Afacerile la suprapreț au fost pregătite dinainte de starea de urgență. Firma prietenului lui Botezatu a făcut profit de 4 milioane de dolari dintr-un singur contract cu viziere

Viggo Fashion a cumpărat 1.750.000 de viziere din China cu 0,5 dolari bucata, iar ONAC a fost de acord să i le cumpere cu 3,12 dolari

miercuri, 20 mai 2020, 5:45

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Pe 10 martie, cu câteva zile înaintea stării de urgență, Oficiul Național de Achiziții Centralizate a lansat procedura pentru achiziția publică de echipamente de protecție, respectiv combinezon, vizieră, mască tip FFP2 și tip FFP3.

Pe 17 martie, a doua zi după decretul președintelui Iohannis, ONAC a semnat cu Viggo Fashion Internațional contractul pentru achiziția a 1.750.000 viziere de protecție, cu termen de livrare 45 de zile.

Prețul negociat a fost de 16 lei fără TVA (19,04 lei cu TVA).

Suma contractului semnat a fost de 28.000.000 lei, echivalentul a 6.363.000 dolari.

Nagy și Ionel au dat avansuri de 30%, mai mare decât costul real al produselor

ONAC a oferit câștigătorului licitației un avans de 30%, mai exact 10 milioane de lei, echivalentul a 2,25 de milioane de dolari.

Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate | Foto: Inquam Photos / George Calin

Motivul invocat: concurența de pe plan mondial pentru procurarea de echipamente de protecție medicală, un fenomen real. Mai mulți oameni din industrie au detaliat pentru Libertatea mecanismul. În cazul vizierelor de la Viggo, ele au fost cumpărate de ONAC, aflat în subordinea Ministerului de Finanțe, dar la fel a procedat și Unifarm, compania Ministerului Sănătății.

“În achizițiile COVID-19, problema, la noi, a fost supraevaluarea și folosirea de intermediari aleși prin intermediul lui Adrian Ionel, șeful Unifarm, și al Corneliei Nagy, de la ONAC”, explică un specialist în achiziții publice, pentru Libertatea.

Așa au protejat principalele două instituții ale statului care au cumpărat echipamente în această perioadă: Unifarm și ONAC. “Au dat avans către intermediari și, în cazul firmelor preferate, acest avans a acoperit întreaga marfă comandată, pentru ca ele să nu riște nimic”, spune un om din industria achizițiilor medicale, familiar cu afacerea făcută de prietenul lui Botezatu.

Dar achiziția din debutul stării de urgență nu a fost decât prima pusă la cale pe filiera Viggo – ONAC.

Adrian Ionel, șeful Unifarm | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A doua licitație a fost anulată, dar apoi atribuită aceleiași Viggo

Pe 2 aprilie, ONAC a lansat o nouă licitație pentru achiziționarea de viziere pe care a câștigat-o tot Viggo cu același preț: 16 lei fără TVA pe bucată.

Și cantitatea a fost identică: 1.750.000 de viziere, care trebuie livrate în 17 zile.

După ce Libertatea a publicat o investigație despre oferta Viggo, declarată câștigătoare de ONAC, în defavoarea ofertei de 6,95 de lei pe bucată a producătorul românesc Rodotex Iași, dar și a altor oferte mai avantajoase, Oficiul condus de Cornelia Nagy a anulat decizia inițială.

Dar, două zile mai târziu, pe 15 mai, ONAC menține oferta Viggo pe primul loc și semnează contractul cu firma deținută de Ionuț Marin, partenerul de afaceri al lui Cătălin Botezatu, imaginea brandului de costume bărbătești.

Care-s prețurile de fabrică și cât costă transportul

Încă de la prima comandă, cea din martie, Viggo a dat lovitura.

“La o comandă ce depășește un milion de bucăți, prețul variază între 0,21 și 0,7 dolari chiar și la modelele cu certificate CE și FDA ce pot fi astfel comercializate și în Europa și SUA. Dacă luăm în calcul un preț mediu de 0,5 cenți pe bucată, Viggo a fost nevoit să plătească pe cele 1.750.000 de viziere cel mult suma de 875.000 de dolari”, explică un om familiar cu tranzacția începută înainte de starea de urgență.

