Radu Cosașu la 90 de ani. Primul mohican, ultimul progresist

Scriitorul Radu Cosașu a împlinit 90 de ani. E vârsta la care suporterii Progresului primesc legitimația solemnă care le dă dreptul de a comenta fazele controversate. În plus, începând de acum, au voie să se ia de propriii jucători și de cei ai adversarilor. Vor urma ani interesanți în articolele lui ”nea Radu”

vineri, 30 octombrie 2020, 9:14

de Cătălin Tolontan

În fotbalul și în lumea din care vine Cosașu vorbeai despre un fenomen după ani în șir de răbdări prăjite ale observației, învățării și așteptării. Generații întregi, pe toată curbura planetei, au crescut așa. Noi, ”decrețeii”, n-am făcut excepție. Intrai să joci, pe maidan, în curtea școlii sau în parc, abia după ce stăteai pe tușă săptămâni întregi, în cel mai bun caz.

Mai aveai șansa să deții propria minge, dar oricum nimereai în poartă și ajungeai acasă belit pe genunchi și cu fața umflată de șuturile apărate eroic și inutil că luai toate golurile posibile.

Pe stadion, la meciurile celor mari, altă belea. Ai tăi sau prietenii mai mari te luau de gura ta în tribune, dar trebuia să privești, să asculți ce spun specialiștii cu pantalonii decolorați de ploile și de soarele a zeci de sezoane fotbalistice. Până începeai să ai glas, să glumești, să ironizezi o fază sau un jucător, eheee, trecea o eternitate. La înjurat brigada de arbitri se dădea drumul mai devreme, dar tot nu spuneai, de rușine, ce te tăia capul, ci mai furai din hâtrii stadioanelor diverse vorbe pe care le strângeai, răbdător, în palmares.

Astăzi, la 90 de ani, Radu Cosașu continuă să comenteze săptămânal despre sport în Gazetă, ”Gazeta noastră”, cum o alintă cel mai premiat scriitor român în viață, și beneficiază de critica năpraznic de democratică a cititorilor, în comentariile la articolele sale. ”Păi pe vremea noastră…”, am zice noi, iritați.

”Nea Radu” crede altceva. În comentariile ”internauților”, cum le spun el și Ovidiu Ioanițoaia, jurnaliștii sunt trimiși, pe rând, la școală, la bucătărie, să-și șteargă ochelarii sau, mai franc, să se apuce de altceva că pierd timpul. Comentariile pe net sunt ghemul de furie pe care îl cunoaștem și exprimă umanitatea noastră temătoare.

Aici, în lumea digitală, toți ne comportăm de parcă se dictează în fiecare secundă un penalty împotriva noastră.

Dar Radu Cosașu crede altceva. El citește comentariile, se amuză și le ia în seamă aplicându-le sentimentul microbist al istoriei. Apoi merge mai departe.

Acum câțiva ani, m-a sunat și ne-a propus să facem o carte cu articolele lui, urmate de comentariile oamenilor, cum apar pe site. Am vorbit singuri câteva zile, dar ”nea Radu” era cât se poate de serios. 

Cică o bunică evreică se plimbă pe malul mării împreună cu iubitul ei nepot, povestește Amos Oz într-o carte. Un val colosal vine și-l ia pe băiețel.  ”Dragă Dumnezeul Atotputernic”, plânge bunicuța, ”cum ai putut să-mi faci una ca asta? Am suferit toată viața și nu mi-am pierdut credința. Să-ți fie rușine!”.

Nu trece nici un minut, un alt val uriaș se ridică și îl aduce pe copil fix în brațele bunicii, teafăr și nevătămat.

”Dragă Dumnezeule Atotputernic”, spune ea,”foarte frumos din partea Ta, desigur, dar unde e căciulița băiatului?”.

Așa și noi.

Ca microbiști, suntem recunoscători că valul l-a adus și îl păstrează pe Radu Cosașu între noi, primul dintre mohicani, dar ne întrebăm: ”Dragă Dumnezeule, ne aduci și Progresul?”. Sau măcar progresul.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Sevilla 89  •  30 octombrie 2020, 9:48

La Mulți Ani Maestre! Sănătate și noroc va doresc!

Ilie  •  30 octombrie 2020, 10:10

La Scânteia tineretului în anii '50.... Sună foarte urât. Alți studenți erau pe la Pitești, Aiud, Gherla sau la Canal. Trimiși de Nicolschi, Brucan, Pauker, Walter Roman, Dulbergher, etc.

