„Revenirea la modul în care au stat lucrurile este, de fapt, «recesiunea» de care ar trebui să avem cea mai mare teamă”

Fondul Monetar Internațional ne asigură că economia României va crește în 2021 cu 3,9%. E un pic de dubiu cum de le-au dat calculele cu 3,9% și nu cu 4%, dar în rest totul e clar.

marți, 14 aprilie 2020, 10:08

FMI e ca elevul care, trezit din picoteală, izbucnește în vorbă, ca să se vadă că e prezent în clasă. Așadar 3,9% creștere economică în 2021. Ne-am liniștit.

Venim dintr-o lume în care tupeul oamenilor e insignifiant față de cel al instituțiilor.

Multe abrevieri celebre se bagă acum în seamă și rostesc platitudini. Sigur că, față de 2020, totul va crește în 2021. NASDAQ, RASDAQ, NATO, Kremlinul și Partidul Comunist Chinez cu siguranță că vor crește. Cu grâul, rapița și sparanghelul să vedem, aici e o problemă.

Armatele și Guvernele vor crește. Oamenii nu, lor le e sortit să scadă. Ni se va spune, din nou, că suntem mulți, că alcătuim ”statul gras” și că cei vulnerabili sunt întreținuți social. Vorba revistei Lancet, un monument de rigoare științifică, care n-a mai rezistat și a amintit guvernelor Spaniei cum, în ultimii 10 ani, de la criza din 2008, au împuținat în mod deplorabil unul dintre cele mai bine finanțate sisteme de sănătate din lume. În acest timp, vânzările de arme și de vânt au duduit. Era criză, iar acum suntem avertizați că va veni Marea Criză. Vor dudui și mai tare.

***

Pe 10 aprilie, în Vinerea Mare a catolicilor, părintele Raniero Cantalamessa a rostit o predică memorabilă la Bazilica Sf. Petru din Roma.

„Pandemia de coronavirus ne-a trezit brusc din cel mai mare pericol la care indivizii și umanitatea au fost întotdeauna cei mai predispuși: delirul atotputerniciei”
Preotul Raniero Cantalamessa

Părintele a citat ”Un rabin evreu, care a scris că avem ocazia să sărbătorim un exod pascal deosebit în acest an, acela „din exilul conștiinței”. Nu a fost nevoie decât de cel mai mic și mai fără formă element al naturii, un virus, pentru a ne aminti că suntem muritori, că puterea și tehnologia militară nu sunt suficiente pentru a ne salva”.

În continuarea predicii sale, preotul a amintit un episod din istoria artei.
”În timp ce picta fresce în Catedrala Sf. Paul din Londra, artistul James Thornhill a devenit atât de încântat la un moment dat de fresca sa, încât a făcut un pas înapoi pentru a o vedea mai bine și nu știa că era pe punctul de a cădea peste marginea schelei. Un asistent îngrozit a înțeles că strigătul către el ar fi grăbit doar dezastrul. Fără să se gândească de două ori, a înmuiat o perie în vopsea și a aruncat-o în mijlocul frescei. Stăpânul, îngrozit, izbucni. Munca lui a fost deteriorată, dar a fost salvat”.

„Dumnezeu face asta uneori cu noi: ne perturbă proiectele și calmul nostru pentru a ne salva de prăpastia pe care nu o vedem. Dar trebuie să fim atenți să nu fim înșelați. Dumnezeu nu este cel care a aruncat peria la fresca sclipitoare a societății noastre tehnologice. Dumnezeu este aliatul nostru, nu aliatul virusului!”
Preotul Raniero Cantalamessa

***

Ni se spune că mai avem un pic de răbdat. Apoi vom crește cu 3,9% și ne vom întoarce la ce a fost. Repornirea economiei asta înseamnă, ni se transmite clar, întoarcerea lumii.

”Virusul nu cunoaște granițe. Într-o clipă, acesta a doborât toate barierele și distincțiile dintre rasă, națiune, religie, bogăție și putere. Nu ar trebui să revenim la situația de mai înainte, după ce acest moment va fi să treacă. Așa cum Sfântul Părinte ne-a îndemnat, nu ar trebui să pierdem această oportunitate”, a spun preotul în predica sa.

„Să nu permitem ca atâtea dureri, atâtea morți și atâta implicare eroică din partea lucrătorilor din sănătate să fi fost în zadar. Revenirea la modul în care au stat lucrurile este, de fapt, „recesiunea” de care ar trebui să avem cea mai mare teamă”
Preotul Raniero Cantalamessa

Îmi cer scuze, e timpul să ne despărțim aici. În curând va vorbi Marcel Vela. Ministrul de Interne va citi noua Ordonanță Militară.

Acum câteva zile, ministrul avea un dubiu, nu știa dacă va fi Numărul 9 sau Numărul 1, conform noii Stări de Urgență. Vom afla. Sigur e că, în 2021, vom crește cu 3,9%.

*Mulțumesc, Marius Grosu.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Margot  •  15 aprilie 2020, 3:38

Sigur e doar că, în 2021, vei involua si mai mult ca tabloido-jurnalist

un om  •  15 aprilie 2020, 7:48

Va rog sa investigati actiunea CTMB care implica prezenta obligatorie a tuturor angajatilor pin oras noaptea pentru a imparti Lumina. Va fi exact ca pe aeroport!!! Toti stam in casa degeaba inseamna... In ce fel protejeaza angajatorul sanatatea si integritatea angajatilor? Expunandu-i? Cine raspunde daca se imbolnavesc? De ce primaria e mai presus de legile militare? De ce are sustinere o asemenea ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  15 aprilie 2020, 8:45

Într-o țară cu 90% ortodocși tu citezi un catolic. Horoscopul ce spune? E lângă șefa ta, fata de la pagina 5.

Garido  •  15 aprilie 2020, 9:08

Cand ma gandesc cate filme S.F. fac amerivanii despre virusi si despre alte minuni imi vine foarte greu sa cred ca COVIDUL i-a gasit in pielea goala , dar uite ca s-a intamplat si i-a luat ca din oala .

Sanautanu  •  15 aprilie 2020, 9:12

Multa elocinta, inca o data! Multumesc Domnule Tolontan!

Andrei F  •  15 aprilie 2020, 10:49

Din ce in ce mai bine....-----Nu este curios ca ONG-urile nu aveau treaba cu inarmarea?ONG-urile o dadeau toate la unison cu democratia si iata cu un virus a spalat rapid spoiala de democratie...Sfatuiesc ONG-gistii sa intre pe paginile revistelor militare ca sa vada ca un avionas poate ajunge si chiar bate bine 100 milioane bucata de euro ....ca trebuiesc revizuite caracteristicile la cativa ani care desigur nu se face gratuit si ca este inarmat cu rachete tot de milioane de euro bucata ,consuma combustibil si polueaza la greu...!Exista arme in lumea asta care la bucata cunt mai mari decat eforturile mimate de unele state in a stavili pandemia....Si desigur...armele sunt suficiente ca sa distruga civilizatia de n ori dar tot mai trebuie pentru ca indutria militara este ca influenta pe primele locuri...

Comentează