10 la Evaluarea Națională! Copiii și părinții români au dat proba responsabilității: au participat la examen în număr de 94%, iar cei cu febră au rămas acasă!

Ministerul Educației a comunicat că un singur copil a avut febră, când li s-a măsurat temperatura la intrarea în școală, dintre cei aproape 162.000 de copii de clasa a opta care au participat la examenul de azi.

luni, 15 iunie 2020, 3:48

De Cătălin Tolontan

Cifrele pot fi întotdeauna citite în multe feluri. Doar unul din 162.000 de copiii a avut febră, și acela din cauza unei enterocolite, a spus medicul care l-a văzut.

Asta nu înseamnă că s-a demonstrat teoria conspirației, după cum nu înseamnă că niciunul dintre elevi nu are COVID-19. Înseamnă doar că aproape toți au fost asimptomatici, la febră, la actualul sistem de măsurare, imperfect, desigur.

Statisticile au componenta lor de relativitate. Depind de cum au mers termometrele electronice, depind de cît de exigent a fost personalul din școli. Depind de mulți factori.

Sigur că prevalența simptomelor coronavirusului în rândul copiilor de 10-14 ani este oricum mult mai mică decât prevalența în media de vîrstă a populației. Dar e foarte interesant, medical și științific, ce s-a întâmplat azi cu temperatura copiilor.

Să sperăm că, după ce se vor opri să ne certe că suntem indisciplinați ca popor, specialiștii Tătaru, Arafat, Rafila și Cercel vor analiza rezultatele acestui sondaj reprezentativ la nivel național Avem, totuși, temperatura a 162.000 de copii din toată țara, care provin din toate zonele geografice, din toate păturile sociale, care locuiesc doar cu părinții sau și cu bunicii. Copii dintre care unii au stat izolați, dar alții s-au dus la pregătire în școli, copii cărora le-au venit părinții acasă din zonele roșii.

Proba de maturitate a unei societăți prea des mustrată de conducătorii săi

Indiferent însă cum se vor formula studiile medicale care urmează, ceva e relevant la nivel social: copiii și părinții au fost curajoși și responsabili.

Societatea românească nu s-a speriat, prezența e doar cu 5% mai mică decât anul trecut, dar nici nu a forțat limitele sistemului, nu a fost teribilistă.

Copiii și părinții au respectat munca guvernanților și a personalului școlilor. E foarte probabil ca mai mulți copii să fi avut un ”roșu în gât”, o enterocolită, o temperatură la limită.

În loc să zică ”Du-te, mamă, du-te, tată, la examen că o să te primească, n-ai COVID!”, părinții au preferat să fie precauți în decizia lor și respectuoși față de viața celorlalți copii, dar și a familiilor acestora. Și i-au ținut acasă.

Dar asta înseamnă că și fetele, și băieții de 14 ani ai României au discutat cu părinții, le-au spus dacă au probleme și au înțeles să fie fideli regulilor. Că nu au stat 170.000 de părinți cu termometrul în mînă, a fost nevoie și de o încredere reciprocă. Ce zi bună!

Unde ne-a altoit Boierul, ne-au alinat ei

Alte democrații au discursul de Starea Națiunii.

Noi am avut o evaluare a națiunii, într-un moment în care, ca răspuns la creșterea numărului de cazuri, politicienii și mogulii sănătății au început să se zborșească deja la noi, folosind binecunoscutul argument îndelung explicat și consolidat științific: ”Bă!”.

Dar unde a început să ne bată obrazul Vodă, ne-au mângâiat copiii de 14 ani ai României, explicându-ne că nici o țară nu e pierdută decât dacă încetăm să sperăm și să participăm.

PS: S-a umplut internetul cu mesaje de genul ”Ce subiecte ușoare!”, ”Păi, ce, mă, subiecte fără capcană, pe vremea mea…”. Ca și cum ne așteptam să-i omoare barem subiectele, dacă nu coronavirusul.

Stimați curajoși din siguranța și anonimatului tastaturii, ia încercați cu ”Mulțumim că ați venit, suntem mândri de generația voastră. Lumea s-a blocat, voi ați mers înainte!”.

Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Fedora  •  15 iunie 2020, 18:44

Sunt eu singurul care se gandeste ca toti copiii, cu sau fara febra probabil au primit de la parinti cate un nurofen cand au plecat de acasa?

Optimixtu  •  15 iunie 2020, 21:56

Poate s-au gândit la importanța examenului, în ordinea priorității față de orice altceva, cu realism și (încă) inocență specifică vârstei lipsite de meschinării. Bravo lor! Mai avem o speranță că o situație ca asta va fi gestionată altfel în viitorul lor...

Ilie  •  16 iunie 2020, 7:01

Te-ai gândit că ăia 5 % nu au vrut să dea capacitatea? Eu am intrat cu febră 38.2 într-un hypermarket. La măsurătoare nu a ieșit. Am vrut să fac o probă. Dar ,dacă tot lauzi părinții responsabili, să știi că sunt aceeași pe care voia să îi otravească Roșia Montană Gold Corporation, compania pe care o promovai tu.