Ilie  •  30 octombrie 2020, 10:12

A fost la fel de chinuit ca Mihail Șora.

adrian  •  30 octombrie 2020, 11:20

domnule Ilie, ar trebui sa sti ca sfintii sunt doar pe peretii bisericilor! Sanatate maestre !

Racul  •  30 octombrie 2020, 11:44

La Multi Ani si sanatate, maestre!

Geomate  •  30 octombrie 2020, 12:56

La Multi Ani domnule Cosașu! Asteptam sa scrieti mai mult si in Dilema Veche!

axel  •  30 octombrie 2020, 13:13

Progresul, mereu bievenit. Cu progresul, mai incet cu pianul pe scari, hai sa il definim mai intai si apoi vedem.

Fane  •  30 octombrie 2020, 15:10

Omagiile mele maestre cu sanatate si putere sa scrieti ca deobicei ! Saltimbancii trec scriitura ramane.

Simeone  •  30 octombrie 2020, 15:37

La mulți ani! Sunteți Scorpion ca și mine, dumneavoastră cu o zi mai repede. Ma bucur nespus de fiecare articol. Felicitările mele!

victor L  •  30 octombrie 2020, 15:47

La multi ani, domnule Radu Cosasu. Ca mult imi place cum scrieti. Si despre sport si despre altele.

dan c  •  30 octombrie 2020, 16:05

fanus neagu divaga frumos si spumos, el scria din talent si putea sa vorbeasca despre orice cu aceeasi verva scriitoriceasca; comparativ, cei de azi, mai ales cei de la"gazeta noastra" par mai mult o adunatura de derbedei care se pretind ziaristi, iar "marii seniori", fie se fac ca nu vad porcareala din ziarul asta fie sunt ei insisi epigonii patetici ai unei ziaristici de cumetrie, tipic comunista; dar in romania se traieste frumos din porcareala de aia si alde cosasu daca nu mai stie sa priceapa atunci rade; cat despre tolontan, de ce n-ar scrie si el daca tot s-au ratacit prin redactii mai toate nulitatile produse dupa "revolutie"

joe neguț  •  30 octombrie 2020, 19:39

Că Tolontan amintește de povestea bunicii cu nepotul luat de val, cu mare tristețe mi-a amintit de o poveste adevărată. Un nepot și bunicul au fost luați de valuri și au dispărut, valul următor l-a aruncat înapoi pe nepoțel, pe bunic NU, probabil s-a înecat încercând să înoate!

mirceadeca  •  30 octombrie 2020, 21:37

sa traiti cu sanatate ,pana cand intra progresul in liga 1,si-nca ........maestrre..............

Liviu  •  31 octombrie 2020, 0:58

Frumos.La Mulți Ani, maestre Radu!

justitia  •  31 octombrie 2020, 1:23

De Dumitru Graur nu zici nimic ? La multi ani MAESTRE

Urod  •  31 octombrie 2020, 1:36

Radu Cosașu cred ca le-a vazut pe toate...Felul lui de a fi plin de bun simt, vine din vremurile de demult. Acum se practică bullingul mediatic....La multi ani, domnule Radu Cosașu...!!!!!

Obiectiv  •  31 octombrie 2020, 12:54

Foarte frumos din partea dvs. ca-l omagiati pe Maestrul Cosasu, un exemplu de urmat sub toate spectele! Chiar si cand este subiectiv in ceea ce scrie, Maestrul nu deranjeaza pe nimeni, lucru rar! In schimb, alti columnisti reactioneaza, mai ales la criticile cititorilor! Dvs. ii cenzurati in totalitate pe unii dintre ce care posteaza reactii la materialele publicate, probabil pentru ... adevarul crud al celor afirmate, nu pentru limbajul folosit! In alta ordine de idei, dvs. ati plecat de la GSP, dar articolele dvs. din Libertatea apar si pe acest site; daca ar fi in totalitate fara conotatii politice, ar fi de inteles, insa nu este asa! Printre materialele din Libertatea, pe site-ul GSP figureaza unul relativ a noul primar al Brasovului; daca acest articol este justificat o va hotari doar timpul, nu *** sau deschiderea spre noi partide! Inca ceva: impertinentul ziarist Stucan il tutuieste pe Hagi!!! Stucan este doar un ziarist de scandal, in timp ce G. Hagi este o somitate a fotbalului, si nu numai din Romania! Cum isi permite acest ziarist sa foloseasca singularul atunci cand i se adreseaza lui G. Hagi?! Eu, mai in varsta decat Stucan, nu i-as permite sa ma tutuiasca, chiar daca si in ziaristica (nu in cea de scandal, fireste) am ceva ascendente asupra lui?! O.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează