DNA anchetează cum Unifarm a plătit avans de sute de milioane de lei pe contracte fără specificații tehnice și a adus produse chinezești nedorite de Beijing!

Instituția condusă de Crin Bologa continuă să sape în plățile Unifarm. DNA a descoperit, de pildă, cum firma Ducos a primit de la șeful Unifarm Adrian Ionel un contract de 400 de ventilatoare, cu prețul de 38.000 de euro bucata, majoritatea dintre aparate venind din China, de la o fabrică de la care n-a cumpărat nici guvernul din Beijing

miercuri, 1 iulie 2020, 5:14

de Cătălin Tolontan

”Procurorii DNA au găsit avansuri uriașe, nemaivăzute în industria de sănătate. Un singur om a decis, Adrian Ionel. La Unifarm n-a existat nici o procedură de achiziție”, a explicat o sursă din piața pharma pentru Libertatea. Ziarul a confirmat din surse judiciare că anchetele privind achizițiile Unifarm s-au extins și că, într-adevăr, parchetul anticorupție cercetează o întreagă filieră chinezească. Prin intermediari, firmele chinezești au livrat în România marfă neconformă sau de slabă calitate.

Firma fostului asociat al lui Streinu-Cercel a adus ventilatoare din China

Firma Ducos Trading este cea care a livrat către Unifarm 1,2 milioane de măști periculoase, pe care Unifarm le-a distribuit mai departe în spitale. Contractul a fost acordat fără licitație. Prețul: 5 milioane de euro.

Ducos este deținută de Ion Berciu (50%), fost asociat cu Adrian Streinu-Cercel într-un off-shore din Cipru. Cercel și Berciu fac afaceri și acum, pe banii institutului public condus de primul.

Berciu a adus către Unifarm și 400 de ventilatoare, cu prețuri între 37.000  de euro și 39.000 de euro pe bucată. Prețul total: aproape 16 milioane de euro. Jumătate din bani, peste 30 de milioane de lei, i-au fost plătiți de Unifarm lui Ducos înainte!

130 de ventilatoare adus de Ducos sunt din Germania și restul din China, de la o firmă de la care n-a cumpărat nici măcar guvernul chinez, tocmai pentru că ventilatoarele nu sunt niște aparate medicale lipsite de exigențeSpecialist industria pharma

În ciuda prevederilor contractuale, Ducos ar fi adus, două treimi din cantitate, ventilatoare cu parametri tehnici inferiori, din China.

Un alt avans: 100 de milioane de lei

O altă firmă, fără tradiție în zona medicală, pe care Libertatea n-a reușit să o identifice, a primit de la Unifarm 100 de milioane de lei pentru ”echipamente medicale” aduse tot din China.

Aici șocul procurorilor, susțin surse medicale, a fost să descopere că ”Unifarm nu a cerut nici măcat specificații tehnice pentru multe dintre produse”. Medicii au început ei înșiși să afle ce li s-a livrat, pentru că zeci de martori sau suspecți sunt chemați la DNA pe dosarele achizițiilor și, revenind în spitale, încep să vorbească.

Libertatea l-a căutat pe Adrian Ionel, dar fostul director general al Unifarm, urmărit penal într-un dosar de achiziții, n-a dorit să răspundă apelurilor și mesajelor legate de tema avansurilor care, conform surselor mai sus citate, ”se ridică, în total, la sute de milioane de lei”.

Multe dintre aceste produse, ”de la cantități uriașe de măști cu trei pliuri scumpe, luate la preț de 2,7 lei” și până la ”15 aparate de analize inutile” stau în depozit, susțin și angajați ai Unifarm.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Ilie  •  2 iulie 2020, 7:53

Ionel e doar țapul ispășitor. Trebuie văzut de ce și-a dat demisia Costache, cel care avea mari interese la Ministerul Sănătății. I-a fost frică de achiziții publice. Nu am nimic cu actualul ministru, dar experiența lui profesională ( sau pentru ziariștii *** "expertiza") de director la Huși nu spune nimic. Dar pare muncitor și nu întreabă nimic. Epoca Nicolăescu revine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stelian  •  2 iulie 2020, 13:18

Din cauza acestor achiziții directe, a acestor mijmasuri făcute pe bani publici, populația țării a început să ignore măsurile de siguranță proprie și se expune inutil. Pentru că cei mai mulți cred argumentat că acest virus ne e impus nouă că sa se îmbogățească ei. Ar trebui toți cei care au făcut nereguli financiare sa fie judecați aspru și în regim de urgență pentru că au indus populației ideea ca covid 19 nu e un pericol ci doar o afacere.

Comentează