem să le spunem. Dar e militarizarea soluția?
-Să nu exagerăm… militarizare…

-Dumneavoastră ați folosit termenul.
-Da, așa e. Să vă dau un exemplu. Intră un pacient suspect de COVID-19. Cum ne protejăm? Care este traseul lui? Dacă nu ne coordonăm, vom ajunge să pierdem secții întregi. De ce cardiologia sau ortopedia pot să se sincronieze și chirurgia, nu?

-De fapt, nu modificați organigrama, dar modificați conducerea operațională. E corect?
-Da, introducem acești trei medici militari, care vor coordona secțiile cu mare contribuție la tratarea pacienților COVID și nu numai. Eu am mai zis, încă de când am venit, avem o obligație față de pacienți, ei vor beneficia.

„Suntem un spital mare, avem câteva zeci de paturi pentru COVID, însă e nevoie să funcționăm în continuare și pentru restul patologiilor. E nevoie de o ordine militară”
Cătălin Cârstoiu, manager Spitalul Universitar de Urgență din București

 

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Ilie  •  6 aprilie 2020, 18:50

Tolo este un adevărat renascentist. Are răspunsuri pentru toate intrebarile. E drept, peste 99 % sunt greșite. Dar , pentru clicuri, scrie orice.

pawn  •  6 aprilie 2020, 19:46

politie si armata in dinti, tata. religia s-a facut de ras, stiinta a incasat-o rau de tot la meciul asta (ce diferenta e intre recomandarile popilor de pe vremea ciumei de acu 700 de ani si sugestiile medicilor-savantilor de acum? multumesc), deci ce ne-a mai ramas? "purtatorii de revolver", vb neprietenului steinhardt. tunuri (de zapada, deocamdata), elicoptere care pulverizeaza apa oxigenata (deocamdata. bine ca n-au pus cavalcada walkiriilor, ca aia miroase a napalm), fineturi d-astea, sa sperii civilii. o sugestie ptr presa: e nebunie totala pe piata online (singura care mai misca), pe castigarea de licitatii (ptr tot ce foloseste platforme online: vanzari, invatamant, plati)

bg  •  6 aprilie 2020, 22:25

Vedem ca managerii de spital nu se mai pot impune in fata sefilor de sectii, asa cum presedintii de partide nu se pot impune in fata baronilor locali. Managerii de spital sunt numiti, se schimba o data cu guvernarea, in schimb, sefii de sectii {majoritatea prof. univ.} raman la infinit , vor sa fie lasati in pace si ajung sa dicteze ei ce sa faca managerul, chiar daca masurile resp. fac rau pacientilor. Ce conteaza? De fapt, pacientul este privit ca o sursa de bani caruia medicul ii face un bine, un serviciu medical, iar chirurgia {regina medicinei} este o specialitate f. banoasa. De ce se bat toti medicii la rezidentiat pe specialitatea chirurgie, iar la sp. epidemiologie, laborator, unde nu vezi pacientul si traiesti din salariu, bate vantul? Despre ce vorbim?

Marius  •  7 aprilie 2020, 7:23

De ce nu scrieti de exemplu despre toți rezidenții care sunt umiliți în fiecare zi de marea majoritate a doctorilor , care acuma fug din spitale. Cei capabili sunt umiliți și îndepărtați iar incompetenții si lingaii raman pe lângă ei si ajung sa conduca spitale. V am dat ceva foarte simplu . Vb cu rezidenții si o sa vedeti

Comentează