Țiriac arată statele de plată anonimizate din abatorul cu 1.000 de români infectați: ”Românii câștigă și 3.000 de euro pe lună, nu așa arată sclavagismul!”

Ion Țiriac sare în apărarea prietenului său, magnatul neamț Clemens Tönnies, proprietarul imensului abator acuzat că, din cauza condițiilor precare de muncă și de cazare, a favorizat apariția unui focar COVID-19 în apropiere de Dortmund

sâmbătă, 27 iunie 2020, 2:50

de Cătălin Tolontan

„Îl știu de 30 de ani pe Tönnies și mereu mi-a spus că românii sunt cei mai buni muncitori, serioși, pe care te poți baza. Sclavagismul e când trimitem oamenii în avioane la sparanghel, nu când lucrează la cel mai mare măcelar din Europa pe salarii decente!”Ion Țiriac

Discuția telefonică cu Ion Țiriac, provocată chiar de el, începe abrupt. ”Libertatea a scris că sunt prieten cu Clemens Tönnies. Așa e. Dar eu pentru omul ăsta bag mâna în foc! Știu că Libertatea e un ziar așa, mai de vedete”.

”Dacă e ziar de vedete de ce s-a deranjat Clemens Tönnies?”.

Țiriac ascultă. ”Uitați, eu am statele de plată, fără nume și date, bineînțeles, ale mai multor muncitori români de acolo. Neamțul îi respectă pe oamenii săi, eu rar am văzut un om atât de serios”.

Abatorul Tonnies, aflat în orașul Gutersloh din vestul Germaniei
Abatorul Tonnies, aflat în orașul Gutersloh din vestul Germaniei

”Dar, așa cum spuneți, vă e prieten de multă vreme, puteți fi subiectiv”.

”Înțeleg, însă să vedem realitatea pe care nu o pot influența eu. E corect ca publicul să știe niște lucruri. Știți că eu nu apar în presă cu declarații, nici nu mă interesează declarațiile mele, însă aș vrea să auzim faptele așa cum sunt, că, la greu, toată lumea se pornește pe cei care au probleme, cum i se întâmplă neamțului ăstuia acum”.

„Clemens Tönnies e cel mai mare măcelar din Europa cu fabrica lui unde are mii de angajați și taie zeci de mii de porci. Își plătește oamenii din fabrică, mă refer la muncitori, cu salarii de 3.000 de euro spre 2.000 de euro. Vorbesc în sume nete, atenție!”Ion Țiriac

Ion Țiriac spune că ”Tönnies mi-a explicat de multă vreme sistemul de la ei”. Proprietarul fabricii nu angajează el muncitorii, ci apelează la firme intermediare.

”Autoritățile germane au reclamat că aici e o mare problemă și vor să schimbe legislația, domnule Țiriac, să se stabilească direct contractele între angajator și muncitor”.

”Păi s-o schimbe, dar omul a lucrat legal și omenește. Și, să spunem de locuințe, el a pus la dispoziția muncitorilor cam 1.300 de locuințe individuale. Acum, aici poate apărea într-adevăr problema ca oamenii să facă economii și să stea mai mulți, dar cum poate patronul să controleze acest lucru?”.

”Domnule Țiriac, e un întreg lanț care, totuși, ar putea să nu favorizeze condițiile precare: angajator – agenție – autorități. Iar asta spune și Deutsche Welle, citând autoritățile de la Berlin: că subcontractorii trebuie să dispară”.

Țiriac insistă că termenul ”precar” în privința muncitorilor angajați la abatorul din Rheda-Wiedenbruck nu îi e imputabil lui Tönnies.

E posibil ca o parte din salariu să ajungă la subcontractori

Omul de afaceri român povestește că prietenul său ”nu a avut aproape niciodată vreo problemă cu un muncitor de-al nostru”.

Potrivit mărturiei lui Țiriac, Tönnies i-a spus că subcontractorii selectau muncitorii, fabrica îi prelua, îi plătea ea direct, ”dar că nu avea control dacă din banii primiți muncitorii dădeau ceva și subcontractorilor”.

”El e afectat acum, e supărat, normal că nu e bine cu ce se întâmplă pentru că ține cu adevărat la oamenii lui. Pentru Clemens, eu bag mâna în foc! Rețineți: la el, românii câștigă și 3.000 de euro pe lună, nu așa arată sclavagismul!”, mai spune Ion Țiriac.

”Eu văd că românii au probleme uneori la muncă în Europa. Și nu-mi convine treaba asta. Când caut un expat director pe la firmele mele, la, să zicem, sute de mii de euro pe an, greu găsesc unul bun. Românii, din păcate, au alt tratament. Dar sclavagism nu e acolo, la abator, ci când trimitem oamenii să scoată, cum îi zice, prazul ăla din pământ”. ”Sparanghel”. ”Da, când îi înghesuim în avioane la sparanghel”.

Presa română și internațională a relatat încă de la începutul pandemiei situația degradantă în care a ajuns muncă sezonierilor din estul Europei în țările unde se angajează, mai multe Guverne occidentale luând act și începând să discute despre „sclavagismul modern”, care trebuie să înceteze.

Sumele câștigate net de muncitorii români sunt marcate cu galben:

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Silviu  •  27 iunie 2020, 17:06

DIVERSE · GERMANIA

Colin  •  27 iunie 2020, 17:32

Daca ne uitam cu atentie la numarul de ore lucrate , angajatii au lucrat ore suplimentare. In mod normal, in baza contractului lucrezi 37,5 ore pe saptamana. Din ce am vazut in statul de plata, angajatii au lucrat in jur de 40 de ore suplimentar in luna Mai. In plus au platit 150 euro pentru cazare. Domnul Tiriac sa isi vada de afacerile lui si sa isi tina gura inchisa. Sper sa se retraga in curind....

Elena  •  27 iunie 2020, 22:31

Cum sa contactez jurnaliștii români sa pot sa va trimit fluturași de 5 ani de zile de cand lucrez la abatorul tonies sa vedeti cu dovezi salariile românilor si ce pret au cazarile lor si transportul

Comentează