Cum ajung românii să plătească dublu pe măștile simple, iar spitalele să dea de patru ori pe cele pentru corpul medical

Contractele și datele publicate în ultimele zile arată cum se statul român se lasă speculat în cea mai mare criză de sănătate de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

vineri, 10 aprilie 2020, 9:58

S-a dezvoltat o întreagă rețea de profitori. În mod normal, cu tot cu transport, poți aduce măștile în România la următoarele prețuri: aa 0,21 dolari (1 leu) masca simplă cu trei pliuri, iar statul o ia cu 2,6 lei!(Cazul Pop-Up Shop Band SRL – Unifarm)
și 1,7 dolari (8 lei) pentru masca FFP 2, iar statul o ia cu 28 de lei!(Cazul Romwine & Coffee SRL – ONAC)
Specialist în achiziții publice 

Libertatea a dezvăluit ieri că, în marea criză de echipamente de protecție contra COVID-19, Unifarm a cumpărat din China 2,2 milioane de măști cu trei pliuri, la un preț dublu decât cel cu care au sosit în România. Firma Ministerului Sănătății a făcut afacerea prin două firme intermediare, care nu și-au asumat nici un risc, de vreme ce tot statul le-a achitat și un avans consistent.

”A fost o tranzacție comercială standard. Firma căreia i-am vândut produsele avea posibilitatea să le vândă oricărei părți interesate. Faptul că în final produsele au ajuns la Unifarm este un detaliu comercial pentru mine și nu am știut unde vor ajunge aceste produse” Camelia Sas, acționar Pop-Up Shop Band SRL.

Starea de Urgență a pus oamenii în casă, licitațiile în cui și a oferit șefilor institutițiilor statului o putere și bani mai mulți pentru tranzacții decât au avut vreodată.

Ca să facă achiziții contra COVID-19, Unifarm are la dispoziție un credit de 230 de milioane de euro.Adrian Ionel, director Unifarm

În timp ce statul a amânat de două ori achiziția a 1,6 milioane de măști prin licitații pe SECAP, 2,2 milioane de măști au fost cumpărate, duminică 5 aprilie, prin încredințare directă de către Unifarm.

Libertatea a dezvăluit ieri că oameni din Unifarm au sesizat că firma importatoare face, de fapt, modă, și aparține soției unui fost comandor SRI. Prin această firmă și prin următoarea, căci au fost doi intermediari, prețul măștilor aproape că s-a dublat, de la 1,58 lei la 2,61, cu cât au ajuns în spitale.

Inițial, firma Pop-Up Shop Band SRL n-a răspuns întrebărilor ziarului. Joi seara, Camelia Sas a revenit și a răspuns.

Faptul că au ajuns la preț dublu în spitale e ”un detaliu comercial”

Camelia Sas confirmă că măștile i-au sosit în România cu 0,285 dolari (1,583 lei după taxele vamale), preț care include și transportul China-Viena cu avionul și Viena-București cu un camion.

Camelia Sas spune însă că n-a știut că vor ajunge la Unifarm și că acesta “e un detaliu comercial pentru mine”. Ea neagă că soțul ei, Alexandru Sas, dat afară din SRI, are vreo legătură cu tranzacția.

Ca să arate că prețul cu care le-a livrat mai departe este corect, patroana firmei de modă spune că ”este mai mic” decât prețul cu care eMag, printr-o promoție recentă vinde măștile către clienții săi ”fără adaos”: 3 lei cu TVA inclus.

Libertatea a contactat mai mulți importatori care fac afaceri de timp îndelungat cu China. ”Puse de guvern, fabricile din China s-au reprofilat pe materiale medicale. Și de o vreme livrează. Sigur că s-au scumpit față de acum un an, dar sunt mult mai ieftine față de ce cumpără statul sau cetățenii români”, a spus unul dintre aceștia.

S-a dezvoltat o întreagă rețea de profitori. În mod normal, cu tot cu transport, le poți aduce în România la următoarele prețuri: 0,21 dolari (1 leu) masca simplă cu trei pliuri și 1,7 dolari (8 lei) pentru masca FFP 2. Statul dă pe ele, după ați văzut și există publice și primele achiziții, 2,6 lei masca simplă și 28 de lei pe masca FFP2!-Specialist în achiziții publice

Și mai există încă un factor care scade prețul. Atât taxele vamale, cât și TVA-ul pentru materialele sanitare cumpărate de sistemul sanitar, public sau privat, au fost suspendate. În mod normal nu se mai plătesc, chiar dacă aici există o practică neunitară, reclamată de către importatori.

