Mesaje interne din Poliție cu dovada că șefii le cer să aplice mai multe sancțiuni în Starea de Urgență. Comisar șef: ”Vedeți că se poate când se vrea”. Agent: ”Și eu mai mint, dar nici chiar așa”

Valer Kovacs, polițist în cadrul IPJ Timiș și lider sindical, a ieșit public cu dovezi în legătură cu faptul că superiorii pun presiune pe agenți să dea cât mai multe amenzi.

miercuri, 15 aprilie 2020, 12:00

de Diana Meseșan și Cătălin Tolontan

Discuțiile dintre comisarul șef Radu Tufiș și subordonații săi se poartă pe un grup de WhatsApp.

Chiar dacă șefii polițiștilor pot considera grupul privat, nimic nu e privat când discutăm despre felul oficial în care aplică legea cei angajați să-i protejeze pe cetățeni și, de aceea, Libertatea a ales să redea aceste mesaje și să încerce să le contextualizeze.

Valer Kovacs, polițistul intervievat ieri de ziar și care scotea în evidență abuzurile și dotările insuficiente din Poliție, a publicat pe pagina lui de Facebook fragmente din discuții de pe un grup de WhatsApp al unor polițiști de la o secție rurală din Timiș.

Comisarul Tufiș primește un mesaj de la șefii mulțumiți de amenzi și îl dă mai departe


În conversația de pe WhatsApp, comisarul-șef Radu Tufiș, care răspunde de localitatea Peciu Nou din Timiș, le distribuie un mesaj despre care Kovacs crede că vine ”de undeva de sus, de la Poliția Timiș”.

În mesaj sunt înșirate sancțiunile și felicitări.

Amenzile au fost aplicate de doi agenți, în data de 8 aprilie. Sunt enumerate sancțiunile aplicate pentru viteză, abateri bicicliști, încălcarea Ordonanței Militare 3 și câte permise de conducere au fost reținute.

Mesajul e urmat de îndemnul ”Să vedeți că se poate dacă se vrea”. Un agent comentează pe grup, răspunzându-i practic ironic comisarului-șef, care transmisese mesajul ”de sus”: ”Și eu mai mint dar nici chiar așa. Și bicicliștii îs cam mulți. Sau o trecut unul de 9 ori?”.

Agentul se referă la faptul că e puțin probabil să amendezi 9 bicicliști în starea de urgență, când oamenii circulă mult mai puțin.

”Dacă ați fi așa de buni precum comentați. Dar voi doar analize faceți…”, a răspuns, mustrându-i pe subordonați, comisarul-șef Tufiș. Apoi, el le-a spus că trebuie să fie, totuși, mândri de numărul de sancțiuni pe care l-au dat.

În același dialog, Valer Kovacs publică pe grupul de WhatsApp o poză cu o șosea goală, ”Așa arăta drumul azi noapte în Șag.”

Întrebat azi de ziar cât de frecvente sunt astfel de mesaje în care sancțiunile sunt criteriile de succes pentru activitatea polițiștilor, Kovacs a spus: ”Toți șefii le distribuie pentru a încuraja să dea amenzi. Fiecare structură are grup de WhatsApp”.

Comentează