Deși știa că e depistat pozitiv cu COVID-19, managerul spitalului din Tg. Jiu a refuzat internarea. El a confirmat pentru Libertatea că nu-i în spital: “Sunt acasă. De joi, parcă”

Managerul Dumitru Vienescu știa de vineri seară că testul i-a ieșit pozitiv, dar n-a intrat în spital, invocând că aparatul PCR de la spitalul din Tg. Jiu pe care-l conduce și pe care a fost depistat pozitiv, deși e omologat și face analize, nu are încă un ordin de ministru ca să-l plaseze în lista oficială.

duminică, 3 mai 2020, 11:56

de Andrada Lăutaru și Cătălin Tolontan

“O cafea, o țigară”. Așa a început infectarea personalului TESA și a cadrelor medicale de la Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu, conform anchetei epidemiologice.

Marți, 28 aprilie, a fost depistat pozitiv prietenul unei infirmiere. “Imediat au fost testate infirmiera, dar și doamna Motea, care e director de îngrijiri medicale și totodată e și sora infirmierei. A mai fost testată o doamnă de la resurse umane, unde își are biroul directorul de îngrijiri medicale”, a explicat pentru Libertatea Narcis Stoian, șeful DSP.

Rezultatele de la aparatul PCR instalat de curând în spitalul din Tg. Jiu au venit în aceeași zi: angajatele au fost pozitive.

“A doua zi, am primit confirmarea și de la laboratorul de la Craiova. Am început ancheta epidemiologică”, a spus Stoian.

Conform DSP, ajunși în zonele TESA (administrativ) oamenii din personalul medical nu se mai protejau și așa s-au infectat.

În plus, “nu s-a asigurat nici planul de continuitate, în mod normal ar fi trebui să lucreze în schimburi”, a explicat șeful Direcției de Sănătate Publică.

Așa s-a aflat că managerul Dumitru Vienescu a fost contact direct cu directoarea de îngrijiri, Motea. Rezultatul lui Vienescu a venit vineri și el a fost confirmat cu COVID-19. Dar, asimptomatic, el nu a vrut să se interneze în spitalul pe care-l conduce.

“Vienescu a rămas acasă, izolat, cu familia”, spune Narcis Stoian. “Sunt acasă. De joi, parcă”, a declarat și Vienescu într-o discuție purtată duminică dimineață cu Libertatea.

Pacienți cu coronavirus, internați câte o lună

Situația lui Vienescu este în opoziție cu cea a sute de pacienți asimptomatici care continuă să fie internați, unii de o lună, mulți dintre ei solicitând tratament la domiciliu, dar care a fost refuzat de minister. Printre ei se află și mulți medici.

Întrebat de ziar dacă e adevărat că a fost depistat pozitiv, managerul Vienescu a spus duminică: “Nu, nu am fost depistat, încă aștept rezultatul”. Acesta a mai spus că probele i-ar fi fost recoltate doar ieri, sâmbătă.

De fapt, conform DSP, el a fost depistat încă de vineri, “dar nu am putut să-l ducem în spital, câtă vreme s-a folosit de argumentul că aparatul din spitalul pe care-l conduce nu are încă ordin de ministru”, a explicat directorul DSP Stoian.

Un aparat PCR din spital i-a adus și un dosar penal managerului Vienescu.

La începutul lunii aprilie, managerul Spitalului Județean din Târgu Jiu, Dumitru Vienescu, s-a ales cu dosar penal pentru ca a spus că în unitatea medicală nu există un aparat de testare pentru coronavirus, deși spitalul avea în dotare de mai bine de doi ani acest dispozitiv.

“Acum i-a venit și confirmarea de la «Regina Maria»: e tot pozitiv”

“Astăzi însă, chiar acum când vorbim, a venit și confirmarea de la «Regina Maria», din București. Am făcut testul acolo, pentru că Craiova ne-a spus că au rămas fără kituri. Și rezultatul managerului Vienescu este pozitiv, el va trebui să intre în spital”, a spus șeful DSP Gorj.

Duminică, 3 mai, 20 de pacienți sunt confirmați cu coronavirus și alți 10 suspecți, cu toții internați pe Secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență Târgu Jiu, printre care și directoarea de îngrijiri a spitalului, Claudia Motea, conform informațiilor medicului de gardă, pentru Libertatea.

Comentează