Publicăm contractul COVID al dr. Musta. ANI spune că este „conflict de interese” să existe afaceri între spitalul public al unui șef de secție și clinica privată a acestuia

De Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

luni, 16 noiembrie 2020, 2:51

De Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

Într-un răspuns către Libertatea, Agenția Națională de Integritate (ANI) spune că un șef de secție dintr-un spital de stat poate avea acțiuni la o clinică privată, dar între cele două nu se pot face afaceri și contracte, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Clinica privată Profilaxis a doctorul Virgil Musta oprește 250 de lei din fiecare 300 de lei pe care publicul îi plătește peste testele COVID, restul de 50 de lei mergând la Spitalul Victor Babeș de Boli Infecțioase din Timișoara, unde Musta este doctor și șef de secție.

Împărțirea 17% la stat și 83% la privat, expusă recent de Libertatea, e confirmată de contractul pe care spitalul public l-a pus la dispoziția redacției și pe care îl publicăm astăzi.

Contractul spune că testele urmau să fie prelevate de clinică, dar unele au fost luate în curtea spitalului.

Contractul poartă numărul 5140 din 20 iunie 2020. Spitalul Victor Babeș Timișoara este prestator, iar clinica Profilaxis, beneficiar. Spitalul se obligă să facă la cererea clinicii private “investigații de laborator”, nu doar teste PCR de COVID, așa cum s-a știut până acum, ci și teste IgM și IgC, de anticorpi.

Clinica se obligă să furnizeze substanțele necesare analizelor. În plus, va ceda 30% din profit Asociației Spitalului Dr. Victor Babeș, “pentru dezvoltarea proiectelor”. Nu e clar dacă e vorba de profitul realizat în acest contract sau de profitul firmei.

Spitalul Victor Babeș se obligă să realizeze aceste teste cu oamenii săi și cu propria aparatură.

Profilaxis se obligă, în schimb, să folosească personalul pentru prelevarea testelor și transport. Aici apare o contradicție între contract și realitate, pentru că mărturii și documente publicate de Libertatea arată că prelevarea s-a făcut, în mai multe cazuri, în curtea spitalului, nu la clinică.

În condițiile în care dr. Musta nu mai răspunde întrebărilor ziarului, nu se știe ce personal a fost folosit, dar se știe că o casă de marcat a Profilaxis a fost în spital, eliberând pacienților bonuri pe numele clinicii private, în timp ce Spitalul Victor Babeș elibera rezultatele analizelor la cerere.

Inițial, contractul a fost semnat din 20 iulie până în 15 septembrie. Apoi a fost prelungit până la 31 decembrie, printr-un act adițional.

ANI spune că un astfel de caz înseamnă conflict de interese

O altă informație vine de la Agenția Națională de Integritate, pe care Libertatea a întrebat-o ce prevede legea în privința șefilor de secție. Ziarul nu s-a referit la doctorul Virgil Musta, ci la oricare șef de secție, răspunsul ANI este, de asemenea, impersonal.

1. Pot avea acțiuni la afaceri private în sănătate?
ANI a răspuns că șefii de secție pot avea afaceri private în sănătate, ei nu sunt incompatibili în această situație.

2. Pot exista contracte între spitalele publice unde ocupă funcția de șef de secție și aceste afaceri private ale lor?
În cazul în care spitalul public unde sunt șefi de secție face un contract cu clinica privată pe care o dețin, atunci situația se schimbă.

Răspuns ANI către Libertatea:
În ceea ce privește încheierea unui contract de prestări servicii între spitalul public la care un medic este șef de secție și clinica privată la care medicul este acționar, este de natură să genereze o situație de conflict de interese din perspectiva dispozițiilor art. 178 alin. (2) lit. a) coroborat cu art. 185 alin. (15) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare

ANI a precizat că acest răspuns nu este “rezultatul activității de evaluare efectuată în condițiile Legii nr. 176/2010”, adică nu a întreprins un demers pe care-l fac ca să stabilească respectarea legii, ci e un răspuns general, pe dispozițiile legale aplicate șefilor din sănătate.

