Comitetul medico-militar care conduce România, cu Arafat și Streinu-Cercel, vrea să fie lăsat în pace de cetățeni, de justiție și de presă și să cheltuiască banii ca să ne salveze

Un comunicat al Forumului Judecătorilor atrage atenția că nimeni nu e deasupra legii. România e o țară cu mai puține resurse în sistemul sanitar decât ar fi putut fi, tocmai pentru că mogulii sănătății au acționat vreme de 30 de ani ca și cum ar fi exceptați de la reguli.

miercuri, 22 aprilie 2020, 3:20

Doi dintre ei, Raed Arafat și Streinu-Cercel, sunt nominalizați într-o ieșire publică a unui grup de judecători, care atrag atenția asupra riscului corupției în starea de urgență generată de COVID-19.

“Preşedintele Klaus Iohannis va avea, miercuri, la Palatul Cotroceni, o nouă şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19”, scrie în epistola Agerpres de astăzi, 22 aprilie.

“La întâlnire participă prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. La finalul reuniunii, şeful statului va susţine o declaraţie de presă”.

Cam asta este toată știrea, mai scurtă decât ea fiind doar ședința în sine.

Democrația, redusă la camera ei de panică

Starea de urgență a comprimat procedura după care sunt conduse și statul, și societatea românească: o scurtă întâlnire în cinci oameni, condusă imperativ de către președinte, apoi același președinte care anunță ce s-a hotărât și restul de 20 de milioane se supun. Față de această ședință din camera de panică a democrației, o ședință de scară de bloc e o veritabilă deliberare parlamentară.

Sigur, nu e un puci, pentru că atunci am vorbi altfel, vorba unui articol din NYT după lovitura de stat militară împotriva lui Erdogan: “Cea mai imperfectă democrație e preferabilă celei mai desăvârșite lovituri de stat”.

Mogulii Sănătății cer să fie și Parlament, și Justiție

Nu e un puci și s-a ajuns aici prin respectarea Constituției, însă orice cedare, din acest punct, ne-ar aduce pierderi insuportabile ale țesutului social.

Asta spune, în fond, Forumul Judecătorilor când atrage atenția că declarațiile lui Raed Arafat și ale lui Streinu-Cercel au depășit cu mult limita. Cei doi i-au somat ultimativ pe magistrați să le ofere impunitate pentru nerespectarea regulilor de achiziții publice. Și dacă nu? Cine ne mai salvează de COVID-19?

Niciodată în ultimii 30 de ani, un număr atât de mic de oameni nu a avut atât de multă putere în România. Iar ei cer permanent și mai multă putere.

Practic, mogulii Sănătății se substituie atât Parlamentului, care a definit corupția prin lege, cât și sistemului judiciar, care aplică această lege. Ei vor o altă definiție a corupției și punct, să nu mai comentăm.

Comitetul medico-militar contra întreruperii de sarcină

E ca și cum, pe fondul unei convenții general acceptate și constituțional prevăzute, intitulată stare de urgență, un executiv restrâns, un cerc al inițiaților, un regim medico-militar (să nu numărăm gradele din ședința de bloc de la Cotroceni că ne-am enerva) își folosește forța ca să timoreze celelalte puteri, oricum împuținate ca vai de ele.

De la nivelul urgenței de a salva vieți, ca și cum noi, restul, ne-am ocupa cu distrugerea vieților, comitetul medico-militar își permite să numească, cu dispreț, “birocrație” orice regulă rămasă în picioare.

Raed Arafat va spune că a fost greșit înțeles. Toți îl înțelegem greșit, priviți de câte ori pretinde asta, enervat că nu-l pricepem. Greșit înțeles a fost și de către spitale, după ce a dat Ordinul militar prin care a scos, practic, întreruperea de sarcină voluntară în afara legii, încălcând astfel un drept al femeilor.

O inițiativă a unui ONG a arătat ce s-a întâmplat: femeile nu mai pot să-și exercite dreptul la întreruperea sarcinii, căci doar 11% dintre spitale mai fac avort.

Pare că totul e mai urgent pentru comitetul medico-militar decât însăși urgența de a ieși din starea de urgență. Aici însă, comitetul o sfeclește. Îmbătați de putere și de sondajele de opinie, ei se poziționează pe o rută de coliziune cu ceva ce crește în oameni.

Căci, fără să fim nici unul specialist în drept constituțional, după 30 de ani de democrație percepem Constituția drept un bun al nostru comun. Și asta se simte deja în societate.

Oamenii nu sunt dispuși, indiferent cât îl apreciază pe Arafat, să-i cedeze la nesfârșit nici drepturile și nici banii lor, ca să facă cu ele ce dorește comitetul medico-militar. Chiar și pentru cel mai popular om al momentului e prea mult să ne spună el ce e corupție și ce nu.

Acum aproape o lună și jumătate, un articol al unei cercetătoare cu studii în SUA arăta că ”este important ca starea de urgență să fie temporară și guvernată de anumite reguli. Conform acestei logici, declararea stării de urgență e un mod de a proteja ordinea constituțională normală și implicit drepturile și procedurile pe care Constituția le garantează”. Drepturi la care vrem să revenim.

Sau, și mai scurt, starea de urgență „rezolvă amenințarea față de sistem în așa fel încît sistemul legal/constituțional să poată fi readus la starea inițială”.

Din cerințele formulate tot mai apăsat de Comitetul medico-militar, starea inițială pare deranjantă pentru ei. Când te obișnuiești să conduci în cinci, șase oameni o țară, hărmălaia democrației e obositoare.

Foto: Inquam Photos

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Ilie  •  22 aprilie 2020, 15:31

Judecătorii sunt cei ce l-au lăsat liber pe Mario Iorgulescu, prietenul lui nea Ovidiu. Și cei ce i-au lăsat liberi pe ***. Și care au hotărât că Băsescu a vândut flota, dar nu există prejudiciu. Și etc., ai scris mai multe despre ei. Pe ei să îi cred? Șefa sindicatului lor are soțul condamnat definitiv pentru corupție. Alții, de la vârf, sunt încumetriți cu interlopi. Hoți Raed cu restul, dar nici cei care trag alarma nu sunt mai breji.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  22 aprilie 2020, 17:00

Si da-i si lupta...Este clar ca Tolontan nu are ochi decat pentru Arafat si Cercel!!!Uite subiecte jurnalistule...!Pentru ca tot va era voua drag sa dezbateti despre plagiate uite ce se intampla si pe aproape nimeni din jurnalism nu intereseaza...Faptele deci...Cu o luna pana sa vina razboiul era un institut care nu numai ca a vazut inamicul dar a si stabilit caile de a rezista.....In acest timp restul omenirii erau angrenati in jocuri democratice-alegeri anticipate....Si vine inamicul ala micut si da tarisoara pe spate...Ce sa vezi ,conducerea omenirii preia lucrarea institutului aproape integral si sa vezi trasnaie!Te-ai astepta ca cei de la Institut sa primeasca o medalie ceva,o recunoastere a muncii...De unde ,peste doua luni Institutul este acuzat ca a atentat la democratie fix cu lucrarea preluata aproape integral...!!!!------Domnule Tolontan,dumneata nu te uiti la televizor?Eu vad aproape zi de zi cine conduce tarisoara si pe cuvant daca-i vad pe Arafat sau Cercel....Daca esti prea ocupat cauta si uitate la televizor la ora 14.00 si ai sa vezi cine conduce tarisoara...----Alt subiect...pentru batalia pierduta de la Suceava nu am auzit nici pe Arafat nici pe Cercel ca ar fi cerut imunitate ....Ce fac procurorii sau de fapt la Suceava nu s-a intamplat nimic dar atunci de ce i s-a retras spitalului decoratia...???------Si ultimul pont pe care vi-l dau...Daca Arafat si Strainu sunt asa de rai de ce nu-i criticati pe sefii omenirii ca nu-i schimba?Va dau si ajutator pe cine sa propuneti...Uite Rambu a ramas suspendat si doar el renuntase sa fie ministru al sanatatii...la Timisoara este o tinara speranta a medicinii care dupa un singur an de la terminarea studiilor a primit un post urias cu mare responsabilitate...Pai poate o fi bun si in locul lui Arafat,Cercel ca doar nu am uitat ,,astazi in Timisoara,maine in toata tara,,...In cazul Colectiv cum de ati avut voie sa va luati de Banicioiu si acum nimic-nimic...?Ce credeti omenirea a incercat sa transfere macar un pacient in alta tara ca uite Italia si Franta au facut asa ceva...Sau numai la Colectiv trebuia sa se intample asta....?

mg  •  22 aprilie 2020, 18:08

Ghinionul lui Vlad Țepeș a fost că, pe la o mie patru sute și ceva Gutenberg a inventat tiparnița. Veți spune că, dimpotrivă a fost o invenție benefică care-a permis, de pildă, popularizarea Bibliei. Așa e, dar pentru Vlad a-nsemnat din păcate denigrarea sa de către negustorii brașoveni(pe care-i supărase) prin toată Europa. Și-n Evul Mediu nu era greu să-nspăimântezi lumea cu basme de groază, cu care copii din ziua de azi se distrează la matineu odată cu desenele animate.. Și uitea-așa vitejia voievodului s-a dus pe apa sâmbetei, turiștii căutându-i stafia însângerată la castelul Bran, unde Vlad Țepeș n-a fost niciodată.. Sper ca istoria să fie mai blândă cu Raed Arafat, deși are și el ghinionul de a fi contemporan cu presa noastră avidă de povești de adormit copiii..

