Firea și primarii de sectoare au prima șansă, pentru că au risipit zeci de milioane de euro, fiecare, pe propagandă. Cazul spitalului-fake promovat de Dan Tudorache

Jurnalistul Petre Barbu, cel care scrie de aproape trei decenii despre media și televiziuni, a semnalat, pe 5 august, într-un editorial în Libertatea, existența unui spot al Primăriei Sectorul 1 al Bucureștiului, condusă de Dan Tudorache

miercuri, 26 august 2020, 4:18

Politicianul PSD a promovat un spital inexistent ca și cum ar fi fost terminat. De fapt, clinica este abia în stadiu de proiect.

„În această perioadă dificilă pe care o traversează pacienții români, mulți în situații disperate, și cu sistemul medical aflat sub presiunea coronavirusului, spotul lui Tudorache, dincolo de manipularea și cinismul mesajului, jignește buna-credință a telespectatorilor” Petre Barbu, în editorialul din Libertatea

Ziaristul a numărat 540 de spoturi pe toate televiziunile de știri, difuzate în perioada 27 iunie – 2 august, de la începutul campaniei.

Un verdict bipartizan, fără dubii

CNA s-a sesizat și, în ședința din 25 august, a pus capăt farsei, spunând: “E o minciună”, după cum relatează Pagina de Media. Unanimitatea e dificil de obținut în CNA, dar de această dată cinismul primarului Tudorache a șters granițele între oameni, partide și temperamente. Toți membrii au fost insultați de spotul mincinos și au reacționat în favoarea telespectatorilor.

Nu există un jurnalist pentru fiecare abuz al unei autorități. Situația presei din România este crâncenă.

Faptul că recent nemții de la Burda și-au anunțat retragerea, oferind afacerea de aici unor personaje cu mare experiență în a îngropa difuzarea de presă, nu e decât cel mai recent semn al crizei.

Ultimul trust vestic rămas în România Destinul, sau încăpățânarea unor oameni, face ca ultimul trust occidental de presă rămas în România să fie și primul care a sosit, la începutul anilor ’90: elvețienii de la Ringier.

Ei editează două cotidiene, Libertatea și Gazeta Sporturilor, precum și mai multe reviste, printre care Elle, Unica, Avantaje, TV Mania.

Se face jurnalism bun și liber în mai multe redacții, dar dispariția marilor companii media din Vest reprezintă simbolul dificultății de a construi instituții la graniță, unde dacă falimentezi branduri de presă te califici să ajungi primar general “de stânga”. Iar dacă ești vedeta unei televiziuni cu datorii imense la stat le îngropi și devii speranță a politicii “de dreapta”.

Nu există un jurnalist pentru fiecare abuz, dar există o sută de cetățeni integri pentru oricare dintre deciziile sau faptele cinice ale autorităților, indiferent de partidul cărora le aparțin.

Primarii-hologramă

În alegerile locale prima șansă, în foarte multe dintre localitățile României, o au primarii în funcție.

Bucureștiul este doar cel mai strident exemplu. Zeci de milioane de euro au fost tocați, an de an, sector de sector, ca să promoveze fie lucruri normale, care țin de abecedarul unei vieți decente într-un centru urban, pe care le găsești mai bine organizate în Lahore sau în Sarajevo, fie minciuni sfruntate, precum cea despre care a scris Petre Barbu.

Împachetați în staniolul de pixeli ai televiziunilor, multiplicați de site-uri goale de orice alt conținut, adulați de corul postacilor agresivi, plătiți din bani publici, Firea, Tudorache, Băluță, Negoiță, Florea și ceilalți și-au șters PSD de pe afișe, pentru că nu mai au nevoie de partid și, de fapt, de lumea reală. Ei sunt prima garnitură de politicieni-hologramă, creații ale unei experiențe virtuale.

Mulți primari din România au imaginea lor, spitalele lor, realizările lor, mai toate fictive. De aceea și trec atât de ușor de la un partid la altul. Sunt holograme ale căror decizii influențează însă viața a milioane de oameni reali.

În fiecare zi, în toată țara, sute de jurnaliști se împiedică de firul care alimentează proiectorul și imaginea creată se clatină, vibrează a fals în aerul tot mai rece al verii târzii.

