Câți semeni morți ne permitem și când redeschidem economia? Între soluția lui Raed Arafat și cea a lui Boris Johnson

Șefii care ne-au chemat la imunizare colectivă au obținut un tratament preferențial. Premierul Marii Britanii a recunoscut că a reușit ca organismul său să primească oxigen pentru că două asistente au stat numai lângă el. Probabil că erau asistentele 007 și 008. Mărturia unui medic român din UK arată că asta nu se întâmplă la pacienții obișnuiți. ”Poate că de aceea mor și atât de mulți oameni”

luni, 13 aprilie 2020, 8:30

de Cătălin Tolontan

Ideea imunizării colective a durat până când diverși lideri ai planetei s-au îmbolnăvit. În acel moment s-a dovedit că sloganul ”Să ne îmbolnăvim împreună că nu e așa de grav” se continuă prin ”Și, dacă ne îmbolnăvim, să ne tratăm fiecare după posibilități”.

Ventilatoarele nu se bagă în priză și se pornesc

Declarațiile de după ieșirea de la Terapie Intensivă ale lui Boris Johnson arată prin ce a trecut. „Nu le pot mulţumi suficient. Le datorez viaţa”, a spus el, sâmbătă, despre personalul medical.

Apoi a rămas în salon și s-a uitat, pe tabletă, la “Stăpânul Inelelor”, potrivit comunicatului oficial.

Luni, după externarea din spital, premierul Regatului Unit a mulțumit din nou cu umilitate personalului și, în mod special, celor două asistente fără de care, a spus el, ”corpul meu nu ar fi primit oxigen”.

El are dreptate. Căci, o spun toți medicii, poți avea toată tehnologia din lume, dar fiecare om infectat cu COVID care ajunge la ATI are nevoie de o atenție intensă și constantă, din partea unei echipe extinse și competente

Ventilatoarele nu se bagă în priză și gata. Reglajele și administrarea tratamentului se schimbă la nivel de minute. Chiar dacă respirația mecanică are loc, studiile arată că sângele nu se oxigenează pentru că un mecanism groaznic face ca celulele care tapetează căile respiratorii în interior să se dezlipească și căile respiratorii rămân nonfuncționale, chiar dacă aerul ajunge la ele. De aceea e nevoie de o concentrare totală a actului medical.

Iar Boris Johnson a avut această șansă. A fost diagnosticat repede, ceea ce nu se întâmplă în România, unde jumătate dintre primii zeci de decedați au murit înainte de a se ști că au COVID-19. A fost selectat pentru Terapie Intensivă, ceea ce nu e garantat nici la Londra, nici la New York, nici la Madrid sau Milano, acolo unde medicii sunt puși să aleagă.

Medic român din spital COVID-19 din UK: ”Uneori facem mai degrabă paliație”

Iată mărturia unui medic român dintr-un spital de COVID din UK.

”Lucrurile nu sunt grozave: aceleași probleme ca peste tot – mulți bolnavi. În spitalele de aici nu sunt internați cei fără simptome, ci doar cei bolnavi – și sunt crunt de bolnavi”

”Nu există echipament nici aici, s-a îmbolnăvit foarte mult personal, inclusiv eu și i-am dat și soțului meu”

”Au murit doctori și asistente, și infirmieri, dar nu luăm în considerare să ne dăm demisia. Nici nu aș putea, pentru că avem perioade lungi de demisie. Dacă aș refuza să mai vin la muncă, Colegiul medicilor mi-ar lua imediat dreptul de liberă practică”

Stimulant e că îi vezi pe cei din conducere că muncesc cot la cot cu tine în gărzi și vezi că toți trag din greuMedic român din spital COVID-19 din UK

”Există o susținere în populație foarte puternică și asta te face ca medic să continui”

”Nu există medicamente pentru pacienții cu COVID, de foarte curând s-au aprobat trei studii clinice, dar foarte puțini pacienți pot fi, de fapt, înrolați, așa că managementul e suportiv, poate că așa se explică și numărul mare de morți, dar ăsta e un subiect complicat”

Cel mai complicat aici este faptul că un pacient este luat în Terapie Intensivă pe baza unor criterii destul de clare și o evaluare foarte strictă a comorbiditățilorMedic român din spital COVID-19 din UK

”A făcut de curând mare val pe FB postarea medicului militar anestezist de la Suceava. Ce am remarcat eu a fost reacția lui aproape de panică. A sărit sa intubeze fără să ia în considerare: ce e cu pacientul, ce comorbidități, care sunt șansele de reușită și supraviețuire”

Aici într-un caz similar se ia în discuție ce poți să faci, ce mai este realist să obții, ce poți să mai faci pentru pacient să nu sufere, poate mai degrabă paliație decât o abordare agresivăMedic român din spital COVID-19 din UK

”Din nou, aceste abordări probabil contribuie la mortalitatea din UK, dar e foarte complexă problema. Foarte complexă”

Economia înaintea pandemiei, dar și democrația înaintea economiei

În cazul internării pentru trei nopți la ATI și în privința resurselor consumate pentru salvarea lui Boris Johnson, criteriile nu au fost, evident, doar cele medicale. El trebuia salvat. Miza era uriașă. Iar funcția l-a favorizat. Și aici intervine marea problemă.