Gabi  •  22 aprilie 2020, 21:31

De ce e de mirare? Decizii ***e sau lipsa deciziilor sunt la ordinea zilei in Romania. Poate explica cineva de ce ministrul "erou" Tataru taraganeaza in mod *** semnarea ordinului de colectare a plasmei? Cati dintre cei morti de covid zilele astea ar fi putut fi salvati? Cititi si va cruciti de cinismul decidentilor din Romania: "Adică domnul ministru spune că până diseară semnează ordinul să se colecteze plasmă. Bun, începem să colectăm, dar nu avem ordinul care aprobă cum să se administreze. Și ce-o să avem? Plasmă congelată, depozitată în congelatoare, și oameni care mor în fiecare zi până semnează domnul ministru celălalt ordin. Suntem într-un paradis al proștilor." https://www.bzi.ro/gestul-impresionant-al-unui-pietrean-a-donat-ministerului-sanatatii-18-aparate-pentru-recoltat-plasma-3932914?utm_source=website&utm_medium=ultima-ora-index

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcel Corbeanu  •  22 aprilie 2020, 22:59

Buna seara. Vreau sa va indrept atentia catre 3 studii recente care arata o rata foarte scazuta a mortalitatii ca urmare a covid-19. Sunt 2 studii din California si unul din Germania, toate explicate in materialul de mai jos. Studiile sunt practic confirmate. https://youtu.be/HQRoo3OPy3k Deci, aceste 3 studii din SUA si Germania arata ca rata mortalitatii data de covid-19 este cam aceeasi cu gripa sezoniera. Multumesc

di livio  •  22 aprilie 2020, 23:06

bine zis Tolo, cam așa e, comitet medico-milițienesc...dacă numărăm gradele din ședința de bloc de la Cotroceni, ne enervăm...vezi și așa zisu grup de comunicare, mă uitai la CV-urile lor, numa milițieni...teribili specialiști în comunicare...scriseși un articol-manifest, de citit și de citat...io cred că situația-i și mai rea de atît...cred că conduce un singur om nu cinci-șase...Vela și Orban nu comentează la cel mai iubit sas al poporului...în spatele conducătorului iubit se văd ochi albaștri și firme de achiziții, părerea mea...c-așa-i în starea de urgență...și 80 mil euro amenzi în sărăcia lucie ce va să vie

Pacientuedevina  •  23 aprilie 2020, 1:27

Nu înțeleg de ce lumea, președintele țării, primul ministru, jurnaliștii etc. sunt șocați de tupeul afacerist și IATROGENIC al unui MEDIC din Rou de a dicta scutiri de TVA și ghetouri pentru bătrâni... Chiar nu vă dați seama că de 3 decenii asta au ajuns să facă medicii din Rou: să se bage în toate afacerile posibile (cabinete private căpușă, industria pharma și a echipamentelor, achiziții publice, tunuri la fondurile de asigurări sociale pe rețete fictive etc.) și să se poarte ca dumnezei abuzivi și exploatatori față de pacienți. De aici marea lor „expertiză” pe TVA și desconsiderarea și umilirea pacienților (inclusiv a celor bătrâni). Acesta este ceea ce consideră și își arogă ca fiind firesc. Așa i-am crescut, așa îi avem

bg  •  23 aprilie 2020, 12:03

Ce remarc eu ca se intampla in starea de urgenta este un lucru f. grav. si discutabil la care trebuie sa fim cu totii atenti. Autorizarea produselor biocide a fost scoasa de sub competenta Comisiei de biocide {care funct. la INSP, subord. MS} si data in competenta Inst. de studii Medico-militare I.Cantacuzino. In primul rand, se incalca legea si Directiva europeana privind aut. produselor biocide si apoi se indeplineste visul de o viata al producatorilor si importatorilor de biocide de la noi privind secretizarea intregului dosar depus ptr. autorizare {comp. ch., analize microb. de eficacitate, studii toxicologice, etc...}. Aici NU mai vorbim de TRANSPARENTA, de furnizarea de inf. publice, caci intervin regulile militare. Vorba lui Tanase:"si cu asta ce-am facut"? Astazi, in conf. de presa a premierului Orban , am auzit ca si echipamentele medicale {masti, combinezoane} produse la noi, au fost scoase de la autorizarea de catre ANMDM {conform legii} si date aceluiasi institut, invocandu-se urgenta, care dupa opinia mea nu e suficienta. Mastile chirurgicale trebuie supuse unor teste speciale stipulate in standardul de calitate respectiv. Acest nou IC este pregatit sa preia orice activitate care nu merge in tara asta? Vor ramane toate aceste activitati in sarcina acestui institut medico-militar care ar trebui sa se ocupe cu totul altceva? De chestiile astea se ocupa institutii CIVILE in toata lumea...Noi in loc sa TRANSPARENTIZAM activitati, mai rau le OPACIZAM, secretizam...Romanii adora misterele, necunoscutul, OCULTA...

Comentează