La prețul de achiziție s-a adăugat transportul.

Aducerea în România a unei astfel de comenzi din China se poate face în trei feluri, spune un om din industrie.

  1. Cu trenul, care ar costa 100.000 de dolari și ar dura 23 de zile.
  2. Cu vaporul este mai ieftin, 50.000 de dolari, dar durează 35-40 de zile.
  3. Cel mai rapid este cu avionul, dar un charter costă 280.000 de dolari, inclusiv încărcare și descărcare.

“Pentru cantitatea adusă de Viggo, respectiv 8.750 de baxuri 76x46x32 cm, transportul cu avionul ar presupune vreo 5 transporturi. Adică 1.400.000 de dolari în total”, a explicat pentru Libertatea un alt importator de produse medicale din China.

„Marfa comandată de Viggo a fost încărcată din Guandong. Știu că doar o parte din viziere au fost aduse cu avionul, fiind comandate doar 3 chartere. Restul mărfii ar fi venit cu trenul, deoarece au avut timp la dispoziție, 45 de zile fiind termenul de livrare” Om familiar cu afacerea

În cel mai costisitor scenariu pentru firmă, pe Viggo a costat-o aducerea primei comenzi de viziere pentru ONAC 850.000 de dolari marfa + 840.000 dolari transportul cu 3 chartere + 100.000 de dolari trenul, în total 1.790.000 de dolari.

Așa arată vizierele aduse din China de către Viggo

Practic, cu avansul de 2,2 milioane de dolari oferit de ONAC, Viggo a plătit atât marfa, cât și transportul și a mai și rămas cu un rest de 400.000 de dolari.

Diferența din contractul de 6,3 milioane de dolari, adică 4 milioane de dolari reprezintă profit.

Cum i-au blocat pe ceilalți competitori

Dar ca să se ajungă aici, ONAC trebuia să blocheze ceilalți competitori, mai ieftini, cu prețurile mult mai apropiate de real. “A folosit testul de impact, o chichiță pentru a-i elimina pe concurenții lui Viggo”, după cum a explicat pentru ziar un expert în achizițiile publice.

Rodotex Iași, care are o capacitate de producție de 200.000 de viziere pe zi și care a oferit 6,95 de lei pe bucată a fost eliminată de ONAC înainte de faza negocierilor pe motiv că nu avea testul de impact mediu, deși produsul a fost omologat de laboratorul MApN.

“Testul de impact mediu este o găselniță introdusă de ONAC în caietul de sarcini și sunt convins că nici vizierele chinezești aduse de Viggo nu întrunesc acest test și care este necesar vizierelor de protecție utilizate în domeniul construcțiilor sau a altor domenii industriale și în nici un caz în cel medical”, a declarat un alt competitor, care a ajuns în faza finală a negocierilor.

Testul de impact presupune ca ecranul vizierei ce este pusă pe capul unui manechin, să nu atingă fața atunci când o bilă de metal este aruncată spre ea de la o anumită distanță.

„Folia ecranului de la aceste viziere chinezești au o grosime între 0,3 și 0,5 milimetri, deci nu ar trece acest test”Reprezentatul firmei concurente

Așa s-a ajuns la afacerea din martie, ale cărei date vor fi repetate acum.

Statul a plătit un avans de 2 milioane, cu acesta Viggo a plătit marfa și transportul, iar restul venit de la ONAC, 4 milioane de dolari, i-au rămas în firmă.

Libertatea s-a întâlnit cu patronul Viggo, Ionuț Marin, i-a luat și un interviu pe care l-a publicat într-un articol anterior, dar, deși a promis că va discuta detaliile afecerilor sale cu achiziții medicale cu statul, Marin n-a mai răspuns la telefon.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

costin bozan  •  20 mai 2020, 19:15

E clar; vina psd-ului! sper ca n-aveti vreun...dubiu!!

anonim  •  20 mai 2020, 20:15

tot asa se va intampla si cand va aparea vaccinul (ala obligatoriu) importat de niste baieti destepti. vaccin despre care vom afla ca de fapt vom afla ca nu este asa de eficient ci ca de fapt virusul si-a pierdut din infectiozitate. am mai vazut filmul asta si la gripa aviara cu dezinfectantii din apa de la robinet

