Vaccin COVID. Vlad Mixich: “Nu există nici un argument să nu vaccinezi un om de peste 80 de ani, dar să dai unui funcționar de la Ministerul Dezvoltării”

Expert în politici de sănătate, Vlad Mixich a spus miercuri dimineață la Europa FM că sistemul de împărțire a vaccinului din Marea Britanie e axat pe vârste și grupuri vulnerabile, în timp ce primele informații arată că în România va fi favorizată birocrația

miercuri, 18 noiembrie 2020, 5:32

După ce Digi 24 a dezvăluit că Ministerul Sănătății a cerut ministerelor să alcătuiască liste cu personalul care dorește să se vaccineze, societatea civilă a reacționat. Mai multe voci publice au contestat sistemul, argumentând că nu e normal să fie prioritizate atât de sus ministerele sau ”securitatea națională”, domeniu care, în România, grupează militari, servicii secrete, poliție, comunicații speciale și unde pot fi asimiliate enorm de multe profesii, cu multe sute de mii de oameni.

Președintele Iohannis a spus că săptămâna viitoare va fi prezentată strategia, dar și el a adus în discuție atât grupele de risc, cât și sectorul de ”siguranță națională”.

„Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente” Klaus Iohannis, Președintele României

În UK: întâi oamenii peste 80, apoi cei peste 70

Vlad Mixich, specialist în sănătate publică, a explicat la Europa FM că sistemul din Marea Britanie, care a fost deja anunțat, începe, ca prioritate, cu vaccinarea personalului din centrele pentru vârstnici, chiar înaintea medicilor, care vin imediat după în listă.

Vlad Mixich. Foto: Agerpres

Apoi, englezii îi vor vaccina anticovid, opțional, nu obligatoriu, pe oamenii peste 80 de ani. Urmează cei peste 70 de ani, un alt grup vulnerabil.

Prin comparație, ceea ce a cerut Ministerul Sănătății, listele la ministere, este un specific al statului nostru. “Nu există nici un argument să nu vaccinezi un om de peste 80 de ani, dar să dai unui funcționar de la Ministerul Dezvoltării. Nu ai argumente științifice sau de altă natură să faci așa ceva”, a spus Mixich.

El a mai adăugat că raportările de până acum ale diverselor vaccinuri sunt încurajatoare, ”dar e ca și cum la un meci de fotbal ai 1-0 pe parcurs, să așteptăm toate datele, atunci vom vedea ce putem sărbători”.

Foto: Eli Driu

Comentarii (25)Adaugă comentariu

pawn  •  18 noiembrie 2020, 17:44

unii oameni sunt mai esentiali decat altii

Ilie  •  18 noiembrie 2020, 18:22

Mixici nu a prescris o pastilă în viața lui, dar își dă cu părerea.... Tolo măcar e specialist în substanțe chimice binefăcătoare , în special cianuri. Că dacă erau rele nu își punea banner cu Roșia Montană Gold Corporation lângă poză.

