Reacție a ministrului Tătaru după recordul de 555 de cazuri noi de COVID-19: “Vor urma și alte creșteri, nu exponențiale, nu dublări, dar trebuie să fim atenți!”

Miercuri, 8 iulie 2020, România a raportat cel mai mare număr zilnic de când a început epidemia! Ministrul sănătății vorbește despre ce va urma și ce măsuri vede

miercuri, 8 iulie 2020, 5:03

de Cătălin Tolontan

Cel mai mare număr anterior de bolnavi descoperiți într-o singură zi fusese 523, acum aproape trei luni, pe 11 aprilie, când însă se făcuseră doar 3.842 teste.

“Așa e, acum avem mult mai multe teste făcute, 13.400, de trei ori mai multe decât în aprilie, dar cifra de 555 este îngrijorătoare”, a spus, pentru cititorii Libertatea, Nelu Tătaru.

Invitat să rezume felul în care vede evoluția pandemiei și ce cred el și specialiștii că trebuie făcut, ministru sănătății a spus:

  1. “Ne așteptăm la cifre mari în continuare. Vor urma și alte creșteri, nu exponențiale, nu dublări, dar trebuie să fim atenți!”.
  2. “E nevoie să rămânem calmi, dar responsabili. Sunt locuri în spitale, locuri la ATI. Apare însă problema resursei umane. Medicii nu mai pot fi mutați imediat dintr-un loc în altul, că nu mai suntem în stare de urgență. Și au apărut și vacanțele personalului medical, e normal să apară un deficit. Tocmai de aceea merg în spitale, să văd ce probleme sunt”.
  3. “Am fost în Parlament și sper ca la mijlocul săptămânii viitoare să avem cadrul legislativ pentru internări. Faptul că vom avea o lege, nu un ordin de ministru, contează. Vom putea relua măsurile medicale normale”.
  4. “Negaționiștii, cei care contestă virusul, au contribuit și ei la ce s-a întâmplat. Rămân ferm pe ideea că trebui să ascultăm profesioniștii în continuare”.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Gabriel R  •  8 iulie 2020, 17:54

Greu de crezut obtinerea cadrului legislativ, atata tim cat exista o majoritate in legislativ , care propagandistic, joaca rolul lui "Gica Contra" Nu vreau sa dau nume dar daca legile sau amendamentele la ele sunt edictate de "personulitati"de la saiba , este aproape imposibil

Obiectiv  •  8 iulie 2020, 19:39

Nu am deloc incredere in acesti "apostoli" ai pandemiei, pe care-i vezi si auzi in fiecare moment; din pacate, presa le ofera spatii ample, ba chiar ii provoaca sa dea in continuare vesti alarmante! Mi-e greu sa inteleg "ce-i mana in lupta", in afara de vanzarea la scara mare a vanzarilor de echipamente sanitare si de cresterea proportionala a sumelor de la UE pe baza nr. cazurilor! Pentru ca suntem in sezonul vacantelor, ma gandesc ca cifrele pe care le tot masluiesc ne vor sechestra in tara, ca sa contribuim la dezvoltarea turismului romanesc, cu servicii si preturi incomparabile cu ale altor tari, in ambele sensuri! Mi-e lehamite de aceasta situatie, care este departe de a te extermina fizic, si mult mai insidioasa pe plan psihic! Nicaieri nu se intampla ca la noi, adica sa creasca nr. cazurilor si al deceselor, in timp ce, zile in sir, in Franta, Spania, UK, Italia, Olanda si alte tari nu se inregistreaza vreun nou caz! Ne comparam doar cu cateva tari mult mai bine populate si mai putin dezvoltate si cu Polonia, care are si ea destule cazuri, dar la o populatie mai mare! O.

Abiectivitate  •  8 iulie 2020, 20:36

Nici subiectiv, nici obiectiv întreb: ce detectează testele, prezența sau concentrația peste o anumită limită a unor corpuri străine, numite viruși? Ce marjă de eroare au testele, dacă doamna asistentă de la Botoșani, Dumnezeu să o ierte, a fost declarată că a decedat de COVID după două teste negative? Ce persoane au fost testate azi față de ieri, și față de 15 aprilie, având în vedere că ministrul spune că folosesc criterii de selectare a persoanelor testate, spre deosebire de testarea aleatorie sau în masă? Cum ar fi o știre de felul "din 13,000 de teste, doar 555 au confirmat suspiciunile că ar fi pozitive"?

Pavel  •  8 iulie 2020, 21:05

Douzeci de beri pentru orice virgula inutila, esti de acord, urecheatule? Patruzeci pentru alte erori majore.

citizen Cain  •  8 iulie 2020, 23:30

Numărul zilnic este ***n, în funcție de interesele lor de moment sau pe termen lung. Când au avut nevoie (din motive electorale, că vremea s-a schimbat și populația era sătulă de izolatură) să schimbe "starea de urgență" cu "starea de alertă" *** timp de o săptămână numărul de infectări declarate zilnic. Acum, când au nevoie (din motive de strategie pre-electorală, că vor să mențină izolatura până în pragul alegerilor, ca să anuleze orice atu al PeSeDe și să poată ei manevra în siguranță, la nivel instituțional, cum au făcut și la "euro-parlamentare") să schimbe "starea de alertă" cu o nouă "stare de urgență" *** timp de o săptămână numărul de infectări declarate zilnic, ca să pară o decizie "logică", nu *** cum este în realitate... Oricum nu are cine să verifice dacă ei spun cifre exacte sau minciuni! ...ca și la "alegeri"! Nu spun ce merită gașca asta de mîrlani politruci, că risc să fiu cenzurat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Obiectiv  •  9 iulie 2020, 9:02

In sfarsit, am ajuns pe primul loc in UE, asta-i tot ce conteaza pentru decidentii nostri politico-medicali! Ca suntem, de fapt, in coada luptei de stavilire/controlare a pandemiei nu mai conteaza, tot publicitate este si cea negativa, dupa modelul patentat de pseudovedetele din showbiss. Iar decidentii anunta restrictiile de calatorie in noi tari ca pe un succes, pentru care s-au ... straduit luni de zile, cand, in realitate, ajunge sa masluiasca dupa necesitati niste cifre, in legatura cu care detin controlul absolut, nederanjati de presa mituita! O.

