Favorit pe lista PSD Argeș, managerul spitalului Colentina și-a făcut secție ORL, specialitatea lui medicală, sprijinit de Sorina Pintea și de Gabi Firea

De Răzvan Luţac, Mirela Neag, Cătălin Tolontan

sâmbătă, 24 octombrie 2020, 9:00

De Răzvan Luţac, Mirela Neag, Cătălin Tolontan

Cum spitalul Colentina nu a avut niciodată secție ORL și ministerul a refuzat inițial ca managerul Mihalcea să-și facă secție, a fost nevoie ca Sorina Pintea să semneze înființarea în ultima zi de mandat. Apoi, spitalul s-a apucat să facă achiziții ORL din banii dați pe ultima sută de metri, înainte de alegeri, de un alt politician PSD, primarul Gabriela Firea.

Medicul Remus Mihalcea, managerul Spitalului Clinic Colentina, a intrat în atenția publică după ce a devenit public că el a ignorat timp de 6 luni un aparat RealTime PCR primit ca donație.

Echipamentul a fost oferit de o bancă cu scopul de a ajuta unitatea medicală dedicată pacienților COVID în a avea propriul centru de testare pentru noul coronavirus.

Managerul Mihalcea a așteptat ca Primăria București să cheltuiască alți bani cu un al doilea aparat PCR pentru a începe procedurile de înființare a unui laborator.

Managerul Remus Mihalcea

În tot acest timp, testele COVID ale pacienților și cadrelor medicale din Colentina sunt prelucrate, contra cost, de un laborator privat ce funcționează în incinta spitalului.

Reacția conducerii Spitalului Colentina, care nu infirmă nimic din ce a publicat Libertatea, o puteți citi mai jos. Numai că afacerile de la Colentina sunt mult mai extinse.

300.000 euro cheltuiți pentru o secție ORL pe hârtie!

”Managerul Remus Mihalcea, medic specialist ORL, a avut o altă preocupare. În plină pandemie și conducător al unui spital-suport pentru tratarea pacienților COVID, acesta a cheltuit 1,4 milioane de lei (300.000 de euro) pentru achiziționarea de echipament medical ORL deși în această unitate medicală nu funcționează nicio secție ORL”, spune un cadru medical de la Colentina. Potrivit acestuia, secția există doar pe hârtie de un an.

Achizițiile realizate de Spitalul Clinic Colentina având ca obiect noul compartiment ORL au început cu două cumpărări directe, mici, care însumează sub 10.000 euro, conform datelor publice de pe SEAP:

Grosul achizițiilor pentru secția ORL au fost făcute prin ASSMB, entitatea Primăriei conduse de Gabriela Firea, în această toamnă:

Toate aceste achiziții în valoare totală de 1,4 milioane de lei au fost făcute pentru o secție ORL care nu există în paralel cu transformarea spitalului Colentina în spital COVID.

Povestea înființării acestei secții e însă mai lungă și legată de câteva firme preferate ale Primăriei.

A început achizițiile pentru ORL înainte de a-i fi aprobată secția

Managerul Remus Mihalcea a recurs la aceste investiții medii la nivelul costului abia după ce i-a eșuat planul inițial de înzestrare cu echipament medical ORL.

Pe 26 iunie 2019, la doar 3 luni de la numirea managerului Mihalcea la Colentina, directorul medical Bogdan Ioan Furtună a întocmit un referat de necesitate pentru cumpărarea a 15 tipuri de echipamente medicale “pentru secția ORL”.

Atunci, secția nu exista nici pe hârtie, Colentina neavând niciodată compartiment ORL.

Referatul de achiziție a fost aprobat de managerul ORL-ist Remus Gabriel Mihalcea.

Costul maximal la care s-ar fi ajuns, fără TVA, era de 3,3 milioane de euro, aproximativ 16,2 milioane de lei, în cazul unor acorduri-cadru.

Iar firma era una care apare și în afacerile lui Secureanu.

Farmvil, unicul ofertant

Mai întâi, pe SEAP a apărut anunțul de participare nr. CN1012923/11.07.2019, prin care era scos la licitație un acord-cadru gigant, de 16,2 milioane de lei, exact suma stipulată în documentele intrate în posesia ziarului.

Unic ofertant a fost o firmă despre care ziariștii de investigație au mai scris în trecut, firma Farmvil.

Aceasta apare cu afaceri la alte spitale din subordinea Primăriei București, precum Malaxa, în perioada renumitului Florin Secureanu și la Spitalul Sf. Maria.

Farmvil era lider al unei asocieri din care mai făceau parte 9 firme, care aveau, însă, procente mult mai mici din contract, între 0,05% și 3%
Dar ceva se blochează.

Achiziția a fost anulată pe 1 noiembrie 2019. “Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, anunță SEAP.

Aprobare în ultima zi de mandat

În fine, după 5 zile, Ministerul Sănătății aprobă înființarea unei secții ORL la Spitalul Colentina.

