Răspunsul diasporei la insulta că infectează țara sau că sunt „prostituate”: în liniște, românii din Anglia au înălțat o casă pentru o familie din Dâmbovița care locuia într-un siloz de CAP

Femeile, bărbații și copiii care stau câte 6-10 ore la cozile de la Nădlac sunt mustrați că se înghesuie, că obosesc, că vociferează. Practic, ei sunt certați pentru că au luat în serios anunțul conducătorilor că pot reveni în țara lor. E doar cel mai recent episod al umilinței. De când a început pandemia COVID-19, guvernanții îi acuză pe cei guvernați că sunt prost conduși. Politicieni precum Ludovic Orban și Rareș Bogdan, care ar avea mari probleme să-și explice modul de viață prin veniturile legal impozitate, îi suspectează pe cei din diaspora că nu muncesc cinstit.

luni, 18 mai 2020, 11:39

Femeile, bărbații și copiii care stau câte 6-10 ore la cozile de la Nădlac sunt mustrați că se înghesuie, că obosesc, că vociferează. Practic, ei sunt certați pentru că au luat în serios anunțul conducătorilor că pot reveni în țara lor. E doar cel mai recent episod al umilinței. De când a început pandemia COVID-19, guvernanții îi acuză pe cei guvernați că sunt prost conduși. Politicieni precum Ludovic Orban și Rareș Bogdan, care ar avea mari probleme să-și explice modul de viață prin veniturile legal impozitate, îi suspectează pe cei din diaspora că nu muncesc cinstit.

În vremea în care au fost jigniți.

La început, prim-ministrul Ludovic Orban spunea că merită aduși în țară doar cei care trec “o selecție riguroasă”.

Se vor întoarce acei cetăţeni români care într-adevăr au contracte, care sunt serioşi şi care, într-adevăr, merită întreaga noastră susţinere în vederea revenirii în ţară.Ludovic Orban, 1 aprilie, Ședința de Guvern

Ministrul de interne Marcel Vela a adăugat că “important pentru noi este să verificăm și gradul de infracționalitate. Și atunci, pe listă, putem să verificăm tot ce intră în România”.

Iar europarlamentarul Rareș Bogdan a spus că “70.000 dintre românii întorşi în ţară nu se ştie cu ce s-au ocupat afară” și că “între 8.000 şi 10.000 sunt prostituate”.

Venind de la Ludovic Orban și de la Rareș Bogdan, judecata legată de seriozitate și de contracte e antologică.

Ludovic Orban și Rareș Bogdan sunt doi dintre politicienii care ar avea mai probleme la orice îndemn de a-și proba stilul de viață prin contracte și impozite. Orice interviu și discurs al lor ar putea fi precedat de întrebarea legitimă: “Din ce ați trăit, care sunt banii legal declarați și taxați, în urma căror contracte de muncă?”.

Și tocmai ei, campionii veniturilor neexplicite, țin lecții de rigoare fiscală românilor din diaspora.

7 ani într-un siloz de CAP

În tăcere, compatrioții din străinătate au răspuns.

Zilele trecute, o familie cu cinci copii, din satul Gheboaia, Dâmbovița, s-a mutat într-o casă nouă. Vreme de 7 ani, până când jurnalista Maria Andrieș le-a descoperit povestea, cei din familia Mocanu au locuit într-un fost siloz de CAP.

Nici primăria, din direcția de protecție a copilului, nici comunitatea nu i-a ajutat.

Marius și prietenii

Pe parcursul a trei luni, viața lor s-a schimbat. Pentru că niște oameni s-au implicat, exact în vremea în care au fost jigniți.

În trei luni de pandemie COVID-19, trei luni de îndemn la ură la adresa românilor din străinătate, o asociație fondată chiar de către unul dintre ei a citit articolul, a strâns banii, din donații, și a ridicat casa.

De la Londra, Liverpool și Birmingham, dar și din peluza galeriei steliste, românii au pus mână de la mână și au adunat bani de casă. De organizare s-a ocupat asociația fondată de Marius Simionică, un român care a muncit în Marea Britanie și a ajuns unul dintre ambasadorii neoficiali ai gesturilor discrete de caritate făcut de către românii din UK. În vremea în care au fost jigniți.

Degetele lor s-au făcut mână

Pe de o parte, politicieni i-au arătat cu degetul. Iar oameni furioși, inspirați de către politicieni, au preluat gestul. S-a născut o catalizare a urii împotriva românilor din diaspora sau a celor vulnerabili din țară, după cum observa Georgiana Iorgulescu, de la Centrul pentru Resurse Juridice.

Dar românii din disapora și-au văzut de treabă.

Au muncit, au plătit taxele în UK, sigur, nu la fel de riguros precum au făcut-o Orban și Bogdan cu banii încasați de ei doi în România, însă mamelor, și taților din străinătate le-a rămas ceva cât să doneze și pentru casa copiilor din hambar.

În vremea în care degetele altora îi incriminau, degetele lor s-au făcut mână.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Stelian  •  18 mai 2020, 12:05

sunt foarte multi romani care nu isi pot justifica averile: doctori, politisti, procurori, vamesi, judecatori, camatari, rromi si lista e lunga. sunt foarte multi oameni dispusi sa ajute dar nu au un catalizator iar increderea in aproape oricine cere ajutor pentru ajutor e foarte scazuta si asta nu din vina lor ci doar a profitorilor care ii exploateaza in interes personal....si presa e plina cu relatari despre astfel de oameni...vezi andreea marin

alin  •  18 mai 2020, 12:09

ok, ii scadem pe cei 7, dintr-un milion. Adevarul asta e, e dureros, aproape un mion de ***, hoti, *** traiesc, fura in vest, facandu-ne noua, tuturor romanilor, o imagine oribilă. Iar odata la 4 ani, dau navala la coada de la vot (apropo, prin corespondenta nu sunt interesati deloc de civism) si ne dau lectii ded democratie si civilizatie, prostilor care muncim si trăim in Romania. Boala asta a fost adusa la noi de indiferenta si intersul *** de politicieni care, pentruh a nu-si supara votantii, iubitii din diaspora, nu au inchis granitele la timp, nu au introdus obligativitatea carantinei, la jumatatea lui martie. Dragă tolo, jumatate din diaspora este *** Romaniei, nu poti schimba asta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stelian  •  18 mai 2020, 12:10

sunt foarte multi oameni care nu isi pot justifica veniturile: doctori, politisti, procurori, judecatori, cadre militare, camatari, rromi si lista e lunga. sunt foarte multi cei ce vor sa ajute dar nu au un catalizator care sa ofere incredere....pentru ca in general cei ce au solicitat ajutor pentru ajutor au fost exploatatori de sentimente cu beneficii mari. si presa a facut destule relatari despre astfel de oameni...vezi andreea marin.

Cezar  •  18 mai 2020, 12:16

Tolontane, de la o vreme ai luat-o razna. Pacat! Pareai om serios. Deontologia ta de jurnalist te obiga sa fii echidistant, nu sa iei partea unora in detrimentul altora asa cum faci in acest articol. Sigur ca nu e in regula ca cei din tara sa-i dusmaneasca pe cei din diaspora. Dar , macar in parte, au dreptate. la urma urmei virusul nu a aparut in Romania, a fost adus de cei care au venit din zonele rosii. Da, cei din dispora platesc taxe si impozite acolo unde muncesc dar atunci de ce au venit sa se trateze pe banii contribuabililor din tara? Plus ca multi din cei care s-au intors acum in tara traiau acolo din tot felul de smecherii, nu din munca cinstita By the way, am un frate care munceste in Anglia cu contract. Nu s-a intors in Romania, sta acolo, acasa, cu 80% din salariu. Deci se poate...

mg  •  18 mai 2020, 12:22

..de acord că Rareș Bogdan are grave derapaje. PNL încă mai crede că micul arțăgos a fost locomotiva care le-a crescut scorul electoral la ultimele alegeri. Pentru mine și cei cu care discut însă, el e principalul motiv pentru care n-am votat PNL-ul. Era și Orban pe listă, dar a mai dres-o de când a preluat guvernarea. Cât despre înjuratul diasporei.. păi ăsta e apanajul PSD și prietenii. Nu te-ai sesizat la înjurăturile trompetelor PSD, Ciutacu, Badea sau Daniel Nanu, deși limbajul lor a fost extrem de vulgar la adresa celor care voiau să se-ntoarcă-n țară la începutul pandemiei. De ce ?

Cezar  •  18 mai 2020, 12:27

Cat despre cazul cu familia din Gheboaia, nu te deosebesti cu nimic de cei pe care-i critici ca dusmanesc diaspora. Felul in care prezinti cazul induce ideea diaspora face fapte bune in timp ce romanii din tara ,nu. Sunt foarte multe cazuri de fundatii, asociatii,... din tara care ajuta familii cu multi copii. Si daca tot te dai deontolog doneaza banii castigati cu acest articol familiei din Gheboaia.

Lucian  •  18 mai 2020, 12:31

Sunt destui romani in strainatate care muncesc si fac un ban cinstit, doar ca aceia, in general, au un loc de munca cat de cat stabil si nu vin in tara decat in vizita. Acestia sunt cei care sustin cu adevarat Romania si pe romani. Insa acum s-au intors in tara foarte multi din cealalta categorie (vorba lui Rares Bogdan "care nu se stie cu ce s-au ocupat) impinsi de imposibilitatea de a mai face un ban (cum, numai ei stiu), de imposibilitatea de a a avea unde sa stea. Iar acestia nu sunt dintre cei cu frica lui Dumnezeu ca sa zic asa, multora nepasandu-le de amenzi, de reguli, fiindu-le egal daca fac puscarie sau nu.

Catalin  •  18 mai 2020, 12:38

Sunt scârbit... Sunt scârbit de faptul că la îmbarcarea pe un zbor ne îmbulzim claie peste grămadă la poarta de parcă ne.ar ocupa cineva locul sau ar decola avionul fara noi... Sunt scârbit de faptul că atunci când un avion plin cu romani pune roțile pe o pista de aterizare din Londra,Madrid sau aiurea 90%din pasageri sar in picioare,ignorând mesajele însoțitorilor de bord... Sunt scârbit de scarba cu care se uită oamenii de alte naționalități la gloata de români ce debarca și se calca in picioare către control documente... Sunt scârbit de faptul că ni se spune că nu contribuim la bugetul de stat și ca atare nu prea avem drepturi în România noastră natală:dar miliardele și miliardele de euro sau lire trimise acasa,castigate in mod mai mult sau mai puțin cinstit,cum se cheamă???-diaspora este cel mai mare investitor în economia națională,după calculele mele... Sunt scârbit de faptul că,mieros,ni se cere votul și ni se promit lucruri desarte iar acum ne cataloghează in "pești","***","lucrători cinstiți"ț*** împuțiți",etc... Sunt scârbit că ni se cere de către actualii guvernanți să nu venim acasă,sa stam care pe unde e și să nu ținem cont că România e tara noastra natală și că avem tot dreptul să facem asta și chiar ar trebui să fim sprijiniți în acest sens... Sunt scârbit că suntem mult mai rasiști,prosti,indolenți,inculți,intoleranți,meschini,mediocri,etc decât multe alte nații de pe pământ... Sunt scârbit că tot ceea ce odată a fost"principiu" acum e "defect",că tot ceea ce odată era "imoral" acum e "calitate"... Un șofer în UK

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius  •  18 mai 2020, 12:44

Domnule tolontan, Amestecati mere cu pere si va rezulta morcovi. Si apoi va intrebati de ce nu are ursul coada. Ce are a face casa construita pentru aceasta familie cu dezastrul care s-a petrecut in NAdlac, acolo unde vajnicii nostrii conationali si-au dat arama pe fata, pe spate si pe la gura! Greseala este in primul rand a guvernului care in marinimia-i a relaxat conditiile de intrare in tara. O s-o simta pe pielea lui (aka a ministerului sanatatii) peste saptamani. In aceeasi masura este si vina conationalilor nostriii care au numai drepturi, dar nu si obligatii. Sunt curios daca aveau curajul sa se ia in gura cu carabinierii sau vamesii ungari???? Ca maturau aia cu ei pe jos! Asa ca mai usor cu pianul pe scari ca vorbim de doau lucruri cu totul si cu totul diferite! Sanatate! PS. Sa nu uitam si de "internationalul roman", ilustrul necunoscut Razvan Marin care se vaita ca a stat prea mult in vama. Nu prea mai suporta inghesuiala....

vasco  •  18 mai 2020, 12:52

@mg, la care alegeri era orban pe liste si nu ai votat PNL ? La europarlamentare nu stiu sa fi fost orban pe liste,iar guvernarea de acum o are peneleul fara sa fi fost votat de cineva...Cat despre faptul ca unii pesedisti si "trompetele "lor injura diaspora s-ar putea sa fie un fel de " ba pe-a ma-ti ",replica la respectul pe care,unii din diaspora li l-au aratat cand erau la guvernare ,aceeasi din diaspora care ii vor injura si pe orban si Iohannis, ca ,deh,asta le e educatia...Daca ii injura unii sau altii ,pe "diaspora",e una,dar cand ii injura si jignesc "autoritatile " statului...se pune, e oficial :)))) Si actiunile diasporei si ale autoritatilor,precum si " comentariile " postacilor,arata gradul de cultura si civilizatie.

Maxentiu  •  18 mai 2020, 13:22

Mostră clasică de manipulare: argumente emoționale, jumătăți de adevăr, răstălmăciri tendențioase și generalizări. Puteți fi mai explicit în legătură cu dl. Orban, „campion al veniturilor neexplicite”? Dacă asupra lui planează suspiciuni atît de grave, ce caută în funcția de prim-ministru? Unde e oprobriul public? Unde sînt scrisorile alea semnate de floarea cea vestită a societății civile? Unde e miorlăitul în cor la ambasadele „țărilor civilizate”? Nu văd nimic din toate astea pe pagina dvs., în schimb văd o aluzie bizară ca șeful guvernului să o lase mai moale cu verificarea celor care intră în țară în plină pandemie, pentru că el și alți colegi de partid n-ar putea să-și justifice toate veniturile. Nu știam că aplicarea legilor ar fi condiționată de persoana legiuitorului. După criteriul ăsta, vreo două treimi dintre parlamentari ar trebui să se recuze de la votarea legilor pe sănătate pentru că-s supraponderali, ministrul mediului ar trebui să semneze ordine doar după ce ar începe să meargă cu bicicleta, iar notarea elevilor ar trebui suspendată în clipa în care ministra învățămîntului ar comite vreun dezacord. Am senzația că, de cînd conduce un tabloid, Tolontan a început să ne ia pe toți de proști.

un om  •  18 mai 2020, 13:23

Sa stai 14 ore-n ploaie ca sa votezi un sas in sase case si apoi sa te superi ca stai 8 ore-n vama ca asa vrea guwernerul sasului mi se pare o prostie.... Ai ce ai votat... Ghinion..... Ia se vedem - stergi comentariul?

Andrei F  •  18 mai 2020, 13:50

Hai cenzuta!!!Trariasca ziarismul indpendent si inezistent!!!De unde cereti ma OK-ul?

mg  •  18 mai 2020, 13:51

Povestea lui Statu-Palmă-Barbă-Cot la vreme de pandemie.. Pe scurt ar fi vorba de ce ne-a dat(și încă ne mai dă statul..), ca să nu ne dea Covid-ul un cot în barbă.. Restul sunt povești de campanie electorală, pentru că vor veni ele și alegerile alea pe care le tot amână PSD-ul..

Gelu  •  18 mai 2020, 14:24

Domnule Tolontan va rog sa priviti cite case a facut acest om ...din Romania...si dupa aceea sa comparati ... https://casashare.ro/

motrescu mihai  •  18 mai 2020, 15:06

Domnu' Tolontan,specificati,va rog,pe cine-a jignit Orban,Rares Bogdan si Johannis,ca n-am inteles: pe toti romanii care muncesc in strainatate,pe romanii care muncesc in strainatate,pe romanii care muncesc,ori pe ceilalti(ceilalti fiind ...cei cu mana intinsa,cei care baga mana,cei care dau cu mana ori cu pumnul).Nu pot crede ca cei trei mai sus pomeniti au insultat romanii cumsecade,cei care fac case-indiferent cui-cei ce platesc taxe si impozite,cei care isi vad de treaba.De restul,ce sa zic,e...restul.Eu n-am simtit pic de insulta,dar d-voastra trebuie sa scrieti articole din orice nimic,nu? Astept deci,logic,sa aprobati judecarea si eventual condamnarea celor mai sus pomenitii Bogdan,Klaus si Ludovic pe motiv de jignire a neamului romanesc in intregime.

Obiectiv  •  18 mai 2020, 15:41

Despre europarlamentarul rares bogdan ("locomotiva" PNL-ului, in opinia unora) se pot spune mult mai multe decat ce a scris dl. Tolontan in acest editorial; niste ziaristi de investigatie precum cei la Libertatea si chiar GSP ar descoperi foarte multe lucruri care i se pot imputa fostului ziarist! Caracterul indoielnic i-a iesit la ... suprafata implicit prin modul in care s-a exprimat pe Facebook la adresa psd-istilor, dupa ce Citu i-a taxat (fara deplina acoperire si nu la obiect) pe initiatorii motiunii simple din Parlament! A reluat un mod vulgar de adresare, identic cu "celebra" vocabula folosita nu numai de contestatarii obisnuiti, ci chiar si de catre politicieni (cu Presedintele in frunte) in urma cu putin timp! In alta ordine de idei, printre "Savatorii" despre care se scria in precedentul editorial se numara si guvernanti, intre care ministrii Sanatatii, Educatiei, MAI si Sportului (acesta din urma folosind 2 de "i" in mod eronat, ca oricare tanar certat cu gramatica, sau ca orice politician cu scoala putina sau absolvent la una dintre "fabricile de diplome" din invatamantul privat!). O.

Andrei F  •  18 mai 2020, 16:05

Articol exagerat...Daca diaspora este romaneasca este de inteles ca este formata din tot felul de oameni,de toate profesiile,naravurile ...Adevarata problema este ca de 4 zile nu se gaseste solutie pentru rezolvarea problemelor de la granite side si mai mult timp a muncitorilor romani din strainatate aflati in dificultate...Ce a fost in Herastrau fata de ce se intampla la granite nu are comparatie...Apoi mai jignitor gasesc eu ca sunt romani care dorm pe strazi ,in gari prin Germania...Pare ca Romania nu are reprezentanti in acest stat...Hurezanu ce repede percuta la problemele politice dar probabil ca pentru el este injositor sa rezolve problemele unor romani ajunsi in strada in Germania...Ce frumos este sa vorbim de Uniunea Europeana,de drepturile omului cand muncitori romani sunt batjocora Europei bogate!!!Sa ne amintim cand tiristilor romani li se impunea legile muncii din tarile unde ajungeau...Iata ca acum sunt romani care nu pot folosi in ajutorul lor nici legile straine nici legile romanesti...Ne miram cand Slovenia organiza transportul muncitorilor din Romania dar statul european Romania asista cum romanii cu bagaje merg pe jos si zeci de kilometrii pentru a trece granita...Probabil ca de aceea nici Europa nu ne respecta daca noi nu ne respectam.----------Si ce s-a intamplat ca dupa 6 luni ziaristul Tolontan sa vorbeasca de problemele din declaratiile de avere ale unor fruntasi PNL?Probabil ca presarii cei buni sunt atinsi de un virus al lor ca uite si CTP spune ca se abtine sa vorbeasca despre batjocora de pe granita de Vest care ar putea duce la caderea Guvernului sau despre intrebarile socotite deranjante primite de la presa de acelasi Orban...!!!!Altfel desigur...ziaristi independenti!1

Gogu  •  18 mai 2020, 16:30

Un articol manipulant

tantan  •  18 mai 2020, 20:55

iar mimeaza tolontan impartialitatea. si scrie doar ca sa irite si sa faca trafic din injuraturi. tabloid. au ajuns banii de la guvern? sau i-ati refuzat?

Comentează