Firea a dat în judecată presa și pe Nicușor Dan folosind banii primăriei! Tribunalul i-a respins acțiunea ca ”nulă”. Primarii nu mai pot cheltui fonduri publice ca să se apere

Tribunalul București a hotărât joi, într-un proces intentat de Firea jurnaliștilor de investigație Libertatea & GSP, că un cetățean nu poate folosi calitatea oficială de primar ca să acuze că ”i-a fost lezată demnitatea”. Este doar unul dintre multele procese deschise de Firea, iar sentința deschide drumul unor refuzuri în serie ale justiției atât în cazul ei, cât și în cazul altor primari care vor să folosească bani publici pentru procesele care-i privesc personal

sâmbătă, 3 octombrie 2020, 3:46

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

8.500 de lei a plătit Primăria Capitalei, la indicația Gabrielei Firea, ca taxă de timbru în procesul cu echipa de jurnaliști de investigație de la Libertatea și Gazeta Sporturilor. Aceasta este taxa de timbru pentru despăgubirea de 100.000 de euro pe care a cerut-o Firea.

Dacă i-ar fi dat în judecată pe reporteri ca persoană fizică, ceea ce s-a întâmplat în alte cazuri, petenta era scutită de taxă de timbru. Dar, pentru că a folosit calitatea de primar general, ea a cheltuit 8.500 de lei din bani publici. Suma e dintr-un singur proces, dar Firea a intentat foarte multe.

Pe Nicușor Dan l-a dat în judecată în trei calități

Nicușor Dan | Foto Hepta

Această tactică a Gabrielei Firea, de a da în judecată ca primar general presa și opozanții, e de dată recentă. Și pe Nicușor Dan l-a dat în judecată chiar în campania electorală, cu următoarele calități:

1,1 milioane de euro ca să facă publicitate unui spital supraevaluat

În cazul ziariștilor de investigație, pe Firea au deranjat-o dezvăluirile începute anul trecut despre neregulile în investiția făcută de Primărie la Spitalul Gomoiu.

Gabriela Firea a dat în judecată Libertatea după dezvăluirile neregulilor de la Spitalul Gomoiu | Foto: Hepta

Libertatea a arătat cum un raport al Corpului de Control al Guvernului a descoperit fraude uriașe la Spitalul Gomoiu.

Ziarul a mai relatat că, în campania sa permanentă de imagine, Firea a cheltuit 1,1 milioane de euro din bugetul muncipalității promovând un spot cu spitalul unde cheltuielile au fost umflate și cu peste 2.000%, potrivit expertizelor făcute chiar de specialiștii angajați de primărie!

Plângerea la DNA pentru supraevaluările de la Gomoiu făcută de directorul juridic de atunci al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Lavinia Coțofană, a fost băgat la sertar de superiori, iar reclamanta, înlăturată.

Gabriela Firea i-a dat în judecată pe semnatarii investigației și pe prim-redactorul șef adjunct Oana Costea și a cerut 100.000 euro fiindcă i-a fost lezată imaginea.

Ce spune avocatul Diana Hatneanu

Joi, 1 octombrie, Tribunalul București a respins acțiunea Gabrielei Firea.

Admite excepția lipsei capacității procesuale de folosință a reclamantului Primarul General al Municipiului Bucureşti. Constată nulitatea cererii. Cu apel în 30 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul București. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei Soluția dosarului 33680/3/2019

Ce spune Diana Hatneanu, avocatul echipei de ziariști? “Judecătorii de la Tribunalul București au punctat că primarul general, ca autoritate publică locală executivă, nu are recunoscut un drept la demnitate, care este un drept al persoanei fizice și, prin asemănare, și al persoanei juridice”, a spus avocatul.

Primarul general, autoritatea, nu este nici persoană fizică, nici persoană juridică; dacă nu are dreptul, nu poate nici să și-l apere în justiție Diana Hatneanu, avocat

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.

 

Hotărârea Tribunalului București a fost publicată pe portalul instanțelor

Comentarii (20)Adaugă comentariu

ozon1963  •  3 octombrie 2020, 17:52

Promit ca voi fi cititor zilnic de libertatea on-line...imi place spre minus infinit de tolontan...dar nu pot sa nu ma bucur de stirile oferite zilnic pe mirificul site ...sa nu comentam prea mult astia care nu il suportam pe tolo...titlu sau ce o fi el ...Ce i-au facut interlopii lui florin salam! Ireal ce a urmat dupa ce s-a strigat " 1000 de euro de la mine...!!!!! Si stiindu-l pe tolontan al doilea crucisator al presei romanesti dai clic pe stire... surprise...te duce undeva cu alt interlop , anaser cica, care e dat in urmarire internationala ...si ca a fost batut in Marea Britanie....fain, domnu tolontan? Niste scuze Doamnei Monica Pop?

Gogu  •  3 octombrie 2020, 23:08

Bine că am scăpat de Firea. Cu ocazia asta scăpăm de multe lături si infecții din spatiul public.

Sandu  •  3 octombrie 2020, 23:11

Bine ca s-a terminat cu țața de la primărie

Dorin  •  3 octombrie 2020, 23:15

Poate acum reia DNA investigatia de la Spitalul Gomoiu. Poate mai auzim si ceva de achizitiile IGSU si de Arafat, daca nu cer cam mult...

Codrin dar nu Maticiuc  •  3 octombrie 2020, 23:28

Pariu că fashionista ***, prietena ex-primăriței, iși va inchide canalul de youtube în maximum un an! S-a tăiat alimentarea de la conducta cu bani publici. Și ce mai alimentare era!In următorii 4 ani, fără Firea, Tudorache, Bădulescu, Mutu și compania. Mă tot ciupesc de câteva zile să fiu sigur că nu e doar un vis!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriela  •  3 octombrie 2020, 23:35

Să vezi de acum înainte penurie de postaci pro-Firea :)). Văd că Andrei F nu a mai comentat nimic de câteva zile. Își face rezerve de mălai și ulei pentru următorii 4 ani? :))

Dragoș  •  3 octombrie 2020, 23:38

@ozon1963, nu veți mai comenta pe aici probabil pentru că nu va mai avea cine să vă plătească :))

Cocoșel  •  3 octombrie 2020, 23:46

Mie tot nu îmi vine să cred că nu mai e Firea primar. Pe cine mai mozolește fashionista *** pe youtube? Aia pe care a dat-o PROTV-ul afară.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  3 octombrie 2020, 23:47

Dana Budeanu se va înscrie la ajutor de șomaj de acum înainte? :))

Coana Mare  •  4 octombrie 2020, 0:13

Mai știe cineva cine a fost primar în București între 2016-2020? Că eu deja am uitat :))

Afară cu impostorii  •  4 octombrie 2020, 0:17

Ce o să facă de acum înainte prim adjunctul de la ISU B-IF dacă nu mai e Tudorache primar?

Dorian  •  4 octombrie 2020, 0:24

Cine au fost Gabriela Firea și Dan Tudorache? Personaje de desene animate? Întreb pentru un prieten că eu am uitat deja :))

Csiko Atilla  •  4 octombrie 2020, 0:38

Pe cine o să mai ridice în slăvi prim adjunctul de la ISU București dacă Tudorache nu mai e primar la S1? Ședinte la CMBSU fără mozol? Pfff...nu îmi vine să cred.

Cristinel  •  4 octombrie 2020, 0:41

Ce ne facem noi dacă nu mai e Firea primar? :))

Domo  •  4 octombrie 2020, 0:49

Ce o să facă prim adjunctul de la ISU București dacă nu mai e Tudorache primar? Pe cine mai ridică în slăvi? Ședințe la CMBSU fără mozol la adresa primarilor? Abia aștept să văd. Apropo: Șchiopu a ieșit din birou? De ce nu mai participă la intervenții? După apariția filmării de la Colectiv, apărea în poze pe casă, dădea interviuri la incendiul de la depozitul din Afumați, acum de frica coronavirusului s-a baricadat în birou blocând ușa de la intrarea dinspre scara principală. Comandant adevărat, pompier neînfricat :)). Mă duc să vomit

paul S  •  4 octombrie 2020, 9:30

Tolontane, iar ai dat o lovitura mortala sportului din România cu deontologismele tale! A început FCSB sa fure precum Clothilde Armand.

Dan  •  4 octombrie 2020, 11:34

Poate veniți spre Târgu Mureș. Avocații primăriei apară și angajați ai primăriei, in dosare penale. După ce iei zeci de mii de euro sa aperi primăria in jaful pe energomur normal că îl aperi și pe persoană fizică pe donator. Și sunt avocați scumpi si din specia fost procuror comunist.

Dan  •  4 octombrie 2020, 22:23

Eu zic să tragem capacul sicriului peste mandatul tovarășei Firea și să ne bucurăm de următorii 4 ani. Am scăpat de multe abjecții, lături si puroi pentru 4 ani.

ovialex23  •  5 octombrie 2020, 18:31

@ozon1963. Ceea ce ai scris e perfect paralel cu articolul de mai sus. Adica, ai scris ceva in spiritul trollului perfect.

CCC  •  6 octombrie 2020, 14:26

D,a ar fi grozav daca am putea sterge cu buretele sau macar uita ultimii 4 ani, asa cum scriu multi pe aici. Da, ar fi bine sa privim doar in viitor. Din pacate, sunt o multime de lucruri marunte,, cotidiene, care nu ne lasa sa uitam : traficul si semafoarele, spalatul cu apa rece, tramvaie mizere si mai v echi de 30 de ani, etc. Cat despre ce va fi in iarna, mai bine sa incercam sa nu ne gandim, doar sa ne rugam la Doamne-Doamne pentru temperaturi peste 4-5 gade, cu plus! Oricum, pentru modul in care a “admministrat” banii Bucurestenilor, locul “duamnei” este la PUSCARIE!

Comentează