EXCLUSIV: Importatorul celor 1,2 milioane de măști COVID periculoase, distribuite de Unifarm în 113 spitale din toată România, a avut firmă offshore cu Streinu-Cercel

Unifarm a recunoscut pentru Libertatea că a cumpărat 1,2 milioane de măști, fără licitație, și le-a distribuit în 113 spitale. Măștile tip FFP2 respective sunt produse de compania de pamperși Daddy Baby în China și au fost declarate drept periculoase, neconforme și interzise în Uniunea Europeană. ”Cea mai mare parte a cantităților a fost deja retrasă”, spune compania Ministerului Sănătății.

joi, 7 mai 2020, 11:05

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

– Răspuns Unifarm

La cererea Libertății, Unifarm a recunoscut proporțiile tranzacției prin care 1,2 milioane de măști periculoase produse în China au ajuns în spitalele din România. Libertatea a expus situația joi, 30 mai, când a publicat și o factură prin care compania de stat trimitea măștile FFP2 în spitale.

Costul afacerii, derulată fără licitație, cu negociere direct la sediul Unifarm, a fost de aproximativ 5 milioane de de dolari.

113 spitale din România au primit măștile, conform răspunsului Unifarm. Teoretic, măștile periculoase au fost retrase imediat după alerta primită la nivel european, dar, practic, din cauza numărului mare de spitale unde au ajuns, compania condusă de Adrian Ionel recunoaște că procesul e încă în derulare, la 10 zile de la livrare.

Cea mai mare parte a cantităților au fost deja retrase, din 102 spitale, dar, pentru că au fost distribuite cantități mici în mai multe spitale, acestea sunt retrase pe măsură ce ne anunță că au reușit să le strângă.Unifarm

Măștile Daddy Baby

sursa foto: ziardecluj.ro

Dedicate corpului medical, măștile de protecție livrate de Unifarm în 113 spitale sunt produse de o companie chinezească specializată în pamperși, intitulată Daddy Baby.

De altfel, măștile au surprins încă din momentul în care au ajuns la cadrele sanitare, pentru că ele arată ca niște pamperși.

”Sunt total diferite de măștile FFP2 pe care le-am mai cumpărat”, a explicat un medic dintr-un spital de urgență din Ardeal.

Sunt dedicate medicilor, dar protejează mai puțin decât măștile de stradă

Conform autorităților belgiene, care au și descoperit neconformitățile măștilor Daddy Baby, măștile ”pampers” permit trecerea a 25% din particule, față de sub 8%, cât este cel mai mic randament admis pentru măștile FFP2.

Practic, măștile ”pampers” ajung să protejeze mai puțin decât măștile albastre, ”de stradă”, dedicate populației, care și ele rețin mai mult de 80% dintre particule.

1,2 milioane de astfel de măști au fost cumpărate, prin încredințare directă, de Unifarm de la un importator, care la rândul lui le-a cumpărat de la Daddy Baby din China.

“Numele firmei care a importat și a fost notificată pentru retragerea acestora este Ducos Trading SRL, care va și înlocui aceste produse cu unele conforme”, a comunicat Unifarm pentru Libertatea.

Importator este Ion Berciu, vechea cunoștință și partener al lui Streinu-Cercel

Fondată în 2007, Compania Ducos Trading SRL are o cifră de afaceri de 12,2 milioane de euro pe 2019 și un profit de aproape două milioane de euro din livrarea de materiale medicale către spitalele publice.

Compania a avut, până la finele lui 2019, 605 contracte câștigate în sistemul electronic, conform termene.ro, care folosește un agregator al Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Din portofoliul Ducos nu lipsesc marile spitale bucureștene, precum Universitar, Marius Nasta, Colentina, Bagdasar-Arseni și spitale județene din țară.

Cei doi proprietari, cu câte 50% fiecare, sunt Jan Ionică și Ion Berciu.

Formal, Berciu și Streinu-Cercel s-au retras din afacere în 2008, dar aceeași firmă a continuat să deruleze multiple afaceri în interiorul Matei Balș, transformat, potrivit jurnaliștilor de la RISE în ”Spitalul meu de stat”.

Spitalul Matei Balș este, azi, principalul centru de tratare al bolnavilor COVID-19. Managerul său, Streinu-Cercel, este cel care, alături de Raed Arafat, a solicitat explicit imunitate pentru achizițiile de materiale sanitare din perioada pandemiei.

