Printr-un document oficial, Raed Arafat și șefa DSP-urilor îi amenință cu închisoarea pe cei scoși din izolare de Curtea Constituțională!

Cei doi susțin că ”persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină” riscă să fie condamnate pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor” dacă se îmbolnăvesc, nu dacă îmbolnăvesc pe altcineva!

sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:50

Curtea Constituțională a României a decis că legislația elaborată de guvern pentru starea de alertă și felul în care Parlamentul însuși s-a conformat încalcă statul de drept.

În esență, Curtea a reproșat Guvernului și Parlamentului că au încercat să aplice restricțiile cetățenești în starea de alertă ”prin analogie” cu modelul stării de urgență, deși cele două stări sunt instituții diferite și clar reglementate.

În decizia pe care o puteți găsi aici, Curtea amintește cum ”chiar și în stare de urgență publică, principiul fundamental al statului de drept trebuie să prevaleze. Statul de drept constă în mai multe aspecte care sunt toate de importanță capitală și trebuie menținute într-un mod integral. Aceste elemente sunt principiul legalității, separarea puterilor, împărțirea puterilor, drepturile omului (…)”. Sublinierea unor anumite expresii aparține judecătorilor.

„Statul de drept înseamnă că agențiile guvernamentale trebuie să funcționeze în cadrul legii și acțiunile lor trebuie să fie supuse controlului de către instanțele independente. Securitatea juridică a persoanelor trebuie să fie garantată”
Decizia CCR nr. 457 din 25 iunie 2020

Curtea susține în încheiere că ”A ”construi” prin lege o instituție nouă – ”starea de alertă”, cu un regim evident mai puțin restrictiv decât starea de urgență reglementată de legiuitorul constituant – dar care să permită eludarea cadrului constituțional care guvernează legalitatea, separația puterilor în stat, condițiile restrângerii exercițiului unor drepturi și al unor libertăți, contravine exigențelor generale ale statului de drept, astfel cum sunt consacrate de Constituția României”.

Consecința imediată: cei izolați la domiciliu și carantinați de stat pot ieși

Odată cu publicarea motivării, Guvernul a comunicat autorităților că oamenii aflați în izolare la domiciliu sau carantinați în centrele speciale nu mai pot fi restricționați.

Libertatea e în posesia documentului emis vineri, 3 iunie 2020, de Centrul Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției, al cărui șef este Raed Arafat. Exemplarul pe care îl avem este cel trimis către Centrele județene.

Centrul Național spune că, în urma publicării deciziei Curții Constituționale, ”Ordinul ministerului sănătății din 11 martie 2020 se suspendă de drept începând cu data de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ”.

„În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționaliazate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 2.07.2020)”
Centrul Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției

Până când Guvernul nu aduce normele legale în acord cu Constituția, oamenii care vin din zonele afectate sau care au avut contact cu un bolnav de COVID-19 vor primi nu interdicția, ci recomandarea de a sta acasă.

Guvernul amenință că-i va urmări penal și că riscă închisoarea

Însă în finalul acestui document, Ministerul de Interne, al cărui antet deschide prima pagină și în structurile căruia intră Centrul Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției, îi amenință pe cei care ies din carantină și izolare că sunt pasibili să fie condamnați dacă nu vor respecta recomandarea!

”Precizăm că, toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive, pentru virusul SARS-CoV2, riscă să intre sub incidența legii conform art.352, din noul Cod Penal (infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor), și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte”.

Articolul invocat prevede că ”Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”. Iar în cazul în care fapta este prevăzută din culpă, ”pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă”.

Practic, cei care și-au primit drepturile înapoi din partea Curții Constituționale sunt avertizați de Guvern că vor fi urmăriți penal dacă se îmbolnăvesc ei, nu dacă altcineva se îmbolnăvește în urma contactului cu ei.

Avertismentul se bazează pe faptul că dacă îmbolnăvirea altuia din cauza ta este un lucru foarte greu de probat în instanță, propria îmbolnăvire nu poate fi contestată, odată validată de teste.

Semnatarii documentului în care se cere ca cetățenii să fie avertizați că riscă urmărirea penală și condamnarea sunt Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, și Amalia Șerban, șeful direcției din Ministerul Sănătății care are în subordine toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară.

Documentul a fost publicat și de G4Media.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

zzz  •  4 iulie 2020, 10:21

CC ca si Avocatul Poporului, doua entitati toxice apendice ale aceluiasi partid toxic...

17 Nentori Tirana  •  4 iulie 2020, 10:57

Eu zic sa nu-l suparati pe Arafat ca poate va lasa, poate pleaca sa aresteze si sa comande prin Germania ! Poate il ia si pe iubi Valea cu el, ca cu geaca lui de piele si ochelari de soare face impresie p-acolo, ca pitipoance si bolovani sint peste tot. Rau ati ajuns --- PS in Las Roma-na. Zic asa ca o idee pentru Las Fierbinti, doua noi personaje, un Adi Hussein venit in metro-*** cu planuri marete, sofat de un oltean infipt, unu Vale-r Ivan, ca Orban nu se poate decide nici sa conduca o Dacie. Ivan ca si-a tras nume de fotbalist craiolgan si si-a vopsit si parul blond.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin  •  4 iulie 2020, 12:14

Cat o sa mai ameninte acest mascarici pe nume Arafat in tara noastra?! Vedea-l-as in puscarie pentru Colectiv!!

Andrei F  •  4 iulie 2020, 12:25

Arafat in sus,arafat in jos....Acum ascult la televizor cand Orban indeamna cetatenii sa nu respecte ce a spus Curtea Constitutionala....Sunt sigur ca la televizorul dv. nu se aude asta!!!!Independenti mai suntem!

Sorinache  •  4 iulie 2020, 12:34

Arafat nu trebuie sa faca puscarie pentru Colectiv? Intreb pentru un prieten!

Max  •  4 iulie 2020, 12:41

Pai dl tolontan, cam puțin și cam târziu. Trebuia sa fie rosu tolo. Ro de neregulile și legile antidemocratice și împotriva drepturilor omului, care ne protejează sa nu murim, ale acestor *** perfizi. Ma așteptăm la cu totul altceva. ***? ***????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nilă Oprișan  •  4 iulie 2020, 13:10

Un rupt in ...spate palestinian, devenit un adevărat deux et machina al României, țara în care orice strain comandă românilor. Cu câtă placere l-aș da pe mâna lui Vlad Țepeș pe individul ăsta!

Letitia  •  4 iulie 2020, 13:35

Practic nu trebuie sa te imbolnavesti, de parca poti controla momentul. Tiranii de azi! Daca un iesit din izolare se imbolnaveste, cum poate proba Arafat ca nu s/a imbolnavit dupa un contact in Carrefour de ex. cu un asimptomaqtic?

Maxentiu  •  4 iulie 2020, 14:09

A venit timpul ca românii să-i pună pe birocrații medicali cu botul pe labe. Indivizii ăștia sînt principalii vinovați pentru starea dezastruoasă a Sănătății în România și, în loc să fie trași la răspundere pentru incompetența lor și pentru miliardele de euro cheltuite fără rezultate în ultimii ani, li se acordă puteri de-a dreptul dictatoriale. Dacă actualele partide parlamentare nu renunță la complicitatea cu birocrații medicali, poate că un partid nou, patriotic, va avea curajul să dea cu ei de pămînt.

Nilă Oprișan  •  4 iulie 2020, 15:17

Deus Ex Machina...

Ilie  •  4 iulie 2020, 16:19

Printr-un banner prezent pe site-ul său, Tolontan a susținut proiectul Roșia Montană Gold Corporation, prin care o parte importantă a teritoriului României ar fi fost poluat cu cianuri. Vedeți cine este mai nociv: Arafat sau Tolontan? Roșia Montană este importantă atât din punct de vedere istoric cât și natural. Dar pe Tolontan nu l-a interesat.

Tuate  •  4 iulie 2020, 16:47

Toate tunurile pe Arafat! Totuși, niște medici cu conștiință mai avem sau speră toți că faptele se prescriu? ***, niciodată! Cine este testat, zilnic, de ajungem la 420 de cazuri pozitive noi din 12,000 de teste... sau 11,580 negative din 12,000 de teste? În lipsa autopsiilor interzise, de unde știme că decesele au fost cauzate de boală, de tratamentul toxic sau de comorbiditățile omniprezente? Sadicii DSP de la Vâlcea sau Satu Mare au ieșit din front, fără să fie dați dezertori, trădători ai cauzei, cu mai puțin de 100 de cazuri declarate în 3 luni? Iete, tuate întrebările existențiale de azi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lestie  •  4 iulie 2020, 16:59

Ceea ce nu intelegeti voi e ca Arafat, Vela, Cercel, ca sa nu mai vorbim de Iohannis si Orban, si-au luat niste angajamente in fata sefilor lor de peste granitele tarii. Cu aia nu te joci. Platesc bine, dar te si ard, daca nu faci asa cum zic ei. Asa ca, n-are rost sa vorbim de Curtea Constitutionala, de Avocatul Poporului sau de Opinia Publica. Va fi asa cum zic destoinicii militieni Arafat si Vela, dupa ce in prealabil s-au "consultat" cu Orban si Iohannis. N-au amendat ei cu 5 000 de lei batrani saraci lipiti pamantului pentru ca au iesit din casa sa cumpere de-ale gurii? Ce mai conteaza o amenintare cu puscaria la adresa celor care zac in case fara locuri de munca, fara bani si fara nici o perspectiva? In fond, li se face un bine pentru ca, de bine de rau, la parnaie ai ce manca si nu trebuie sa platesti facturile la gaze, lumina etc. Cei ce i-au pus pe Iohannis si Orban in fruntea tarii isi primesc, acum, raspalta. Ce vina avem insa noi, ceilalti, noi cei foarte multi, care nici in cele mai negre scenarii nu ni i-am inchipuit pe cei doi acolo unde sunt?

si WISS pacem, para bellum!  •  4 iulie 2020, 18:51

Băgați-i pe Raed Arafat și Amalia Șerban în instanțe, ca să-i vedem acolo cum justifică juridic ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR CETĂȚENILOR! Ăștia au ajuns mai ceva decât Ceaușescu.

xstelu  •  4 iulie 2020, 19:19

Andrei F iar ai apărut maaaaah oropsitule pesedeu și beheheu, tot nu te lași deloc mă aaaa???? Tot Gica Contra?

Andrei dar nu F  •  4 iulie 2020, 21:24

Andrei F, ***, se baga si el *** in toate discutiile despre Arafat

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează