Cifrele oficiale: din 300 de lei pe fiecare test COVID, clinica doctorului Musta ia 83%, iar spitalul public care le prelucrează, 17%

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a răspuns cererii Libertatea și a explicat publicului cât anume îi revine din testele COVID recoltate la clinica privată Profilaxis SRL și prelucrate la spitalul public: statul a încasat 300.000 de lei pentru 6.000 de teste, adică 50 de lei pe test. Restul de 250 de lei din preţul testului merg la clinica privată, care recoltează, transportă probele, cumpără reactivii și, susține spitalul, a pus la dispoziție și ”un echipament”, dar fără să-l numească

sâmbătă, 31 octombrie 2020, 3:41

De Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

Clinica Profilaxis din Timișoara face teste COVID la cerere, contra 300 de lei, teste pe care apoi le prelucrează la spitalul public, clinica neavând nici oamenii și nici aparatura PCR necesară. În schimb, clinica privată cumpără substanțele necesare analizelor.

Doctorul Virgil Musta, șef de secție și medic la Spitalul de Boli Infecțioase și medic și acționar al clinicii Profilaxis, a avut rețineri în a dezvălui datele comerciale ale contractului dintre cele două instituții, una publică și cealaltă privată, la care lucrează.

Spitalul spune că scopul a fost ”creşterea capacităţii de testare a infecţiei SARS CoV-2 la cerere”.

Ziarul s-a adresat spitalului public, pentru mai multe detalii despre termenii înţelegerii. Spitalul a furnizat datele, dar fără contractul pe care redacția îl solicită în continuare autorităților. Ziarul a cerut şi primăriei (de care ţine spitalul) acest contract, dar răspunsul primăriei a fost să redirecţioneze solicitarea înapoi spre spital.

Conform spitalului, contractul dintre Boli Infecțioase şi clinica Profilaxis SRL a fost încheiat “pentru creşterea capacităţii de testare a infecţiei SARS CoV-2 la cerere”.

Numărul de teste, aproape dublu față de cel declarat de dr. Musta

Contractul a fost încheiat la 20 iulie 2020 şi vizează strict testele la cerere, explică spitalul de stat.

De la 20 iulie până la 30 septembrie au fost efectuate 6.875 de teste, din care au fost plătite (şi spitalului) 5.999 de teste. Asta înseamnă aproape 90 de teste pe zi, cu mult peste numărul de teste avansat de dr. Musta în interviul pentru Libertatea: ”Din câte ştiu eu, maxim 50 se pot face pe zi”.

Pentru aceste 6000 de teste, spitalul de stat a primit, de la clinică, suma de 299.950 lei. Cu alte cuvinte, conform calculului făcut de redacție din datele spitalului, la fiecare test COVID-19 prelucrat pentru clinica Profilaxis SRL, spitalul primeşte 50 lei. Restul de 250 lei rămân la clinica privată.

Spitalul ia sub 20% din banii plătiți de oameni, iar clinica privată unde doritorii de teste COVID plătesc, păstrează puțin peste 80%, dar acesta nu este profitul, pentru că are costuri.

La 6.875 de teste făcute în două luni și zece zile, Profilaxis va păstra, după ce va achita spitalului cota acestuia, 1,7 milioane de lei.

Asta înseamnă că veniturile lunare ale clinicii private din testele COVID sunt de aproximativ 130.000 de euro pe lună, iar profitul este, în mod clar, mult mai mic.

Clinica suportă salariile celor care recoltează, reactivii și transportul

Conform contractului, arată spitalul în răspunsul către Libertatea, clinica Profilaxis SRL suportă “costurile reactivilor şi altor materiale necesare efectuării obiectului contractului,, și tot clinica privată ”se obligă să organizeze recoltarea şi transportul probelor la laborator, să ridice rezultatele probelor solicitate”.

În plus, Profilaxis SRL a pus la dispoziţia spitalului “un echipament pentru creşterea capacităţii de testare”, a mai spus spitalul.

“În baza contractului nu s-a efectuat niciun test conform definiţiei de caz, ci doar teste la cerere. Nu s-au folosit bani publici”, mai arată răspunsul spitalului către ziar.

 

Spitalul suportă salariile celor care prelucrează și amortizarea aparatelor PCR

Spitalul timișorean a explicat că în laborator se efectuează şi teste conform definiţiei de caz (acelea reprezintă, de altfel, prioritatea unităţii în pandemie), iar acelea sunt decontate cu 200 lei de Ministerul Sănătăţii prin programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare.

Ce spune Spitalul de Boli Infecţioase despre eventualul conflict de interese în care se poate afla dr. Virgil Musta?