Contractul încheiat între Spitalul Victor Babeș Timișoara și clinica Profilaxis:

Contract Profilaxis Anonimizat

Actul adițional:

Act Aditional Profilaxis An…

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Ilie  •  16 noiembrie 2020, 15:47

E la fel cum un ziarist spune că luptă pentru binele comun dar are pe site un banner al unei companii care vrea să otravească România. Sau care a fost angajatul unora care au furat de la statul român. Sau care face clicuri sau trafic de pe urma suferințelor unor tineri. Și care a ridicat ode unui ziarist la Scânteia tineretului din anii '50. Și care a fost făcut ziarist de către unul care era trimis șef de delegație sportivă în vest în anii comunismului. Și care, când i se scriu la comentarii astfel de lucruri adevărate, le cenzurează. Cum făceau comuniștii.

Maxentiu  •  16 noiembrie 2020, 17:00

Extrem de problematic. Cunosc oameni care au ieșit în stradă și au facut scandal pentru mai puțin de-atîta. Acum, tac mîlc. Se fac că plouă. Acum corupția nu mai ucide, domnilor, așa-i?

Sorin Chiru  •  16 noiembrie 2020, 20:56

Într-o stare de alertă/urgență, cu poliția militară scoasă pe străzii, procurorii și judecătorii dorm? Cine poate cenzura abuzurile puterii, în afara unor oameni atât de disperați, încât să iasă în stradă: "Ori învingem, ori murim!" Se împlinesc curând 31 de la Revoluție, iar conștiința unor fii de torționari, a unor lacomi de putere, de bani și de glorie pare să fie imună la orice de pe lumea asta... Numai că veșnic e doar Unul!

Andrei F  •  16 noiembrie 2020, 23:35

PSD este de vina...!!!Că doar ei conduc Consiliul Județean de 30 de ani,ei au primarul de Timișoara tot de 30 de ani,ei au schimbat conducerea spitalului........Și o mica întrebare...Cum se poate ca articolul sa fie îndreptat împotriva unui singur om când pe actele prezentate sunt mai multe semnături??? Adică numai Musta este pesedist...? Este fix ca la scandalul CSA - Becali că tot s- a judecat astăzi...Au semnat pentru societatea înființată spre o sută de persoane dar numai Becali este tras la răspundere...

gigione  •  17 noiembrie 2020, 0:53

Cum va spune in urmatorul articol dl Tolo, noul Ion Cristoiu de serviciu la aruncat mascari anti-prezi: pana cand se va face Presedintele Iohannis ca nu vede ce se intampla in cazul asta si toate celelalte in care nimeni nu a facut nimic de la geto-daci incoace

pacientuedevina  •  17 noiembrie 2020, 3:01

Oooo, ce „descoperire”! DEJA DE 30 DE ANI aceasta a devenit prioritatea absolută a medicilor: căpușarea și deturnarea BANILOR pacienților asigurați, de la plicuri până la contracte neconcurențiale și aranjate, la țepuirea spitalelor publice și a Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (că, deh, CNAS e cea mai mare BANCĂ din rou, și e condusă de ...medici - deci de „specialiști”văleleu). Plus peșcheșurile de la industria pharma și a dispozitivelor medicale! Între halatele albe, circulând bani negri... Astfel s-a născut și prosperă mafia medicală care ne blochează serviciul public de sănătate în subdezvoltare și malpraxis instituționalizat. La fiecare caz de răsunet, care revoltă cetățenii pacienți și amenință existența mafiei medicale, imediat Colegiul Medicilor din Rou declară pompos și balivernos că vrea (deci dictează!) Pact pe Sănătate. Dar ... numai cu Guvernul, cu politicienii (ca să scrie tot medicii, strâmb, noile legi). Exclus cu asociațiile PACIENȚILOR și ASIGURAȚILOR care le plătesc lefurile grase și le permit paradisul economico-fiscal pentru „afacerile” și învârtelile lor „pseudo-medicale”. Acesta este atitudinea și comportamentul instituționalizat, MEDIEVAL, la adresa Pacienților din Rou. Dictatură medicală, stat în stat medical, ca țepele și tunurile să poată continua ... ce contează ATI Neamț și Pacienții arși de vii în spitalele TRANSFORMATE ÎN FEUDE personale. Și vă mirați că au îndrăznit să ÎNCUIE (STRICT INTERZIS!) pacienții ATI și să îi lase să ardă de vii, când OMS 1500/2009 și OMS nr. 398/2019 pentru Siguranta Pacientului în ATI obliga personalul medical, inclusiv pe cei de gardă, să asigure supravegherea pacienților, să activeze de îndată alarma de incendiu și cel puțin să folosească de îndată stingătoarele! Nu au făcut, AU ȚINUT ÎNCUIAȚI PACIENȚII, TRANSFORMÂND ILEGAL SECȚIA ATI ÎN CREMATORIU. Sau cum a explicat Domnul prof.dr. ATI Bubenek (Șef secție ATI), medicii de gardă, în timpul gărzii, înlocuiesc șeful de secție și au puterile lui decizională, inclusiv răspunderea, iar secțiile ATI nu au voie să funcționeze fără sistem automat de detectare și stingere incendii.