Multă lume cere redeschiderea economiilor, chiar dacă asta va însemna mai mulți oameni morți pe termen scurt.

E adevărat că dilema e cumplită. Pentru că economiile prăbușite nu vor mai putea, pe termen mediu, să asigure îngrijirea medicală pentru multe alte afecțiuni

În plus, economii slăbite înseamnă și erodarea mecanismelor sociale. Alegerea nu e, însă, imposibilă. Căci depinde cu ce intenție o faci. Liderii lumii au o responsabilitate imensă. ”Ne îmbolnăvim împreună, însă ne tratăm separat”, nu va rămâne nepedepsit de către public, dacă ei vor împinge calculele dincolo de înțelegerea umană.

Economia e mai importantă decât pandemia, dar democrația e mai importantă decât economia, iar distrugerea încrederii publice ar mina, pe termen lung, societățile

Popularitatea lui Raed Arafat

Probabil că, de aceea, un om precum Raed Arafat are atât de multă încredere din partea publicului. Indiferent cât de orgolios și de milităros este, indiferent cât de puțin se arată dispus să-și asume erorile, oamenii simt că el gândește în termenii răspunderii publice.

Uneori, Arafat este pur și simplu insuportabil. Ca atunci când a dat ordinul militar legat de suspendarea celorlalte tratamente și a apărut a doua zi, certând pe toată lumea că a înțeles greșit ceea ce el însuși formulase incomplet.

Dar și în cele mai proaste zile ale sale, Raed Arafat rămâne un zelot al ideii că statul este, în final, așa cum îi place s-o spună, garantul soluțiilor în sistemul de sănătate. La stat se uită cetățeanul. De aceea Arafat insistă pe prelungirea izolării, în ciuda nervozității crescute din jur

Spațiul secret pregătit pentru VIP-uri la Spitalul Militar

Nu înseamnă că România nu are tentația privilegiilor. Zilele trecute, echipa de la Spitalul Militar Central s-a scăpat. “Vom trata parlamentari, dar noi, cadrele medicale, nu suntem testați”, au spus ei.

În mare secret, la Militar s-a amenajat un ”spațiu premium de tratament” pentru VIP-urile României, dotat cu oameni care îi așteaptă pe demnitarii bolnavi de COVID, susțin mai multe surse ale ziarului

În “Stăpânul Inelelor”, hobbitul din centrul acțiunii, Frodo, pleacă la drum alături de mai mulți camarazi. Cel care îi rămâne loial, indiferent de piedici, este Sam, hobbitul cam încurcat de propriile îndoieli, nu cel mai curajos și nici cel mai priceput.

Dar, așa imperfect cum este, Sam nu se clintește de lângă prietenul și stăpânul său, eroicul Frodo, cel ales să distrugă inelul ca să salveze lumea.

La un moment dat, Sam îi spune lui Frodo. ”Fără tine am fi pierduți”.

Eroul își privește prietenul modest și fidel și-i răspunde: ”Nu, Sam. Eu duc inelul, dar tu mă duci pe mine”.

Medicii, liderii, cercetătorii, economiștii, toți acești oameni care poartă greutatea inelelor sunt chemați să ducă înainte deciziile și speranța. Dar pe ei îi duc înainte miliarde de oameni, a căror viață nu are preț.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

