Minciuni guvernamentale COVID-19. Deși premierul Orban a negat în conferință de presă, Ministerul Sănătății a dedicat o licitație propriei companii, Unifarm

Libertatea a scris luni, 4 mai, că Ministerul Sănătății a anunțat vineri, 1 mai, la ora 15:16, o licitație al cărui termen de depunere a ofertelor a fost luni, ora 16:00, deturnând astfel o procedură de achiziție pe bani publici către propria companie, Unifarm. Asta pentru că Unifarm rămăsese cu stocuri, după ce, de la începutul pandemiei, a făcut achiziții scumpe, prin intermediari, sau a cumpărat tot prin intermediari materiale de proastă calitate, refuzate de spitale

miercuri, 6 mai 2020, 5:31

de Iulia Marin și Cătălin Tolontan

Luni, ora 16.49: Libertatea a dezvăluit că Ministerul Sănătății a lansat o licitație în care a copiat în caietul de sarcini din prezentarea unor firme. Ziarul a scris că una dintre firmele favorizate este chiar Unifarm, compania Ministerul Sănătății, care nu-și putea vinde produsele către spitale, pentru că au fost cumpărate scump, prin intermediari.

„Surse din piață susțin că destinatarul licitației derulate de vineri la ora 15:00 până luni la ora 16:00 este chiar Unifarm, compania Ministerului Sănătății” Libertatea, luni, 4 mai

Luni, ora 20.00: Întrebat de reporterul Libertatea la conferința de presă dacă e normală o astfel de procedură, lansată vineri și încheiată luni, și că există suspiciunea unor câștigători deja stabiliți, Ludovic Orban a fost vădit deranjat: ”Ne grăbim pentru că trebuie să donăm celor din Republica Moldova. Să vedem cine câștigă licitația”. Luni seara, ziarul scrie încă o dată că, susțin sursele sale, licitația este aranjată pentru Unifarm.

Convoiul de camioane cu materialele sanitare trimise spre Republica Moldova

„Sursele din piață susțin că licitația a fost ”aranjată” pentru Unifarm, care a rămas cu stocuri scumpe, pe care spitalele nu le vor” Libertatea, 4 mai, cel de-al doilea articol despre licitația trucată

Marți: Ministerul Sănătății anunță câștigătorii. La lotul de dezinfectanți, unde un biochimist publicat luni de Libertatea arăta că totul este neconform, nu s-a adjudecat. Asta însă doar marți. Pentru că, până miercuri, Unifarm a câștigat trei dintre cele patru categorii de produse licitate!

Miercuri: Premierul Ludovic Orban și ministrul Nelu Tătaru au asistat la evenimentul plecării celor 20 de camioane IGSU care vor duce marfa cumpărată de MS de la Unifarm către Moldova.

Cum s-a ajuns aici?

Ce s-a anulat și ce a câștigat Unifarm

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, câștigătorii licitației “copy-paste”, doar două dintre cele patru contracte fiind atribuite.

Astfel, contractul pentru achiziția de medicamente a fost încheiat cu Unifarm, având o valoare de 1.792.535 lei, în vreme ce firma Stimpex S.A. va primi 249.287 lei pentru a livra izolete cu presiune negativă.

În schimb, achiziția de echipamente de protecție, precum și cea de substanțe dezinfectante au fost anulate de minister, ambele din același motiv: “a fost depusă o singură ofertă declarată neconformă.”

A doua procedură, finalizată în 24 de ore

Tot marți, pe 5 mai, ministerul a inițiat o a doua procedură pentru achiziția de echipamente și dezinfectanți, lăsând ofertanților termen să răspundă până a doua zi, la ora 10.00 – deci, în nici 24 de ore.

Criteriul de atribuire a fost, conform anunțului, “raport termenul de livrare cel mai scurt și prețul cel mai scăzut.”

Rezultatele au fost publicate tot în acest interval de timp și câștigătoare, în cazul ambelor tipuri de produse, a fost declarată compania Unifarm, care va livra echipamente medicale în valoare de 12.696.229 lei, dar și substanțe antiseptice și dezinfectante în valoare de 1.757.987 lei.

La începutul acestei săptămâni, un specialist citat de Libertatea declara că standardele impuse în cazul lotului de antiseptice și dezinfectanți incluse în licitația derulată de minister între 1 și 4 mai favorizează compania Unifarm.

“Este același aranjament, mai multe produse într-un lot și doar unul dintre ofertanți le va avea pe ambele”, arăta specialistul, referindu-se la faptul că au fost incluse în același lot atât dezinfectanții, cât și antisepticele.

Nu s-a mai ținut cont de nici un standard european nici de achiziție publică și nici de conformitate a dezinfectaților.

Astăzi, premierul Ludovic Orban și ministrul Nelu Tătaru au asistat la plecare camioanelor cu produse medicale către Republica Moldova.

Foto: Raed Krishan / GSP

Comentarii (5)Adaugă comentariu

bg  •  7 mai 2020, 7:28

Daca esti la PUTERE, iti poti permite ORICE! Prin guvern, Ministerul Sanatatii trebuia sa-si ajute propria companie Unifarm sa scape de stocurile de echipamente si dezinfectanti {achizitionate dubios}, inainte sa se sesizeze procurorii DNA {daca s-au trezit} sau sa vina vreun CONTROL financiar. Daca mass media ar fi "sapat" mai adanc, exista riscul sa apara tot felul de increngaturi politico-economice periculoase ptr. imaginea tuturor in fata propriilor cetateni {fiecare vot conteaza}. Si uite asa s-a nascut ideea salvatoare ptr. toti de a face un o donatie de echipamente, medicamente si dezinfectanti antiCovid19 pentru Rep. Moldova. Toata lumea sarbatoreste si e fericita! PNL a bifat o actiune umanitara, iar baietii destepti s-au SCOS si de data aceasta tot pe bani publici {ai nostri}! Numai noi ramanem tot ca prostii...

mg  •  7 mai 2020, 8:49

..da-da... Halatul, cât e halatul ?... :)

Ilie  •  7 mai 2020, 13:01

Ilegale sunt tranzacțiile între Unifarm și privați făcute acum o lună, nu astea. Astea doar acoperă niște furturi. Nu văd mirarea. PSD=PNL=USR+=UDMR. HOȚI. Mai bine sune ce ai făcut cu bannerele de la Roșia Montană Gold Corporation.

ScorinMatol  •  7 mai 2020, 15:02

Câte plângeri penale se vor face la adresa lui Sică și compania a șaptea sub clar de lună? Abuz, înșelăciune și câte altele!

Harbuze  •  7 mai 2020, 21:22

Hopa, si-a tras strainu si cete smecher, unic in tara, de un milion de euro! Se da cu bentleiu prin Zurich sau prin celula 7?

Comentează