Insuportabilul Diego Maradona

Astăzi a murit fotbalistul care a adus jocului o bucurie de neîndurat pentru ochii noștri de microbiști.

miercuri, 25 noiembrie 2020, 7:12

Cu mult, cu foarte mult înainte de a se diviza între ”trumpiști” și ”antirumpiști”, oamenii planetei erau împărțiți în ”cei cu Pele” și ”cei cu Maradona”. Taberele erau ireconciliabile. Fiecare membru al bandei a fost și este convins că preferatul său a fost cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor.

Am avut șansa să lucrez în redacție cu trei dintre cei mai înrăiți fani Maradona: jurnaliștii Ovidiu Ioanițoaia, Daniel Nanu și Adrian Florea. Poveștile lor au cântărit chiar mai mult decât meciurile cerești ale argentinianului.

Ioanițoaia, care are prieteni în sudul Italiei și călătorește frecvent acolo, povestea cum, de pe vremea lui Maradona, se formase obiceiul să se tragă cu tunul printre măslini, atunci când Napoli marca.

Fotbalul e un sport de echipă. Puține formații, fără o cultură a organizării și a tradiției avansate, pot sparge plafonul, prin contribuția unei individualități. Și, aproape niciodată, nu o pot face la cel mai înalt nivel.

Dar Maradona a reușit. Diego a luat pe cont propriu două formații, foarte bune, dar nu de top mondial, naționala Argentinei și pe Napoli. Pe prima a făcut-o campioană mondială, iar pe a doua campioana Italiei, într-o eră când acest lucru echivala cu a fi campioana mondială a cluburilor.

În atâtea feluri, el nu a fost un model de urmat, dincolo de gazon. Dar nici nu i-a păsat. Moartea lui separă, încă o dată, omul și opera. Lui i-a rămas durerea glorioasă, iar noi am cules bucuria pură, aproape insuportabil de trăit. Căci așa sunt, văzute și azi, driblingurile și golurile și pasele lui. Insuportabilul Diego, omul care a anulat fotbalul de echipă, transformându-l în esența jocului, pe care o știm din copilărie: unu la unu.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Gabi Koreanu  •  25 noiembrie 2020, 19:32

Tolo, Ai avut sansa sa lucrezi in primul rand cu Ioan Chirila. El era suporterul no. 1 a lui Diego. Voi, ceilalti, erati doar invataceii

Stelian  •  25 noiembrie 2020, 19:38

A fost un bun fotbalist, probabil cel mai bun....dar pentru a fi la acest nivel a fost trișor. Daca nu marca golul cu mana nu mai exista cupa mondiala și astfel o mare parte din gloria lui ar fi dispărut.. Pentru a argumenta îl dau exemplu pe Messi.

Ilie  •  25 noiembrie 2020, 19:39

Un mare jucător, dar l-a susținut pe Fidel Castro, care nu prea iubea presa liberă. Era prieten cu mafioții din sudul Italiei. Care sunt mult mai răi decât cei demascați de tolo. Iar cea mai mare performanță a lui a obtinut-o după un henț evident. Iar tolo vorbește doar din niște imagini de pe net. Maradona cel mare a jucat într-o perioadă în care noi nu aveam acces la meciuri. Dar ,după ce a făcut bani pe seama tragediei de la Colectiv, acum vrea bani de pe urma morții unui mare jucător, dar un om a cărui exemplu nu e de urmat. La fel cum nu trebuie urmați hoții de Messi și Ronaldo. De aceea Pélé e cel mai bun: ținea la moralitate!

Dan Dumitru  •  25 noiembrie 2020, 19:41

Este tot ce înseamnă bucuria jocului de fotbal! Un copil ce nu a ajuns la maturitate, fiindcă nu și-a dorit asa ceva! Fără egal, de necomparat cu nici un muritor, fost sau actual!

ManX  •  25 noiembrie 2020, 19:43

Frumoasa ultima propozitie. Asa l-am simtit în toate meciurile în care l-am vazut jucând. De fiecare data am afirmat ca a câstigat singur Cupa Mondiala în Mexic si singur a dus în finala Argentina în Italia. Sa-i fie tarâa usoara. Sa-l ierte si sa-l odihneasca Dumnezeu.

Geniu!?  •  25 noiembrie 2020, 19:50

Un simplu cocainoman.... definitia geniului este alta...

Loro  •  25 noiembrie 2020, 19:57

O mare tristete m-a cuprins la aflarea vesti. A fos si pentru mine cel mai mare jucator. .A fost un mare jucatot , pentru ca a fost bun finalizator dar si pastor. Sa nu uitam evolutia de la mondialul din '90 , unde el si Canigia au dus echipa pana in finala. In ceea ce priveste comparatia cu Pele , el nu a avut la echipa nationala coechiperi de nivelul celor pe care ia avut Pele si totusi a luat un titlu mondial si a jucat o finala cu Argentina

NPetre  •  25 noiembrie 2020, 20:17

S-au mai lasat fotbalisti sau au murit. Dupa aceea, ca un ultim omagiu, echipele au decis sa retraga numarul purtat pe tricou de acestia. Acum, este nevoie de mai mult, sa se retraga mingea de fotbal de peste tot.