mihaela ciobanu  •  13 aprilie 2020, 22:57

Neasteptat de nuantat si realist...oamenii politici au decizii greu de luat, nu prea ar vrea multi sa fie in locul lor. Dar cred ca este nedrept si chiar periculos sa spui ca “imunizarea colectiva a durat pana cand lideri ai planetei s-au imbolnavit”. Nedrept pt ca, din cate am citit eu, in Olanda, UK si Suedia oamenii de stiinta au avut aceste recomadari ref la imunizarea colectiva. In UK totul s-a schimbat dupa raportul lui Neil Ferguson si nu pentru ca s-a imbolnavit Boris Johnson. Periculos pt ca le transmiti oamenilor ca toti suntem egali, ca ar trebui sa fim egali, ca toti englezii ar trebui sa fie tratati asa cum a fost tratat Boris Johnson... E nerealist, este o utopie, nu se poate... si asta de cand lumea, nu suntem egali din momentul in care ne nastem. Unii mai frumosi, altii mai destepti, unii in aristocratia britanica altii la Tandarei. E o iluzie periculoasa... Ma bucur ca amintesti conditiile in care munceste un medic roman, care nu prea are de ales, in UK. Din cunostintele mele multi medici in Romania stau acasa, nu merg la spital de frica COVID-ului, dar salariul le merge, comparabil cu al medicului din UK. Nu mai sunt pacienti in spitale, in afara de urgente, deci nu au ce sa faca, dar salariu si-l iau integral, ca doar n-o sa-si iroseasca zilele de concediu... Si sunt pusi in aceeasi oala cu eroii, care lupta pe baricade!!! Cum crezi ca ar rezista un director de spital ca Vasile Rambu fara complicitate majoritatii medicilor din spital? Nici-un manager nu ar rezista, cu toate proptelele politice, daca medicii s-ar razvrati. Dar nu o fac din lasitate si increngatura de interese personale. As aminti doar scandalul de la Spitalul Colentina cand cei doi neurochirurgi tineri, Ionut Gobeja si Dorin Bica, au fost lasati singuri, nici-unul dintre maretii sefi de sectie nu s-a alaturat protestului lor, doar nu se puteau pune rau cu imparateasa Firea!!!. Cred ca aceasta criza aduce si multe limpeziri, sunt multi pacienti si medici rasfatati in Romania care acum ar trebui sa se trezeasca la realitate. Si nu as putea sa spun ca nu ai contribuit si tu la mentinerea lor in aceasta stare de rasfat... PS. Cea mai simpatica caracterizare facuta unui om politic, Douglas Murray despre Boris Johnson. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?v=ln4ANoSP85g

liviu ionita  •  13 aprilie 2020, 23:06

Grele decizii au de luat ai nostri conducatori ! Ma intreb de ce nu pleaca la AKH sau .. Sper sa invete umilinta ! Si mai sper sa inteleaga cat de fragili suntem ca fiinte, si cat de greu e sa construiesti, iar ne uitam cu admiratie la Germania multumesc pentru articolele voastre !

Andrei  •  13 aprilie 2020, 23:28

@ Tolontan, pleci de la premisa, zic eu, naiva, ca d-l Johnson spune adevarul si nu dramatizeaza experienta prin care a trecut pentru a castiga ceva capital de simpatie si de ce nu, pentru a se alinia culturii de senzational in care traim. Fireste ca s-a avut grija de el, asa cum se are grija de orice persoane din esalonul de varf, insa cat de aproape de moarte a fost de fapt nu ai cum sa verifici. Altfel argumentul tau se pliaza pe ideea unui film de actiune cu clisee unde presedintele decide sa sacrifice zece mii de oameni ca sa salveze zece milioane. Pana la urma diferenta dintre tine, care te ocupi cu scrisul ziarului si un lider mondial care se ocupa cu scrisul istoriei este ca el poate lua o decizie grea.

Andrei F  •  14 aprilie 2020, 0:03

Surprinzător articolul...ca să nu spun mai mult! Totuși aia cu rezervele premium pentru parlamentari români nu cred că are acoperire...Au fost parlamentari bolnavi și dacă nu au fost numiți înseamnă că nu au avut rangul pentru rezervele speciale...Și ăia erau de la partidul bun și când molima era la început...Este la fel cum Premierul Orban aflat la izolare a putut să-și exercite funcția de la Vila... iar directorul de spital bolnav nu a putut sa- și exercite funcția de la izolare...Premium o fi ca în Anglia,adică de la premier în sus...Altfel în lumea reală aud cum pacienți de rând nu au parte decât de asistenți 0000...Sper că totuși sunt rare cazurile...Economia nu merge fără Sănătatea și nici Sănătatea fără Economie...

Secara  •  14 aprilie 2020, 9:58

Una din infirmierele lui Boris e din Noua Zeelanda ( https://www.tvnz.co.nz/one-news/world/boris-johnson-thanks-kiwi-nurse-jenny-invercargill-her-care-during-his-hospital-stay ), iar celalalt e portughez. Premierul britanic a fost salvat de niste expati: de ce n-am fi si noi romanii salvati de un "strain" care e probabil mai patriot decat multi dintre conationalii nostri? PS: azi, Noua Zeelanda cunoaste cea mai trista zi: numarul deceselor aproape ca s-a dublat, intr-o singura zi :(

VT  •  14 aprilie 2020, 10:21

Johnson a fost salvat de o asistenta si de un asistent

Comentează