Administrator este Amalia Cristea, cea care a deținut o companie de curățenie din perioada tragediei Colectiv

Ducos, firma care a importat măștile-pampers, o are ca administrator pe Amalia Cătălina Cristea, fostă Spoială, fostă acționară a unei companii investigate în dese rânduri în legătură cu probleme de sănătate publică.

Amalia Cristea a deținut Universal Med Cleaning, până în anul Colectiv, 2015, când s-a retras din firmă. Atunci, după cum arăta o investigație Rise Project, Med Cleaning primise contracte în valoare de 9 milioane de euro în ultimii 5 ani, bani publici, pentru curățenie în spitalele din Capitală.

Multe dintre aceste spitale, precum Spitalul Universitar sau Spitalul Sf. Ioan, au fost cele în care răniții de la Colectiv s-au infectat cu bacterii intraspitalicești care au fost fatale.

Cu un an înainte, când Cristea era încă în firmă, Centrul de Investigații Media arăta cum, la Spitalul Sf. Ioan, Med Cleaning ajungea să primească mai mulți bani din curățenia unității spitalicești decât propusese chiar ea înainte de încheierea contractului.

A intrat prin off-shore-ul cipriot

Revenind la Ducos Trading, Amalia Cristea a intrat în firmă în 2009, când a luat toate acțiunile de la Dan-Constantin Popa printr-un offshore din Cipru, Tisenpla Holdings Limited. Cristea era împuternicita acestui off-shore și a fost numită și administrator al companiei.

Firma a suferit multiple modificări de acționariat. Jan Ionică a fost și patron al clubului de fotbal FC Drobeta înainte de a se specializa în afaceri cu materiale sanitare prin Ducos.

Ziarul a amânat publicarea articolului, încercând să ia reacția acționarilor sau administratorei firmei Ducos, dar aceștia nu au răspuns apelurilor.

Reacția Ambasadei Chinei

În schimb, Ambasada Chinei a răspuns expunerii publice a cazului. Pe contul său de facebook, Ambasada a spus că ”China a acordat întotdeauna o importanță depsebită calității produselor exportate” și că ”potrivit exportatorului chinez, acesta a furnizat măștile FFP2 în conformitate cu cerințele contractului, iar aceste măști nu sunt măști chirurgicale”.

Cele 1,2 milioane de măști neconforme aduse de Ion Berciu și Jan Ionică sunt doar una dintre afacerile derulate de Unifarm, fără licitație, în perioada stării de urgență.

Unifarm și epopeea achizițiilor publice din lunile COVID-19

Compania Națională Unifarm este cea despre care Libertatea a dezvăluit în ultimele săptămâni că a făcut următoarele afaceri:

Comentarii (20)Adaugă comentariu

anarhist  •  8 mai 2020, 0:00

Acum, intelegem de ce doctorul Streinu-Carcel cerea imunitate pentru achizitiile facute "nu tocmai legal"?

Fane  •  8 mai 2020, 0:07

Mai există dreptate în vocabularul nostru sau numai cine poate oase roade,asta ca să fiu decent? Sigur am pretenții imposibile.

Urod  •  8 mai 2020, 3:28

Vorba lui CTP... Coruptovirusul.... Ăsta ucide mai mult decât orice covid. De 30 de ani ucide sistematic un popor care n-are încă anticorpi la hoție. Cred ca este timpul sa recunoaștem ce suntem și dacă putem sa importam alt popor...!!!!... Glumesc, dar dacă ar fi posibil n-ar fi o idee rea.. Sunt dezamăgit ca în acest peisaj apare Raed Arafat...

Virgil Masca  •  8 mai 2020, 3:54

Faptul ca in afacerea asta apare Jan Ionica din Drobeta Turnu Severin, ar trebui sa va faca sa va intrebati ce membru important al Guvernului este din aceeasi localitate. Poate ca este doar o coincidenta? Sau pate ca inca nu ati auzit ca multi lucreaza cu interpusi, pe principiul " para-ndarat" ?

Cornel  •  8 mai 2020, 3:55

Era de așteptat... Chiar nu mă surprinde sa aud despre Cercel că e băgat în măgarii. Stai sa vezi ce iese și de sub Arafat, dacă mai scormoniți puțin.