pacientuedevina  •  17 noiembrie 2020, 3:06

Crupția medicală ucide ÎN MASĂ! Cum să nu se mai repete Colectiv, Giulești, ATI Neamț, Domnul Lăzărescu etc. cum să dispară mafia medicală? Extrem de simplu, iată primii doi pași: 1. interdicția absolută a medicilor de a mai cumula funcții public-privat; 2. obligarea tuturor medicilor de a depune anual declarația de interese și de avere. Sub sancțiunea excluderii din profesie (retragerea dreptului de a mai profesa). Vedeți cât e de simplu: două articole de LEGE!

bg  •  17 noiembrie 2020, 8:22

Buna tara, rea croiala, proasta randuiala! In plina pandemie, conducerea spitalului de boli infectioase incheie un contract prin care presupun ca incarca activitatea laboratorului cu probe de covid. Ce sa intelegem noi, ca personalul de laborator si asistentele nu prea aveau de lucru si se plictiseau? S-a facut o evaluare a gradului de ocupare a personalului de care seful de laborator? Atat valoreaza pregatirea si munca intr-un laborator de biologie moleculara de stat, uzura aparatelor, utilitati, consumabile, doar 50 de lei/proba? Este clar ca este o afacere pusa la cale de manager, sef de sectie, seful de laborator, iar personalul spitalului si laboratorul de analize medicale este doar folosit in mod discretionar, caci asa le-a spus seful si nu se discuta. La noi, tot ce se face la stat trebuie sa fie IEFTIN sau GRATIS, ce se face la privat trebuie sa fie SCUMP, pentru ca aceiasi medici {profesori, conferentiari, primari} sunt si colo si colo. Daca se poate, la stat sa fie MUNCA, iar la privat PROFITUL. Statul este totdeauna perdant...

bg  •  17 noiembrie 2020, 12:13

Din 18 mai 2018 este in vigoare ord. de urg. nr. 39 care reglementeaza parteneriatul public-privat... de acum incep sa se dea alte tunuri financiare in statul roman...Pai ce exemplu de contract este asta in care spitalul de stat care a lucrat in cateva luni aprox. 7.000 de probe incaseaza 350 000 lei , iar clinica privata incaseaza 1 750 000 lei? Care este beneficiul economic pentru spital comparativ cu cel al clinicii private? Zgarciurile la stat si carnea grasa la privat...Dr. Musta spune ca ajuta spitalul sa scape de aglomeratie, iar managerul spune ca aduce fonduri, ceilalti responsabili : director medical, sef lab., economist, jurist, semneaza ca primarii, conform ordinului sefului al mare. Nimeni nu intreaba, nu se mira, nu analizeaza, toti executa si semneaza...Este aceeasi FRICA de a deschide gura, de a spune ceva, este FRICA paralizanta de a-ti pierde LOCUL DE MUNCA...caci ti se spune in fata "semneaza ca nimeni nu este de neinlocuit" oricat de pregatit, calificat, capabil, corect, ai fi...Asa se lucreaza la noi in institutiile de stat...De ce credeti ca l-a intrebat Liviu Dragnea unde lucreaza pe taximetristul care l-a infruntat si nu a vrut sa manance mici cu el? Omul ala risca sa ramana pe drumuri cu familia pe timp nelimitat... Noroc ca persoana avea actele depuse pentru America...

alex  •  17 noiembrie 2020, 15:02

In RO orice medic care se respecta lucreaza si in privat. De aia bate vantu in spitale dupa ora 14. Cum e posibil si tolerat asa ceva, numa Dzeu stie. Medicii in RO n-au program de lucru de 8 ore?

Comentează