Dar scenografia minciunii, grămada de boxe muzicale, de spoturi colorate, toată circoteca, așa cum se spunea pe vremuri, care însoțește aceste apariții poată fi demontată doar de sute de mii de oameni implicați și venind la vot, în fiecare județ.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Lucian  •  26 august 2020, 16:24

Ok, si? CNA, a facut si sesizarea DNA, de cheltuirea banului public asa, de catre TUDORACHE? Daca nu, banii s-au scurs unde trebuie, un paraindarat, acolo, si poate si cativa IDIOTI, care cred filmuletul, si voteaza ca BERBECII ***. Numai *** se pot numi astfel de " holograme".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  26 august 2020, 16:40

GSP, care aparține de Ringier, tocmai l-a ridicat în slăvi pe Tăriceanu ieri în vreo 4-5 articole. Este condusă de un jurnalist care avea legături dubioase cu conducerea comunistă, mărturisind că a fost trimis în Italia de pe o zi pe alta, în condițiile în care nimeni neagreeat de puterea comunistă nu avea pașaport. Iar Dl. Tolontan *** . Deci, mai ușor cu corectitudinea celor care scriu pentru Ringier.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos  •  26 august 2020, 16:58

Este o mare problema aceasta cheltuiala de bani publici pentru imaginea primarului in functie. Eu unul, in calitate de cetatean, nu sunt de acord. Dar cui sa ma plang ? Monica Ridzi a facut cam acelasi lucru si a ajuns la puscarie( pentru muuuult mai putini bani deturnati !!!!) D-le Tolontan, haideti cu o campanie impotriva acestui fenomen, sa gasim avocati, juristi, sa facem petitii, semnaturi, initiativa juridica , nu stiu...tot ce este necesar, pentru ca sa oprim risipirea banilor pentru publicitatea primarilor !

Andrey  •  26 august 2020, 19:32

Sa spun sincer am cam,,pus botul ''si eu , intrebandu-ma unde este locatia acestui spital pentru ca ,datorita slujbei, am tot batut arterele sectorului 1 ,chiar incercand sa-l gasesc pe google earts, bineinteles fara rezultat. Un alt clip cu tente vadit propagandistice si de campanie electorala este cel cu reabilitarea cladirilor vechi din Bucuresti , in comentariu indicandu-se faptul ca aceasta campanie de renovare a inceput acum patru ani , adica fix mandatul madamei Firea-Pandele . Adica ceva de genul panourilor de pe santierele din sectorul 2 ,in care se specifica : strada reabilitata de primaria sect.2 , PRIMAR NECULAI ONTANU !!!!!

unu din dispora  •  26 august 2020, 20:51

Fac si ei aceiasi propaganda pe care a facut-o si Guvernul Romaniei cu acest guturai numit Covid ))) diferenta este ca presa nu a primit nimic ))) cei din PNL au facut o donatie de 40 milioane euro ( bani publici ) presei din Romania pentru propaganda Covid )))) . Personal eu nu mai cred nimic din ce citesc in presa pentru ca ati fost, sunteti si veti fi CUMPARATI mereu de cei care au distrus aceasta tara in ultimii 30 de ani, cu alte cuvinte sunteti COMPLICI cucei care fura.

dan  •  26 august 2020, 21:41

castiga cine da ,nu cine promite,simplu,cine e prost sa creada in gargaragii care promit luna de pe cer si critica pe altii care au facut ceva,, sau cine e *** sa-l voteze pe *** ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Diana  •  27 august 2020, 0:20

Problema cea mai cea mi se pare ca nu prea avem din ce alege... Ni se ofera un meniu fix, din pacate. O alta problema ar fi "jurnalistii" care ofera informatiile astfel incat sa "pice cum vrea seful". Alta problema este ca televiziunile accepta sa difuzeze aceste spoturi mincinoase - doar e plin de jurnalisti pe acolo; nu? sau... sunt doar vanzatori de informatie? Nu mai insir alte probleme - s-ar termina paginile site-ului. :)

QCD  •  27 august 2020, 3:01

@ unu din diaspora: mosule daca matale cu asa nickname, ne "iluminezi" despre "guturaiul Covid", ma intreb daca nu cumva ne scrii de dintre Nistru si Ucraina, caci si tu te poti califica drept diasporean.