Ilie  •  9 iulie 2020, 12:59

Felicitări pentru articol. E scris pentru banii de la guvern? Sunt sigur că o maimuță macac scria ceva mai interesant. Mai interesantă era povestea din clipul cu Roșia Montană Gold Corporation pe care îl găzduiai în timp ce zeci de mii de oameni ieșeau seară de seară la proteste.

Nume  •  9 iulie 2020, 20:19

@@@Pavel,cui i te adresezi?lui uråtu'și manipulatorul de Tolontan?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Billy Windows  •  10 iulie 2020, 0:35

*** Cum? NU exista asa ceva? Pai cum nu exista? Se respecta distantarea sociala in Ferentari? Se poarta masti? Sau covidu asta e doar o farsa fascist progressista? Ia sa intrebi pe Mamutu si pe Sica si pe umflatu tatar.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

citizen Cain  •  10 iulie 2020, 16:58

Uite, exact ce am spus mai sus: azi au comunicat 592 de cazuri de "infectați"! Și urmează să se confirme ce a spus, deja, tătarul și apare în titlul articolului: "Vor urma și alte creșteri, nu exponențiale, nu dublări."! Deci ASTA AU PROGRAMAT, în culise: să anunțe cifre din ce în ce mai mari. Eu, în locul lui, dacă voiam să fiu corect, nu m-aș fi hazardat cu afirmații ca asta : "Ne așteptăm la cifre mari în continuare." Pentru simplul fapt că NU SE ȘTIE CUM DECURGE SITUAȚIA, NUMĂRUL POATE SĂ ȘI SCADĂ. Dar ei sunt chitiți pe declararea din nou a Stării de Urgență, pentru a putea juca electoral. Cel mai important lucru ce mi se pare a fi prioritar după ce cad ăștia de la guvernare este VERIFICAREA NUMĂRULUI DE TESTE RAPORTATE ZILNIC. Pentru că eu PUN PARIU că nu au efectuat (în nici o zi!) nici 13000 ca ieri, nici 10000 cum spuneau cu o lună în urmă, nici măcar 5000 pe zi! ...pentru că NU SUNT ÎN STARE, în multe locuri nici măcar nu au scos aparatura din subsoluri, iar unde au scos-o, 3/4 din personal nu știe să o folosească corect! Pentru că asta-i Țara lui Papură-Vodă... Îmi amintesc de o fază: 10 ani în urmă, după-amiaza la schimbul 2, o laborantă, de pe la tătar de loc, de felul ei, angajată ciudat și imediat lăudată de șefa ei Directoarea de Calitate (și șefa mea, în același timp) "Ce bună profesionistă este!", vine și mă întreabă: "Cum ridic temperatura înăuntru, că am rotit butonul până la maxim, și temperatura în etuvă nu crește!" Mă uit (lucram în alt birou, nu am privit până atunci modelul acela de etuvă), mă uit în continuare pe partea frontală a aparatului, și apoi îi spun "Trebuia să modifici de aici, nu de acolo!"... Ea, mult-lăudata care lucra deja DE LUNI ÎNTREGI, ZILNIC, cu etuva aia - pentru determinări critice de calitate! - acționa pe etuvă cursorul de la re-circularea aerului, în loc de cel de temperatură! :))))) E drept, nepoata de la Vaslui a lui Ștefan Cel Sfînt putea avea o scuză: pe etuvă indicățili iera scrise în limba Ficusului...

Billy Windows  •  10 iulie 2020, 20:08

Tolontan am pus o intrebare. Sunt covoare de morti in Ferentari? De ce ai cenzurat propozitia? Ca sa nu se mai inteleaga nimic? Unde ai invatat asta? La scoala speciala de pressa cu trese? Si daca nu sunt covoare de morti in Ferentari ce sa inteleg? Ca se respecta regulile si igiena in Ferentari sau ca periculozitatea si rata de raspindire a corona sunt basme progresiste de instaurare a fascismului marxist?

vicontele de ghencea  •  11 iulie 2020, 9:58

avem o realitate, niste cifre, cum or fi ele... Iata doua moduri de a prezenta aceeasi situatie: 1) “Dupa trei luni s-a ajuns din nou la numarul maxim de infectati pe zi, peste 550!!” 2) Numarul de infectati, ca procent din numarul de teste zilnice, este in prezent doar de 25% fata de maximul atins in aprilie” Ce face un jurnalist onest? Da alt titlu, neutru... si prezinta ambele moduri de abordare, mentionind ca oricum cifrele sunt de necomparat, sunt inselatoare, ca informatiile sunt relative, necredibile si nu pot fi nici verificate independent nici analizate obiectiv. Ce face un jurnalist ***? Il pune doar pe primul si, in general, crede si repeta ad literam tot ce i se spune, fara a avea vreun dubiu, fara nici un embrion de judecata critica proprie. Daca inlocuim cuvintul “jurnalist” cu “om”, “ministru”, “deputat”, “medic”, etc avem imaginea Statului Globalist *** Socialist (cam opusul Statului National ***...) in delir, panica si degringolada.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează