Marea afacere care riscă să distrugă România în ”teroarea sanitară”

COVID-19 a născut o nouă specie de conducător, rezultată din încrucișarea politicienilor cu mogulii sănătății. Acești lideri ne golesc bugetul cumpărând RMN-uri de la prieteni, așa cum cumpărau beculețe de Crăciun

sâmbătă, 16 mai 2020, 5:00

de Cătălin Tolontan

Cei șase oameni care spală mașinile la Ambulanța București și riscă infectarea cu COVID-19, noroc cu costumele venite în ultima vreme, câștigă 2.100 de lei pe lună.

În același timp, primarul Dan Tudorache a cumpărat primele 300 de holtere EKG care, împreună cu telefoanele și cu o misterioasă ”amenajare”, au costat 8.750.000 de lei. Banii au fost plătiți firmei unui fost consilier PSD, coleg de partid cu primarul.

E doar începutul.

Folosind pandemia COVID-19, Primăria Sectorului 1 va mai cumpăra încă 2.700 de holtere EKG, o investiție pe care un cardiolog cu experiență de două decenii a clasat-o simplu: ”Greu de crezut că există 3.000 de holtere în toate spitalele publice din România!”.

Ieri plăteau concerte, astăzi cumpără Computere Tomograf

E doar începutul.

Dacă până acum primarii se întreceau în petreceri propagandistice, derulate în piețe și parcuri, acum ei se duelează în RMN-uri și CT-uri. Gabriela Firea a luat vreo trei aparate, Tudorache a cumpărat și el două, dintr-un set de patru, ”ca să fie”.

Numai că, intrați pe teritoriul achizițiilor medicale, descoperi cum costurile sunt de 100 de ori mai mari decât luminile de Crăciun. Iar efectul asupra sănătății publice se anunță infim, pentru că industria pharma produce echipamente scumpe, nu mai e vorba de beculețe.

Cultul voodoo al achizițiilor medicale

Aparatele medicale sofisticate și care integrează cunoaștere științifică pot fi utilizate doar de către specialiști bine școliți și în interiorul unor proceduri și sisteme organizate, nu în clinici paramedicale conduse de foști primari de comună.

Dacă societatea, oamenii decenți din politică și magistrații nu pun stop acestor cheltuieli și șpăgi, operațiunea ce a început să se deruleze va distruge România pe termen lung

Resursele noastre comune sunt la discreția unor lideri iraționali.

Sub pretextul COVID-19 asistăm la achiziții voodoo, care n-au legătură nici cu binele public, nici cu politicile de sănătate, nici cu eficiența, ci doar cu niște intenții, probabil că și necinste, însă, înainte de orice, guvernate de incompetență.

Te poți opune ”dotării spitalelor?”

Populismul rezultat din pandemia COVID-19 este greu de combătut tocmai pentru că sună bine.

Te poți opune ”dotării spitalelor” și ”protejării vieții oamenilor”? Acestea sunt sloganuri derulate prin influenceri caritabili precum Andreea Marin și propagate zi de zi prin televiziuni puternice, de la Antena 3 la Digi 24, recompensate cu publicitate. Te poți opune? Da.

Pentru că, dacă nu ne opunem, înainte de a muri de COVID-19 vom muri pentru că banii comuni sunt în mâna unui tip nou de monstru public.

Nu e nici o exagerare. ”Teroarea sanitară”, cum a numit-o filozoful italian Giorgio Agamben, într-un formidabil editorial remarcat de Alexandru Petria, riscă să pună societatea în genunchi.

Părem gata să renunțăm la idealul individului care se opune abuzului statului, de vreme ce conformarea și ”adeziunea la instituţiile de guvernare” devin condiții ale calificării drept bun cetățean.

”Se produce un soi de civism superlativ în care obligaţiile impuse sunt prezentate drept probe de altruism şi cetăţeanul nu mai are un drept la sănătate (health safety), ci devine juridic obligat la sănătate (biosecurity)”Giorgiu Agamben

Din politicieni încrucișați cu specialiștii sănătății s-a născut mitul Salvatorului

Într-o lungă decădere a democrației, i-am înlocuit întâi pe politicieni cu ”executivi”, cu oameni ”harnici și pricepuți”, așa cum se prezintă candidații la posturile din administrația locală sau centrală.

Iar acum, ”teroarea sanitară” produce nivelul următor de creaturi intangibile.

Pandemia a făcut ca politicienii ”executivi” să se altoiască cu mogulii sănătății și ce a rezultat a fost o nouă mitologie: cea a Salvatorilor.

Politicienii au lângă ei ”specialiști incontestabili”, așa cum Firea l-a luat partener pe Streinu-Cercel, iar Orban, pe Raed Arafat.

Dacă pe politicieni îi poți controla zi de zi, prin pârghiile democratice, prin critici și prin forța opiniei publice și a societății civile, și-i poți schimba prin alegeri, pe ”executivi” abia îi vezi la față, iar pe Salvatori nu poți decât să-i aplauzi

Când îl critici pe Arafat ți se spune că vrei să zdruncini statul

În doar două luni, ne-am trezit în situația de a fi numiți nebuni periculoși dacă avem altă opinie decât Salvatorii.

Orice critică la adresa Lor sau expunerea unor abuzuri care în tradiția democratică ar conduce la excluderea făptașilor din viața publică, nu-i mișcă pe conducători. Ei spun, precum face Raed Arafat ori de câte ori apar dezvăluiri despre el, că vrei să distrugi sănătatea publică prin afectarea disciplinei sociale.

Ideologia care îi leagă pe acești oameni e milităria, ”ordinul se execută nu se discută”. Odată cu pandemia COVID-19, ei conduc orașe întregi și popoare transformate într-un cazarmament uman, sudat nu prin loialitate, ci prin angoasa dispariției fizice

Salvatorii pot să facă orice trăsnaie, chiar dacă valorează miliarde în bani și decenii în suferința milioanelor de români.

E doar începutul. Ce cumpără primăriile e nimic față de ce va cumpăra Guvernul.

Propaganda ”sănătății” va continua, sutele și sutele de milioane de euro se vor încolona și vor merge nu ca să umple o nevoie confirmată și indiscutabilă de serviciu medical, ci egourile și obligațiile Salvatorilor.

Sistemul sanitar din România este subfinanțat, însă finanțarea nu se poate face la discreția câtorva oameni. Așa cum, citându-l pe același Giorgiu Agamben, societatea nu se poate conduce printr-un task-force.

Dacă vom ridica vocea, ni se va flutura valul doi al COVID-19, valul trei sau, de ce nu, posibilitatea unui nou germene pentru care trebuie să fim mereu pregătiți cu 3.000 de holtere, aruncate într-un depozit.

COVID-19 e un virus real, iar pericolul său nu e cu nimic inventat.

Dar oamenii care spală ambulanțele cu furtunul nu trebuie salvați, ci încurajați să se autoguverneze. Iar faptul că această idee a ajuns să sune ridicol spune ceva despre pericolul în care ne aflăm.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Ilie  •  16 mai 2020, 21:53

Ai dreptate cu combinația dintre politician și specialist medical. Este un personaj foarte rău. ***? ***. Nu ai credibilitate!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stelian  •  17 mai 2020, 1:38

Îmi doresc niste hoteluri de spital fără tot felul de bacterii intraspitalicesti și dotate la celea mai înalte standarde. Îmi doresc niste manageri de spital rationali care să facă achizițiile necesare în favoarea cetățeanului. Și da... decât să se bage bani in beculete spectacole biserici și stadioane cu preturi superumflate gen arena națională care a costat peste 250 milioane euro. ... Mai bine sa se bage in sanatate. Apropo de stadioane...Steaua cu capacitate peste jumătate din stadionul national a costat aproximativ 70 milioane euro.

Andrei F  •  17 mai 2020, 8:33

Reiau...Ieri am scris de un domn care conducea o firma de pompe funebre ajuns desigur șef de spital...un alt domn cu un singur anișor de la terminarea studiilor desigur a ajuns șef de spital...în parohia celui mai mare baron PSD în plină pandemie un sef de spital este schimbat cu o ruda politica desigur,a oamenilor buni...fostul candidat la șefia ministerului sănătății în 2016 despre care Ciolos motiva că ar fi avut probleme cu pregătirea profesională iată că acum pe tăcute este egalul in minister al râului de Arafat!!!! Desigur...aproape în fiecare zi un spital din București lauda pe Firea pentru că a dotat spitalul!!!Este public, la televizor,se vede!!!Sigur că oamenii care o sfătuiesc pe Firea și oamenii de unde ia lumina Tolontan sunt specii diferite!!! Într-un articol trecut Tolontan ne spunea că știe el de la oameni din medicina ca CT- ul lui Firea nu este bun in depistarea noului virus!!! Iată că astăzi CT- îl este doar prea scump- vorbele lui Tolontan de acum!!! Desigur că Firea și Cercel a vrut să facă de luni întregi o testare in masă la nivelul Bucureștiului pentru a afla cât de întinsă este molima și așa au devenit bătăița de joc a lui Orban,Costache care au blocat acțiunea Primariei...Tot inutilă și scumpă ni se spunea...!!!Iată că acum însuși ministrul sănătății vorbește de o testare in masă pentru a afla nivelul de infectare a țărișoarei...!!!Fapt divers... Într-un județ al țării,în Oltenia unde testele se trimiteau la Craiova sau București s- a aflat cu stupoare că se cumpărase aparatura de testare cu ani în urmă!!!A fost,,uitat,, și desigur,s- a aflat după ce Spitalul Județean mai primise încă un aparat!!!Deși aparatul exista de doi ani specialiștii ca să-l folosească nu au fost găsiți peste noapte!!! Urmarea este că laboratorul a fost închis pentru că a dat analize greșite...Pe la Arad s- a descoperit rețeta de succes in lupta cu noul virus!!! Pacienții nu au văzut doctorul cu săptămânile și erau imunizați fiind închiși în saloane cu pacienți care au murit...Ere,,,dar Suceava ce exemplu de spital european...?!?!?! Cum din păcate nu este vorba de Firea sau PSD...nu Tolontane că nu te interesează?!?!?Și Cercel,Arafat...oameni cu zeci de ani de medicina în spate cum să fie pe placul lui Tolontan care este apropiat de cei care numesc acum oameni cu o experiență minimală? Și nu pot să mă abțin...prietenul Voiculescu și-a a cerut scuze de la medicul de care scrisese că a căzut răpusă de virus...???

Cosmin  •  17 mai 2020, 12:29

pacat ca Tolontan si echipa libertatea condusa de Oana Costea, scrie despre subiectele *** de *** lor politici, fara sa abordeze si subiecte despre *** si munca fortata din marile hipermarketuri cu sprijinul sefilor locali itm si dsv. ***. manifestari ipocrite de presa *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmin  •  17 mai 2020, 12:44

Traiasca cenzura! traiasca ipocrizia!

Toader  •  17 mai 2020, 12:59

Dacă nu era lozinca, ştiu pleonasm, mincinoasă "COVID-19 e un virus real, iar pericolul său nu e cu nimic inventat" era chiar bun. Data viitoare ținteşte marii rechini, posibil din afara țării, ce vor înghitii, cum a fost în orice criză, economica sau război, pe coji de semințe avuția noastră. Sărăcirea omului de rînd este rostul oricărei crize. Restul - pandemie, 5G, vaccin, cip samd - sînt doar pt abaterea atenției.

Ilie  •  17 mai 2020, 15:10

Cum se numește combinația dintre un ziarist cu mulți cititori și o firmă care vrea să *** România pentru aur ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  17 mai 2020, 18:33

Corect ! Nu poti sa spui ca acesti Salvatori nu sunt informati sau nu dau dovada de inteligenta . Probabil nu le pasa , pentru ca stiu ca actiunile lor nu au nici un fel de consecinte ...

Gloata_Satula_De_Arafat  •  17 mai 2020, 19:43

Domnule Tolontan, cereti, va rog, de la IGSU sa faca public raportul privind stadiul realizarii obiectivelor prevazute in HG 951/2016 privind strategia de consolidare si dezvoltare a IGSU pentru 2017-2019, conform planului de actiuni de realizare a obiectivelor prevazut in OMAI 70/2017. Pariu pe salariul lui Arafat ca nu doresc nici in ruptul capului sa il faca public! Acolo se vede cate realizari a facut marele Arafat...pardon, adica multe nerealizari

Dorin  •  17 mai 2020, 20:01

De ce la ISUBIF nu li se dau angajatilor masti?S-au facut achizitii. De ce nu are toata lumea masca?Schiopule, le tinem in stoc,nu?Pe principiul lasa sa fie acolo. Sunt niste unii in diferite functii de conducere pe care, pur si simplu, nu ii duce capul. Sunt cu mentalitatea undeva la nivelul anilor '90.

Dan  •  17 mai 2020, 20:29

Ba, voi, desteptii de la DSU, dupa ce nu o sa mai fie Arafat, nimeni nu va mai dori sa va primeasca inapoi si sa lucreze cu voi. Facem pariu?

vasco  •  18 mai 2020, 8:42

Pe langa "combinatia politicieni cu mogulii din sanatate" iti mai propun cateva ,spre analiza : combinatii ale politicienilor ,indiferent de partid si timp, cu baietii destepti din agricultura,din mafia taierilor ilegale de paduri,din retrocedari "litigioase", din "justitie" di transporturi...practic din toate segmentele societatii romanesti. Scapa cine poate!

Obiectiv  •  18 mai 2020, 11:51

In randul "Salvatorilor" nu intra si guvernanti (ministrii Sanatatii, MAI si Educatiei, pentru ca Orban este prea putin reactiv), politicieni (insusi Presedintele), europarlamentari (rares bogdan este un demagog notoriu si are un trecut intunecat, de care le-ar fi rusine altora) si ziaristi (prin atitudinea obedienta fata de autoritatile de toate felurile)? O.

Darius  •  18 mai 2020, 16:12

O noua zi la ISUBIF fara masti. Arafatule, de asta ce zici? Nimic, nu? E bun Schiopu. E fabulos

Comentează