Publicăm mai jos răspunsurile integrale ale Cameliei Sas, cea care a importat 2,2 milioane de măști ajunse în spitale, prin Unifarm.

1. Fiind vorba despre bani publici, ne puteți spune, vă rugăm, care este prețul cu care le-ați vândut către Med Healthcare Project SRL?

Firma Pop-up shop nu a vândut nimic statului, ci firmei Med Healthcare Project. A fost o tranzacție comercială standard. Firma căreia i-am vândut produsele avea posibilitatea să le vândă oricărei părți interesate. Faptul că în final produsele au ajuns la Unifarm este un detaliu comercial pentru mine și nu am știut unde vor ajunge aceste produse.

Markup-ul cu care am vândut mai departe aceste produse este 0,576 lei/buc, 26,7% din prețul de vânzare (include discounturile și donațiile către spitale).

Prețul de vânzare este de 2,159 lei/buc, iar costul de achiziție este de 1,583 lei. La costul de achiziție de 0,285 USD CIF, se adaugă costul de cercetare de piață pentru a ajunge la fabrica din China, astfel încât să poată garanta faptul că furnizorul va livra efectiv aceste produse, cu plata 100% în avans.

Firma Pop-up shop nu a vândut nimic statului, ci firmei Med Healthcare Project. A fost o tranzacție comercială standard.

2. Am vrea să ne spuneți cum ați reușit să realizați această tranzacție, având în vedere că obiectul de activitate al firmei este de vânzare de haine online.

Am început demersurile pentru autorizarea codurilor CAEN necesare și am plătit deja participarea la un curs de specializare în domeniu.

3. Soțul dumneavoastră, fostul comandor SRI Alexandru Sas, a cunoscut această tranzacție sau a avut vreo implicare în ea?

Alexandru nu are nicio legătură cu această tranzacție și nicio legătură de rudenie cu Ioan Mircea Pascu.

Aș vrea să va mai rog ceva: să observați faptul că pe site-ul Emag, măștile sunt vândute, fără adaos comercial, la un preț similar (2,467 lei + TVA), adică mai mare decât prețul la care am vândut eu măștile către partenerul meu comercial.

Roxana Murgu este asociată în această firmă, dar acum câțiva ani am stabilit că pe această firma îmi voi desfășura eu activități independente de magazinul online. A fost un gentlemen agreement, fără să facem modificarea și la Registrul Comerțului. Am rămas asociate într-o a două firma, care operează magazinul. Roxana nu a fost implicată în această tranzacție.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Mihaela Ciobanu  •  10 aprilie 2020, 11:02

Draga Tolo, Noi traim intr-o alta realitate si, in opinia mea, ziaristii nu sunt conectati la aceasta realitate. Suntem in prag de colaps economic mondial, cel mai mare risc este populismul si asteptarea populatiei sa dea statul bani (de unde?) iar aceste investigatii jurnalistice foarte folositoare in vremuri normale sunt irelevante in vremurile pe care le traim. Citesc acum cartea lui Andrew Roberts "Churchill: Walking with Destiny" si imi este cu atat mai clar ca noi nu avem lideri care sa ridice moralul si sa motiveze poporul roman "sa indure si sa traga" pentru a razbi in noua realitate. Iar voi ziaristii, toti cei care conteaza as zice, ati ramas in aceeasi paradigma a criticarii celor de la putere...ceea ce nu va face cu nimic mai buni decat clasa politica pe care o criticati...

adi_stelistul  •  10 aprilie 2020, 11:20

Cred ca toate aceste aspecte vor trebui verificate. Cel tarziu dupa ce trece criza asta. Sa fim seriosi, oricat de mare e urgenta, o verificare simpla poate fi facuta rapid de oricine cu buna-credinta. A, da, si va mai sugerez un subiect de analiza: plata facut proprietarilor de hoteluri in care s-au cazat carantinatii. Am inteles ca hoteluri in care inainte de criza te puteai caza la 100 de lei pe noapte primesc acum 230 de lei. In conditiile in care fara comanda statului nu incasau nimic. Dar sigur, presa are mai multe instrumente pentru a afla daca e sau nu adevarat.