Pe 5 noiembrie 2019, la o zi după ce Guvernul Orban a ajuns la Palatul Victoria, una dintre protejatele Sorinei Pintea, economista Doina Tănasă, a avizat, ca director al Direcției Management și Structuri Sanitare din cadrul Ministerului Sănătății, structura organizatorică a Spitalului Clinic Colentina.

În cadrul schemei aflate în anexele documentului din 5.11.2019, este intercalat și compartimentul ORL, având 15 paturi și mențiunea “în curs de organizare”.

Surse din Colentina susțin:
Compartimentul nu exista în spital, însă a fost gândit de managerul Remus Gabriel Mihalcea, medic ORL-ist adus de ASSMB de la spitalul din Pitești, pe 1 martie 2019. Din prima zi de director, Mihalcea a avut în plan înființarea acestei secții ORL. Din prima zi și-a pregătit un loc pentru cazul în care nu va mai rămâne conducătorul unității sanitare.

Spre Parlament

Șeful spitalului Colentina, Remus Mihalcea, este acum vehiculat de surse din PSD drept cap de listă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie în Argeș.

Conform informațiilor de la social-democrați, relatate de presă, managerul Mihalcea are cele mai multe șanse să fie cel care deschide lista social-democraților din Argeș pentru Camera Deputaților.

Contactat de Libertatea a explicat nașterea acestei secții ORL și a lansării procedurii de achiziție pentru echipamente medicale înainte de a fi aprobat noul compartiment, managerul Mihalcea a răspuns ziarului în scris, punctual.

„Nu există nicio legătură între înființarea unei secții ORL și specializarea mea în ORL!”

Despre înființarea secției de ORL în timpul mandatului său de manager și specializarea sa, medicul ORL Remus Mihalcea spune că nu există nicio legătură.

Înființarea acestui compartiment ORL nu s-ar fi putut întâmpla dacă nu răspundea unei nevoi concrete, în niciun caz a mea, ci a pacienților și a sistemului medical, dacă vorbim în general. De-a lungul timpului, s-a simțit nevoia prezenței acestei specialități în cadrul spitalului, pentru a nu mai trimite pacienții în altă parte pentru investigații și tratament. Deși a fost gândit anterior actualei situații de criză sanitară, nu pot să nu remarc faptul că, în actualul context pandemic, ideea unui Centru Multidisciplinar pentru Diagnosticul și Tratamentul Patologiei Capului și a Gâtului devine și mai relevantă, ținând cont de faptul că o parte dintre simptomele specifice COVID apar exact în zona de competență vizată.

Remus Mihalcea: ”Licitația a fost anulată din cauza unor vicii de procedură”

Despre demararea procedurii de licitație în iunie 2019, privind achiziționarea de echipament medical pentru secția ORL, compartiment ce a fost avizat de MS abia 5 luni mai târziu, Remus Mihalcea susține că a fost de datoria sa să acționeze proactiv, în beneficiul pacienților.

Respectiva procedură viza încheierea unor acorduri cadru în vederea furnizării de echipamente medicale pentru 3 secții ale Spitalului Clinic Colentina – Chirurgie, Neurochirurgie și ORL -, și nu doar ORL. Referitor la Compartimentul ORL din cadrul spitalului, menționez faptul că documentația în vederea avizării acestei noi structuri a fost depusă la Ministerul Sănătății încă din luna aprilie 2019, așa încât nu se poate considera că ne-am grăbit în vreun fel cu demararea unei proceduri în luna iulie 2019, care viza inclusiv achiziția de echipamente medicale pentru această secție. Nu aveam de unde bănui că proceduri birocratice vor face să primim avizul abia în luna noiembrie 2019.

Anularea acestei proceduri de achiziții a fost determinată, susține managerul Spitalului Colentina, de existența unor vicii de procedură care ar fi putut impieta asupra rezultatului. În acest context, conducerea Spitalului Clinic Colentina a apreciat că anularea procedurii este decizia corectă.

Întrebat dacă în plină pandemie sunt justificate cheltuielile făcute de spital cu achiziționarea din ultimele 2 luni de echipament specific ORL, medicul Mihalcea consideră că acestea au fost făcute pentru ca spitalul pe care-l administrează, care este suport-COVID, să poată acorda sistență medicală pentru cât mai multe specialități.

”În calitate de medic, consider că toți pacienții trebui să beneficieze de cele mai bune condiții de tratament posibile, atât cei care suferă de COVID-19, cât și cei care au afecțiuni ORL. Ca manager al Spitalului Colentina am obligația legală să mă asigur că afirmația mea anterioară are și acoperire în fapte”, a declarat șeful spitalului.

Acesta precizează că nu toate cele 1,4 milioane de lei cheltuite pentru ORL au fost făcute pentru secția respectivă, ci majoritatea au fost direcționați pentru necesarul cabinetului ORL din Ambulatoriu.