in toarcerea armelor  •  18 noiembrie 2020, 18:42

"primele informații arată că în România va fi favorizată birocrația". Ăsta e un mod neutru de a spune că trebuie să acceptăm acest ABUZ, unul dintre numeroasele privilegii ce și le asigură măgarii vremelnici din fruntea țării? Ceaușescu pentru asta a fost dat jos de populație (și împușcat la Crăciun de oamenii lui...)! ..."grupează militari, servicii secrete, poliție, comunicații speciale și unde pot fi asimiliate enorm de multe profesii, cu multe sute de mii de oameni"? Ce "sute de mii"? ...numai în aparatul funcționăresc sunt peste 1,5 milioane de angajați, deci împreună cu milițienii și securiștii aplicatori de măsuri epidemiologice cu bulanul și cu spray-ul paralizant în ochi, aflați încă în serviciu la vîrsta venerabilă de 38 de ani, sunt PESTE 2,5 MILIOANE! De aici trebuie pornită analiza! Mai ales financiară! PeNaLii au fost cei care au urcat numărul funcționarilor de la aproximativ 800 și ceva de mii la aproape 1,5 milioane, cu mulți ani în urmă. DE CE? ...fiindcă "PREGĂTEAU DIGITALIZAREA"... ...iar de când a fost introdusă "digitalizarea" (adică datul cu două degete în tastatura de PiSi, și nu în tastatura mașinii de scris mecanice sau electrice), numărul a mai crescut cu 150-200 de mii! ...iar apoi le-au dublat salariile, deși trag-chiulul cu sîrg, în condiții de biroaie călduțe și liniștite, asigurate din banii noștri, la șuete în grup la care-i deranjezi dacă intri ca să le ceri să facă ceea ce scrie în fișa postului... De cei activi și de rezerviști, cu trese pe umăr (atît au schimbat, de la stelele în 5 colțuri de pe epoleți! ...ba, să nu mint: au schimbat și jupînul: Moscova, cu Washingtonul, cu "iertarea păcatelor"!), ce să mai vorbim?! Vezi rolul lor în Cazul Caracal și în Cazul Restaurant "Shanghai"... Ăștia merită ceea ce au pățit și bolșevicii, cu 30 de ani în urmă. Nu-s cu nimic diferiți. Vezi și Piatra-lu'-"Pinalti", cu CoVizii înghesuiți în oraș , pentru că tătarul sasului ținea spitalul-"suport" de la sat GOL, cu paturile A.T.I. GOALE...

Mac  •  18 noiembrie 2020, 20:03

Așa cum arderea de vii a unor tineri într-un local de noapte contează mai mult decât cea a unor pensionari într-un spital (ne-o dovedesc mitingurile, demisiile și... documentarele premiate), tot așa viața unui funcționar capabil dintr-un guvern cinstit și devotat interesului public valorează mai mult decât cea a unui bătrân oarecare. Nu?

Milici  •  18 noiembrie 2020, 20:48

Cum a ajuns omul lui Soroș bacsi să decidă la cestiunea vaccinului ?

Luca  •  18 noiembrie 2020, 20:54

Vaccinarea "Guvernului minoritar" se va face la spitalul Monza ? Intreb pentru un prieten ... Poate asta este strategia PNL pentru a-si motiva oamenii inaintea alegerilor din decembrie ! :-) ... a fost o gluma nereusita , nu ?!

Ali  •  18 noiembrie 2020, 20:57

,,Raportarile vaccinului sunt incurajatoare"! Te vaccinezi, ai iluzia ca ai scapat de Covid, insa mori sau ramai paralizat. E ca la fotbal, conduci cu 1-0, crezi in victorie cateva minute, apoi pierzi 6-1. Ca la tenis!

Diana  •  18 noiembrie 2020, 21:18

De ce sa nu fie vaccinati primii politicienii? Dar sa fie pe bune, nu doar text! Daca ei scapa, se vaccineaza si altii. 😃 Zic si io.

Paul  •  18 noiembrie 2020, 22:56

La cat i-a lasat de izbeliste Boris, macar atat sa faca...poate totusi vorbesti si de miliardele de lire ''date'' pe relatii, nu de alta dar cica numai pe la noi se intampla...asa si cu vaccinul, spun ei ca 90% a dat rezultate, dar nu spun si pe ce grupe de varste, caci daca nu pe alea pe care spun ei ca incep, atunci e cam degeaba

Gates  •  18 noiembrie 2020, 23:27

Nu vă speriați că o să ajungă la toată lumea. Asta se numește marketing. Așa își vinde Apple telefoanele: le ține sub cheie in magazine că să îți dea impresia că sunt foarte dorite și deci trebuie protejate. Ăștia de la companiile care product vaccine găsesc guvernanți sau ziariști care creează chipurile necesitatea de a prioritiza distribuția astfel că toți spălații pe creier să se așeze deja la coadă și să se vaccineze fără măcar să știe pentru ce.

