Alături de restul autorităților, ministrul Vela se gândește să facă masca obligatorie în spațiile publice, dar o poartă așa cum vedeți

Astăzi, pe fondul pademiei COVID-19, președintele Iohannis va anunța că prelungește Starea de Urgență pentru 30 de zile. Printre noile restricții, oficialii se gândesc să impună purtarea măștii în zonele publice, fie că e vorba despre piețe, străzi sau mijloace de transport în comun. ”Decizia nu e încă luată, ar putea fi amînată”, a spus unul dintre oamenii consultați în această hotărâre

marți, 14 aprilie 2020, 12:42

România va intra de azi în a doua lună de stare de urgență. Autoritățile se gândesc să ceară populației să poarte măști, un curent recomandat de Organizația Mondială a Sănătății și aplicat deja de mai multe guverne.

„Cea mai mare reținere pentru a obliga oamenii acum să poarte mască e faptul că nu au de unde să le cumpere”Explicațiile unuia dintre cei care participă la luarea deciziei

În afară de această realitate obiectivă că măștile nu sunt disponibile, autoritățile se tem și să nu încurajeze specula.

Aduse cu prețuri între 1,2 și 1,5 lei în țară (aici sunt incluse și transportul și taxele vamale), măștile costă 4-5 lei în magazine și până și spitalele le iau la 2,6 lei, un preț dublu față de cel cu care intră în România. Mai multe afaceri cu măști au atras deja atenția presei și au iritat publicul.

În plus, autoritățile însele nu respectă regulile, nici măcar când au fost formulate ca recomandări. Ministrul de interne Marcel Vela a fost luni în vizită la Nădlac.

În punctul de trecere a frontierei demnitarul a discutat cu multă lume și a purtat masca fără ca aceasta să-i acopere nici gura și nici nasul, adică fără nici o eficiență.

Purtarea măștii a fost unul dintre punctele de dezbatere încă de la începutul pandemiei, în mai toate țările afectate.

Inițial, autoritățile au fost reticente în a încuraja purtarea ei de către oamenii asimptomatici. Statele, printre care și România, au revenit pe măsură ce informațiile s-au modificat și cumulat în studii științifice.

Cercetările au dovedit că purtarea măștii previne infectarea, în condițiile în care cele mai multe îmbolnăviri sunt generate tocmai de cei asimptomatici, care poartă virusul fără să știe.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Edy  •  14 aprilie 2020, 20:13

Ehehe...Pai sa vedem si ce masti se mai poarta ....Alea aduse de emag pt tot poporul nu au niciun certificat privind calitatea filtrarii....Altex zice ca are certificat ffp2 dar e secret :) Ce om cumpara Dumnezeu stie ca se dau tepe in state cu pretentii iar RFI zicea ca din 30000 de firme ce faceau masti in China s-au facut acum 60000 si ar fii multe certificate contrafacute contra vreo 20000 de coco...Cine verifica mastile astea sa fie sigure si pt romani ?

Comentează