Gelu V  •  8 mai 2020, 6:17

Dragilor, ce e asta? Vine un ziarist la redactorul sef si ii spune am dovezi ca A si B au avut impreuna acum 15 ani o firma in offshore (perfect legal). Azi B vinde niste materiale sanitare, prin alta firma, dar A nu le cumpara el, ca nu e in comisia de licitatie. Le cumpara unii, se dovedesc a fi neconforme (s-a intamplat in toata Europa, de la aceeasi sursa, unde, evident, nu vindea B). Seful spune normal: nu e story. Nu avem ce publica! Pai (argument nou), nici licitatia nu a fost cum trebuie. Dar ce e cum trebuie in proceduri de urgenta? vedeti recomandarile Comisiei Europene aici https://www.romaniacurata.ro/achizitii-publice-stare-urgenta-negociere-publicare-procedura-directa Dar daca e sa ne luam de licitatii, valoarea la asta legate de pandemie e nimic fata de celelalte care nu au scuza urgentei si se petrec in fiecare zi, ploua cu incredintari directe sau licitatii cu un singur ofertant de valoare mult mai mare, si nimeni nu scrie despre ele! Eh, nici redactorii sefi nu mai sunt ce au fost!

Andrei F  •  8 mai 2020, 8:28

Încă un articol care îl,, numără,,pe Streinu-Cercel... Probabil că tine de jurnalismul independent să nu-i ceri o reacție și celui căruia îi dărâmi imaginea publică....RISE Proiect a avut articole și despre Președinte daca nu greșesc dar probabil că ...sigur ați avut un motiv de jurnalism independent să nu abordați subiectul...Apoi îmi amintesc tărășenia cu șeful ANI înregistrat de unii jurnaliști răi care vorbea de bani ascunși în Elveția...Greșesc amintindu- mi că atunci ați fost contra a acelor dezvăluiri? Să fi fost problema că banii de care se făcea referire se spunea că erau ai unor fruntași politicieni de dreapta sau Elveția este altceva decât Cipru...? Și ce ați spune daca eu aș relua ce au spus alti jurnaliști despre dv.? De ex. Rareș Bogdan...?

Simion Adrian  •  8 mai 2020, 10:52

Poza este un trucaj prost. Nu știu ce treaba are doctorul Cercel cu Unifarm și cu ce cumpara aceștia.

launclikdistanta  •  8 mai 2020, 12:59

Titlu de toata jena. Arunci cu *** doar sa fie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CCC  •  8 mai 2020, 14:32

Nimic nou sub soarele romaniei, domnule Tolontan! Banuiesc ca aici ne spuneti povesti despre acelasi sistem medical si aceiasi oameni ai sistemului pe care ii laudati acum vreo 2 ani, ca s-au schimbat odata cu marirea salariilor in sanatate! V-ti lasat inselat de aparente, iar la 5 ani de la Colectiv aceleasi personaje de trista amintire conduc "lupta" impotriva covidului. Apropo, nici un mort din cei aproape 900 nu a "incasat" vreo infectie nosocomiala dupa sederea indelungata la ATI, indiferent de spital? Asta cu siguranta e o realizare si ar trebui sa le compuneti niste ode si sa le cantati osanale celor doi sinistri, arahat si cercel pentru realizarea mareata: au adus covid in spitalele din Romania ("e un punct mic pe harta chinei, nu poate ajunge la noi!" - citat dintr-unul de mai sus) si acesta si-a facut datoria - a eliminat nosocomialele din spitale! BRAVOS Natiune! La mai mare! Chiar ne meritm soarta.

Plangaciosul  •  8 mai 2020, 20:59

Bingo! Dupa Hideg si dupa alde Secureanu, ati mers la fix. Cine face si instrumentarea penala? Ca alde Secureanu vinde si el materiale si echipamente gripate...

Plangaciosus  •  8 mai 2020, 22:04

Dupa Hideg, Sas si Secureanu, inca o tranzactie demna de plangere penala. Cine sa o faca?

bg  •  9 mai 2020, 5:50

Este dovedit faptul ca: atunci cand un organismul uman are un sist. imunitar slabit sau supresat, organismul nu se mai poate apara fata de microbi si se imbolnaveste! Asa si cu societatea romaneasca in care aceste importuri de materiale sanitare , dezinfectanti, aparate si nu numai...intra ca in branza, pe criterii birocratice si fara niciun filtru material din partea statului, conform devizei: SA NU COSTE! La noi intra si alimente, incaltaminte, materiale textile, cosmetice, jucarii, etc. de provenienta dubioasa, cu conformitate indoielnica sau falsa doar in baza unei declaratii pe propria raspundere a comerciantului. Nu numai ca se importa astfel, dar se si produce! GRAV! Romania a juns sa nu mai poata verifica {nici nu-si propune}, testa, controla aproape NIMIC prin disparitia pana la extinctie a laboratoarelor de incercare din institutele de cercetare care au existat in aproape toate domeniile. Asa cum erau ele depasite, prost utilate, saracacioase, trebuiau pastrate sau restructurate, finantate, echipate, iar personalul bine pregatit si specializat il aveam deja, trebuia doar familiarizat cu noile aparate, tehnici, standarde. Noi am ales sa distrugem tot, fara discernamant, de multe ori interesat, au disparut ramuri industriale intregi {inds. usoara} si odata cu ele si institutele resp. {inst. de cercet. textile}. NU AM PUS NIMIC IN LOC! Odata, am cumparat o pereche de sosete si dupa ce le-am purtat o zi intreaga, seara aveam pielea picioarelor inrosite si ma manca ingrozitor. Decat sa umblu zile intregi, sa reclam si sa aflu sursa, cauza, LE-AM ARUNCAT. Din 1990 incoace, ni s-a spus pe toate caile si mjloacele ca trebuie sa avem INCREDERE in produsele fabricate intr-o economie de piata, concurentiala, care garanteaza calitatea lor, caci nu-i asa, nimeni nu-si permite sa produca ceva prost. UITE ca NU-I ASA! Aflam ca nu putem testa calitatea asfaltului care se toarna pe sosele si pe cele cateva autostrazi ale patriei, nu mai putem testa calitatea fibrelor textile si a colorantilor din tesaturi, nu putem testa eficacitatea dezinfectantilor, nu putem testa calitatea mastilor medicale importate de la o firma de pampersi din China, etc.... In conditiile aceste, SIGURANTA privind sanatatea umana si a mediului este in pericol. Ce s-ar fi intamplat daca Belgia nu ar fi dat alerta de produse neconforme din importul respectiv; le-am fi luat de bune? Romania cate astfel de ALERTE a dat, caci nu-i asa, suntem de atatia ani tara partenera? Nu mai vorbesc ca in Constitutie avem articolul cu "OCROTIREA SANATATII care este garantata de stat". Am devenit un stat slab, posibil CORUPT, care pare a fi mereu prins pe picior gresit, cu garda jos, ca sa nu spun in alt fel...

vasco  •  9 mai 2020, 9:23

Putreziciunea a atins absolut totul. Lăcomia oamenilor nu are margini.Ar putea dispărea PSD,PNL,USR,toate partidele ,nu ar dispărea nicidată metehnele romanilor,in marea lor majoritate.Toti asteptam de la ceilalți,vrem o țara ca afara,dar nu începem cu noi,ne creștem copiii in acest climat ,și nu știu ce ,cine și când ne va determina sa ne schimbam.Ura și dezbinarea pe care le răspândesc public unii despre “clasa politică” ticăloasă pe care o avem ,sunt doar amăgiri ,trebuie sa ne uitam in oglindă și vom observa ca politicienii sunt ca noi,dintre noi,nu au venit din spațiu sau din altă țară.

pawn  •  9 mai 2020, 14:33

@vasco. hai sa nu exageram. oamenii sunt peste tot la fel. daca le dai puteri nelimitate, vor actiona fara nicio masura. si-o sa le placa. de la inceput a fost rau-prevestitor regimul de ordonante "militare", iar pe urma, tot ce-a venit, a fost consecinta fireasca a unei tari in care renaissance-ul securitatii sub basescu a coplesit absolut orice gest public. acum, si privat. bineinteles ca iohannis a mostenit fericit jucaria, ca doar cine zice "ia-mi, doamne?" zice "da-mi, doamne". oricum, la fel ca dupa 1990, vor aparea oameni cu primul milion nechestionabil, intr-o parte, iar in ailalta zecile de milioane de someri care au stat cu gura cascata la tv sau au dus paine si tigari soldatilor, si care-si vor intra din somaj direct in pensia mizerabila.

Urod  •  9 mai 2020, 16:41

@pwn....oamenii nu sunt peste tot la fel....nici vorbă de așa ceva. Un singur lucru este adevărat si anume ca nu sunt perfecți, dar intre noi si restul , diferențele sunt foarte mari....in defavoarea noastra...dar daca răsturnam clasamentul, atunci da, se schimba situația...trecem noi in frunte...