Reacția spitalului Colentina după dezvăluirile despre aparatul PCR care a stat nefolosit timp de șase luni:

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Andrei F  •  26 octombrie 2020, 14:06

Poftim logica de jurnalist de investigatie!!!Unu....,,APROBARE ÎN ULTIMA ZI DE MANDAT,, ...apoi ...,,Pe 5 noiembrie 2019, la o zi după ce Guvernul Orban a ajuns la Palatul Victoria, una dintre protejatele Sorinei Pintea, economista Doina Tănasă, ....,, Doi .....Cica e problema ca un echipament a stat neutilizat 6 luni desi spitalul spune ca echipamentul era incomplet-nu avea extractor!- ca spitalul nu avea personal pentru laborator.... si mai ales ca Spitalul Colentina cel putin pana in august a stat mai mult gol fapt ce a facut ca Orban sa fie de acord ca spitalul sa nu mai fie de suport COVID!!!! Trei...Ce nu ne spune Tolontan si ,,sursa,,lui este ca directorul medical de la Colentina si-a dat demisia pentru ca spitalul a fost facut de suport COVID si asa multe luni a avut foarte putini pacienti si se revenise asupra deciziei tocmai datorita lipsei de pacienti...Patru...Ce nu ne spune Tolontan si oamenii buni este cum spitale noi au stat-stau nefolosite in Moldova !!!!Sa fie problema Colentina asa de grava in comparatie cu asa ceva?Cinci....A auzit macar un cititor de o campanie a guvernului Orban sau a ziaristului Tolontan ca macar un pacient roman bolnav grav de COVID sa fie tratat in strainatate???Sau pacientii romani trebuiau tratati in strainatate doar in cazuri ,,Colectiv,,?Sase....Daca Spitalul Colentina nu are sectie de ,,infectioase,, si pana acum cateva zile nu avea treaba cu pacientii COVID de ce trebuia sa aiba laborator de depistare a noului virus?Sapte....Ne poate spune Tolontan cati pacienti cu COVID au fost tratati la Colentina si sa ne faca o paralela cu cati pacienti trata in mod obisnuit spitalul in anii precedenti?Opt...Spitalul Colentina s-a spus ca a fost ales sa fie de suport COVID tocmai pentru ca avea multe discipline medicale si asa pacientii cu boli asociate ar fi gasit tratament pentru toate bolile...O sectie ORL nu pica pe logica decidentului....?Noua....Tragedia cu noul virus este mai mare decat tragedia Colectiv?Adica Tolontan o sa joace intr-un nou film?!?!?Zece...Cu urechile mele am auzit cum parlaentarul USR Ungureanu a declarat ca are informatii ca scandalul UNIFARM ajunge la nivelul lui Orban-pentru cenzura.declaratie in direct pa Realitatea Plus...-Libertatea ,Tolontan au sa investigheze subiectul?

bg  •  26 octombrie 2020, 16:35

O ancheta jurnalistica excelenta si bine documentata! Este evident faptul ca infiintarea unei sectii ORL la spitalul Colentina, in plina pandemie covid 19, este un PROIECT PERSONAL al managerului R. Mihalcea. Asa s-a structurat si reorganizat sistemul medical de stat in ultimii 30 de ani, in jurul unor persoane influente cu diverse specialitati, avand interese comune cu politicul, cu companiile din domeniul medical si nicio clipa in functie de patologiile si nevoile pacientilor. Degeaba ne spun "somitatile noastre medicale" pe toate canalele tv ca avem conditii ca in Germania in spitale de stat, ca sistemul NU functioneaza ca acolo si nici nu va functiona vreodata. In alta ordine de idei, raspunsul spitalului Colentina referitor la ap. PCR donat de banca este unul tupeist si de neam prost. Cum adica, tu esti sarac lipit, mort de foame si cineva iti da de POMANA o farfurie cu mancare pe care tu o pui la cos pe motiv ca nu ti-a dat si tacamuri cu care sa mananci. Sigur, la noi conteaza doar "donatiile" catre anumite persoane fizice, cele pentru institutii publice sunt uitate prin cutii, nu se pot utiliza, nu avem lab., nu exista personal....Motive...

Caligula  •  28 octombrie 2020, 8:04

Corectati, va rog, sa cheltuiasca cu forma corecta sa cheltuie. https://www.conjugare.ro/romana.php?conjugare=cheltui Multumesc

paul S  •  28 octombrie 2020, 17:14

Se prăbușește fotbalul din România și tu te ții de nimicuri??? De fleacuri??? Nu mai ai credibilitate în fata mea. Ca sa dregi lucrurile ai o singura solutie: sa îți faci o freza ca a lui Mirel Radoi. Pana atunci, pana nu te vad cu coafura ca a lui Radoi, pentru mine nu vei mai fi deontologul patriei. Îmi pare rău, dar asta e situația.

Comentează