aciduzzo  •  10 aprilie 2020, 12:13

S-a terminat! Pentru mine, dupa ce am vazut aseara ce s-a intamplat pe aeroportul din Cluj.....nu ma mai poate convinge nimeni cu nimic ca Romania este stat de drept normal, functional, viabil, in care domneste legea. S-a terminat! Aseara, la Cluj , s-a consemnat cireasa de pe tort sau bomboana de pe coliva. Nu mai cred in statul Romania nici cat negru sub unghie. Domnule Tolontan...cu respect va solicit.....nu ne mai spuneti sa stam in casa.....nu ne mai spuneti sa iesim in strada pentru samavolnicii comise de fiecare putere aflata la putere(!!!!).....NU NE MAI SPUNETI SA IESIM LA VOT ( si nu intamplator am scrs cu majuscule)....nu ne mai spuneti nimic domnule Tolontan! Statul de drept Romania este o CAUZA PIERDUTA! Imi pare rau dar acesta este adevarul!! Se observa clar ca fiecare roman e pe cont propriu fara doar si poate. Asa cum fiecare stat membru al acestei mascarade numita U.E., cel putin de la inceputul pandemiei, este tot pe cont propriu! Pentru mine ...s-a terminat! Din pacate Romania a devenit stat mafiot! DEFINITV SI IREVOCABIL.

Andrei F  •  10 aprilie 2020, 12:22

Iarasi un articol cu fenta gen Tolontan!!!Domnule jurnalist,eu credeam ca in capitalism firmele se concureaza si se lupta pentru a face profit!!!Articolul cred iarasi ca este o ,,sageata,,indreptata cu dedicatie!!!Daca pretul mastilor este umflat jurnalistul trebuie sa ne spuna de ce statul nu asigura el furniturile medicale esentiale la preturile corecte!!!Deci...jurnalistule ai date cumva ca cineva din Statul Roman a creat criza actuala a produselor medicale???Ai cumva date ca cei raspunzatori din Stat nu-si fac treaba voit pentru ca firmele sa dicteze preturile in piata???Altfel in toate tarile normale firmele care fac treaba statului si asigura produsele medicale sunt felicitate...Daca inca 10 firme aduc masti din China cum ni se spune ca face eMag pretul ar scadea de la sine...Daca nimeni sau doar o firma ar aduce masti din China este rau din mai multe puncte de vedere si printre ultimele ar fi lipsa concurentei care dicteaza si un pret mare...Spor la cenzurat!!!@adi_stelistul • 10 aprilie 2020, 11:20 Daca dv. ati avea un hotel si nu ati mai activa si in alt domeniu de activitate va asigur ca mai mult ca sigur ati fi tinut hotelul gol ...Altfel in sine cazarea in pandemie creste preturile hoteliere...Nu neg ca sigur au sa fie ca in toate timpurile si hotelieri privilegiati...

adi_stelistul  •  10 aprilie 2020, 12:52

@ Andrei F: Ma voi referi mai intai la prima parte a comentariului. Evident ca esenta capitalismului este specularea oportunitatilor. Doar ca, asa cum de mult s-a stabilit, asta trebuie sa se faca in conditii de concurenta loiala, care sa depinda doar de valoarea intrinseca a produselor/serviciilor, nu de aspecte colaterale precum, zic si eu, anumite relatii informale ale comerciantului cu decidentul politic. Ca, daca nu v-ati prins, acolo bate "nedumerirea" in legatura cu pretul supradimensionat al produselor. Adica daca eu (sau dumneavoastra) am/aveti o firma de lacatuserie si ne decidem brusc sa ne reprofilam pe masti, avand in vedere cererea, putem proceda la fel ca domnii despre care vorbeste articolul? Adica piata de pe care statul face achizitii ne e la fel de deschisa? Asta e problema, nu cine a creat criza de produse medicale si cat de liber e un comerciant sau altul sa isi fixeze pretul pe baza cererii si ofertei. In ce priveste raspunsul pe care mi-l dati... marturisesc ca nu pricep ce vreti sa spuneti. Deci daca aveam un hotel si nicio alta activitate tineam hotelul gol, ziceti. Probabil, daca nu aveam clienti, ce puteam sa fac? Dar va asigur ca daca se ivea o "pleasca" cu carantina, n-o refuzam. Vreti sa spuneti ca mi-era frica de eventuala contaminare a hotelului? Aici bateti? Va inselati. Hotelul poate fi dezinfectat la sfarsitul perioadei de carantina si tinut ulterior neocupat vreo 2-3 saptamani. E stabilit de specialisti ca in perioada asta orice virus devine inactiv. Chestie pe care o stiu si proprietarii hotelurilor in care sunt acum cazati cei in carantina, fiti sigur. Stiu ca nu risca nimic. Dar nu sunt sigur ca asta ati vrut sa imi ziceti, marturisesc.