Daniel  •  20 mai 2020, 21:06

Genial commentul anterior - subscriu ! (hihihihi)

Daniel  •  20 mai 2020, 21:09

Scuze ca n-am zis nimic de articol : ma bucur ca Tolo mai face cate-o ancheta , dar exceptandu-l pe el si pe Paraschivescu , restul contentului e "Inka" style. Tolo , daca vrei audienta serioasa la ce scrii - modereaza *** care-ti scrie articole de click bait ... inteleg ca trebuie sa-i si platesti din prostimea care viziteaza respectivele , dar cu compromisurile astea - pacat ca n-ai ecou'

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  20 mai 2020, 21:14

aliexpress a inlocuit midnight express, asta e tot. o sa va bata gardianu' turc la talpi de-o sa va sune apa-n cap. si nu, nicio sansa de evadare.

Mariana  •  20 mai 2020, 21:34

Toate achizitiile in aceasta perioada au facute la suprapret. Este absolut evident. Ma mir ca s-ar mai putea mira careva. Pana si bisnitarii de pe olx vindeau la suprapret. A fost o oportunitate, de ce am crede ca cei corupti, cu puterea in mana, si cu legislatia data peste cap de starea de urgenta, nu ar profitat de ea? Eu doar ma intreb....chiar vor scapa dupa toate cele pe care le-au facut?

bg  •  21 mai 2020, 5:45

Atat timp cat politicul, parlamentul, alesii locali, au o mentalitate economica asemenea bisnitarilor, speculantilor si escrocilor, iar guvernantii tolereaza, incurajeaza si propune legi permisive, favorabile pentru intermediari si subcontractori, nu pentru producatori, la ce sa ne asteptam? Ati vazut cum au reactionat si cat de repede s-au miscat politicienii, guvernantii germani in privinta schimbarii reglementarilor referitoare la muncitorii sezonieri, straini, desi timp de 30 de ani, guvernele respectivilor cetateni nu s-au sinchisit nici de drepturi, nici de conditii de lucru? Ce sa mai spun ca la noi SRI-ul inca functioneaza dupa o lege veche, perimata, din 1991, dupa toate dezvaluirile din presa si audierile din parlament de abuz de putere si tot felul de complicitati ...Nu, actualizarea legii de functionare a SRI-ului, nu este o prioritate din moment ce multi politicieni au facut studii, cursuri in domeniul securitatii nationale...SRI-ului i se permite sa aiba firme, sa faca afaceri...sa faca investitii offshore...Va dati seama ce caracatita s-a putut forma in 29 de ani de "economie de piata libera"?Indiferent de vreme, vremuri, statul mafiot al lui Basescu rezista....precum coafura.

dan i  •  21 mai 2020, 9:25

banuiam ca asa e doar se stie ca in romanica cele mai bune afaceri se fac cu statul, dar ma bucur ca sint si expusi acum si transpira putin. Insa cine sa ii prinda, judece sau confiste averea?

Fane  •  21 mai 2020, 9:29

Sa ne mai intrebam de ce nimic romanesc nu e interesant sau de ce majoritatea achizitiilor facute de stat sunt la preturi incredibile? Nu are rost.Increngatura hotiei este pusa la punct la toate nivelele.Si atunci cine sa faca dreptate?Nu are cine.