geomate  •  18 noiembrie 2020, 23:56

@Ilie - te ajuta cineva sa scrii? Caci la câtă lipsa de creier dovedesti in cateva cuvinte, nu ma astept sa stii sa scrii.

paul S  •  19 noiembrie 2020, 0:29

Cred ca la articol ai pus din greșeală o poza cu Fuego. Nu scrii absolut nimic de Draga Olteanu, dar ne-ai înnebunit cu filmul ala biografic despre Vlad Voiculescu, în care ai jucat rolul principal. Un cabotin e mereu invidios pe marii actori.

ovialex23  •  19 noiembrie 2020, 1:43

Sa cititi articolul despre dna directoare doctor (?) MONICA POP :„Vă dați seama că nu! (n.r. nu mă voi vaccina). Categoric nu și nici nu voi dai vreun sfat cuiva să se vaccineze atâta timp cât acest vaccin e făcut în trei luni!” Si in completare, Monica Pop spune la Antena 3 că poți face leucemie după vaccinul anti-COVID. Nici un studiu nu-i susține afirmația!!! Daca ea se apuca sa faca asemenea afirmatii, va dati seama citi *** se vor baza pe spusele ei si se vor opune vaccinarilor! Adica vaccinurile cumparate de UE sunt facute pe genunchi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DJ Thrror  •  19 noiembrie 2020, 7:44

O sa ajunga la toata lumea, nu se inghesuie prea multi. Este o falsa dezbatere, cine risca sa ramana nevaccinat pentru ca e la coada listei. Vad ca media romaneasca deja face o propaganda agresiva impotriva vaccinarii iar rezultatele au aparut deja in sondaje, jumatate din populatie nu vrea sa se vaccineze.

doilaunu  •  19 noiembrie 2020, 7:56

@paul S :)))) foarte tare observatia ta

bg  •  19 noiembrie 2020, 8:05

Poate ca exista UN ARGUMENT! Pentru ca statul roman sa nu mai fie nevoit sa plateasca SPORURI de risc ptr. Covid, pentru radiatii in predarea online! La noi, sindicatele nu lupta pentru drepturile salariatilor, ci pentru sporuri, dupa care, liderii lor ajung in parlament, in demnitati de stat...A fi lider este o oportunitate, nu o profesiune de credinta...

Andrei F  •  19 noiembrie 2020, 9:02

Un articol de învăluire...De ce o fi mai important ce se face cu un vaccin încă inexistent de care vorbește ,,prietenul,, prietenului Vlad Voiculescu când uite Cezar Preda- PNL- spune un adevăr mult mai mare? Adica cum să taci când afli că medicii au intrat pe secțiile covid cu măști falsificate- neconforme ??? Și a trecut o săptămâna și nimeni nu este arestat?

Toader  •  19 noiembrie 2020, 9:17

Sînt baiuri destule cu vaccinurie. Cum va fi cu primul, niciodată folosit, vaccin cu ARN? Care-şi pune pielea pe băț?

Alex One  •  19 noiembrie 2020, 10:25

Afacerea masca nu mai este de actualitate, le spala romanii la greu ,cine a apucat a castigat milioane in cateva zile pe o firma de apartament acum e in voga afacerea "testarea" ,milioane de euro pe zi in buzunarele unor privati care, nu-i asa, trebuie sprijiniti ca doar ajuta statul roman. Urmeza afacerea "vaccinarea". Cine va avea prioritate, evident "doctorii" Fluturi .Apoi reluam subiectul "coruptia", ma rog, in functie de rezultatul alegerilor,daca iese "guvernul meu" nu exista asa ceva ca doar au zis si ambasadele si licuriciu.