Andrei  •  25 noiembrie 2020, 20:40

M-am oprit din citit dupa prima propozitie. Tolontan e obsedat de politica si nu poate incepe nici macar un articol despre moartea lui Maradona fara aluzii si ricoseuri politice. Sit tibi terra levis, Maradona.

pawn  •  25 noiembrie 2020, 23:55

ne-murise demult. fireste ca odata ce vietile noastre incep sa devina lungi nu prea mai exista decat slabe legaturi intre diferitele secvente ale existentei, intre poza unui baiat/fata cu privire cetoasa si freza caraghioasa din scoala generala si adultul care se uita la tine din oglinda dimineata de te intrebi unde naiba s-au dus toti anii. diego a devenit nemuritor, la fel ca ahile in fata troiei, intr-o dupa-amiaza incendiara al lui iunie 1986 si nu mai poate fi gandit/amintit altfel. cautati o poza cu messi ingenunchiat, livid, cu capul plecat la sfarsitul meciului cu franta la ultimul mondial, in fundal avand pe o peluza intraga un banner cu celebra privire a lui diego de la inceputul meciului cu anglia: dispretuitoare, cu capul sus masurandu-i cu ostilitate si superioritate pe englezi; dumnezeul fotbalului uitandu-se la fiul sau cazut.

ting tong te  •  26 noiembrie 2020, 0:06

ai fost mereu un parvenit. ai ramas un parvenit. macar acum ar fi trebuit sa ti tragi fermoarul. dar comentezi, comentezi... maradona era altceva, ceva ce tu nu vei fi in stare sa insiri vreodata. esti, ai fost si vei ramine un magar.

Vlad  •  26 noiembrie 2020, 0:46

Tolontane.....nu mai fa afirmatii *** !! Argentina a fost campioana mondiala si fara Maradona, asadar Argentina reprezenta ceva pentru fotbalul mondial !! Este corecta doar afirmatia ca Napoli, pana la venirea lui Maradona, nu a fost o forta in fotbalul italian !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Angi  •  26 noiembrie 2020, 0:53

Am avut norocul sa'i văd jucând (bulgarii sa trăiască!) pe Socate, Pele, Italia cea mare...dar ca Diego nu a fost nimeni. În un sport de echipă, el a fost deasupra tuturor, era magie ce făcea pe teren. Păstrând proporțiile, Hagi a fost geniul României la fotbal. Cine l'a văzut live, știe ce zic. Maradona si'a demonstrat valoarea atât la Mondiale cât și în campionatul italian care era în anii 80-90 la un cu totul.alt nivel față de restul lumii. L'am iubit pentru ce făcea pe teren, în afara lui nu cred ca trebuie judecat de noi, microbiștii. Dumnezeu sa'l ierte și sa'l odihnească în pace!

Angi  •  26 noiembrie 2020, 1:04

Oops...Telefonul joaca feste...Socrates mai sus. Zico, Falcao, Italia magica, Franța, Germania, ce echipe...

margot  •  26 noiembrie 2020, 6:40

Cum, nimic despe USR ? Tztztz, o sa ramai fara cecul lunar

Filip Vasile  •  26 noiembrie 2020, 7:50

Auzi nea Ilie,daca matale atata ai inteles din toata povestea cu Maradona,ca a fost hent cu Anglia,eu zic sa nu iti mai dai cu parerea pe aici cu comentariile tale ridicole,uita-te la un documentar despre el,sunt vreo 10... cu cate lucruri a facut pentru Argentina,Napoli,si toti copii(probabil si mari jucatori de astazi) care s-au apucat de fotbal datorita lui.De judecat si barfit stiu toate babele din sat....

aciduzzo  •  26 noiembrie 2020, 8:21

Imi pare rau. Dumnezeu sa-l odihneasca! Dupa tot ce a facut in fotbal, din punctul meu de vedere va ramane insa o mare intrebare: Geniul lui aratat pe teren, s-a datorat intr-o mai mica sau mai mare masura ȘI faptului ca a tras pe nas?? ASTA-I INTREBAREA?? Si da....golul cu mana in sfertul cu Anglia .....daca n-ar fi fost validat.....cine stie ce s-ar mai fi putut intampla dupa? Voi ramane pe veci la parerea ca Messi este si va fi, peste Maradona. Din pacate, la Barcelona isi va incheia cariera intr-un mod absolut defavorabil lui.

Axinte  •  26 noiembrie 2020, 12:22

Momente grele si amintiri frumoase! Cei ce au alergat in fata blocului cu intreceri intre cartiere cunosc sentimentul! Cred ca Diego a fost unul din oamenii liber ai planetei, un om cu har de la Dumnezeu! A ars prea rapid cu viciile vremurilor de azi! S-a plictisit si lasa in urma o lume dereglata ***!!! Un jucator mare care preda lectii de simplitate pentru frumusetea jocului! Placerea de a juca mingea in noroaie pentru o cauza frumoasa! Frumoase cuvinte Tolo!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mugur  •  26 noiembrie 2020, 12:55

Ganditi-va la contextul politic in care s-disputat acel sfert de finală din iunie 1986. La acea dată, cele două țări nu aveau relații diplomatice (fuseseră întrerupte înainte de războiul Malvinelor, din 1982, reluate abia in 1990). Ganditi-va la ura generală care domnea în Argentina vizavi de Anglia si veti intelege perfect "mâna lui Dumnezeu". Un geniu absolut. Unic, irepetabil.

Cristian B  •  27 noiembrie 2020, 2:28

Hasta la Victoria, Siempre!

paul S  •  27 noiembrie 2020, 2:41

Nimeni nu este de neînlocuit. Fotbalul mondial merge mai departe, luminat de strălucirea marelui Răzvan Burleanu.

mulliganoglu  •  27 noiembrie 2020, 22:39

Cam multă strictețe în Balcani

Comentează