17 Nentori Tirana  •  21 mai 2020, 10:07

Tolo, toata stima, cu astfel de oameni, ca compatriotii de p-aici si din jurul tau, e meritoriu ca nu obosesti. Nu inteleg si ce daca, inteleg ce vreu eu, ce treaba am eu, eu imi vad de treba mea, fac oricum „citeva“ procente din po-pulatie la care se adauga si incapacitatea intelegerii notiunii de cetatean. Oamenii nu vad rostul de a lupta impotriva nedreptatilor si ilegalitatilor. „Inteleg“ doar ca in „Starili de …“ - de lipsa prin definitie a democratiei - e normal ca unii sa faca afaceri bune, caci asa ar face si ei, apoi au auzit ca si in Germania e la fel, dar nu mai stau sa se gandesca de ce ei nu pot, de ce platesc ei suprapretul si lipsa calitatii, … Astia te fac sa intri cu latina in zid, nu stiu cum rezisti, doar ar trebui sa puna pe ganduri ce-ai scris, mai ales faptul ca „afacerili“ au fost pregatite dinainte de decretarea Starii de urgenta. Ca in vremurile lui Capone, cind Nastase dadea drumul la ora 24 pentru o saptamina la importuri de XYZ – desigur fara taxe caci „economia“ Patriei Sale scumpe avea nevoie – iar zeci de camioane incarcate asteptau deja gata de start la granita. „Normal“. --- Astia v-ar tine permanent la Bloc si v-ar inchide si balconul. V-au inchis cind aveati 2 morti de cancer, si aia importati, veniti „cu acte in regula“ de infectati, cu avioane de linie si 12 spitalizati la cine stie ce terapie intensiva. Eu vad ca masurile luate au dus la cresterea numarului de infectati. Exemplu, sa luam Vama Nadlag, pe unde trebuie sa intre toti !, unde au stat 3000 de „frati“ la rind imbulziti in medie 20 de ore ! Unde 1 infectat poate infecta 100 care raspinditi in „Patria lor“ ar putea infecta alti 10 plus intregul personal medical din 100 de localitati !!! Scuze dar e la mintea gainii ca daca treceau ca oamenii la frati fara macar sa deschida geamul masinii intra 1 singur infectat, afecta 1 singura localitate ! Scuze dar din Austria in Germania, doar pe Autostrada de la Salzburg – mai sint deschise si in jur frontiere - intra zilnic de 10 ori mai multi decit prin Nadlag. Se trece cu 10 Km/h iar geamul nu-l deschid peste 90% din masini, doar citeva sint trase la oparte si controlate sumar. Reducerea vitezei duce la o asteptare de 5-15 minute. Ca doar nu intri la animale ci tot la oameni. Lumea iese la sport cu bicleta de cind s-a topit zapada voi sinteti reclamati de vecini cind iesiti sa va aduceti animale in grajd. Terenurile de golf sint pline de la 1 Mai, se fac plimbari prin padure, nu voi caci voi sinteti considerati atit de prosti caci v-ati putea infecta de la veverite, voi trebuie sa fiti tinuti sub control militar. Restaurantele s-au deschis pe 15 mai. Au putut functiona tot timpul dar nu se putea minca acolo ci doar acasa. Ingradite au fost locuri de joaca, nu parcuri intregi. O anume Angela a constatat ca lumea trebuie sa mearga la munca, ca nu te poti infecta de la mingea de fotbal. Le-ar spune Angela toate astea si alor vostri Arafat si Valea dar voi va uitati toata ziua in gura la indragostitii astia doi, de le stiti deja ca dentistu plombele, ca la Stan si Bran. Ce sa va faca Angela daca majoritatea prefera sa ramina in suc propriu si sa se uite la altii cum merg la munca, cum joaca fotbal - ca o sa vada ei !!!

Rodica Palade  •  21 mai 2020, 10:13

Cătălin Tolontan ,am venit la Libertatea după tine și nu regret. Reportajul cu GMelinescu este însă hidos,nu faci publica suferita persoanei,n-o etalezi cu poze sub masca mieroasă a evocării,prețuirii,bla-bla. Boala cumplita nu e de vânzare.Nici măcar pt Libertatea care a pierdut fete goale etc. Exista in codul etic al BBC un punct care zice:”materialele sa fie de bun gust”. Știu ca pt Ro e ceva de neînchipuit,totuși,de la tine așteptam mult,recunosc . Rodica Palade

ahuramazda  •  21 mai 2020, 10:23

Corect aticolul, insa trebuie sa constientizati ca sunt afaceri de casa, la fel cum au facut si cu RAR-ul. La fel cum ulterior momentului aparitiei starii de urgenta si a ordonantei militare nr. 3 catre statul roman au fost trimise niste intrebari referitoare la RAR la care guvernul Romaniei NU a fost in stare sa raspunda, sau nu i-a interesat. Aceste intrebari s-au subsumat ideii coroborarii dispozitiilor art. 12 alin. 1 din ordonanta militara nr. 3 cu art. 2 alin. 1 lit. b) din cadrul legii nr. 554/2004 si a OUG 1/1999 (in speta art. 19 - 20 indice 1) prin raportare inclusiv la ordinul 766/2020 emis de MTIC??? Crezi ca ai vreun raspuns justificativ inclusiv la aceasta situatie, Cataline?