mg  •  10 aprilie 2020, 14:16

..E criză, degeaba te uiți ca pinguinu' la baliză, e criză !" Și există niște priorități. Pe primul loc e salvarea sistemului medical de la colaps. Știm că acesta nu funcționează perfect și nici statul la modul general. Democrația are și neajunsuri, iar profitorii speculează. Nu asta e important acum. Când te topești de sete în deșert, organizezi licitație pentru apă ? Va veni și vremea socotelilor. Și nu mă refer doar la prețurile umflate. Vor fi decontate și populismele, fake news-urile sau manipulările, care ne zăpăcesc acum de cap. Vocile de sirenă și trompetele se vor opri la dopurile din urechi.

estul salbatic  •  10 aprilie 2020, 16:41

Au dat 1 milion de euro pe masti, in loc sa cumpere liniile de fabricatie. O linie de fabricatie costa intre 60.000 de dolari si 120.000 de dolari. https://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=41603&SearchText=surgical+mask+making+machine Linia de productie a materialului pentru masti costa 500.000 dolari. Nu va plac chinezismele? Nici o problema si Corea de sud are de vanzare echipamente asemanatoare. Felicitari Libertatea ati prins 2 din 4! Mai aveti 2.

Gabi  •  10 aprilie 2020, 17:37

Degeaba toata protejarea, izolarea si carantina. Liderii mondiali si-a dat acordul la "imunizarea in turma", uitati-va la ce se intampla cu muncitorii sezonieri. De ce ar accepta Germania un astfel de risc, sa importi indivizi din zone carantinate? Statele si-au dat seama ca nu au cum sa tina sub control pandemia, ar consuma prea multe resurse pe timp lung. Au ajuns la concluzia ca apocalipsa economica e mai ingrozitoare decat apocalipsa medicala.

Sorin  •  11 aprilie 2020, 18:57

Domnule, asta cu am platit deja taxele pentru un curs .. cred ca e nota in care trebuie inteles totul. Daca exista o forma fara fond, de ce sa nu facem afaceri cu statul via intermediari. Eu am platit taxele penteu un curs:)) nu e egal cu am competenta, stiu.

bg  •  12 aprilie 2020, 6:05

Ceva, ceva mai mult, este PUTRED in Romania! Ceva nu se leaga! Intr-un articol anterior, ne spuneati ca prin luna Ianuarie, SRI l-a pus in legatura pe dr. A. S. Cercel cu medicii din China in problema coronavirusului. Pana in martie, nu s-a intamplat nimic, numai "informari" ale unora la TV, apoi s-au format tot felul de comitete si comitii cu acelesi persoane care au decis sa dea pe mana UNIFARM si inca a unei comp. de stat care imi scapa acum, o suma considerabila de bani ptr. achizitia de materiale sanitare necesare in pandemie. Intrebarea este de ce statul roman a operat prin UNIFARM si acesta prin tot felul de intermediari-amici, unii fosti ofiteri SRI, dati afara ptr. ilegalitati flagrante si nu a mobilizat angajati ai Min. de ext. , SIE de la Ambasada Romana din China, asa cum au facut toate tarile aflate la ananghie? Ce fac reprezentantele economice din afara pentru Romania, ele nu au atributii in acest sens ca ne tot laudam cu bunele relatii romano-chineze? Sau poate ca nu vrem sa deranjam viata dulce din afara, cu excursii la zidul chinezesc si gratare la iarba verde {presupun} ptr. delegatiile din tara, caci asa se iau calificativele anuale ptr. activitate si nu pe realizari in munca? Care munca, daca nu-ti da nimeni NIMIC de facut? Daca ceri sau propui sa faci ceva ai impresia ca deranjezi, incomodezi, iti bagi nasul unde nu trebuie si risti sa fii indepartat din functie. Din nou avem de-a face cu institutii formale, paralizate de politic care dirijeaza resursele acolo unde ii este convenabil {achizitii publice prin firme-fantoma} si de unde banii se pot intoarce nestingerit prin aranjamente anterioare {cai batatorite}. Asta este schema, asta este clasa politica, asa arata tara! JAF, HOTIE, CORUPTIE si nu de ieri de azi, de 30 de ani! Cheltuirea judicioasa si eficienta a BANULUI PUBLIC nu conteaza la noi ptr. ca NU exista RASPUNDERE, numai OPORTUNITATE. Si astfel, toti am devenit oportunisti! Mafioti, precum Al Capone, au fost doborati numai atunci cand li s-a luat urma banilor si condamnati ptr. ILEGALITATI, nu ca au fost ei IMORALI. Numai ca la noi, mafiotii-intelesi sunt si in economie si la putere, de aici lipsa de vointa politica in a face curatenie! Parerea mea...

Horace  •  12 aprilie 2020, 8:38

Sa iei credit sa cumperi ceva apoi sa il vinzi mai scum si sa iti opresti profitul ...asta da afacere! ANAF ul ce zice?

Comentează