Virusocrația – Arafat crede că poate conduce România cum conduce studioul Antenei 3. Dar România e mai diversă și mai democratică

Deranjat de auditul Curții de Conturi, șeful DSU a spus joi seară, la Mihai Gâdea, că nu înțelege de ce au venit “acum” în control. De fapt, conform documentelor oficiale și unor martori oculari, el știe foarte bine.

vineri, 3 iulie 2020, 9:18

“Arafat a fost informat din vreme că acest control al Curții de Conturi nu e doar la DSP și la IGSU, ci la toate entitățile care au făcut achiziții pentru COVID-19. Știe și, cu toate acestea, a ales să mintă. Controlul achizițiilor din pandemie nu e decizia Curții de Conturi, ci a fost una dintre condițiile Parlamentului în momentul în care a aprobat starea de urgență”, povestește un martor ocular al întâlnirii care a avut loc, când li s-a comunicat lui Arafat și celorlalți responsabili, la Ministerul de Interne.

Drepturi mai puține la cetățeni, putere mai mare la Guvern, așa că au votat să fie controlați

Pe 19 martie 2020, în unanimitate, Parlamentul a fost de acord să se restrângă drepturile cetățenilor și să crească puterea Executivului și a unor autorități special construite, majoritatea conduse de Raed Arafat.

Arafat a cumulat, în pandemia COVID, 7 funcții de conducere.

Prin decizia lor, parlamentarii au acceptat propunerea Guvernului Orban și a președintelui Iohannis ca în România să nu se mai facă, dacă nu e timp, licitații pentru achiziții de sute de milioane de euro.

Dar, în schimb, cei 445 de oameni de la toate partidele, care au votat, au cerut ca echipe ale Curții de Conturi să facă un audit al tuturor achizițiilor publice rezultate din starea urgență, în termen de cel mult 60 de zile de la încheierea stării de urgență.

“Ședința în care șeful DSU și ceilalți responsabili din MAI au fost anunțați a avut loc mai apoi sub conducerea secretarului de stat Bogdan Despescu”, a spus unul dintre cei prezenți.

Decizia cetățenilor de a ști ce s-a făcut cu banii, prin votul aleșilor lor, este motivul controlului de care azi se plânge Arafat, ca și cum ar fi personal vizat.

Pentru “comandantul acțiunii”, cine respectă legea e un “caporal”

Și, atunci, deși cunoaște foarte bine adevărul, de ce face Raed Arafat un proces de intenție nu doar Curții de Conturi, dar oricui îl critică?

Supărat pe Victor Ciutacu, unul dintre cei care constant l-au apărat, dar pe care acum Arafat îl consideră un adversar de moarte doar pentru că realizatorul TV e în dezacord cu el, șeful DSU s-a dus joi la Antena 3.

Câteva dintre replicile lui au fost memorabile.

„Dacă nu vreți oameni care să gândească strategic, luați doi caporali care să facă doar ce scrie la lege!”
Raed Arafat, pledând împotriva Controlului Curții de Conturi, în emisiunea lui Mihai Gâdea

Pentru Raed Arafat, oamenii care gândesc diferit sau au alte meserii sunt “caporali”, “contabili” și “birocrați”, termeni rostiți, peiorativ, în studioul său preferat. Să respecți legea și să accepți ordinea cifrelor par, pentru Arafat, forme ale mărginirii intelectuale. Alții să o facă, nu el!

“Cum își permite cineva să vină să acuze?!”, s-a adresat el către tăcerea lui Mihai Gâdea. Ca la mai toate emisiunile cu Arafat, vedeta Antenei 3 a jucat un rol de decor admirativ.

Gata cu democrația, urmează virusocrația

“Interviurile” lui Raed Arafat la A3 sunt, de fapt, monologuri de dimensiuni și furie castristă. În ultima vreme, ceva însă s-a întâmplat. Au rămas întinse, dar și-au pierdut din vigoare și au devenit autovictimizări lacrimogene și predici în van pentru o altă formă de organizare socială: militarizarea sanitară. Virusocrația.

De regulă, când Arafat vine la Gâdea, decorul e format din mașini de pompieri lustruite și din sigle SMURD bine profilate.

Acum, la repezeală în fața dezvăluirilor Libertatea și nervos pe Ciutacu, Arafat n-a mai avut timp să-și construiască și scenografia. Fundalul a fost Mihai Gâdea.

Singurul care muncește în stres?

“Eu vă cumpăr glonțul, faceți ce vreți cu mine!”, a spus, eroic, Arafat, în fața unui imaginar pluton de execuție.

“Oameni buni, lucrăm pentru țara asta și facem pentru țara asta ce este la limita stresului maxim”, a mai zis el.

Replica legată de muncă este una dintre cele mai jignitoare. E ca și cum Raed Arafat are sentimentul că el, Grupul de Comunicare Strategică, Comisia-tehnică-de preluat-puterea și alte câteva foruri sunt singurii care muncesc intens.

În țara asta milioane de oameni au continuat să muncească, să facă eforturi responsabile, în timp ce viața le-a fost dată peste cap. Șoferii, inginerii, ei, da, contabilii, sute și sute de profesii și-au făcut treaba.

Mulți dintre cei care au lucrat de acasă au muncit mai mult ca înainte, sensibil mai mult. Dar Raed Arafat nu știe asta și pare că nu dă doi bani.

Prețul vieții demne nu poate fi pierderea libertății și a perspectivei

Este evident că Arafat este supus unui stres imens. Rezistența lui este admirabilă. Dar șeful DSU nu e, nici pe departe, singurul!

Iar principiul pus aici în discuție nu e dacă virusul există. Sigur că există, sigur e periculos, sigur că măsurile contează.

Numai că germenele ne va învinge abia dacă ne schimbăm societatea după chipul și asemănarea acestuia. Virusocrația nu poate fi viitorul democrației.

Pierdem dacă nu ne mai interesează Parlamentul, dacă ne resemnăm că instituțiile democratice sunt inutile și dacă privim efortul tăcut și modest a milioane de oameni drept nevolnicia unor “contabili”.

Până la urmă, e valabil pentru Raed Arafat și pentru oricare dintre responsabilii pandemiei: nu ne interesează să fim salvați dacă asta înseamnă că viața de după, decenii întregi, va însemna robie și lipsă de speranță pentru că voi ați cheltuit banii a trei generații, în avans!

Comentarii (3)Adaugă comentariu

MicutzuDan  •  6 iulie 2020, 9:28

Foarte buna fraza de incheiere, doar ca banii a trei generatii se mai duc si pe salarii nesimtite in aristocratia bugetara, in timp ce 60% dintre romani traiesc cu minimul pe economie, si muncesc, in comparatie cu bugetarii nostri.

Madalin  •  6 iulie 2020, 20:33

Cred ca a sosit timpul ca Arafat sa iasa la pensie...

Mihai  •  9 iulie 2020, 7:17

... Și sa nu uite de promisiunea, sa cumpere 5 buc., îi dau eu banii după...

Comentează