Maxentiu  •  19 noiembrie 2020, 10:41

Dulapul săsesc nu se dezminte. La el, „în primă fază” intră vreo 5 milioane de oameni, 10 cu tot cu neamuri, fini, pile. În faza a doua, nu se mai vaccinează nimeni.

Nicco  •  19 noiembrie 2020, 12:52

La cate tampenii despre vaccinuri si vaccinare se propaga peste tot, n-as crede ca va fi inghesuiala pentru vaccinare. Creierele bine spalate nu au auzit de boli eradicate prin vaccinare...

Tudor  •  19 noiembrie 2020, 13:58

Oamenii din aparatul care gestioneaza vaccinarea si medicii (oamenii din aparatul medical) trebuie vaccinati primii. Pentru ca pierderea (chiar daca se imbolnaveste 2 saptamani) unui astfel de om afecteaza foarte mult lupta impotriva COVID-19. Un medic poate sa aiba grija de multi bolnavi si daca pierdem multi medici ce facem? Cine are grija de noi? Ajungem intr-o situatie neplacuta. La fel si cu oamenii din aparatul care gestioneaza vaccinarea - aceeasi logica (un astfel de om poate ajuta ca vaccinarea sa decurga mult mai repede). Ma gandesc ca nu vor fi foarte multi functionari in aceasta situatie :) Este normal ca apoi sa urmeze categoriile cele mai vulnerabile si este normal ca vaccinul sa fie optional. Sanatate!

Toader  •  19 noiembrie 2020, 15:11

Nicco, dacă ai bună voința să dai peste grafice, tabele, cu incidența bolilor pt care se vaccinează, cu date de dinaintea introducerii vaccinului, vei vedea limpede că introducerea vaccinului nu a influențat cu nimic mersul bolii, uneori, dimpotrivă. Dacă tu ai alfel de date, arată-le!

Gabriela Constantinescu  •  20 noiembrie 2020, 20:26

Citez: "După ce Digi 24 a dezvăluit că Ministerul Sănătății a cerut ministerelor să alcătuiască liste cu personalul care dorește să se vaccineze, societatea civilă a reacționat. Mai multe voci publice au contestat sistemul, argumentând că nu e normal să fie prioritizate atât de sus ministerele sau ”securitatea națională”, domeniu care, în România, grupează militari, servicii secrete, poliție, comunicații speciale și unde pot fi asimiliate enorm de multe profesii, cu multe sute de mii de oameni." Da, deci am consultat 3 surse diferite (Petre Ispirescu, Fratii Grimm si Hans Christian Andersen) si stirea se verifica. Intr-adevar ofiterii au incercat sa beneficieze primii de turbo vaccinul Biontech de eficacitate 90%. Totusi, imi permit sa contrazic pe tov ofiter Mixich. De ce sa ii condamnam pe acesti oameni ca vor sa fie primii? Nu merita? Ofiteriii merita cu asupra de masura sa se vacineze primii. De 9 luni toti ofiterii lupta in linia 1, alaturi de dvoastra, jurnalistii main stream, de politicieni, alaturi de doctorii de elita (Rafila, Streinu-Cercel, Arafat, Dorobăț, Mahler, Oancea, Musta, Ciohodaru) si mai ales in frunte cu Domnul Presednte Klaus Iohanis si Doamna Presedinte Iohanis Carmen. Cu totii meritati sa va cedam prioritatea absoluta la vaccinare. Nu ne permitem sa va pierdem si sa ramanem fara indrumarea dvoastra esentiala ptr supravietuire. Va multumim, va iubim si asteptam sa va vedem pe toti vaccinati inaintea noastra.

Ninel Colectiv Rezist  •  21 noiembrie 2020, 15:45

Nu stiu ce m-as face fara societatea civila si fara politicienii politic corecti si fara presa mainstream. As fi total pierdut. Nu pot gandi cu capul meu propriu. Multumesc din suflet ca ma salvati! Unde este coada la vaccinare? Ma prezint imediat.

Comentează