Întrebarea la care Ministerul Sănătății continuă să tacă: ieri, în România, au murit de COVID de două ori mai mulți oameni decât au murit, împreună, în Polonia, Croația și Ungaria

Pe 16 septembrie, noi am avut 49 de decese, iar cele trei țări au avut, cumulat, 24 de decese, în condițiile în care populația lor adunată e aproape triplă decât cea a României

joi, 17 septembrie 2020, 12:03

de Cătălin Tolontan

România continuă să fie, de departe, țara cu cei mai mulți oameni care mor de COVID din Uniunea Europeană, conform Centrului European de Control al Bolilor.

Raportul e actualizat pe ultimele două săptămâni și sunt vizibile doar 14 zile în urmă, dar, așa cum a recunoscut Alexandru Rafila, situația durează de aproximativ două luni.

Exprimate în termeni reali, datele arată că ai între de 10 și de 30 de ori mai multe șanse să mori de COVID dacă locuiești în România decât în majoritatea celorlalte țări europene.

Chiar și comparată cu vecinii săi, performanța sistemului nostru de sănătate este execrabilă. Ieri, 16 septembrie, România a avut 49 de decese, dublu față de cât au adunat, împreună Polonia (10 morți), Croația (6) și Ungaria (8). Populația lor cumulată este aproape triplă față de cea a României.

Ceea ce înseamnă că dacă ești, în medie vorbind, în aceste țări foste comuniste, riști de 6 ori mai puțin să mori de COVID, decât dacă contractezi același virus în România.

Și dacă luăm media deceselor pe ultimele 7 zile, ca să avem o imagine mai echilibrată, neafectată de o zi specială a vreuneia dintre țări, decalajul mortalității se menține.

Pe ultima săptămână, România a avut o medie de 38 de decese zilnice, în timp ce Polonia a avut 13, Croația 4, iar Ungaria 4.

Iar dacă grupăm alte țări din zona noastră și, în mare, comparabile ca sisteme sanitare, cum ar fi Slovacia, Grecia sau Bulgaria, obținem rezultate asemănătoare, care indică dezastrul mortalității, păstrat sub tăcere la noi.

180 de țări din lume stau mai bine ca noi!

Una dintre replicile preferate ale autorităților noastre, pe care a folosit-o și președintele Klaus Iohannis, este aceea că, dacă luăm în calcul toate cele 6 luni de la începutul pandemiei, stăm mult mai bine.

Nu e adevărat. Clasamentul Worldmeters arată că România are deasupra ei, în întreaga lume, 180 de țări și teritorii care s-au descurcat mai bine ca noi ca mortalitate și doar 30 care ne-au depășit la numărul de decese, raportate corect, la mărimea populației.

Asta în condițiile în care românii au acceptat unele dintre cele mai drastice măsuri de izolare.

E adevărat că există și țări europene care au, precum Spania, o medie a mortalității de trei ori mai mare decât a României, dacă luăm ca perioadă ultimele 6 luni, numai că diferența se diminuează.

Adevărata îngrijorare e că, în timp ce mortalitatea COVID scade accelerat în lume, printre altele datorită tratamentelor și depistării timpurii, la noi tendința nu se aplică. De ce?

Infecțiile care au fost, din nou, nedeclarate

Una dintre explicațiile care au început să circule în legătură cu mortalitatea ridicată în România sunt infecțiile nosocomiale. Dar sistemul medical a acceptat-o abia după ce presa a adus tema în fața președintelui Iohannis. Infecțiile sunt omniprezente în sălile de ATI ale spitalelor noastre.

Acum câteva zile, Beatrice Mahler, managerul de la “Marius Nasta” recunoștea că au trei bolnavi de COVID sever infectați cu germeni intraspitalicești, “venite însă de la Brașov și de la alte două spitale bucureștene”. Managerul pleda pentru declararea acestora, însă nu spune câte a declarat, în ultimul an, chiar Spitalul Marius Nasta.

La “Nasta” au murit, doar în primele două luni ale lui 2019, cel puțin 9 oameni cu infecții nosocomiale, recunoscute abia după ce datele au apărut în presă.

Facem teste puține și depistăm târziu

Recent a fost anunțată moartea de COVID a unui polițist de frontieră, decedat a doua zi după ce a fost depistat. Bărbatul de 48 de ani, din Timiș, a aflat luni că are virusul și a murit marți.

Practic, degeaba s-au dezvoltat în lume tratamente COVID cu un randament acceptabil, inclusiv cele relativ simple, antiinflamatoare, dacă ele nu sunt aplicate în România când încă pot limita dezvoltarea agresivă a bolii.