“Laboratorul de analize medicale care prelucrează testele nu se află în subordinea Secţiei Clinice conduse de dl dr. Virgil Musta, iar dumnealui nu este parte în respectivul contract de prestări servicii”, a răspuns Spitalul de Boli Infecţioase.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

biuli  •  31 octombrie 2020, 17:39

Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan articolul dvs. e un pic tendentios: 1) clinica are costuri pe care le-ati estimat? 2) cat detine domnul doctor din Profilaxis ca actionar titlul e clinica doctorului? 3) doctorul crede ca e 50 pe zi capacitatea, poate are 4) a avut retineri la publicarea unui contract comercial, dvs. publicati contractele dvs. comerciale? 5) sunt teste la cerere, ati incercat sa faceti un test in Timisoara sa stiti cat de greu gasesti sa favi, etc.? Lista poate continua. Important e sa va documentati inainte de a crea un titlu care poate fi perceput ca un clickbait.

Andrei  •  31 octombrie 2020, 17:43

La noi totul este o mafie, in toate domeniile...

biuli  •  1 noiembrie 2020, 8:31

La noi credem ca totul e o mafie, presa profita de asta din plin ... arunci cu noroi ai rating mare!

Andrei F  •  1 noiembrie 2020, 11:03

Eterna și fascinanta Românie...In timpul când niște pacienți primesc tratament gratuit pe viață nu se mira nimeni că alți pacienți trebuie să-și plătească singuri analizele!!!!De ce or fi pacienții bolnavi cu COVID discriminați în așa măsură încât gazetarii ,,buni,,la Colectiv,, nici nu se întreabă??? Când Guvernul cel Bun da bani presei desigur foarte bune cina să scrie de așa ceva????Și repet intrebarea ...știe cineva ca un decident sa fi incercat că măcar un bolnav grav de COVID sa fie transferat la spitalele de afara???Altfel orice paralela intre ,,Colectiv,,și bolnavii de COVID...

Mihai Voinea  •  1 noiembrie 2020, 18:30

Pentru biuli:faci o paralelă ușor deplasată.contractul clinicii cu spitalul este PE BANI PUBLICI .contractele lui Tolo sunt pe banii lui.cele mai bănoase afaceri pentru firmele particulare sunt cu MARIA SA STATUL.maninci și tu maninc și eu și prostimea moare pe capete in spitale Mihai

tindala  •  2 noiembrie 2020, 19:36

@Andrei F- Stiu ca ai vrut sa arati discriminarea!Dar exemplul ales e neinspirat!Dupa tine,ar fi vreo tara- afara cum zici tu- sa primeasca un bolnav de COVID?Poate Rusia lui Putin-in scop propagandistic-dar la noi lumea- cand zice spitale de afara- sigur vrea in Occident!

Andrei F  •  3 noiembrie 2020, 0:39

@ Tândală Nu știu domnule in ce bula trăiți dar eu am auzit la știri acum că pacienți din Olanda sunt tratați în Germania...In vara pacienți din Italia și Franța erau tratați în Germania...Și să știți că Germania este mai la Vest decât noi doar fata de Rusia...

tindala  •  3 noiembrie 2020, 9:19

@Andrei F. In spatiul Shengen!Nu e ceva neobisnuit ca cetatenii unei tari sa faca naveta in cealalta tara- unde au serviciul-sau chiar au locuinta in ambele tari!Iar daca se duc la spital se duc pe cont propriu,pe baza de act de identitate!In orice caz nu se duc cu elicopterul statului!Dar Romania nici nu a fost admisa in Spatiul ala si mai face parte si din tarile pe lista rosie cu COVID!

iulian  •  3 noiembrie 2020, 10:19

merge bine afacerea, mai bine se putea, ca fac bani cu ochii inchisi, vin banii la buzunar ca șpaga la lautar, nu lucrez cu maruntis.." șarmantul Virgil rade de noi in fiecare zi. la fel si Marinescu, un produs Medlife. tovarasa Dorobat ramane cu banii din mita si probabil e trecuta deja in PNL. acestia sunt eroi din Linia Intai

Andrei F  •  3 noiembrie 2020, 10:41

@tandala DIgi 24 ,,Copleșite de numărul mare de cazuri COVID, spitalele din Olanda vor transfera pacienți în Germania,,...,,Germania preia pentru îngrijire bolnavi de coronavirus din Italia și Franța,,....Si sa ma credeti ca tarisoara nu era in Schengen nici in 2016 cand cu Colectivul....Informati-va ,este aproape gratis...

Teodor Ristea  •  3 noiembrie 2020, 20:50

Cei care fac și numără/raportează testele au sumțit mirosul banilor. Testele puteau fi făcute de un doctor fără vreo legătură cu spitalul? Poate... în altă țară. Tratamentele puteau fi administrate de doctori care să nu apară pe listele de "atenții" ale firmelor farma, devenite publice? Poate... în altă țară. Minciunile frizează ridicolul, pe bani grei. Lăcomia asta disperată după putere se va încheia rău pentru mulți care gândesc doar pe termen scurt. Ce vor face peste 5 ani? Cine va avea milă de ei atunci? Boala va trece, mârșăviile celor care profită de ea, nu!

mihaela  •  8 noiembrie 2020, 0:38

Furt din bugetul statului! Simplu! Deci, puscarie pt toti cei implicati.

Comentează