Licitația organizată de stat pentru peste 1,4 milioane de măști, anulată a doua oară. Participant: “Cred că problema e prețul prea mic”

După ce a atribuit, acum o lună, un contract pentru livrarea a 1,6 milioane de măști către firma unei bucătărese, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anulat ieri, pentru a doua oară, o licitație pentru peste un milion de măști

marți, 14 aprilie 2020, 3:50

de Iulia Marin și Cătălin Tolontan

O licitație de materiale sanitare, anunțată ca ”urgentă” pe 23 martie, și la care unele firme au promis termen de livrare de câteva zile, ”că aveam deja măștile de protecție discutate în China”, nu s-a terminat nici azi.

În trei săptămâni, licitația a fost anulată de două ori, ultima oară ieri, 13 aprilie.

„Cred că-și bat joc de noi. Pur și simplu nu vor să se achiziționeze aceste materiale sanitare, ca Unifarm să le cumpere la prețuri mai mari prin încredințare directă! Dacă descalifici pe toată lumea, cinci firme, înseamnă că tu, ca organizator, ai o mare problemă”Reprezentant de firmă participantă la licitație

ONAC le impusese participanților ca durata de livrare să nu depășească 10 zile calendaristice de la încheierea contractului.

“Licitația se tot anulează, deși nu e nici o problemă cu produsul”

Un al doilea participant ne-a povestit că, în ciuda faptului că a propus un preț cu mult mai scăzut decât cel cu care statul a cumpărat acum o lună măști de la firma bucătăresei din Giurgiu (n.r. – prețul unei măști FFP2 vândute de firma Romwine&Coffee SRL era de 28 de lei plus TVA) și un termen de livrare de câteva zile, oferta lui a fost respinsă.

Respinse au fost, de altfel, toate cele 5 oferte ale firmelor care au participat.

“E a doua oară când se întâmplă să anuleze licitația. Eu cred că problema e prețul prea mic – pentru că participanții de acum au prețuri mai scăzute decât avea firma aia din Giurgiu -, altfel nu pot să îmi explic. Este nevoie de măști, dar licitația se tot anulează, deși nu e nici o problemă cu produsul”, ne-a spus reprezentantul unei firme care a participat la licitație, sub protecția anonimatului.

”Cumpără prin Unifarm la prețuri mult mai mari”

ONAC a propus, pentru cantitatea minimă, respectiv maximă de măști FFP2 care urmează să fie livrate câte o estimare de preț, iar această estimare este exact suma cu care a cumpărat măștile de la firma din Giurgiu.

Astfel, conform invitației de participare, valoarea minimă a achiziției este de 17.139.230 lei fără TVA, iar valoarea maximă este de 33.980.207 lei fără TVA.

La o valoare minimă de 17.139.230 lei și o cantitate minimă de 697.000 de măști, prețul pentru o mască este de 24,59 lei.

În cazul plafonului maxim, de peste 33 de milioane și peste 1.300.000 de măști, prețul unei măști ajunge la 26 de lei – adică exact suma pe care ONAC a plătit-o firmei Romwine&Coffee SRL pentru masca FFP2.

“Prețurile vehiculate acum sunt aproape la jumătate, de aceea este uluitor că statul amână aceste licitații la nesfârșit, în timp ce cumpără prin Unifarm la prețuri mult mai mari”, a spus unul dintre participanți pentru Libertatea.

Presa a dezvăluit zilele trecute cum Unifarm, compania Ministerului Sănătății, plătește un preț dublu față de cel cu care intră măștile în țară, după ce dă și avans firmelor importatoare.

Beneficiind de starea de urgență prelungită azi de președintele Iohannis pentru încă 30 de zile, Unifarm va putea să achiziționeze direct în continuare, fără licitație.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Ilie  •  14 aprilie 2020, 18:19

Niște ***. Dar mare atenție și la fundațiile care atrag donații!!!! "Dăruiește viață " face la Elias un minispital la un preț exorbitant din banii din donații. Cu 2 milioane de euro poți face un spital din containere cu două etaje cel puțin. Este unul făcut de norvegienii de la Aker la Brăila. Vedeți că acele 70-80 de containere de la Elias sunt goale, statul trebuie să le doteze. Ăsta tot furt este. La Fundeni au făcut doctorii un fel de secție de igienizare cu 100.000 de euro cu tot cu dotări. Și e de 10 ori mai mic decât proiectul "Dăruiește viață ". Dar la Fundeni sunt banii medicilor, nu primiți prin campanii cel puțin ciudate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian  •  14 aprilie 2020, 20:29

Tolo, acei reprezentanți ai firmelor au la dispozitie DNA - ul. Niciunul nu are curajul sa se confeseze legal procurorilor DNA , ci doar jurnalistilor si asta sub anonimat. De ce ? Un manager cu conștiința curata si fara bube in cap urmeaza calea legala nu sta sa planga precum o spalatoreasa jurnalistilor. Tolo ,oamenii de afaceri romani au aceeasi mentalitate ca si partenerii lor de afaceri , politicienii romani. Maine daca se schimba puterea sa-l vezi pe domnul reprezentant care se vaita acum, cum o să castige licitatia iar madam bucatareasa din Giurgiu va intra in insolventa. Afacerile in Romania se fac si merg bine sau rau dupa cum bate vantul politic. PS. Cel mai bun exemplu , Murad , cel cu hotelurile. Cand era PSD ul la putere se vaita, iar Rares Bogdan ii facea PR la TV. Acum ambii sunt pe cai mari , l-ai mai auzit cumva pe Murad ca se mai agită ? Turismul s-a prăbușit, dar dl Murad nu se mai vaită, deci coafura rezista! Asa ca Tolo, nu mai crede toate balivernele.Apropo ai auzit tu vreun politician sau partid politic din opozitie ca i-au facut plangere penala directorului Unifarm? Nu .De ce oare? Ptr ca asa vor proceda si ei cand vor ajunge la putere.Aceasta este mentalitatea mioritică

Gaelex  •  14 aprilie 2020, 21:23

Prețul pentru o mască FFP2 este în China cam 1.3$ la mii de bucăți și ajunge cu avionul pe Otopeni cam la 1.4$. Se adaugă taxe vamale de 6.3% și intrarea in țară este 6.5~7 lei fără TVA. Firmele trebuie sa facă bani, serviciile trebuie sa facă bani, dar hai să luăm o pauză când e vorba de vieți omenești.

Ilie  •  16 aprilie 2020, 23:03

Nu ne mai facem bine - niciodata, dar niciodata. Pe ici, pe colo, cateva initiative de a schimba Romania, dar minore. Statul este de vina, nu se implica deloc.

Comentează