Andrei F  •  27 august 2020, 6:32

Cică...,se face jurnalism bun și liber,,...!!! Ringier daca ținea la independenta jurnalistică va concedia de când ați declarat că nu este bine că jurnaliștii nici să pară apropiați PSD!!! Probabil așa se explică cum ați făcut scandal pe tema Hexi- dezinfectanți falsificați dar nu ați făcut nimic când oficial se vorbește de 80% măști medicale neconforme!!! Poate de aceea după Colectiv ați criticat politicieni pentru că pacienții arși nu erau tratați în străinătate dar acum când sistemul medical este sub presiune din cauza pandemiei nu întrebați minimal dacă politicienii concep ca pacienții români să fie vindecați în străinătate!!!Poate de asta anii trecuti ați scris multe articole pe tema pestei porcine dar acum in pandemie acordați mai puțină atenție fenomenului!!!Poate din acea cauza singurii primari care v-au interesat au fost Firea, Băluță,Florea...dar nu ați scris macar un articol despre Robu,Florea,Boc,Falcă...Poate de asta ați uitat usor de Flutur - Suceava...Poate nici nu ați auzit de mulțimea de probleme de la nivelul DSP- urilor care se ocupa de oameni dar câtă atenție ați acordat lui Geronimo de la ANSVA!!!Și desigur că pesedistii răi nu pot vorbi greșit de un spital când public mult doritele spitale regionale se spune de la oficialități că poate in 2028 vedem așa ceva...Asta când presarii buni se alăturau politicienilor foarte buni care criticau pe cei rai că de ce nu au făcu spitalele regionale în 3 ani...La fel și cu autostrăzile!!! Aia rai trebuiau să facă ce politicieni și jurnaliștii buni ne spun că se va întâmpla peste un deceniu...Ba dar deștepți vă credeți voi!!!!( M-am abținut să nu vorbesc și de ,,întâmplarea,, că zilele acestea prospera numai copiii unor anui anumit gen de tati...)

Mircea  •  27 august 2020, 7:03

Nu dau pe dracul pentru tată-său. Nicușor Dan se consideră deja reprezentantul celor fără apă caldă.

Premiul Pulitzer  •  27 august 2020, 10:00

Vă daţi seama ce a descoperit "jurnalistul Petre Barbu" ... că spitalul nu e ... Oare Premiul Pulitzer ce părere are despre acest moment istoric pentru jurnalismul mondial? Oricum... în toată istoria jurnalismului mondial nu s-a pomenit niciodată ca un redactor şef să scrie un articol despre articolul unui coleg de redacţie.... Poate data viitoare descoperă şi că toată ţara e un fals şi că de 30 de ani nu s-a făcut nimic. Frumoasă investigaţie! Felicitări!

Alex One  •  27 august 2020, 11:06

@Premiul Pulitzer, ai uitat esentialul, poate descopera "cel care scrie de aproape trei decenii" ca PSD este de vina , cauza tuturor nenorocirilor ! Domne, ce ne facem ,a plecat Burda s-au dus cozile la, Femeia, Sateanca,etc. alea de si le smulgeau romanii din mana ! Am ramas totusi cu TV Mania, e ceva.

bettina46  •  27 august 2020, 13:03

Fara sa fac comentarii folosind un limbaj jignitor am postat comentarii privind incorectitudnea unor jurnalisti de la GSP privind unele aspecte ale fotbalului nostru . De atunci comentariile mele nu mai sunt postate. Sunt curios daca acest comentariu va fi

gabriel r  •  27 august 2020, 16:22

Nu pot si nu am sa sustin niciodata niste sigle jalnice de partid, conduse de personaje si mai de jalnice, care si-au dovedit in decursul timului impotenta intelectuala si organizationala, ceva de genul "rosiu-cacaniu" cu puternica aderenta la prostime si la asistati. Intr-un firesc, de mult asteptat, de catre cei normali, de catre cei cu ceva glagorie, acest amestec de culori "murdare" ar trebui sa dispara sau macar sa capete un "colorit mai voios" Nu prea se poate si se pare, ca istoria va consemna - a nu stiu cata oara -incapacitatea unor mase de a alege altceva decat raul cu stralucire de tinichea si cu miros urat O lume de aceasta tipologie, nu va putea avea decat conducatorii pe care si-i merita

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabriel r  •  27 august 2020, 17:34

Cu tot respectul, daca indivizii la care m-am referit " cu o dragoste care nu poate fi moderata", pot raspunde multumitor si cu buna credinta la intrebarile pe care le-am pus pe blogul propriu, invatand alegatorii sa cantareasca inainte de vot, voi incerca sa vad altfel "coloristica" lor reala. Dar cum sunt - in privinta lor- destul de sceptic, eu am incerat sa arat ca incerc o "reconciliere" cu o scara a valorilor, probabil pentru cei mai multi dintre ei, destul de pretentioasa. Scria Shakespeare "cei care imbratiseaza umbre, vor avea o umbra de fericire"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Oltmar  •  27 august 2020, 23:55

Tov Tontolan ai combatut tare cu manie proletara adevarata. Succesuri.

Mihaela B  •  28 august 2020, 12:58

Tolontan, voit sau nu, te pierzi in amanunte. Miza circului Corona in UE este crearea unei noi societati, una totalitara de inspiratie chineza. Ai nostri politicieni si doctori prime time sunt niste simpli executanti. In Germania se vede cel mai bine ce ne asteapta. Si primul pas va fi vaccinarea obligatorie. Pe fata se va spune ca nu e obligatorie dar, daca nu vei fi vaccinat, dreptul la libera circulatie, munca etc va fi puternic restrans. Care nu vede asta ori e ***, ori e naiv. Voi mass media sunteti niste lasi vanduti. Cand veti regreta ca acuma ati tacut va fi prea tarziu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  29 august 2020, 8:45

1.Bun , a fost sanctionat de CNA, dar de DNA de ce nu este sanctionat domn Tudorache? A facut reclama mincinoasa pe bani publici, CNA ul a dovedit asta, de ce oare justitia tace? Cum se va recupera banul public aruncat pe apa Sâmbetei?Aici estd marea problema. 2. In legătură cu presa, Tolo, nu te mai vaita precum o spălatoreasă ca vai ce se intampla cu presa.Daca va considerati oameni capabili si jurnalisti de valoare , voi cei de la GSP , de ce nu v-ati facut voi un ziar la care sa fiți voi patroni ?Uite ia exemplul lui Hagi, tot ce a realizat a fost facut pe forte proprii, fara pomeni electorale de la politicieni si culmea fara fonduri europene.Da nene, si- a facut stadion in câmp printre bălării, ptr ca a refuzat sa dea șpagă politicienilor, a strans din dinti si uite ca a reusit sa ajunga in top si un model atat ptr sport cat si ptr mediul de afaceri. Tu cu nentu Ovi & Co , ce ati facut? Sunteti niste angajati la patron.Oricât de mare ar fi salariul , tot un simplu angajat esti .Nu-ti place si-ti miroase, ok, pleaca si fa-ti tu un ziar, investeste.Angajeaza tu jurnalisti pe salarii occidentale, fi tu ala care sparge gheața in presa mioritica. PS.La câți prieteni interlopi si puscariasi are Nea Ovi( Becali, Borcea - ei sunt cei invitati la emisiunea" prietenii lui Ovi" ), ***.Succes!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  30 august 2020, 11:13

Uite Tolontane ...,,România are cea mai proastă poziție bugetară din Uniunea Europeană cel puțin în ceea ce privește ponderea împrumuturilor făcute de stat. Practic, la fiecare 100 de lei cheltuiți, statul s-a împrumutat 22 de lei, ceea ce sugerează că o viitoare corecție în zona cheltuielilor, cum ar fi cele cu salariile bugetarilor, este foarte posibilă.,, https://www.economica.net/adevaul-trist-din-bugetul-romaniei-sta-cel-mai-prost-din-toata-europa-imprumuturile-facute-de-guvern-sunt-uria-e_189308.html

Comentează