mg  •  21 mai 2020, 11:14

.."Capitalismul se bazează pe exploatarea omului de către om. În comunism e exact invers":) Liberalismul economic recunoaște cinstit tendința naturală a individului de a acumula maximum de profit cu minimum de efort. Cum spunea Adam Smith, „Datorăm cina noastră atenţiei cu care măcelarul, berarul şi brutarul îşi urmăresc propriul interes, iar nu bunăvoinţei lor. Noi nu ne adresăm iubirii lor faţă de semeni, ci faţă de ei înşişi, şi noi nu le vorbim despre propriile noastre necesităţi, ci despre avantajul lor.“ Ăștia suntem. Echitatea, încrederea şi simţul onoarei sunt indispensabile, dar rămân la nivel de vise sau slogane electorale.. Mai greu de găsit la vreme de pandemie "Omul nou" cu conștiință, care se zbate pro-bono să-ți aducă măști și halate la cel mai mic preț. Și chiar dac-ar vrea, ce șanse-ar avea să le ia fața pe piață, celor care oferă mai mult? La vreme de război cu noul Coronavirus s-a mers pe soluția de avarie, ca să nu ne scufundăm. A fost preferată varianta "Laissez-fair". Se putea firește merge și pe mult mai popularul "Sărac și cinstit", dar ăsta e sloganul unor măscărici care se jură că nu fură, dar care salivează..

Paul S  •  21 mai 2020, 12:00

Deci asta e acum prietenul lui Botezatu? Pe vremuri parca era patronul de la restaurantul Odobești, Raducanu. Sau era un manechinuit, Daniel. Who cares?

Kendo  •  21 mai 2020, 13:22

@costin bozan - Ironicule... Nu uita sa-i votezi, ***! Deci nooo, nu e vina PSD-ului ca partid in acest caz, e vina culturii furtului, propagata de baietii destepti de la Revolutie incoace. Adica FSN, PDSR si, surpriza surprizelor - PSD!! Alaturi de PNL, desigur, ca doar sunt toti o apa si-un pamant. Cred ca nici ei nu mai stiu cati "politicieni" au trecut de la un partid la altul, oricum politica ambelor partide e aceeasi: sa furam cat mai mult si sa-i prostim in continuare pe fraieri! Ca sa fie clar si sa nu ai vreun orgasm, nu sunt admirator USR. Si-au dat cu stangul in dreptul si astia. Scapa cine poate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dana iancu  •  21 mai 2020, 13:36

@Rodica Palade, @Tolo.ro Am vazut si eu acum articolul din Libertatea cu Gabriela Melinescu. Am citit Jurnalele suedeze si am o imagine a doamnei Melinescu. Este socant si sint revoltata sa vad asemenea poze acum! Sint ca pozele cu Steve Jobs pe sfirsit pt care Tolontan pare-mi-se ca si-a cerut scuze aposteriori. Dl. Tolontan, sper sa nu dati continuarea miine… Cam rusine,... dna Melinescu, desi in viata, nu se poate apara in acest moment!

un om  •  21 mai 2020, 16:09

Deci, de vina este pesede, cecere, pesede, pesede, pesede, cecere, cenecede, pesede, pesede, cenecede, cecere....

gicapuia  •  21 mai 2020, 16:28

Nu ne mai facem bine!!!!!!!!!!!!!!! In veacul vecilor !!!!!!!!!!!!! Amin!

Maria Magdalena  •  21 mai 2020, 18:30

Asteptam si dovezile... Nu puteti realiza un articol doar cu speculații si minciuni. Unde este experienta jurnalistului de investigație?! Sau nu putem discuta despre aceasta titulatură?!

Comentează