Vladone  •  16 iunie 2020, 8:33

Fii serios Tolo... stiu ca una din temele tale este de a crește încrederea unul în altul. Din păcate, nu are nici o relevanță ce zici tu așa că explic: Starea febrilă e nașpa... știm toți că având febră ai un randament foarte prost. Foarte mulți cu febră (sau care se simțeau prost) au luat inainte un coldrex, un norofen, un algocalmin, nu neapărat să mascheze ceva... și aia a fost. Apoi - de unde sti că 5% nu au venit pentru că aveau febră? Poate că i-a durut undeva de examen.... O zici cu foarte mare convingere și mă îndoiesc că ai făcut un sondaj de opinie sau ceva care să justifice siguranța cu care afirmi. Și afirmația că lumea merge înainte.... e efectiv rezultatul deșteptării. (uite , afirm și eu ceva cu convingere). Când guvernul stă la șuetă fără mască, de ce să stăm acasă?

di livio  •  16 iunie 2020, 10:02

sistem de măsurare imperfect, desigur...și atunci ce mai chichirez termo?...guvernanții tră să ne arate ce grijă au de noi, cu termometru...cu euthiroxu nu vor să aibă grijă, nici cu bolile cronice, milioane de bolnavi cronici...numa covizii tră salvați, 4500 de covizi asimptomatici, bolnavi fără simptome, și sîntem bombardați zilnic cu știri despre cît îi de criminal covidu...bombardamentu ăsta îi cam dubios, numărători covizi și clasamentele sinistre, Brazilia urcă, Italia coboară, CM covid, cu largu concurs al presei degrabă numărătoare de covizi...faceți și clasamente cu decedați cancer, ăi presa, s-ar putea să se covidească covidu...canceru nu-i contagios da are simptome...și ceva despre siguranța și anonimat... noi curajoșii din spatele tastaturii urmărim cu mult interes blogu lu Ioanițoaia...cu clonele care-l perie pe maestru, bun ex de presă rinjieristă ieropeană

Robu  •  16 iunie 2020, 18:53

Si deaia creste de la an la an numarul *** functional. Anul viitor astia vor da testele Pisa si sigur vor imbunatati procentul ,,desteptilor'' natiei. ,,Ce subiecte usoare'' (le-a dat din Tinel ... cine-i Tinel? ... ei inclultilor mai puneti mana si pe cartile cu adevarat reprezentative pentru natia asta). 160.000 de scoleri, si numai unul a ,,avut febra''. Cine mai crede in ,,raportarile institutiilor statului''?. Imi zicea un cunoscut ca probabil i-au lasat pe toti sa intre (mai putin pe ala ,,cu branula'' la vedere, se intelege) pt. ca scopul manevrei cu masca si termoscanarea e altul, de a ,,educa'' poporul sa se incoloneze ca pe timpul lui ceasca cand docilii faceau glume la rand la carne, ulei si zahar pe portie conform tabelelor de cartier (acum e rand la termoscanare si automate bancare). Am vazut o poza (sigur va deveni reprezentativa perioadei) publicata de un inspector scolar (Puscas) cu care se mandrea ca scolerii erau tinuti inainte de examen in curtea scoli pe niste X (ixuri) pentru a fi invatati cum sta treaba cu ,,distantarea sociala''. ,,Regulamentar'' cu mastile (botnitele) pe figura (si nu fata, ca asa ne indeamna ,,autoritatile'' sa spunem) chiar daca nu erau in interior. Asa se cladeste viitorul, domnilor, cu ,,responsabilitate''. ,,Că nu au stat 170.000 de părinți cu termometrul în mînă''. Bine ca n-a fost proba la mate. Daca au fost 160.000 de scoleri sigur ca astia au avut minim cate 2 parinti astfel ca avem 320.000 de insi care n-au stat cu termometrele-n mana (ca doar nu e unul singur/ minister) si care nu si-au pus problema ca copii lor (vorba ,,intelectualilor'' cu diplome) sunt umiliti cu tot felul de ,,proceduri'' inainte de examen. Castigul sigur ca e ,,consolidarea'' demnitatii viitorului ,,soldat’’ cu orice pret.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod  •  17 iunie 2020, 15:27

Am avut atâtea promoții de clasa a 8-a după anii '90 și nu am făcut nimic cu ele... Crezi ca s-a schimbat ceva....?!!!! Să speram...!!!!... Cineva spunea de analfabeți funcționali.... Pentru asta nu este de vina numai școală românească, ci și faptul ca aceste generații numai au plăcerea de-a citi literatură suplimentară.... Înainte de '90 principala ocupație a celor mai mulți copii era cititul iar acum este calculatorul. Cărțile de beletristica, proză...etc, ne formau, ne cultivau în asa fel încât sa nu devenim analfabeți funcționali. Eram înscriși și la câte 2-3 biblioteci ca să punem mana pe o carte buna, plus " Cartea prin poștă".... Iar atitudinea părinților eu zic ca a fost cum trebuie sa fie....Nimic foarte special în mod normal.. ..Dar că, din păcate și aici exista un adevăr, nici părinții nu mai sunt ce trebuie.. Oamenii pot procrea, dar a fi părinte este altceva... ne-ar trebuie un punct zero și la acest capitol....

Comentează