Libertatea a cerut în mod repetat autorităților sanitare să spună dacă au o situație a decalajului dintre momentul depistării și cel al deceselor. S-a îmbunătățit situația de acum 6 luni? A crescut timpul pe care bolnavii și medicii îl au la dispoziție pentru tratament? Ministerul Sănătății tace.

 

Foto: HEPTA

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Inceputul  •  17 septembrie 2020, 14:08

Acesta este rezultatul a 30 de ani de somitati in sanatate si nu numai: un stat esuat. Locul 1 la furat fonduri europene. Locul 1 la prostitutie. Locul 1 la condamnari CEDO. Locul 1 la toalete in fundul curtii. Locul 1 la morti in spitalele fabrici de cadavre. Pentru un stat esuat, Romania are cam multe somitati si cam multe clanuri de somitati. Nimic nu mai are legatura cu invatatura si competenta in Romania. TOTUL ESTE PE NEAMURI, CLANURI, MAFII, GASTI, SERVICII, LOJI MASONICE, GRUPARI. O TARA A SPAGII SI PROSTIEI. Citesc cu greata pe tolo.ro de ani si ani de zile despre dezastrul din spitale. S-a schimbat ceva? S-a schimbat ceva dupa Colectiv? Aceiasi directori numiti pe viata Streinu-Cercel, Alis Grasu, Arafat. Acelasi dezastru. Nu dai spaga - mori cu zile. Presa semnaleaza, dar presa nu este Justitie. Iar in Romania nu exista justitie, pentru ca si acolo sunt clanuri, mafii, servicii etc In Romania nu se va schimba nimic. Si acesta este doar inceputul.

antonia  •  17 septembrie 2020, 15:58

De la inceputul "pandemiei", s-a murit mai mult din cauza infectiilor intraspitalicesti.Dar s-a ascuns intentionat. In plus, groaza, teroarea, induse de autoritati si mass-media au contribuit din plin la ignorarea adevaratei cauze. Banii furati trebuiau justificati, jaful, haosul, degringolada, asemenea! S-a murit si se moare mai mult din cauza infectiilor intraspitalicesti, a lipsei asistentei medicale, a indiferentei si ignorantei tuturor decidentilor. Dar cui ii pasa de vietile si destinele frante? Daca cei care "trebuia" sa se imbogateasca in f-ctie de cati morti sunt, asta e rezultatul!

Elena Cosma  •  17 septembrie 2020, 21:04

Spitalele administrează tratmente anti-virale diferite, după 40,000 de vindecați, fără o coerență reală, multe cu efecte adverse incluse în prospect, inclusiv probleme respiratorii grave. Ușor de verificat. Se raportează decese mai multe după revenirea președintelui de la reuniunea UE unde s-au distribuit fonduri pentru țările afectate. Încă avem groaznic de multe comorbidități, oficial undeva între 2% și 4% dintre cazuri se raportează fără acestea. Pentru boi grave, unii pacienți s-au plâns că în spital nu primesc regulat pastilele pentru tensiune sau tratamentele pentru diabet sau procedurile de dializă. Încuiați în saloane, fără contact cu cei apropiați, cu hrană specifică spitalelor, pacienții mor și de indiferență, tristețe depresivă și anemie, pur și simplu. Din păcate, cadrele medicale încă tac, de frica sancțiunilor. Multe decese se alocă artificial la coronavirus. Ar fi cazul să aflăm din interior adevărul. Săpați acolo!

Adi  •  17 septembrie 2020, 21:16

"Copil bolnav de SIDA?SIDA nu merge-n România, la noi se moare de gripa." ... " Pensionar infirm.Ca trei sferturi din populație " - replici celebre (si din pacate adevarate ) din filmul " Filantropica" Tolo, tu compari Romania cu Ungaria, Croatia si Polonia? Compara si tu cu Bulgaria .Compara si tu guvernul Romaniei cu cel al Indiei,ptr ca la nivel de coruptie ,minciuna si incompetenta le facem concurență . PS. Noi suntem stat eșuat, nu de ieri de azi, ci de la retragerea aureliana.

PACIENTUEDEVINA  •  18 septembrie 2020, 13:14

Deci se moare în urma suprainfectării nosocomiale, nu din cauza Covid...Infectări secretizate, neraportate, escamotate (deoarece spitalele raportează doar ce vor şefii; În ţările civilizate, raportatrea se face automat, informatizat, transparent pt public, on line, în momentul în care în laborator apare rezultatul analizei - nimeni nu poate interveni sau cenzura)...NU există nicio diferenţă faţă de Colectiv, cu excepţia faptului că în prezent victimele infectate nosocomial sunt însutite...pt că, după Colectiv, nu am reuşit să dezmembrăm mafia medicală şi secretomania ilicită a acesteia https://www.libertatea.ro/stiri/caz-deces-covid-ana-nagy-germeni-nosocomiali-3126946; https://www.libertatea.ro/stiri/adriana-nedelea-la-fix-reactia-spitalului-de-boli-infectioase-din-cluj-dupa-decesul-unei-paciente-fiul-spitalul-mi-a-omorat-mama-si-nu-cred-ca-e-singura-victima-3128249 ETC.

Obiectiv  •  18 septembrie 2020, 19:32

Din nou, cred ca s-a scris chiar tot despre cifrele relative la pandemie si despre cauze; in plus, cred ca si nr. cazurilor de infectari este exagerat, conform necesitatilor de moment (in "dinti de fierastrau", cu recorduri urmate de cateva scaderi consecutive, ca doar se asteapta alegerile etc)! S-au anuntat de catre autoritati niste scenarii si cifre si acestea pot fi atinse si "din pix", mai ales la numarul infectarilor, din lipsa crasa de transparenta. Si moralul nostru este la pamant, atat din cauza raportarilor, avertismentelor si a amenitarilor, cat si din cauza presei, care propaga si amplifica teama indusa de virus si, mai ales, de autoritati! O.

Sorin Giule  •  18 septembrie 2020, 22:11

@obiectiv: cifrele au fost tocmai revizuite, acum ar fi peste 80,000 de vindecati, fata de vreo 40,000 acum patru zile. Cineva ne spune ce vrea, cand vrea, in total dispret, iar noi aplaudam realizarile marete si depasirea planului? Trezirea, oameni buni! Israelienii ne dau un exemplu prin demonstratiile de amploare de azi.

Tedros Rafila Arafat  •  19 septembrie 2020, 15:43

Tolontan, stii bine ca nu mor de covid. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorina  •  20 septembrie 2020, 11:36

Se moare pentru ca "s-a gresit, da?", gresim cu totii, nu-i asa? am auzit din nou, ca pe un imn, *** secretarului de stat, pus de paza la turmele romaniei. Poluarea (raport EEA), infectiile intraspitalicesti sunt comorbiditati nedeclarate care afecteaza intreaga populatie a tarii. Avem 19milioane de oameni cu comorbiditati, normal ca rata decesului e Mult! mai mare. Dar oricum e ok, pacientu' e de vina, doar i-am spus sa se spele pe maini...de orice asteptari.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Octavian Paulescu  •  20 septembrie 2020, 15:32

Interesant cum au scăpat de remaniere o mulțime de incompetenți, pentru erori care ar fi dus la proteste masive în alte țări, cum ar fi renumărarea vindecaților, având ca rezultat răsărirea a 40,000 peste noapte. La noi, merge și așa! Mi-e jale...

Ana D  •  20 septembrie 2020, 15:33

Tovarase Tolontan, eu zic sa urmam exemplul luminos al Germaniei, buricul UE si campioana luptei contra Covid si campioana protejarii si grijii fata de cetateni. Uite, tov Karl Lauterbach, unul din doctorii vedeta ai Germaniei si propovaduitor tenace al restrictiilor celor mai dure cand vine vorba de izolare, masca si lockdown, este pe de alta parte adeptul legalizarii nu numai a cannabisului dar si a COCAINEI. https://www.welt.de/politik/deutschland/article216113958/Mehr-Drogentote-Lauterbach-fordert-Legalisierung-von-Cannabis-und-Kokain.html#Comments Deci eu zic ca cu stirea asta v-ati atins maximul de credibilitate si establishmentul si voi mass media main stream, tzutzerii establishmentului. Daca vreun doctor de la PSD cerea legalizarea COCAINEI ma intreb ce spume ai fi facut aci pe blogul tau progresist, unde admiri constant tot ce se face in Vest. Daca si dupa stirea asta mai sunt *** care cred ca restrictiile Covid sunt cauzate de grija fata de cetatean, germanii dar si noi restul ne meritam soarta. Hai succesuri la cenzura PC!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

George Oprina  •  20 septembrie 2020, 23:24

Avem 4% rată de decese cu tot cu comorbidități 95% conform INSP, adică vreo 0,2% oficial, de două ori mai mare decât gripa, însă la cazuri de 9 ori mai puține raportate, deci o rată finală de vreo 0,03%, de trei ori mai mică decât gripa și de vreo 50 de ori mai mică decât TBC. Investigați asta! Cine merită pușcărie?

Simion  •  21 septembrie 2020, 13:25

Si totusi cine e de vina si ce e de facut? Tot vad ca atat in tara cat si afara se fac mici proteste anti masurile luate de guverne, dar cifrele astea le baga careva in seama? Pai, sa ne hotaram odata, ori e bine cu "botnita" ori nu. Ce nostimi am ajuns! Sunt grupuri pe FB care ironizeaza purtarea mastii si apoi apar cifrele asta si nimeni nu le baga in seama...

Stelian Rosu  •  21 septembrie 2020, 16:41

Suedia a suferit vreo doua luni fara carantina, fara masca obligatorie si fara alte masuri arbitrare, acum se simte bine, cel mai bine dintre toate tarile. Iata si solutia. Romania electorala, Anglia de Brexit, Franta de veste galbene, Spania de coruptie... Chiori, calauze orbilor. Masca retine tot felul de spori si toxine, reintroduse in plamani. Raceala cu morbiditate 0,03% trece, crimele politicienilor raman, fie si peste ani de zile, tot vor da socoteala, fara scuze legate de presiunea timpului sau eroare lipsita de intentie...

bg  •  22 septembrie 2020, 9:57

Uneori si TACEREA este un RASPUNS! Nivelul real al infectiilor nosocomiale din spitalele noastre ramane in continuare o NECUNOSCUTA prin subdiagnosticare si subraportare. In raportul CARMIN- ROM 2017, elaborat de INSP in 2019, se vorbeste de o mica crestere a rap. de la 0,25% in 2015 la 0,53% in 2017, cand media europeana este de 7%. Lumea medicala de la noi cunoaste bine problema inf. nosocomiale, dar REFUZA cu obstinatie sa o RECUNOASCA din varii motive. Nici un ministru al sanatatii de pana acum NU a vorbit despre asa-numita "medicina defensiva" practicata la noi, in specialitatile chirurgicale, adica administrarea nejustificata de antibiotice cu spectru larg, asa ca sa avem "un pacient acoperit si pentru...si pentru...".....in loc sa ne straduim sa-i asiguram acestuia o INGRIJIRE CURATA la care are dreptul. Rezulta astfel un consum exagerat de antibiotice {decontact cu legeritate de CNAS} si o crestere mare a rezistentei bacteriene. Una este ce invata studentul la medicina, alta este ce vede ca se face in practica...de catre proprii PROFESORI. Sa nu ne mai miram ca ne pleaca personalul medical in afara...ca nu este numai din cauza banilor.

Ana D  •  22 septembrie 2020, 13:23

Tovarase Tolontan, incet incet ies la iveala intentiile reale ale *** https://www.welt.de/politik/deutschland/video216269964/Stellungnahme-des-Ethikrats-Ist-ein-Corona-Immunitaetsausweis-ethisch-vertretbar.html#Comments In Germania deja a inceput sanchidezbaterea despre introducerea "pasapoartelor imunitare", Consiliul de Etica sanchianalizeaza daca asa ceva ar fi etic sau nu. Fireste ca sanchidezbaterea se va incheia cu introducerea "pasapoartelor imunitare". Care se lasa vaccinat va primi margica de sticla colorata numita libertate (dreptul la munca pe branci, ceva concedii, smartfoane cu tracking non stop, droguri recreative, concerte progresiste). Care nu se lasa vaccinat nu primeste margica de sticla colorata, in schimb poate se alege cu vreo stea galbena pe umar si niste dormitoare lungi, terminate cu furnale. Hai succesuri in eroica si curajoasa ta munca de jurnalist de investigatie, oau!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan Daniel  •  24 septembrie 2020, 12:27

Nici nu vreau sa ma gandesc la ce o sa urmeze in urmatoarea perioada in Romania , mai ales ca au inceput scolile si temperaturile au inceput sa scada .

GELU  •  12 octombrie 2020, 22:06

Beatrice Mahler,,,,, oare va fi pe lista PSD la parlamentare? Beatrice Mahler, managerul de la Nasta, spitalul cu 6 asistente contaminate cu COVID-19, a fost dată în judecată de Ministerul Sănătății că și-a ocupat ilegal postul Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, care acum amenință cu cercetare disciplinară asistentele bolnave de COVID-19, a ascuns că este ea însăși contestată în instanță chiar de către minister. Instituția condusă de Nelu Tătaru a cerut Tribunalului București anularea concursului prin care Beatrice Mahler a devenit manager, fiind constatate abateri de la prevederile legale. de Mirela Neag În ultimii ani, Spitalul ”Marius Nasta” s-a aflat în atenția publică de mai multe ori. 18 pacienți morți infectați, turul televiziunilor La începutul lui 2019, cel puțin 18 pacienți au decedat în 3 luni ca urmare a infecțiilor nosocomiale contactate în secția ATI. Libertatea a dezvăluit că încă din decembrie 2018 managementul știa că există stafilococul auriu și apă nesterilă. Managerul Beatrice Mahler s-a apărat la televiziuni. *** Contract cu firmă de casă a PSD, turul televiziunilor Aparat PCR nefolosit, turul televiziunilor Șase asistente infectate cu COVID-19, turul televiziunilor Dată în judecată de minister că a ocupat ILEGAL!!!!!!!! postul - secret.

Comentează