Maaa Media Gunoi  •  10 mai 2020, 1:42

Voi mass media ati ajuns niste ***. Complet compromisi toti. ***. Niste distrusi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana  •  10 mai 2020, 9:39

Ce-i cu voi ? 5 Dolari o masca ? Poate 20 Centi sa fi ajuns la firma din China. Restul de dolari s-au evaporat. Roma-nii astia, curatatorii astia de bude trebuie terminati. Ori nu poti sa-i atingi decit daca afli cit a ajuns la firma chineza. Asa au ajuns toti roma-nii, bisnitari, stiu doar sa cumpere ieftin si sa vinda scump. Au ajuns toate secaturile „oameni de afaceri“. Deosebirea fata de verii Becali e ca roman-nii astia sint ajutati de Stat, de Politic. Si protejati. Ca om normal nici nu poti patrunde intr-un lant de magazine. Exista mici producatori care s-au unit si ar putea asigura cantitatea si calitatea continua a marfurilor dar dau de cei care cumpara de afara si vind cu profit ! Nici nu-ti mai vine sa te chinui cu Joiane si sa ari pentru cartofi. Unii muncesc ori ar muncii, ar produce dar n-au unde sa vinda, nu pot patrunde in aceasta mafie a bisnitarilor deveniti oameni de afaceri. Bancile ii ajuta, dau si azi bani unor penali, unora care au datorii neplatite. 10 ani s-a umblat doar cu valiza, inca 10 bancile n-au avut nici un control al clientilor. Unii privilegiati. Tu luai, daca luai, bani cu o dobinda nominala de trei ori mai mare decit in EU, plus alte costuri care urcau cu inca 2% dobinda efectiva. Alti ani buni cu 2% mincati de Isarescu pe orice tranzactie in contul tau cind in EU este maximum 25 Centi. Mai fa afaceri daca poti ! Afaceri mari ale „Statului“ se fac toate printr-o banca sigura. Compara dobinzile daca poti si vezi cum dispar zeci de milioane – si gata, Exit Bank, cumnatii si prietenii premierilor la brutarie. Plus ca daca superi pe cineva concurent te poti trezi oricind cu milita la usa. Controale tata, ca nu faci tu aici ce vrei ! Imi inchipui ca daca tu ai fi facut masti si ar fi aflat Arafat, a doua zi era militia la tine: cine sint indiencele astea, au contract in regula, ai firma in regula, de unde ai bani, de unde ai masinile de cusut, cum au trecut prin vama, de ce lucreaza si bunica care are pensie de la Stat, de la Patria noastra scumpa, Republica socialiata Roma-nia … are calificare sa umble cu acul, ai trusa medicala, ai acces de incendiu, a cui e bautura din frigider … Apoi vin militienii care stiu sa citeasca acte si-ti blocheaza contul pina termina ei de citit. Iar aia care au pus potera pe tine dau o fuga pina la Viena cu pitipoance, lasa mizerie in pat si merg la Opera sa se fotografieze in Loje. La intoarcere le da Ilici ori Base, aceeasi mizerie, o decoratie. Asta e Roma-nia ta. --- Draga Tolo, de ce dai tu mereu in investigatiile tale este o Mafie de care nu se atinge nimeni. Doar recunosti ca ai mai scris, au mai scris si altii. Pai o faceti gresit, o faceti degeaba. Pare legal. O spun si niste prosti p-aici. Ce-ar fi insa sa aflati ca la fiecare astfel de tranzactie dispar cite 2 milione Dolari, ca la fotbal dupa metoda brevetata de generalul Otelea ? Atunci ajung la brutarie 10-20 de *** dupa care nu plinge societatea. Din contra, ii faceti un bine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigi  •  10 mai 2020, 12:09

***? romanii isi merita soarta ...daca nu sunt in stare sa schimbe ceva..care sunt ce mai mari romani din istorie? niste nemti, britanici, francezi...unde sunt romanii patrihoti? in parlament...bravos natiune, halal sa-ti fie!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan65  •  10 mai 2020, 13:24

de remarcat doua lucruri: 1)pretul per bucata este de sub 50 de bani(cu TVA cu tot) si 2)incercarea penibila de a-l alatura pe doctorul Streinu-Cercel unei presupuse activitati infractionale ,pe principiul: Calomniez, calomniez, il en restera toujours quelque chose.

Comentează